Jouw opmerking over mijn meetapparatuur slaat nergens op en iss totaal overbodig.
De opmerking dat je 'goede apparatuur' mee gaat nemen is overbodig...
Ik gebruik gewoon goede meters (oa vanwege mijn werk en omdat ik veiligheid belangrijk vind) en blijkbaar veroorzaakt dat een probleem bij jou.
Je lijkt op GD: je ziet dingen die er niet staan
Jij vindt blijkbaar bouwmark crap veilig en goed genoeg voor mijn werk
Wederom: je ziet iets wat er niet staat. Je geeft tenslotte zelf al aan dat dit je werk niet is.
of je weet niet veel van protectie toegepast in DMMs en denkt dat China crap net zo veilig is.
Er staat toch CE op?
(als je het bij de bouwmarkt koopt...)
Jij doet alsof je alleen wat kunt met high-class meters. Dat is onzin. Veiligheid is ook een rekbaar begrip. En het meeste daarvan zit tussen je oren: weten wat je doet. Vroeger op school, had nog nooit iemand van 'CAT x' gehoord. De meter werd aangesloten met testsnoertjes zonder 'beschermde' bananenstekkers en dat was toen ook gewoon veilig... Het is een maatschappelijke ziekte dat alles maar gevaarlijk is.
Maar nogmaals veilig is blijkbaar niet belangrijk als het om mij gaat.
Je overschat 'veiligheid'. Veiligheid zit tussen je oren.
En als jij denkt dat bouwmarkt meters 20 tot 30V afwijken op 230Vac dan heb je verrekte weinig kennis van multimeters. Zelfs een oude AVO8 zit er geen 30V naast.
Je leest wederom iets wat er niet staat...
Daarnaast maakt het wel uit want als je 200V meet in een WCD zijn er 2 opties, er is iets fout aan de huis installatie of er is iets fout met de multimeter.
Dat stel je net vast: de spanning DAALDE. Daarmee lijkt de meter redelijk buiten schot te blijven. Zeker als de spanning weer stijgt (naar nominaal) als je het kacheltje weer uit zet.
Het is heel gevaarlijk om dan maar aan te nemen dat die 200V de schuld van de meter zal zijn.
Daarom doe ik dat ook niet 
Ik weet zeker dat je zo niet werkt bij klanten. Waarschijnlijk is het gewoon trollen, je krijgt steeds meer grotedikken trekjes.
Waar slaat dat nou weer op? Jij loopt te piepen over 'serieuze meter' enzo. Ik zeg alleen... nauwkeurigheid is geen vereiste in deze.
Ik hoef alleen maar te weten wat de grenswaarden zijn.
DAT is nou weer niet relevant. Het is geen 'goedkeur' of 'afkeur'...[/quote]en waarschijnlijk weet ik ook veel meer dan jij als het op meetwerk aankomt (in het algemeen en specialistisch).[/quote]Je valt nu aardig door de mand anders. Enige kennis van de wet van Ohm had je al kunnen vertellen dat dit fout boel is. Reken bij benadering de netimpedantie maar eens uit. Dan zie je gelijk dat je hier nauwelijks vermogen uit kunt trekken...
230V huis installatie is niet echt rocket science.
Tot zover zijn we het eens
Als je wilt weten of de output van een voeding OK is dan zul je de parameters en grenswaarden moeten weten.
Defineer 'goed'. Doorgaans als het ding onbelast de juiste spanning geeft en dat bij enige belasting nog steeds doet, dan is het goed. Uitzonderingen natuurlijk als het 'opeens' ergens instort of de gebruiker 'picky' is...
Als je die niet uit je hoofd weet betekent dat niet dat je met die data de metingen niet kunt uitvoeren en interpreteren.
In deze toch wel. Wet van Ohm en enigszins schattend rekenen geeft je direct het antwoord. 'Grenswaarden' zijn er niet keihard.
Het wordt pas triest als je niet weet dat die parameters er zijn
Dan is het voor jou nu een hele trieste situatie: er zijn geen harde grenswaarden. Het ene net is nou eenmaal wat 'harder' dan het andere. Je kunt wat eisen stellen aan de netbeheerder - en daar zal wel wat over vastgelegd zijn (die hebben ook verplichtingen). Over alles wat daarna komt... het moet 'veilig' zijn (wat dat dan ook moge betekenen). Daarnaast is het prettig als het werkt.
Als deze spanningsval veroorzaakt wordt door een te dunne maar lange kabel, dan is het veilig (het zal niet in de fik vliegen, genoeg koeling door de lengte). Maar werken... Mwah...
Als de oorzaak een rotte verbinding is, dan is het onveilig. Relatief veel vermogen dicht bij elkaar betekent DUS dat het warm wordt...
Ik weet dat het net een complexe impedantie heeft, ik weet dat er reflecties zijn, inductieve en capacitieve effecten, harmonische, vervorming, delay, velocity factor, transmissie-lijn theorie etc, etc.
Daar heb je met een kachel op een huisinstallatie niet veel mee te maken hoor...
Een aantal van jullie wel. Daarvoor bedankt.
En die lopen aardig uiteen. Dus feitelijk... weet je nog niks...
Zoals gezegd: er is geen 'harde' waarde of het zou de zijn wat de netbeheerder tot de meter moet halen om aan z'n voorwaarden te voldoen. Daarna is het 'good workmanship'. En als jde wet wet van Ohm toepast, dan kun je simpel vaststellen dat dat in deze context niet op gaat schieten...