Op 22 januari 2023 00:55:13 schreef harry64:
Wat bepaalt eigenlijk het toerental van zo'n wokkel? Lengte, breedte, oppervlak, aantal 'gewokkelde' vlakken o.i.d.?
Als zo'n schoepenrad schoep een "tipsnelheid" heeft gelijk aan de windsnelheid, dan beweegt ie met dezelfde snelheid als de wind en oefent de wind dus geen kracht meer uit. Dat is dus voorbij de maximum snelheid van zo'n schoepen-molen. De werkelijke snelheid gaat veel lager liggen.
Stel ik heb een molentje diameter 30cm dus omtrek 1m. Stel er staat een stevig briesje: 40km/u = 10m/s. Met een tipsnelheid van 10m/s haalt ie dan 600 RPM, realisischer is dat ie de helft, 300RPM benadert.
TS heeft een molen met een diameter van 80cm. Wil je hetzelfde theoretische windvermogen kunnen halen, zit je aan een schoepending van 80x80 cm en dan draait ie nog maar 120RPM in de praktijk.
Een echte molenwiek heeft een vleugelprofiel wat onder een kleine hoek door de lucht kan scheren. Een goed vleugelprofiel haalt makkelijk "20" als glijgetal: Zijn eigen snelheid is dan 20x dat van de wind. Met 10m/s is de tipsnelheid dan richting de 200m/s, met 2.5m omtrek is je theoretische toerental dan richting de 5000 RPM!
In werkelijkheid mag je dat soort getallen niet van zo'n kleine molen verwachten, maar het toerental zal gemakkelijk 2-10x hoger liggen dan bij zo'n schoepending.
Bij grote molens: De omgeving gaat klagen als de tipsnelheid boven mach 1 komt. Die moeten ze dus zo langzaam laten draaien dat de tip daaronder blijft.
Op 22 januari 2023 08:48:44 schreef Paulinha_B:
NB wat wordt er precies bedoeld met het (mij onbekende) woord wokkel?
Je kan het woord gewoon googlen en dan komt ie direct met de juiste plaatjes.
In de context van verticale-as-windmolens... Als je een verticale cylinder in tweeen zaagt en verschoven aan mekaar maakt heb je twee schoepen. Deze kan op een "ongunstige" richting komen te staan dat ie niet vanzelf gaat draaien. Bovendien is er een koppel-rimpel gedurende de omwenteling als ie wel draait. Dat kan je alletwee voorkomen door je schoepen nu horizontaal door te zagen en steeds met een verdraaiing terug aan mekaar te lijmen.
[Bericht gewijzigd door
rew
op 22 januari 2023 09:50:32
(19%)