Tip: Afregelen uitlezing Korad ka3005p

HarmP

Golden Member

Wellicht is dit al breed bekend, maar ik wist het nog niet. Ik kwam deze video tegen die onder andere uitlegt hoe de uitlezing van spanning en stroom van de veel gebruikte labvoeding Korad ka3005P afgeregeld (gejusteerd) kan worden, het is erg simpel.

https://youtu.be/562U6G0XTDE.

Bij mij was de offset in de stroomuitlezing eerst meer dan 5 mA, nu ongeveer 1 digit/ 1 mA.

Natuurlijk is het beter om een losse stroommeter te gebruiken, maar vaak is ‘ongeveer’ goed genoeg en kan de offset met name voor de stroom hinderlijk zijn.

De CC instelling lijkt niet mee te schuiven maar dat heb ik niet voldoende getest.

Ik betwijfel of je de UITLEZING kalibreert. Ik denk eerder dat je de scaalfactor van de DA converter kalibreert.

Er zit een 12-bit (zelfbouw!) DA converter in om de 0-30V en 0-5A in te stellen. De analoge spanning die er dan uitkomt die wordt door de rest van de schakeling als instelpunt gebruikt voor een terugkoppeling.

Maar... Bedankt voor de tip. :-)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
HarmP

Golden Member

Het zullen inderdaad wel de conversieparameters van de DA zijn. De belangrijkste vind ik de nul-offset van de stroom, de fout die daar in zat was groot genoeg dat ik ergens een foute conclusie trok…

Bij het afstellen (met een DMM als referentie) zie je duidelijk de stapgrootte, die is goed genoeg voor een voeding.

Zoals gezegd zit er voor de CC een kleine offset in, ik meen dat 1 A ingesteld een uitlezing van 0.998 geeft. Ook hier, meer dan goed genoeg.

Ja. Het lijkt er op dat de maker van de video een stapgrootte van rond de 20mA had. Die kon kiezen tussen 4.979 en 5.005mA. Of zat het 1 tikkie verder naar rechts? Klinkt aannemelijk Met 12 bits zou ik een stapgrootte van rond de 1.20mA verwachten. Dus met 2mA stapgrootte is er op die positie iets mis met het onderste bitje. Kan gebeuren.

Bij mij meet ie ook altijd iets minder dan ingesteld, ongeveer 1 a 2mA.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/