Op 2 februari 2023 11:16:06 schreef keebrev:
[...]
Het water loopt immers naar aarde.
Wat een vreemde site. Ze zeggen eerst dat de geleiding (niet: 'geleidbaarheid'!) toeneemt met de temperatuur, en geven vervolgens een tabel voor een correctiefactor k die daarin afneemt met de temperatuur.
Maar goed, Amsterdams water is dus 600 µS voor een volume water van 1 cm2 oppervlakte en 1 cm lang.
Stel nu dat de brandweer spuit met een 'paal' water van 10 cm diameter; dat is 79,5 cm2. 1 cm van deze kolom heeft dus een geleiding van 0,047 S, ofwel een weerstand van 21,2 ohm. Per meter wordt dit ruim 2 kΩ. Bij lagere temperaturen wordt de weerstand nog hoger.
Nu valt al dat water van de panelen naar de grond. Als de valsnelheid even groot zou zijn als de snelheid waarmee het water uit de lang komt, zou de totale oppervlakte even groot blijven; de weerstand van het water zou dus ruim 2 kΩ per meter zijn. Bij 5 m hoogte dus al 10 kΩ, en bij een grotere valsnelheid nog meer.
Dat is een véél te hoge weerstand om ook maar iets te doen. De panelen lachen daarom; die zijn gewend ettelijke amperes te leveren. Door die paar tientallen mA in het water gebeurt er met de spanning niets.
En dát is dan nog onder de aanname dat het vallende water één geheel blijft. In werkelijkheid valt het water meestal in losse druppels uit elkaar. Een toevallig nog overblijvende continue waterstroom zal een heel kleine doorsnede hebben.
De brandweer is hier dus véél te optimistisch in zijn aanname.
Aan de andere kant is er ook een YouTube filmpje, waarin een brandweerman uitlegt dat afdekken van de panelen met een dekzeil niet helpt: de (onbelaste!!) spanning op zijn multimeter bleef bijna even hoog! Argh.
Het lijkt wel alsof je alleen bij de brandweer mag als je al je kennis overboord gooit, en belooft nooit iets na te zullen vragen of controleren. 