De QRM-eliminator

Is er iemand die hier ervaring mee heeft en werkt het zoals het zegt dat het moet werken ? soms moet je twijfels hebben en aan andere vragen wat hun ervaringen zijn bij deze dus. En dat is dan ook mijn vraag ?

Oh ja 2 antennes (had ik al eerder gelezen) 1 voor ontvangst en 1 om de storing weg te werken. Maar hoe ver moet ze uit elkaar hangen. Heb wel een middelmatig tuin maar ook niet overdreven groot. Small meer redelijk diep bv een 1/4 golf voor 40 mb kan ik rustig kwijt in de diepte (breedte is redelijk smal) 1/4 golf voor 60 mb kan maar is iets moeilijker ivp beplanting oa bomen.

QRM Eliminator

Uitvoering van 2021
Problemen met lokale QRM op kortegolf? Vaak is het antwoord 'ja'. Iedereen die naar het platteland verhuist, zou vaak verbaasd zijn over hoe schoon de frequenties plotseling zijn. Tenzij er een hoogspanningslijn knettert in de buurt... De meeste interferentie wordt veroorzaakt door lokaal elektronisch afval, computers, televisies, losse contacten.,zonnepanelen installaties met optimizers, ondeugdelijke en niet ontstoorde ledverlichting etc.

Met dit nieuwe extra apparaat kan lokale interferentie tot S9 bijna volledig worden onderdrukt, waardoor een storingsvrije frequentie overblijft! Het is niet nodig om te weten wat voor soort interferentie het is en waar deze zich bevindt.

De QRM-eliminator wordt in de antennekabel naar de radio gelust, er is geen interventie in de radio nodig. Het apparaat heeft PTT-besturing en kan daarom tijdens de transmissiemodus in een lus blijven. Elke extra hulpantenne moet worden aangesloten, bijvoorbeeld een antenne voor 2 m of gewoon een paar meter draad gespannen in de shack

Het ongewenste signaal wordt opgevangen door beide antennes met verschillende faseposities, met behulp van de QRM eliminator kan de fasepositie en versterking van beide signalen zo worden ingesteld dat het stoorsignaal geheel verdwijnt voordat het de ontvanger bereikt!
Een compleet nieuw concept dat niet te vergelijken is met de tekortkomingen van conventionele 'noise blanker'. De behuizing is gemaakt van metaal.

Verdere gegevens
Afmetingen: 110 x 46 x 69 mm (B x H x D)
Aansluitingen: 3xPL-bussen voor TX, station en hulpantenne, 1x cinch-bus PTT, 1x barrel-connector voor voeding
Voeding: 12V / 150mA
Metalen hoes
Status-LED

Opmerking over PTT:
De QRM-eliminator werkt met een PTT-kabel en dat is veel betrouwbaarder. Door het grote aantal verschillende aansluitingen en de vele verschillende integratiemogelijkheden in het eigen station kan RYS deze kabel helaas niet aanbieden. In veel gevallen is een eenvoudige cinch-kabel voldoende, bijvoorbeeld als de radio een "SEND"-bus (cinch) heeft. In andere gevallen moet je zelf de kabel van de ACC- of DATA-aansluiting van de radio naar een cinch-stekker bouwen, wat meestal maar 2 minuten duurt.

Bron : https://www.rys.nl/qrm-eliminator

https://www.rys.nl/image/cache/catalog/QRMelimF-500x500.jpg

[Bericht gewijzigd door Henry S. op 2 juni 2023 17:41:31 (0%)

fred101

Golden Member

Dit was mijn zelfbouw versie. Die werkte goed hier in een test opstelling met 1 sterke QRM bron. Maar later aan vriend gegeven die in de stad in een flat woont en daar was het niet echt bruikbaar. Gewoon te veel en te breedbandige ruis.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Weer een project wat niet gaat werken, voor een storingsvrije ontvangst moet je een loopantenne gebruiken.

Ik bouw ze, even een persoonlijke mail naar mij toe en ik kan je verder helpen.

Telefunken Sender Systeme Berlin
Henry S.

Moderator

Het kan werken maar hangt heel erg van de omstandigheden af.

Je hebt sowieso een goede antenne nodig (bijv een loop) om de goede signalen te kunnen ontvangen. En een tweede niet zo goede antenne, maar een die wel genoeg storing oppikt.

Gewoon proberen, niet geschoten is geen ervaring rijker.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

De X-phase QRM eliminator kan erg goed werken. Het zijn wel weer een stel extra knoppen die je regelmatig moet bijregelen.

De hulpantenne is een stukje draad dat zoveel mogelijk van je ongewenste storing oppikt, terwijl er juist zo min mogelijk gewenst signaal op terecht komt. Een goede buitenantenne, samen met een stukje draad binnenshuis, is dus een goede combi.

Je moet flink experimenteren. Als jouw storing uit het lichtnet komt, dan kan het zelfs helpen om de hulpantenne parallel aan een netsnoer te laten lopen.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!

Hier heb ik goede resultaten met het parallel schakelen van een mini whip en een zig-zag opgehangen lange draad van ca. 25 meter. Dit tussen ca. 200 khz en 2 Mhz, dus LG en MG. Als ik een van beiden los gebruik is er veel qrm. Met de unit , is dit stukken minder, en kan ik ca. 15 LPAM stations horen. Het werkt ook goed met twee mini whips. 2 lage werkt dan beter dan één hoge.

Gewoon parallel aansluiten en dan de voedingsspanning van een mini-whip regelen, werkt bij mij ook al behoorlijk.

Ik heb een fase + amplitude unit gemaakt om de zaak precies af te stemmen.

De draad hangt gewoon door de bomen.

Unit heeft 4 bereiken 150 khz t/m 15 mhz. Deze kan ook 2 mini whips voeden. De afstembare ingang heeft een 1:4 ringkern.

De QRM-eliminator, een moderne naam voor de oude vertrouwde Moffenzeef

[Bericht gewijzigd door ohm pi op 2 juni 2023 21:14:57 (20%)

http://www.raptorzone.co.za/noise_canceller.html
Heeft een aardig schema met een fase verschuiving van 380 graden i.p.v. 180.