Op 18 juni 2023 12:52:40 schreef rew:
Dingen die je vroeger moest WETEN kan je tegenwoordig op het internet opzoeken. Zolang je het kan opzoeken hoef je het van mij niet te weten.
Mijn "professor" embedded systems vond dat je moest de timing van de GPIB bus uit je hoofd moest weten.
Yep, mee eens. Maar nu is dat zover doorgevoerd dat jonge mensen die binnenkomen helemaal niets weten en volledig afhankelijk zijn van het internet. Ze weten niet eens hoe een led aangesloten moet worden zonder dat die defect raakt.
Dat maakt allemaal niet uit zolang je werkt in het warme nest dat Nederland heet. Hier is altijd en overal snel internet. In het buitenland was het een keer verdomd handig dat ik even uit het hoofd een RS232 kabel van een 25pol subD naar een 9 polig subd kon fabrieken om twee systemen te koppelen. En ik heb het een keer gehad dat een stel nooddiesels niet vanuit de plc en een daartussen geschakeld stukje embedded electronica dat weer een ouderwetse relaiskast stuurde, schakelde. Dat was ergens in een woestijn, en het enige dat ik bij me had was een paar schroevendraaiers, tangetjes en een laptop. Ik had niet eens een schema. Ik heb toen de fout bedrade relaiskast leeggehaald en opnieuw bedraad met een zelf bedachte schakeling die dus wel werkte.
Ik kan zeggen dat ik eigenlijk alle 'onbelangrijke' dingen die ik vroeger heb moeten leren toch wel ergens in mijn carriere gebruikt heb. Talen was bijvoorbeeld zoiets. Ik vond het vreselijk om Duits en Frans te leren. En de houding van mij en mijn mede studenten was dat dat echt onbelangrijke vakken waren. Achteraf heb ik echt heel erg veel aan die talen gehad. En vind ik het heel jammer dat ik nooit Spaans en Chinees heb geleerd.
En ik vind dat iemand die een technische opleiding als electronica volgt eigenlijk echt wel mag weten hoe een 'stappen' elektromotor werkt.
Als jong persoon heb je geen idee hoe je leven gaat verlopen. En een opleiding waarmee je alles van te voren kunt leren bestaat natuurlijk niet. Maar een opleiding waar je zoveel mogelijk leert is er wel. En de docenten bepalen hierin wat belangrijk is. Die weten als het goed is door ervaring en hun opleiding wel enigszins wat wel en niet nuttig is. Maar ook die mensen weten niet alles en maken fouten.
Als ik nooit naar het buitenland gegaan zou zijn had ik die talen niet nodig gehad en had ook nooit die macgiver knutsels in de woestijn hoeven doen. En dan was dat stukje scholing als kind zijnde dus inderdaad voor niets geweest. Achteraf ben ik blij dat niet ik maar mijn docenten en professors besloten hebben wat ik moest leren.
Maar even voor de TS. Die heeft natuurlijk niets aan dit klets verhaal. De tip van lambiek is een goede en bestudeer dat verhaal. En dan met name de werking. Er bestaan heel veel systemen die op een geklijkaardige manier werken. Zowel oude als nieuwe. En dingen die nu obsolete worden of zijn komen in de toekomst vaak in een of andere 'andere' vorm wel weer terug. Het is dan heel handig om de oude achterliggende techniek al in de vinders te hebben. De stap naar iets nieuws is er dan niet. De led (of de techniek ervan) is al in achttienhonderd zoveel uitgevonden. Het werd pas technisch mogelijk om een betrouwbare led te maken in de jaren zeventig. Dat is bijna twee eeuwen later.
[Bericht gewijzigd door
Ex-fietser
op zondag 18 juni 2023 14:02:59
(11%)