Ik heb dus een paar vraagjes ivm met versterker en voeding. Ik wil op voorhand wel zeggen dat ik nogal nieuw ben in het gebied van audio en versterkers, maar ik heb ervaring in digitale elektronica. Dus, neem aub die elementaire fouten die ik waarschijnlijk zal maken niet kwalijk. Een versterker is neem ik aan héél anders dan een µC
Mijn "doop" in de audio wereld zal bestaan in het maken van een versterker die (stereo) een 3-weg box gaat aansturen (juist gezegt? of vat ik die term nu verkeerd? Als ik het goed begrepen had, was dit een systeem met 3 luidsprekers). Deze boxen gaan iets van een 100W subwoofer, 100W middentooner en een 50W tweeter hebben. Nu weet ik ook niet of die 50W tweeters wel goed zullen zijn, gaat deze mischien niet in het niets verdwijnen met de andere luidsprekers hun vermogen?
Maar goed, ik zal mijn vragen nu stellen:
1. Kan een luidspreker aangelegde frequenties verdragen die niet in zijn specificaties liggen? Hiermee bedoel ik als ik bv een sub woofer met een frequentie bereik van 30Hz-1000Hz zou aansluiten op een "ruw" signaal waar het bereik tot in de X KHz's (waarbij X > 1) ligt geen schade zou veroorzaken aan de sub. Stom voorbeeld mischien. Maar ja, veroorzaakt deze schade of abnormale slijtage of worden die signalen gewoon niet "weergegeven"?
2. Voor de subwoofer ga ik de, op deze site beschrijven, subwoofer filter maken. Nu was de vraag of er ook een frequentie begrenzer moet worden gemaakt voor de middentooner? De tweeter zal waarschijnlijk zeker moeten, maar daarvoor moet ik nog een geschikte filter vinden. Of heeft iemand mischien een goed ontwerp daarvoor?
3. Als versterkers ga ik deze versterker maken. Dus, 1 x voor subwoofer en 1 x voor middentooner maal 2, want het is immers stereo. En dan ook nog 2 x 50 W versterkertjes voor de tweeters. Welke weet ik nog niet, maar ja. Wat voor een trafo zou ik dan nodig hebben? Het zal een van 25-0-25 moeten zijn om met die versterker zijn vermogen te halen, maar hoeveel vermogen? zou 600VA genoeg zijn? Of is het te krap? En is het wel verstandig om een 600VA trafo te gebruiken voor alles, zou twee 300VA trafo's mischien niet beter zijn ivm de stromen die door de kabels gaan lopen?
4. Voor de stabilisatie van de voeding, voldoet dit schema?
Waarbij de elco's elk 1000µF (10 stuks in elke tak) zijn. Naar het schijnt zou dat goedkoper zijn en beter werken dan een 10.000µF elco. Maar met de zekeringen sukkel ik nog wel een beetje. Als ik mag aannemen dat de trafo 600VA zal zijn, moet ik dan de zekering dimensioneren op maximaal 8.57A (de spanning zal 35V DC zijn op de DC takken)?
Excuseer voor het lange topic, maar ik denk dat dit beter is dan 4-5 verschillende (kleine) topics. En alsook sorry als sommigen (of in het ergste geval alle) vragen nogal "basic" zijn. Het is voor mij al een hele tijd geleden dat ik nog met analoge electronica en voedingen bezig ben geweest. Digitale elektronica eist niet zo veel meer dan een adaptortje met een 7805 eraan Dit daarintegen ...