ti 83 overclock

Op 29 maart 2005 15:39:54 schreef Bartcruzer:
Ik wil mijn silver edition helemaal verlichten met 2 6000mcd heldere blauwe Led's, oelaalaa... :P
Maar ik krijg hem nog niet over omdat hij van die verrekte vreemde schroefjes heeft, moet ik nog eens even een schroevendraaier voor halen.

Je hebt een Torx schroevendraaier nodig, maat 6 of 7.

En 2 blauwe LEDjes is leuk van 6000mcd. Maar let je ook op je batterijen :P Niet dat je ze elke weeg moet vervangen.

Hieper de piep!
klein is fijn

Moderator

Op 29 maart 2005 15:28:44 schreef Roel:
//edit: okee mensen, dit is niet meer normaal. ik heb niks aan C11 hangen helemaal niks (geen draad of iets dergelijks) dus hij maakt ook geen contact met de andere kant. Ik zet mijn GR aan en hij doet het gewoon! Maar WEER zonder snelheids verhoging. Ik begin nu toch wel te twijfelen aan die engelese tutorials hier op het internet. :|

Kan je geen foto posten? Is niet omdat in denk dat je zo stom bent om de verkeerde eruit te solderen:P, maar het zal toch ergens aan moeten liggen, met een foto kunnen we waarschijnlijk meer zeggen...

Iemand al een scoop op zijn GR gezet? Ben wel benieuwd naar die frequentieverhogingen, zal vananvond eens kijken wat de frequenties bij verschillende waarden zijn.

Zo dus met schakelaar:

http://www.linkkabel.nl/Afbeeldingen/afbeelding_tutorials/ti_overclocken/solderen_intern/eind_aan_gr.jpg

hier nog een foutje in test opstelling:

http://www.linkkabel.nl/Afbeeldingen/afbeelding_tutorials/ti_overclocken/testen/batterij_solder.jpg

en zo met helemaal 0,00% NIKS en hij doet gewoon:
http://www.linkkabel.nl/gek.jpg

(sorry voor de reclame op de eerste 2 foto's, die gebruik ik namelijk ook voor mijn tutorial, had geen zin om nieuwe foto's te maken ;-) )

En als je vragen hebt hoe ik dat heb gesoldeed, check dit dan ff:
http://www.linkkabel.nl/tutorials/ti83__overclocken.htm

Ik heb echt niks verkeerds gedaan volgens mij :S

[Bericht gewijzigd door Roel op 29 maart 2005 16:19:26 ]

Hieper de piep!
klein is fijn

Moderator

Ziet er inderdaad naar uit dat je niets verkeerd heb gedaan, vind het alleen heel verdacht dat C11 totaal niet in de buurt zit van de processor, er zit zelfs geen weerstand in de buurt om een RC netwerkje mee te maken...

Zo op het zicht zeg ik dat C11 helemaal niet de condensator is die voor de timing zorgt, die condensator zou veel dichter bij de processor moeten zitten.

/edit:
Heb net even gekeken, volgens deze site zeggen ze dat C11 ergens anders zit.
Hier is het zelfs te zien.
http://www.ftp83plus.net/Images/Condar.jpg

[Bericht gewijzigd door klein is fijn op 29 maart 2005 16:40:50 ]

Op 29 maart 2005 15:39:54 schreef Bartcruzer:
Ik wil mijn silver edition helemaal verlichten met 2 6000mcd heldere blauwe Led's, oelaalaa... :P
Maar ik krijg hem nog niet over omdat hij van die verrekte vreemde schroefjes heeft, moet ik nog eens even een schroevendraaier voor halen.

het is maat T6

Als ik zo'n aanval van ijver krijg, ga ik stil in een hoekje zitten wachten tot het voorbij is.

Je zegt trouwens niets over SMD solderen, straks branden ze hun hele rekenmachine weg.

Nieuwe afkorting een idee? --> CMIIR = Correct Me If I'm Rong

@klein is fijn:
dat klopt dat op die ene foto C11 op een andere plek zit. Je hebt namelijk verschillende ''Revision'' van de Ti-83+ rekenmachines. Die rekenmachine is van Revision F (ouder model) Ik heb Revision A. Daarom zit hij dus op een andere plek.

@MichielPH
Tutorial is ook nog in de maak ;-) nog lang niet af.

heb even mijn vraag op GoT gezet, mischien weten ze daar antwoord.
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1023332

[Bericht gewijzigd door Roel op 29 maart 2005 16:52:28 ]

Hieper de piep!

Op 29 maart 2005 16:37:04 schreef jan pieter:
[...]
het is maat T6

Dank je!
Ik heb al eerder met Led's in mijn rekenmachine gewerkt maar naar 3 dagen waren de batterijen op. Dat is met oplaadbare niet zo heel erg maar je moet wel telkens weer opladen. Daarom dacht ik aan een schakelaartje, voor als ik hem gebruik :D Ik had eerst uitgerekend hoelang hij zou branden maar toen was ik het vermogen van de weerstand vergeten mee te nemen... dom dom dom

klein is fijn

Moderator

Nieuwe batterijen erin, het effect is maar op een manier te omschrijven: :+

Even een paar screenshots gemaakt van mijn rekenmachine na 30sec tellen.
http://www.expandctss.com/upload/index.php?page=download&file=TI-83%201.GIF
Belangrijste les: Niet mijn rekenmachine op 10pF zetten tijdens de wiskundeles.:P
(Al vind ik er wel bijzonder coole tekens uit komen.:D)

Het lijkt mij dat je nu gewoon met de verkeerde condensator aan de gang bent. Jij hebt een ti83+ volgens mij, dus ik kan niet met zekerheid zeggen welke je moet hebben. Bij mij zijn c7 en R4 de snelheidsbepalende componenten. Om je testen kan je gewoon parallel aan verschillende condensatoren een 1nF condensatortje zetten, en dan de snelheid bepalen. Als het goed is zie je dan de cijfertjes heel langzaam 1 voor 1 opkomen. Als er een condensator is waar dat gebeurt, dan weet je dat je die moet hebben.

@ klein is fijn: Ik krijg er ook hetzelfde uit.

Free the whales!

je kan in de datasheet van de gebruikte Z-80 processor kijken op welke pinnen de rc oscillator moet aangesloten worden, dan eventjes tellen en spoortjes volgen.

Echt k*t. Ligt dus inderdaad aan welke revision jij hebt.

Op GoT heeft WEL iemand zijn Ti-83+ GOED overgeclockt, hij had revision F!

Mensen met Revision A moeten nog ff geduld hebben, ik ben aan het uitzoeken welke Cxx we moeten vervangen.

Ik heb al opgezocht op welke pin de clock zit en die zit op PIN6 als ik het goed lees:

www.linkkabel.nl/z80.pdf

om naar de pin lay-out te komen:
User Manaul > Overview > Pin Functions.

Hulp kan ik altijd gebruiken ;)

Hieper de piep!
KIS!!: Keep It Simple
klein is fijn

Moderator

Op 30 maart 2005 15:38:45 schreef Martijn v:
koop een palm

Ga jij eens snel je mond spoelen.:P

Heb even gekeken bij mijn eigen processor, En hoe de timing condensator zit aangesloten. Hiermee kan je waarschijnlijk wel achterhalen welke condensator de goede is. Hier is C7 de condensator die samen met weerstand R4 voor het RC netwerk zorgt.
http://www.expandctss.com/upload/index.php?page=download&file=TI-83%20C7.JPG

Roel, ik wilde net vragen of jij nog foto's nodig had voor je site.:D Ik stuur ze allemaal wel even door...

YESS!! IK DENK DAT IK DE JUISTE C heb GEVONDEN!!! Ik zal zo ff pics posten.

WANT:

in de datasheet van de Z80 stond dat op pin6 de clock zit. En wat zie ik op pin6 zitten? Juist een condensator(C5) en een weerstand(R4)

Voor wie het niet gelooft:

http://www.linkkabel.nl/c5.jpg

Ik ga straks ff testen met een andere condensator als het ECHT zo is!!!!

* Roel is blij :D:D:D

[Bericht gewijzigd door Roel op 30 maart 2005 17:53:14 ]

Hieper de piep!

En ik denk dat ik een nieuw record heb (ongemod)

604 in een halve minuut met hagelnieuwe batterijtjes :D

Si vis pacem para bellum.

Ik heb C5 getest, maar volgens mij is het hem toch niet:

Ik heb parallel een condensator van 100pF aan C5 gehangen

Als ik hem weer laat tellen in 30sec telt hij weer tot 370. Of te wel de normale snelheid voor MIJN ti-83+.

Hij zou eigenlijk HEEL ERG SLOOM moeten zijn. maar dat is iej dus niet.

Ik ga morgen C5 er uitslopen en mijn schema toepassen van 27pF + 33pF in serie + schakelaar(parallel aan 33pF). (zie de half afgemaakte overclock tutorial op linkkabel.nl voor het schema wat ik bedoel ;-) )

test opstelling met 100pF condensator:

http://www.linkkabel.nl/foto.jpg

Hieper de piep!
klein is fijn

Moderator

Als ik zo zie, dan zou ik bijna denken dat C2 de timing condensator is...

Op 30 maart 2005 22:11:21 schreef klein is fijn:
Als ik zo zie, dan zou ik bijna denken dat C2 de timing condensator is...

Je kan best wel gelijk hebben :) ga morgen C2 molestreren :P Nu geen zin meer.

Hieper de piep!

WAAAAAAAAAAAAAAAAH! Mijn batterij is ontploft in mijn rekenmachine :|

ik hoorde PATS en er komt allemaal vieze witte drap uit.

Heeft toch niks met C11 te maken die er al een tijdje uit is |:(

Of mischien komt het wel omdat ik aan C5 heb zitten kloten |:( (lijkt me zeer onwaarschijnlijk).

Hieper de piep!

Ik hoop voor je dat dat het enigste is dat kapot is gegaan door je gepruts (als het daar al door komt) ;)

Si vis pacem para bellum.

Op 30 maart 2005 17:56:14 schreef Miezjel:
En ik denk dat ik een nieuw record heb (ongemod)

604 in een halve minuut met hagelnieuwe batterijtjes :D

Misschien is het een idee om de voedingsspanning op de Z80 wat te verhogen :p

Als ik zo'n aanval van ijver krijg, ga ik stil in een hoekje zitten wachten tot het voorbij is.
klein is fijn

Moderator

Lijkt me sterk dat dat door het vervangen/verwijderen van die condensatoren komt, zit immers een 0,5A zekering op de print. Als 4 AAA batterijen 0,5A leveren knallen ze echt niet meteen uit elkaar.
Terugzetten van C11 lijkt me zo en zo wel een goed plan, evenals straks even een stroommeter in de schakeling opnemen als je de batterijen weer aansluit.

Foto's zijn trouwens gestuurd, je mag ze ook gebruiken in je tutorial hoor, voor het geval je nog een tutorial wil schrijven over het overklokken van een TI-83 nieuwe versie.

eerrrrr ik zal ff meten ter plekke wat de batt spanning nu is in totaal.........4,8V..ik wil de boel wel heel houden graag:P en heb geen plek voor meer batterijen..ik ben tevreden met mijn rekenwonder..zolang dat dat ding het sneller kan dan ik (waarvoor ie niet veel hoeft te doen) vind ik het allemaal best;)

Si vis pacem para bellum.

Volgens mij klopt die c5 dan wel hoor. Ik had met net nieuwe (oplaadbare) batterijen 560 normaal, en 300 ofzo met 100pF. Nu heb ik nog 230. Maar de tolerantie van condensatoren is ook vrij groot. ik denk dat het wel klopt. Als je er 1nF op hangt, dan zou hij pas echt erg sloom moeten worden.

Free the whales!