Wie heeft er het MBO gedaan?

Op 19 juni 2006 20:58:20 schreef Nordin:

Zeg Squant, hoe is de schakelklas, ligt de focus meer op wiskunde? En doe je de voltijd of deeltijd aan de TU Eindhoven? Ik wil eigenlijk ook embedded systems gaan doen, maar met een gezin en een baan wordt het moeilijk.

groetjes!

De schakelklas is voornamelijk om je bij te brengen qua wiskunde als je vanuit een HBO komt op het niveau van de TU/e, zeker bij computer science. Bij electro ligt de focus ook gedeeltelijk daar op maar dat heb ik meer van horen zeggen. Bereid je daar goed voor, en onderschat het niet. Altijd je huiswerk maken.

Zelf moet ik het schakeltraject afronden, ik moet nog 2 vakken doen. Heb helaas een vak niet gehaald (kans rekening en statistiek) maar de coordinator heeft gezegd dat ze je niet op een vak laten zitten.

Je mag nog niet aan je master beginnen als je schakelvakken niet hebt gehaald. Er is een regeling dat je een jaar een select aantal mastervakken kan doen naast je schakel. Dit is voor mensen die niets anders doen dan hun schakel (zoals ik).

Schakelklas is altijd de vrijdag, de gehele dag, je moet wel zelf goed het huiswerk en de stof bijhouden in je eigen tijd. Reken maar op 14 uur extra belasting buiten de vrijdag. Ik zelf heb er meer aan moeten besteden omdat ik geen held ben in wiskunde, en merk dat ik hier en daar wat dingen mis. Omdat het alleen op de vrijdag is en veel deeltijd mensen deze doen vind ik dat de TU/e veel doet voor deeltijd studenten.
De master kun je op eigen tempo doen. Je kan een mastervak per trimester doen, of de maximum van 5, wat je zelf wil. Ook een bonus voor mensen die deeltijd willen doen.

Als je echt gemotiveerd bent, en zin heb om meer te weten (ik heb al in de schakel lessen heel veel geleerd) is het een aanrader. Hou het erg goed bij qua huiswerk en leren en je haalt het wel, de mastervakken zijn erg interessant. Zeker bij embedded systems, en lekker gevarieerd. Van digitaal IC ontwerp, processor ontwerp, compiler bouw, programma mappings. Het aantal vrije mastervakken is erg breed, van spaans, tot computer graphics, tot de geschiedenis van techniek. Allemaal mogelijk.

Bel naar de student ondersteuning van de TU/e (telefoon nummer te verkrijgen op de website) en vraag een informatie pakket aan. Je krijgt 2 boeken binnen met alle informatie die je nodig hebt.

Als geinteresseerd bent in gewoon de gang van zaken hier kun je me gerust een emailtje sturen.

A byte walks into a bar and orders a pint. Bartender asks him "What's wrong?" Byte says "Parity error." Bartender nods and says "Yeah, I thought you looked a bit off."

Op 20 juni 2006 12:36:46 schreef Nordin:
Als je de VWO doet dan kun je beter HTS doen dan de MTS. Persoonlijk zou ik eerder voor de Universiteit gaan. In het begin is het wel zwaar, omdat je voornamelijk wiskunde krijgt en netwerktheorien van elektronische schakelingen. Maar als je die doorheen bent dan wordt het echt leuk. Daarnaast sta je als MSc elektronica toch beter in de arbeidsmarkt dan als BEng. elektronica.

Qua niveau zou ik ook wel universiteit willen, maar het practische deel erbij is erg leuk, dus ik zou het zeker niet willen missen. Ik doe btw technische natuurkunde. Aan de bak komen is als B technische natuurkunde in ieder geen probleem.

1 dag school en 4 dagen werken op hbo nivo!!!!!!!! kan dat??!! WAAR??!

In ieder geval in de verpleging.
Maar dan alleen als je 1 stapje hoger gaat.
Dus met je Havo dit te gaan proberen, zal niet lukken.

Bij nader inzien begin ik nu ook te twijfelen of het niet toevallig MBO-3 naar MBO-4 is...

Ik moet hier weer vaker komen... Wat kun je zo'n forum als deze gaan missen. :-)

Op 20 juni 2006 19:48:11 schreef Animus:
1 dag school en 4 dagen werken op hbo nivo!!!!!!!! kan dat??!! WAAR??!

het is 4 dagen werken en 1 middag en avond naar school. voor mij tenminste. En dat hoop ik te gaan doen op avans hogeschool in breda. het is wel een algemene opleiding dus geen specialisatie op een bepaald gebied

GJ_

Moderator

Ik ben zelf helaas een klein beetje van school verwijderd zodanig dat andere scholen ook niet direct de behoefte voelden om mij nog aan te nemen.

Zover mijn persoonlijke MBO ervaring.

Maar bij enkele grote klanten van mij, geen fabriekske om de hoek maar serieuze multinationals, had men er een handje van om MBO'er aan te nemen voor HBO werk. En iedereen blij:
-goedkope krachten voor het bedrijf (loon lager dan HBO)
-hoog loon voor een MBO'er (loon veel hoger dan MBO)
-supergemotiveerde krachten die zich wilden bewijzen
-goede kans dat er echte toppers tussen zaten
Een timmerman was na 10 jaar fabrieksdirecteur. Een MTS'er chef ETD binnen twee jaar.

KT88

Overleden

Zelf heb ik slechts MTS electronica (Rens en Rens toen het nog een echte, goede school was).
Zeer veel omzwervingen gemaakt in het vak, van technisch tot commerciëel, en zelfs een periode eigen baas geweest.

Nu ontwikkeling, applicatie en herstel van de electronica binnen in actieve PA luidsprekers.
Relaxte job, hollen of stilstaan (maar waar heb je dat niet), 4 officiële werkdagen (ha!).
Geen topsalaris, maar genoeg om redelijk comfortabel door het leven te stappen, en voldoend vrije tijd om lekker met de (v)echtgenote© Hugo Welther de nodige terrasjes te pikken, en om tussendoor lekker te hobbyen aan de buisjes of de CX.

Nee, kzou nie willen ruilen met wie dan ook :-P

" Ratings are for transistors.....tubes have guidelines" - www.audioconsultancy.nl -

Ook hier een MTS-er, kenmerking aan de opleiding vondt ik het gebrek aan 'echte' elektronica.
Op zich werd er wel een goede fundering gestort waar je dan zelf op moet gaan bouwen.
Nu geloof ik ook dat het hobbieïsme bij MTS'ers kan leiden tot zeer vakbekwaamde mensen met 'echte praktische kennis'.
Ik ken diverse HTS'ers en TU'ers welke soms helemaal opgaan in zeer diepgaande wis- en natuurkunde en dat is prima, maar niet noodzakelijk voor de meeste praktische technische beroepen.

Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage and those who manage what they do not understand
Henry S.

Moderator

Op 20 juni 2006 19:48:11 schreef Animus:
1 dag school en 4 dagen werken op hbo nivo!!!!!!!! kan dat??!! WAAR??!

TSI/TBI bij een baas, maar dat moet hij wel willen en je moet al MSI hebben.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Hoi Xenobinol,

HTS of universiteit heb je wel nodig als je echt een elektronicaprodukt wil ontwerpen. Vooral bij systemen waarbij goede wiskundig inzicht een vereiste is. Kijk voor deelschakelingen zou een gemotiveerde MTS-er met wat ervaring goed kunnen doen. Maar om een compleet systeem te ontwikkelen waarbij nauwkeurigheid heel belangrijk is dan moet je echt goed wiskundig inzicht hebben.

Maar misschien verwar ik onderzoek met ontwikkeling. In ieder geval, als je bijvoorbeeld met DSP's werkt die een bepaalde regeling moet realizeren dan zul je echt wel wiskunde op HBO of Universitair niveau hebben.

Dank je Squant voor je info. Ik zit te denken om in ieder geval wel de schakelklas te doen en daarna kijk ik wel. Maar nogmaals bedankt voor de info.

"Een model dat niet werkt is erg. Veel erger echter is een model dat werkt, maar waarvan niemand weet waarom"
fzwart

Golden Member

HTS electrotechniek gedaan met als heilige belofte aan mezelf om niet in de computers te gaan .... en binnen een jaar toch daar in terecht gekomen. Zit nu volop in de tape-robots, grote disk-systemen en SAN.
Al met al is het dus nooit te zeggen waar je uiteindelijk terecht kom. Electronica-ontwikkel banen zijn gewoon schaars in Nederland. Het grootste deel van mij oud klasgenoten zitten nu "in de computers".

Al is een spreekwoord nog zo raar, als het rijmt dan is 't waar

Toen HTS nog HTS heette twee maal afgestudeerd, eenmaal bij meneer Phillips in de "zwakstroom", de tweede keer bij Holec, dat toen nog zelfstandig was, in de sterkstroom. Bijna alles geprogrameerd wat los en vast zit, van embedded systemen tot aan databank applicaties voor boekhoudkundige systemen. Elektronica gedaan van uA in een chip voor 16 bits DAC tot 6MW converters. Het enige gebied wat nog niet onderhanden is genomen zijn buizen... Langzamerhand een beetje uitgekenen op de elektronica, omdat het steeds weer hetzelfde thema wordt, (kijk de elektuur er maar op na) Men koopt een chip, en programeert die... En dat wordt ook steeds meer door het aan elkaar linken van bestaande functies. TCP/IP stack is al bija standaard voor elke uC.

Maar goed.. Ooit zelfs eens les gegeven op een MTS, Het grote verschil met de HTS is de manier van denken, MTS is meer het nadoen van een kunstje, terwijl op de HTS het accent meer ligt op het verzinnen van een kunstje. Ena ls je HTS kint halen, altijd doen. Het soliciteerd iets makkelijker met zo'n papiertje in je binnenzak.

carpe cerevisi

Op 21 juni 2006 00:12:53 schreef Nordin:

HTS of universiteit heb je wel nodig als je echt een elektronicaprodukt wil ontwerpen. Vooral bij systemen waarbij goede wiskundig inzicht een vereiste is. Kijk voor deelschakelingen zou een gemotiveerde MTS-er met wat ervaring goed kunnen doen. Maar om een compleet systeem te ontwikkelen waarbij nauwkeurigheid heel belangrijk is dan moet je echt goed wiskundig inzicht hebben.

Grotendeels is dat waar, wat ik bedoelde is dat deze hoger opgeleide mensen vaak de aansluiting naar de praktische uitvoering missen.
Dus voor het uiteindelijke opbouwen van de schakeling hebben ze vaak mensen nodig die de schakeling opbouwen (b.v. MTS-ers).
Ik heb ooit eens een paar 'ingenieurs' uit de brand geholpen door een draad vast te solderen aan hun 'embedded brol', deze was afgebroken en daarom zat men met de handen in het haar.
Kennelijk kon geen van de heren solderen :-P

Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage and those who manage what they do not understand

In dit bedrijf zie ik dat soort dingen ook. de mbo'ers solderen nog wel es wat vast naast het ontwerpen en de hbo'ers weten amper hoe ze iets vast moeten solderen. Verder zit er geen verschil tussen de opdrachten die we krijgen. Het bedrijf kijkt meer van welke opdracht past bij welk persoon en wie heeft er tijd over.

Klopt, ooit eens een TH-er een berekening zien maken over een elektrisch magnetisch veld in een twee concentrische buisvormige geleiders. En toen zei-ie dat je dit in de praktijk nooit tegen kwam. Had zeker nog niet van coax kabels gehoord. En ook hier zie je weer het verschil in denken, veel meer abstrakt. Het heeft ook nadelen een hoger opleiding: Toen ik in mijn huis de elektriciteit wilde aanleggen moest ik examen doen, gezakt, omdat sommige regeltjes zo bizar zijn, dat je niet logisch af kunt leiden, en ik ben slecht in het onthouden van feiten.

carpe cerevisi