Op 31 maart 2019 01:46:29 schreef Hubie:
@FET ,what the f*ck betekend uppercase S (Thru) en uppercase F (City) in de Baudot code in dit plaatje?
Oei, da's lang geleden.
In de ITA-2 versie waren de shift-F, shift-G en shift-H niet vastgelegd; ze waren dus vrij te gebruiken. In verschillende landen werden er verschillende tekens aan toegekend, bijvoorbeeld het ƒ-teken of het paraaf-teken op Nederlandse lijnen.
De shift-S was in de internationale versie de apostrof, maar deze code werd per land ook weleens voor iets anders gebruikt; in de VS bijvoorbeeld vaak het belsignaal, maar ook weleens wat anders.
Zo gebruikte New York bijvoorbeeld nog heel lang een telexnet gebaseerd op de Morkrum-machines, die ook weer net iets anders codeerden.
Kwam er nu op het telegraafkantoor van New York een telex binnen voor relay naar weer 'verder', dan moest die dus 'transparant' worden overgenomen; dat heette THRU. Maar moest een telex van buiten worden afgeleverd op een New York Morkrum-machine, dan moest de code voor sommige functies of karakters worden omgezet. Dat heette CITY.
De codeomzetter in de centrale kon vanaf je toetsenbord of de tape worden in- of uitgeschakeld met resp. shift-F en shift-S.
Tegenwoordig zouden we dit escape-codes noemen.
Maar grappig dat je dit nu nog ontdekt! Ik was het hele verhaal sinds 1982 al een beetje vergeten.