12 Ledjes aansturen met Velleman k8055

Alleen berichten met de trefwoorden “digitale voeding” worden getoond. Alle berichten tonen

Hallo iedereen, momenteel ben ik met een studiegenoot bezig een simpel display te maken dat met leds werkt. Wij volgen geen studie electronica of iets dergelijks dus hebben vrij weinig kennis van zaken (bij eventuele antwoorden daar rekening meehouden, hehe).

Wij hebben een velleman K8055 bordje ( http://www.velleman.be/be/nl/product/view/?id=351346 ) en willen deze gebruiken 12 leds aan te sturen middels de 8 digitale uitgangen. We willen daarvoor gaan multiplexen (zo heet dat toch?) en hadden hetvolgende schema als voorbeeld genomen: http://www.windred.dk/avr/3d-cube/images/sch-ani1.gif (we zijn er ons van op de hoogte dat het bordje eigenlijk te traag is om te multiplexen, maar toch)

Nu is het zo dat er uit de digitale uitgangen maar 0.62 volt komt en we daarmee de transistors niet kunnen schakelen, we gebruiken transistors op de manier zoals ook in het eerder gegeven schema het geval is. We denken overigens dat we helemaan geen transistors nodig hebben als er genoeg voltage uit de digitale uitgangen zou komen.

Onze vraag is of het mogelijk is meer voltage uit de digitale uitgangen te krijgen of is er een ander alternatief waarmee we 12 ledjes (onafhankelijk!!) kunnen aansturen. We zitten ook vast aan het velleman bordje, dus vergaande alternatieven zijn voor ons geen optie.

We willen met een 5 volt voeding werken (we hebben een regelbare voeding maar met weerstandjes e.d. houden we rekening met 5 volt).

Ik hoop dat onze vraag duidelijk is en willen iedereen die antwoord bij voorbaat danken!

De digitale uitgangen van de K8055 zijn van het open-collector type.
Wil je daar bijvoorbeeld 5V uit krijgen als je een '1 'stuurt, dan moeten er pull-up weerstandjes bij.

Deze weerstandjes moeten aangesloten van de uitgangen naar de +5V.

Op 10 oktober 2007 20:33:23 schreef Zonnepaneeltje:
De digitale uitgangen van de K8055 zijn van het open-collector type.
Wil je daar bijvoorbeeld 5V uit krijgen als je een '1 'stuurt, dan moeten er pull-up weerstandjes bij.

Deze weerstandjes moeten aangesloten van de uitgangen naar de +5V.

Dank voor het antwoord. Als ik het dus goed begrijp moet een pull-up weerstand tussen een digitale uitgang en de +5V van de voeding? Zoiets:

http://dev.digitalconcept.nl/voorbeeld.jpg

Is er ergens een duidelijk voorbeeld van een soortgelijke opzet?

ps. kunnen er ook 2 uitgangen tegelijkertijd worden aangezet op deze manier? om te multiplexen moeten er minimaal 2 outputs gebruikt worden.

Dank!

[Bericht gewijzigd door twist85 op woensdag 10 oktober 2007 21:29:03 (10%)