100 - 150 Watt versterker...

Ik heb deze versterker maar eens gebouwd, en het valt me niet tegen. Hij is in gebruik als subwooferversterker, tijdelijk totdat zijn grote broertje klaar is :)
Kosten zijn echt erg laag.

Welke bedoel je dan, die eerste of die tweede.

Ik heb voor de aardigheid het schema van de simpele 100W versterker gereconstrueerd (uit het eerste bericht van deze discussie), zie hieronder:
http://home.kpn.nl/~cjspeelman/Elektronica/amp100.png
Het is zo ongeveer het meest eenvoudige ontwerp dat je kunt bedenken. De uitgangstorren TIP142 en TIP147 zijn darlingtons.

Dit is een echte klasse B versterker, dwz dat de ruststroom in de eindtrap 0 is. Dit betekent dat de versterker behoorlijk veel cross-over vervorming zal produceren. Daar heb je vooral last van bij hogere frequenties. Als sub-woofer versterker lijkt me dit schema wel bruikbaar. Voor full-range zou ik dit schema niet gebruiken.

geen klasse AB ? D1 en D2 verleggen toch het instelpunt

Just face it: sometimes nobody envies you. There has to be a bottom and that bottom is probaly you. // http://www.amazon.com/o/registry/VWZ93N4Y6XQT

Op 1 november 2003 21:59:43 schreef Aedolon:
geen klasse AB ? D1 en D2 verleggen toch het instelpunt

Het is klasse B, omdat de TIP142 en TIP147 zogenaamde "darlington" transistoren zijn. Dwz dat ze elk uit twee transistoren bestaan, die achter elkaar geschakeld zijn. Op deze manier wordt een zeer grote stroomversterking verkregen. De equivalente circuits van beide torren zijn hieronder gegeven (gekopieerd uit de datasheets):

http://home.kpn.nl/~cjspeelman/Elektronica/TIP142147.png

De spanning tussen basis en emitter van de interne transistoren van de TIP142 en TIP147 is dus slechts ca. een halve diode spanning, zodat de ruststroom vrijwel nul is.

ik weet wel dat het darlingtons zijn en hoe die in elkaar zitten hoor...

ik heb net het schema eventjes bekeken en idd is klasse B maar...

in B trappen verbinden ze de basissen met elkaar en om die AB te maken verbinden ze die via een weerstand zodat ze altijd ene kleine basisspanning en dus ook een rusststroom hebben

maar hier dus niet ik heb me vergist niet bij nagedacht wat er gebeurd bij darlingtons sorry...

Just face it: sometimes nobody envies you. There has to be a bottom and that bottom is probaly you. // http://www.amazon.com/o/registry/VWZ93N4Y6XQT

Op 1 november 2003 23:44:10 schreef Aedolon:
ik weet wel dat het darlingtons zijn en hoe die in elkaar zitten hoor...

ik heb net het schema eventjes bekeken en idd is klasse B maar...

in B trappen verbinden ze de basissen met elkaar en om die AB te maken verbinden ze die via een weerstand zodat ze altijd ene kleine basisspanning en dus ook een rusststroom hebben

Voor klasse B hoeven de basissen van de eindtorren niet perse aan elkaar te zitten. Door de aanwezigheid van de twee diodes wordt het "dode gebied" rond de nuldoorgang kleiner. De cross-over vervorming zal hierdoor kleiner zijn dan zonder diodes.

ja... dat is hetzelfde principe...

Just face it: sometimes nobody envies you. There has to be a bottom and that bottom is probaly you. // http://www.amazon.com/o/registry/VWZ93N4Y6XQT

Wat een kutschema. Je hebt ook wel klasse AB van dat formaat hoor. Ik zou klasse B nooit nemen, zelfs niet voor een subwoofer. Tis alleen al dat je het weet dat het klasse B is als je aan het luisteren ben. "Kijk heb ik gebouwd. Klinkt mooi he. Tis alleen het verrotste schema wat er is" ;).

[Bericht gewijzigd door Lampie op zondag 2 november 2003 14:27:58

Hee Cornelis, dankjewel.
Maar is het ook nog wenselijk om het subwoofer filter van de site site er bij te maken? Of hoeft dat niet meer.

@Lampie:
Het is inderdaad een zeer eenvoudig schema. Bedenk wel dat voor een audio versterker de opbouw (voeding, bedrading van voeding en aarde, etc) net zo belangrijk is als het gebruikte schema. Met een goede opbouw zou het schema als sub-woofer versterker best kunnen voldoen.

@Eibert:
Bij gebruik als subwoofer amp is een sub-woofer filter natuurlijk nog steeds nodig. Je wilt namelijk dat de sub-woofer alleen de lage tonen weergeeft. Bij het kiezen van de afsnij-frequentie van het filter moet je rekening houden met het frequentie-bereik van de hoofdluidsprekers die je gebruikt.

Als je het subwoofer filter van deze site wilt gebruiken, dan raad ik je aan om betere opamps te gebruiken dan de uA741. De NE5532 bijvoorbeeld is een goede audio opamp (2 opamps in 1 DIL8 huisje).

Als je nog een keuze moet maken voor een eindversterker, dan is de eerder genoemde Project 3A van ESP een veiliger keuze, omdat het een bewezen ontwerp is waarvan er al veel gebouwd zijn. Ik weet alleen niet of de gebruikte transistoren wel goed verkrijgbaar zijn.

Als je de simpele 100W amp wilt gaan bouwen, denk dan aan een goede opbouw en een goede voeding, en ook aan de voedingsspanning ontkoppeling (is niet getekend in het schema).

hee Cornelis:
Ik ga toch die van ESP maar bouwen, en dat subwoofer filter, bedankt voor je hulp, ik laat nog wel eens weten hoe het is gegaan.

Voordat ik het vergeet. Ik heb dus 2 van 150 watt liggen, dat betekend dus dat ik de versterker en het filter 2 keer moet bouwen? Of is het al een stereo versterker? [ ja, ik ben ook maar 1e jaars]

Heb ik meteen nog een vraagje, dat subwoofer filter schema heeft het over een LM 741 IC, maar die staat niet in de database, waar kan ik die wel vinden? Of is er een ander IC beter geschikt [aub niet te moeilijke termen gebruiken, dankjewel]

[Bericht gewijzigd door Eibert Tigchelaar op maandag 3 november 2003 16:27:36

Hoi Eibert,

Ik bedenk nu ineens dat je misschien toch geen subwoofer filter nodig hebt, omdat je blijkbaar 2 kant en klare (passieve) subwoofers hebt aangeschaft. Het zou kunnen dat hier al een passief laagdoorlaat filter inzit, bestaande uit een spoel en een condensator. Dit is iets wat je zelf uit moet zoeken, dat kan ik hier natuurlijk niet zien.

Heb je een beschrijving bij de subwoofer? Hierin zou moeten staan of er wel of geen laagdoorlaat filter inzit, en ook de impedantie (4 of 8 Ohm).

Als de subwoofers 8 Ohm zijn, dan kun je eventueel 2 subwoofers parallel aansluiten op 1 versterker. Twee 8 Ohm luidsprekers parallel geeft 4 Ohm.

Als het 4 Ohm subwoofers zijn, dan zul je twee versterkers moeten maken, omdat de "Project 3A" versterker geen 2 Ohm kan aansturen.

Vertel eerst eens wat voor soort subwoofers het zijn:
* Impedantie 4 Ohm of 8 Ohm?
* Wel of geen ingebouwd filter?
* Waarop gaat de subwoofer versterker aangesloten worden? Subwoofer output van surround receiver of luidspreker uitgangen van stereo versterker?

De impendantie weet ik niet, dat kan ik nergens vinden, ze komen uit zo'n boombox van de Karwei. [ga nog ff op de doos kijken]
Er zit geen filter in/op.
Ze worden aangesloten op mijn Philips setje, die levert standaard 2x 80 watt [max].
Omdat mijn Subs 150 watt zijn, dacht ik ik zet er een versterker en een filter tussen. Ik heb een plaatje gemaakt, maar weet niet hoe ik dat in kan voegen.

Plaatje invoegen kan met de "img" code, bijvoorbeeld:

code:

[img]http://home.hetnet.nl/~gebruiker/plaatje.gif[/img]

Het plaatje moet je natuurlijk wel eerst uploaden naar bijvoorbeeld je homepage ruimte, of je kunt een plaatje linken van een web site.
Zie voor meer info Forum => UBB-code & smilies.

Ik kan pas vanavond weer reageren.
Ik denk dat je gaat uitkomen op 1 subwoofer filter plus een stereo versterker voor het aansturen van de twee woofers.

Zo wil ik het ongeveer hebben, hoop dat het duidelijk is.

http://picserver.student.utwente.nl/getpicture.php?id=459200&.jpg

Ben nu ook maar eens met die andere versterker bezig gegaan (project 3a) en er maar meteen ff printje voor ontworpen :) Hopelijk zo spoedig mogelijk de resulaten ervan :)

Ik ga hem trouwens in brug gebruiken om 200w aan 8 ohm te krijgen. Moet ik dan dus gewoon die br uitgang op de ingang van de andere amp knopen ofniet...

@Dustman4u:
Hoe je een brugschakeling kunt maken staat beschreven in dit artikel: http://sound.westhost.com/project20.htm
Zie ook het plaatje hieronder. Overigens is een brugschakeling met 2x P3A alleen geschikt voor 8 Ohm luidsprekers.

Je moet dus de BR ingang van de slave amp op de uitgang van de master amp hangen, en op de normale ingang van het slave amp een weerstand van 100 Ohm naar aarde zetten.

http://sound.westhost.com/p20_fig1.gif

[Bericht gewijzigd door CornelisJ op dinsdag 4 november 2003 23:03:36

@Eibert:

Je kunt op eenvoudige wijze bepalen of je subwoofer 4 Ohm of 8 Ohm is. Een 4 Ohm woofer heeft meestal een gelijkstroom weerstand tussen ca. 3.0 en 3.5 Ohm. Een 8 Ohm woofer heeft meestal een weerstand tussen 6 en 7 Ohm.
Gewoon even met een multimeter de DC weerstand meten.

Ervan uitgaande dat het 4 Ohm woofers zijn, heb je het volgende nodig:

1 subwoofer filter
2 P3A eindversterkers
1 voeding voor eindversterkers
De voeding voor het filter kun je eenvoudig afleiden uit de voeding van de eindversterker.

Voedingsrecept:
De P3A geeft bij + en - 35V voedingspanning een vermogen van ca. 60W in 8 Ohm, en ca. 90W in 4 Ohm.

Voor een stereo versterker heb je het volgende nodig:
1 trafo 2 x 25V / 300VA
1 stevige bruggelijkrichter 25A
2 elco's 10.000uF (of 4 elco's 4700uF), 40 of 50V.

De + en - 12V voeding voor het subwooferfilter kun je afleiden uit de + en - 35 Volt, dmv 2 weerstanden, 2 zeners 12V en twee elco's 100uF/16V.

Omdat je het subwoofer filter op de luidspreker-uitgangen van je stereo wilt aansluiten, zou ik nog een weerstandsverzwakker op beide ingangen zetten. Verder zou ik een dual NE5532 low noise opamp gebruiken in plaats van 2 stuks LM741.

Het plaatje hieronder geeft een mogelijke opbouw. Voor een betere leesbaarheid kun je hier het plaatje in PDF formaat downloaden

http://home.kpn.nl/~cjspeelman/Elektronica/dual_subwoofer_amp.png

In de beschrijving van de Project 3A versterker staat overigens vermeld dat je een print voor deze versterker kunt bestellen. Op 1 print kunnen 2 versterkers gemonteerd worden, zie plaatje hieronder:

http://sound.westhost.com/pcb/p3a.jpg

Dit was het voorlopig, hopelijk kun je hier iets mee. pfff...

Op 4 november 2003 20:51:31 schreef CornelisJ:
@Dustman4u:
Hoe je een brugschakeling kunt maken staat beschreven in dit artikel: http://sound.westhost.com/project20.htm
Zie ook het plaatje hieronder. Overigens is een brugschakeling met 2x P3A alleen geschikt voor 8 Ohm luidsprekers.

Je moet dus de BR ingang op de uitgang van de andere amp hangen, en op de ingang van het rechter kanaal een weerstand van 100 Ohm zetten.

[afbeelding]

Ik begrijp het ff niet, ten eerste dat schema is voor een stereo ingang ofzow, en ik geef hem puur een mono signaal, ten tweede had ik het gevoel dat die br geval een geinverteerde uitgang (180 graden fasedraai) is ofzow, maar corrigeer me als ik het niet goed heb
[edit]
argh ik zie het al, gewoon aan de uitgang van de 'master' amp knopen dus en de normale ingang aan ground knopen en dan zou ie het moeten doen.

wat ik me trouwens ook afvraag is, die torretjes kunnen 250w ofzow handelen, kan ik dan niet gewoon een hoger voltage erop mikken en dan met 1 blok er een 200 watter van maken ofzow?
[/edit]

[Bericht gewijzigd door Dustman4u op dinsdag 4 november 2003 21:50:52

Dankjewel Cornelis, zo ben ik eerst een heel eind. Als ik nog wat te vragen heb, meld ik me wel weer. Bedankt.

Nog een klein probleempje. Mijn philps setje dat ik alleen 6 ohm speakers aan mag sluiten, moet het schema nu veranderd worden, of kan ik ze er gewoon achter hangen?

Het schema hoeft niet veranderd te worden. In het blokschema hierboven heb ik voor het subwooferfilter een spanningsdeler getekend (10k + 1k) die het signaal met een factor 11 verzwakt. De verzwakking is nodig omdat je het filter op de luidspreker uitgangen van je Philips setje wilt aansluiten.

Het volume van de subwoofer ten op zichte van de hoofdluidsprekers kun je instellen met pormeter P1 in het filter, zie schema hieronder.

De waardes van condensators C1 t/m C3 moet je berekenen aan de hand van de kantel frequentie waarboven je het signaal dat naar de subwoofers gaat wilt verzwakken, zie de beschrijving van het filter. De keuze van de kantel frequentie is afhankelijk van de grootte van je hoofdluidsprekers. Ik zou in eerste instantie kiezen voor een waarde van 100 Hz.

http://www.circuitsonline.net/schakelingen/sch/000069.GIF

oké heel erg bedankt allemaal!! ik ga dat schema gewoon een keer proberen, ik weet in iedergeval dat het ook werkt, en dat ik dus niet straks met een rokende tor muziek zit te luisteren :)

[Bericht gewijzigd door Bas Vermulst op zaterdag 20 december 2003 14:16:21