Douchen tijdens onweer


GJ_

Moderator

Dat is geen opblazen. Ik zeg toch dat het formeel gezien geen militairen waren. Bij de VN hebben we met z'n allen afgesproken dat soldaten werven onder kinderen die nog geen 18 zijn een heul erg slecht idee is. Ik weet wat VEVA is, ik zie die wannabee soldaatjes hier geregeld in uniform rondmarcheren. Ze laten kinderen daar zodanig zware militaire training ondergaan dat er arbeidsongeschikt van school gestuurd worden. Da's een lekkere start als kind toch? In dit geval hebben we het dus zeker over werven door een "burger" instituut en wat mij betreft over kindsoldaatjes.

Als het woord kindsoldaat je stoort: dat zijn het volgens alle breed aanvaardde definities en normen. Daar zit dus geen discussie in.

Maar goed, dat is meer politiek dan onweersgerelateerd.
Maar, met code geel het open veld in is een domme zet, daar is het laatste woord nog niet over gesproken.

Op 20 juni 2019 07:20:42 schreef mel:
Daarom zijn die masten ook allemaal geaard..
En de bovenste draad tussen de masten is de bliksemdraad.
Ik vraag me af wat er gebeurd bij een inslag direct op een fase.
Ik denk niet veel. Ik denk dat de impedantie van het hoogspanningsnet wel zodanig is, dat een inslag niet veel kwaad kan.Wie weet dat eigenlijk?

Ik ben ooit een keer in het bedieningscentrum van Tennet geweest. Als ik de operator moest geloven kon je precies de onweersbuien volgen aan de hand van de storingsmeldingen. Er gebeuren dus wel degelijk dingen, alleen merk je er weinig van vanwege de redundantie en beveiligingen.

Spanning staat en stroom gaat!

als je bij die afdeling binnen kunt heb je wel enige mate van clearance nodig, is niet bepaald een open deur bedrijfsvoering daar, met welbekende redenen natuurlijk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Nee als ik het me nog goed kan herinneren moesten we van te voren onze paspoorten doorgeven. Om het bedieningscentrum in te komen moesten we door sluisdeuren. Op die dag was toevallig een back-up oefening bezig waarbij de hele club naar hun back-up locatie verhuisd was. Er was daar maar 1 persoon aanwezig om het in de gaten te houden.

Overigens, als je echt kwaad wilt moet je niet in dat bedieningscentrum zijn maar op de schakelstations zelf. Dan heb je enkel een hek en eventueel een camera, en de schade die je daar kan veroorzaken is niet 1,2,3 te herstellen.

Spanning staat en stroom gaat!

In de schakeltuin zelf doe je niet veel,je zal wel in het besturingsgebouw moeten zijn..Het effectieftste is de trafo voor het station zelf opblazen... >:)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..
Ledlover

Golden Member

Och, gewoon een fiets in de trafokabels gooien en hopen dat er wat over gaat slaan :)
https://www.gelderlander.nl/zevenaar/fiets-in-bovenleiding-z...oogle.com/

Uit het bericht in de Gelderlander:

Rond 11.15 uur is de spanning van de bovenleiding gehaald om de fiets veilig uit de draden te verwijderen. Niet veel later zal de stroom weer worden teruggeschakeld en wordt de leiding weer geaard.

Vuurwerk!!

Het is ook niet voor niks dat we bij naderend onweer de windturbine moesten verlaten en wel asap. Afdalen mocht dan nog alleen via de lift. Via een ijzeren ladder van ca 100m naar beneden was ten strengste verboden bij onweer.

Op 20 juni 2019 18:30:16 schreef GJ_:
Ik weet wat VEVA is, ik zie die wannabee soldaatjes hier geregeld in uniform rondmarcheren. Ze laten kinderen daar zodanig zware militaire training ondergaan dat er arbeidsongeschikt van school gestuurd worden.

Niet moeilijk, als je ziet wat een generatie mosselen we gekweekt hebben. Maar néé Miep, Jensje hoeft niet helpen de tafel af te ruimen, ze hebben het al zo lastig op school ;-)
Eigenlijk niet zo erg dat ze tijdelijk arbeidsongeschikt zijn daardoor, want ze mogen toch ook helemaal niet werken onder de 18.

Wat de bliksem betreft, de kans dat je binnenshuis getroffen wordt door een ontlading is wel heel erg klein. Zeker nu tegenwoordig alle geleidende delen in de badkamer doorverbonden zijn.
Een directe inslag is natuurlijk erg grillig en onvoorspelbaar, maar die kans is zo klein dat ik er niet voor zou laten een bad te nemen.
Net zo min als ik zou wachten tot middernacht om een kruispunt over te steken omdat elke week wel iemand aangereden wordt op drukke kruispunten.

Ook bliksemincidenten met doden of gewonden buitenshuis komen weinig voor, maar door de spektakelwaarde wordt het buitenproportioneel ervaren.
Toch zou iedereen die zich tijdens een onweer in open lucht bevindt zich aan de gekende basisvoorzorgen moeten houden.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.
GJ_

Moderator

Op 21 juni 2019 15:56:46 schreef grotedikken: Niet moeilijk, als je ziet wat een generatie mosselen we gekweekt hebben.
Eigenlijk niet zo erg dat ze tijdelijk arbeidsongeschikt zijn daardoor, want ze mogen toch ook helemaal niet werken onder de 18.

Je hoort kinderen gewoon niet ernstig te verwonden en te blesseren, dat heeft niks met mosselen te maken. Werken onder 18 mag wel, maar onder strikte voorwaarden. Behalve dus als militair, dan maakt het niet zoveel meer uit.

Ik kan niet geloven dat men bij een pseudo-militaire opleiding de deelnemers onverantwoorde risico's laat lopen.
16-17 jarigen zijn geen kinderen meer en lopen vast ook blessures op bij het sporten. In sommige sportclubs gaat het er heel wat heftiger aan toe dan bij het leger.

Het ongeval met het onweer zou ook hebben kunnen gebeuren bij een schooluitstap of de jeugdbeweging.
Hoe je moet reageren als je door een onweer overvallen wordt zou verplichte kost moeten zijn in de scholen. Nuttiger dan te weten wanneer Caesar precies de Eburonen over de maas gejaagd heeft.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 21 juni 2019 15:56:46 schreef grotedikken:
[...]
Wat de bliksem betreft, de kans dat je binnenshuis getroffen wordt door een ontlading is wel heel erg klein. Zeker nu tegenwoordig alle geleidende delen in de badkamer doorverbonden zijn.

Het ging hier om een (sta)caravan. Ik heb eigenlijk nog nooit eentje gezien met vereffening op het badkamertje. Sowieso zijn de installaties in die dingen vaak matig te noemen. Het knutselgehalte is er vaak hoog.

Spanning staat en stroom gaat!
Jinny

Golden Member

Verdorie GD, neem nu eens iets aan van iemand als je er zelf niks van weet..

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..
GJ_

Moderator

Op 21 juni 2019 16:30:50 schreef grotedikken:
Ik kan niet geloven dat men bij een pseudo-militaire opleiding de deelnemers onverantwoorde risico's laat lopen.
16-17 jarigen zijn geen kinderen meer en lopen vast ook blessures op bij het sporten. In sommige sportclubs gaat het er heel wat heftiger aan toe dan bij het leger.

Zwets. Dit gaat verder dan een beetje sporten, ik heb het over ernstige blessures bij kinderen vanaf 15 jaar. En het is enkel op papier een pseudo-militaire opleiding.
Ik heb de kinderen hier gewond over de vloer gehad. Die zitten niet te wachten op een dikke belg die het allemaal wel mee vind vallen.

Ledlover

Golden Member

Ik werkte in Amsterdam vlakbij een van de opleidingsplekken. Soms krijgen ze een groene overall aan, met 'n grote rugzak en moeten ze einden marcheren alsof ze al in het leger zitten.
Een collega van me deed ook die opleiding en dat deed hij ook als pre-leger opleiding...

Kindsoldaten is misschien overdreven want ze kunnen niet gevraagd worden om te vechten, maar het is wel heel duidelijk een voorportaal van defensie.

Op 21 juni 2019 17:05:02 schreef GJ_:
[...]Zwets. Dit gaat verder dan een beetje sporten, ik heb het over ernstige blessures bij kinderen vanaf 15 jaar. En het is enkel op papier een pseudo-militaire opleiding.
Ik heb de kinderen hier gewond over de vloer gehad. Die zitten niet te wachten op een dikke belg die het allemaal wel mee vind vallen.

,
Je hebt gelijk, ik ben de draad kwijt. Heeft GJ het nu over de algemene onveiligheid bij de pre militiare opleidingen? Of specifiek over het geval met de blikseminslag?
In het eerste geval lijkt het simpel, als je je aangetrokken voelt om te leren gewapende mensen te vermoorden,mag je niet van een kleintje vervaard zijn .Dan zoek je beter een kantoorbaan bij de overheid. Het enige wat je kan overkomen is dan dat je met je pen in je oog steekt of dat je achterover in slaap valt en van je stoel dondert. Worden er echt ontoelaatbare risico's genomen dan moet daarop gereageeerd worden.
Als het specifiek gaat over de blikseminslag, dan neem ik aan dat
dat groepje leerlingen begeleid werd tijdens het onweer. Dan is de babysit ernstig tekort geschoten. De opleiding heet dan nog wel ironisch genoeg "Veiligheid en vak manschap".

Ik weet er dan wel niks van ,Jinny, maar ik zou toch vermijden om onder een boom te gaan schuilen, dat weet het kleinste kind.

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Even geknipt en geplakt uit de krant voor wakker nederland:

HOI AN - Het verdriet is groot na het overlijden van geneeskundestudente Myrna Reinhard. De Nijmeegse (24) werd deze week geëlektrocuteerd toen ze onder de douche stond in haar hostel in de Vietnamese kustplaats Hoi An. Mede-backpackers reageren geschokt. „Ze was er zo vrolijk en volop aan het genieten.” Haar familie hoopt dat haar lichaam snel naar Nederland komt.

De vrouw verbleef in een hostel in de onder backpackers populaire Vietnamese badplaats, die Unesco-werelderfgoed is vanwege de authentieke straatjes en gebouwen. „De avond van haar overlijden hadden we nog een hele gezellige poolparty, waarna ze naar boven ging om te douchen”, vertelt een van de backpackers die met Myrna optrokken. „Ze was daar zo vrolijk en echt volop aan het genieten. Met iedereen maakte ze echt contact. Dan waren we pas net het hostel binnen en zat ze al met een paar mensen te praten. Dit is echt heel heftig en moeilijk.”

Boiler
Het trieste incident staat niet op zichzelf. Ook Nederlander Thom kreeg er vorige week in Hoi An mee te maken, in precies hetzelfde hostel. „Mijn kameraad kreeg lichte schokjes tijdens het douchen toen hij de boiler boven de douche aanraakte. En we kregen van nog enkele mensen daar in het hostel bericht dat ze schokjes voelden toen ze onder de douche stonden. Het hostel zei daarna dat het was opgelost, maar blijkbaar niet. Heel heftig dat zoiets tot de dood kan leiden, dat had ik niet verwacht.”

Volgens reisbureaus is dit geen structureel probleem in Vietnam. „We geven bijvoorbeeld geen officiële waarschuwing uit aan toeristen die daar gaan douchen”, laat een woordvoerder van Vietnam OutSight weten. Toch is het risico op zulke gevallen groter in het buitenland, stelt Michel Wijbrands, expert elektrotechniek bij brancheorganisatie Techniek Nederland. „In landen waar douchewater vaak met een elektronische boiler in de badkamer wordt verwarmd, is het risico op dit soort ongelukken groter. In ons land wordt douchewater over het algemeen verwarmd met de combi-cv-ketel die op aardgas werkt, niet met een elektrische boiler.”

Elektrocutie
Hoe het kan dat Myrna onder stroom kwam te staan, is nog onduidelijk. Volgens expert Wijbrands, kan het eigenlijk alleen voor komen als je iets aanraakt dat onder spanning staat. ,,Dit kan alleen door een fout in de elektrotechnische installatie, bijvoorbeeld elektriciteitsdraden die blootliggen of bijvoorbeeld een metalen radiator die door zo’n fout onder spanning staat. In de badkamer is het risico op elektrocutie groter. Vocht en water geleiden namelijk stroom.”

Ook in Nederland hebben er elektrische douche-ongelukken plaatsgevonden. Zo stierf de 20-jarige Janneke van Gaal uit Boxtel in januari 2013 nadat ze meerdere stroomstoten had gekregen onder de douche. De rechtbank legde de gemeente, de verhuurder en technische dienst elk een boete van 60.000 euro op, omdat de elektrische installatie levensgevaarlijk was vanwege gebrekkig onderhoud. Een eerdere melding van stroomstoten door haar huisgenoot werd niet goed gerepareerd door de dienstdoende monteur, bleek na afloop.

Vorige week vond er een ander elektrisch douche-ongeluk plaats. De 12-jarige Max Cornelissen uit Gouda werd getroffen door de bliksem toen hij tijdens een onweersbui onder de douche stond. Hij kwam er relatief ongeschonden van af.

Toch gevaarlijk dat douchen, ook als het niet onweert...

[Bericht gewijzigd door mvdk op 21 juni 2019 21:26:02 (12%)]

tja, douchen in die landen, zo'n doorstromer douchekop van t goedkope soort, en een aardlek kennen ze niet daar. als je lang bent sowiso niet handig om te douchen daar, die goedkope doorstromers zijn gevaarlijker als je tegen de douchekop staat.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maartenbakker

Golden Member

Big Clive, DiodeGoneWild en ElectroBOOM hebben alle 3 suicideshowerheads getest, en het blijkt nog verdraaid moeilijk om door die dingen geeelectrocuteerd te worden. Zelfs zonder aardaansluiting. Er zal dus wel wat anders onder stroom zijn komen te staan.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 22 juni 2019 03:32:59 (13%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 22 juni 2019 03:31:18 schreef maartenbakker:
Big Clive, DiodeGoneWild en ElectroBOOM hebben alle 3 suicideshowerheads getest, en het blijkt nog verdraaid moeilijk om door die dingen geeelectrocuteerd te worden. Zelfs zonder aardaansluiting. Er zal dus wel wat anders onder stroom zijn komen te staan.

zal wel de bedrading er naar toe zijn of de schakelaar om de douchekop uit te schakelen , in dat soort landen zijn ze byzonder
inventief en creatief met dat soort dingen

i t bericht staat ook, dat ze de boiler aanraakte. evengoed als die geen aarding heeft en wrs de badkamer ook niet dan krijg je wel een optater. met het water daar, niet te best gezuiverd en wrs ook nog oppervlakte water wat beter stroom geleid als het water in NL, mee van t zuiverste leidingwater ter wereld.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Als je de constructie van de suicide shower ziet verbaast het mij niks. Verwarmingselementen staan dan in direct contact met het water.
Elektroboom doet wel telkens alsof alles wel meevalt, die gast gaat in een bad staan met spanningsvoerende delen erin, maar toch lijkt het mij een reëel risico. Zeker als de netspanning hoger is en het water meer is vervuild met zouten / chloor

Zie hier hoe dat ding in elkaar zit: https://youtu.be/cNjA0aee07k

Spanning staat en stroom gaat!
maartenbakker

Golden Member

Alsnog zal het daar niet aan gelegen hebben. Er zal een ander apparaat met aardfout, een verknutselde installatie, o.i.d. aan te pas zijn gekomen.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 22 juni 2019 15:54:39 (99%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

op 538 was max in t ochtendprogramma daags nadat het was gebeurd. ik denk dat de stacaravan ook niet heeft geholpen, daar zit vaak een basic installatie in, een badkamer vereffening zoals in huis heb je dan niet, buitenkant vaak alu bekleed dus 1 groot antenne oppervlak voor ontladingen. had ie op een stoel in de caravan gezeten was er niks gebeurd.

waar rook was, werkt nu iets niet meer