LM386 problemen

Hallo,
Ik ben op dit moment bezig met een versterker voor m'n ipod, met de LM386. Als schema heb ik de voorbeelden uit de datasheet gebruikt, en soms een beetje aangepast.

De voeding komt uit een 7812, ontkoppeld aan de uitgang met een 2200uF condensator. De speaker is 0.5 watt, 8 ohm.
Schema:
http://img517.imageshack.us/img517/3582/schema.th.gif

Nou is het probleem, dat het geluid ontzettend krakerig wordt bij wat hogere volumes! Als ik m'n ipod maar iets harder zet dan het minimumvolume, begint 'ie te kraken.

Omdat ik geen scope heb, heb ik maar een microfoontje gepakt en deze boven de speaker gehangen.

Een sinus van 440 Hz, op laag volume:
http://img259.imageshack.us/img259/6465/laagvolume.th.gif

Met iets meer volume:
http://img259.imageshack.us/img259/7060/hoogvolume.th.gif

Met laag volume lijkt het nog behoorlijk op een sinus, maar bij wat hoger volume ziet het er niet uit, en zo klinkt het ook.

Zo ziet m'n opstelling eruit, al klopt het breadboard niet meer helemaal (zie hiervoor het schema)
http://img254.imageshack.us/img254/3256/dsc07166.th.jpg
http://img254.imageshack.us/img254/4597/dsc07165.th.jpg

Heeft iemand suggesties hoe ik dit kan verbeteren? :P

Ik zou eens beginnen met een potmeter op de ingang, dan kun je kijken of je wellicht de versterker teveel input geeft. Verder is de weerstand tussen 1 en 8 wel erg groot, in de datasheet staat een 10u voor een factor 200 versterking. En je mist de combinatie 20 ohm weerstand/50 nano condensator van pen 5 naar de grond.
Sluit eerst eens alles aan conform de datasheet en ga daarna experimenteren.

Just find out what you like and let it kill you
Hugo Welther

Moderator

Je bent de LM386 zwaar aan het oversturen.
Begin eens met een potmeter aan de ingang.

Waarom uit de datasheet. Staat hier een kompleet schema
http://www.circuitsonline.net/circuits/view/4

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)
Thevel

Golden Member

De versterking is nu veel te hoog indien je hem direct op de ipod aansluit.
Laat de condensator van 100uf (die tussen pen 1 en pen 8) weg.
De versterking is dan een stuk lager.

Nee, het is niet dat de versterking te hoog is :P

Ondertussen doet 'ie het weer helemaal perfect, ook hoog volume en met 200x versterking.

In de datasheet staat dat de lm386 maximaal 0.4 volt op de ingang kan krijgen. Als ik het volume van m'n ipod halverwege zet, meet ik maximaal ongeveer 0.010 volt. Bij een versterking van 200 geeft dit dus 2.0 volt, dit kan met deze voedingsspanning en dit klinkt dan ook goed :)

Als ik het volume vol zet, krijg je 0.20 volt, 0.20x200=40 volt dus dat klopt dat het flink clipt...

Om gemakkelijk te testen met 200x versterking en vol volume heb ik de luidspreker vervangen door een 10 ohm-weerstand, in serie met een 0.47 ohm-weerstand. Hieroverheen staat een 8 ohm luidpreker.

Waarom 'ie het nu wel doet, en eerst niet? Er was iets mis met de luidspreker(vandaar de vervormde sinussen)en verder heb ik hier en daar wat condensatoren vervangen en bijgedaan (bijv. van pin 7 naar ground 10uF, en inderdaad op de uitgang 50 nano in serie met 10 ohm naar ground)

Binnenkort bouw ik 'm in in een blik, maar eerst m'n draagbare microfoonversterker met INA217 afmaken :9