Digitale en analoge ground

Alleen berichten met de trefwoorden “digitale voeding” worden getoond. Alle berichten tonen

In de datasheer van de AD-converter staat dat ik best aparte voedingen (3.3V) gebruik voor het analoge en digitale deel; ofwel scheiden met een ferrite bead.

Omdat ik al met een hele hoop voedingen zit heb ik voor de ferrite bead gekozen. Voor de zekerheid heb ik een pi-filter gemaakt met de ferrite bead.

Maar welke ground hang ik nu best waar?
Momenteel heb ik enkel de digitale ground aan de pi-filter hangen. Maar is het misschien iet beter om voor de ferrite bead de digitale ground te gebruiken en na de ferrite bead de analoge? (voor de capaciteiten van de pi-filter.)

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/ferritebead.jpg
http://www.uploadarchief.net/files/download/ferritebead.jpg

Henry S.

Moderator

Hangt van je ADC af wat deze als digitale voeding beschouwt, Vcc of Vdd.

Je hebt btw een DGND (pin 12) aan de AGND geknoopt.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
free_electron

Silicon Member

het eeuwige verhaal over de gescheiden voedingen...

het komt erop neer dat er geen digitale stromen terugkeren door analoge grond en omgekeerd.
kijk hoe de stroom van de voeding komt en terugkeert. bekijk de stroomlussen in je systeem. dan zie je direct hoe je het moet splitsen

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Op 12 november 2009 17:53:40 schreef Henry S.:
Hangt van je ADC af wat deze als digitale voeding beschouwt, Vcc of Vdd.

Je hebt btw een DGND (pin 12) aan de AGND geknoopt.

Vdd is de digitale voeding,en dat DGND en AGND aan elkaar geknoopt zijn stond zo in de datasheet (vond het ook raar) : "It is highly recommended that the analog and digital ground pins of the VSP2582 be joined together at the IC and be connected only to the analog ground of the system"

Henry S.

Moderator

Op 12 november 2009 18:47:39 schreef cYberJ:
Vdd is de digitale voeding

Dan is jouw methode goed, maar hang C93 aan de analoge gnd en zet over C94 indien nodig een extra 1nF.

en dat DGND en AGND aan elkaar geknoopt zijn stond zo in de datasheet (vond het ook raar)

Ok, dat laatste kom je vaker tegen bij ADC's, het is maar hoe de stromen lopen.

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Feitelijk is het heel simpel, indien er high speed logica en kloksignalen over je print gaan gewoon 1 ononderbroken GND plane gebruiken. Dat straalt over het algemeen een stuk minder dan een onderbroken GND plane. Indien er grote stromen lopen die een flinke common impedance koppeling geven moet je je signaal retour zo aanleggen dat de gemeenschappelijke impedantie niet langer bestaat, hetzelfde geld voor kleine signalen in schakelingen met een hoge versterkingsfactor. Voor hoge frequenties is de uitwaaiering van stromen over de GND plane beperkt en is het vaak afdoende een goede scheiding te maken tussen analoge en digitale schakelingen op je PCB. High speed ADC/DAC's zijn allemaal differentieel, net als 24-bit omzetters (niet die prut audio converters natuurlijk). En laat deze post vooral je niet belemmeren zelf te experimenteren om de broodnodige ervaring op te doen ;)

Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage and those who manage what they do not understand

Ik heb nog wat op het internet zitten lezen. Blijkbaar heeft men een tijd gebruik gemaakt van split ground planes:
http://http://www.hottconsultants.com/techtips/split-gnd-plane.html

Maar dit zou tegenwoordig terug af te raden zijn en komt het er eigenlijk op neer om digitale en analoge delen zoveel mogelijk gegroepeerd op het bord te plaatse en u de return currentsin te beelden:http://forum.sparkfun.com/viewtopic.php?t=17715&sid=4557007e57f5318bc0…

Ik zit met een CCD sensor die ik moet aansturen, en uitlezen via AD convertoren.
De stuursignalen van de cd CCD sensor hebben verschillende spanningen (5V, 13V, 15V, en VVar voor antiblooming). Deze moet ik toch zien als digitale signalen? (De resetpuls zal met zo een 36Mhz tussen de 5 en de 15V toggelen.)

Hetgeen wat uit de CCD komt is dan een analoog signaal dat door de AD convertoren moet worden omgezet (12 bit). De CCD zelf heb ik met AGND verbonden (is geen specifieke info over) en de AD convertoren zoals in de datasheet staat (AGND en DGND extern met AGND verbinden).

Naar aanleiding van wat Xenobinol en FE zeggen lijkt het mij precies het beste om niet met gescheiden of split planes te werken maar met 1 GND plane volgens de volgende opstelling:
http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/agnd_dgnd.png

Dan zou het er eigenlijk niet meer zoveel toe doen wat nu AGND en DGND is.