EPE juli 2000 frequentie generator : problemen bij bouw

Ik ben sinds een poosje het ontwerp van EPE juli 2000 : PIC-GEN frequency generator/counter aan het nabouwen

Eindelijk alles bij elkaar, PIC geprogrammeerd (ik heb uit http://www.circuitsonline.net/forum/view/48005/1 de ZIP van Turbokeu gepakt want de originele source compilen met TKProgMK3 was een drama. Hierin staat in de PDF overigens ook het complete schema ed)

Als aanpassing op de originele schakeling: ik heb zelf een voeding gemaakt die +/- 9V DC geeft en de -9V DC op pin 5 van waar de MAX660 hoort aangesloten. Voeding werkt los uitstekend, + en - 9V zijn vrij netjes (afgevlakt met 2200uF elco en 100nF MKT)

Als ik alles aangesloten heb , zonder de MAX038. PIC en 74XX IC's , meet ik overal de juiste voedingsspanningen (+5 en -5 aanwezig op alle IC voeten waar het hoort). LCD geeft netjes een rij blokken weer.

IC's erin, LCD blijft een rij blokken geven, ongeacht stand schakelaars. PIC eruit gehaald, code geverifieerd, die klopt.
Wat kan ik over het hoofd hebben gezien?

Hugo Welther

Moderator

Contrast van het display goed ingesteld?

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)
Turbokeu

Golden Member

Ik zie net in de originele ASM code dat de config bits voor de 16F877(A) niet gespecifieerd zijn (staan wel in commentaar):

code:


; CONVERTED TASM PIC16F877 Fun Gen.ASM TO MPASM Fun Gen_M.ASM 10-27-2003 10:18:39

        list p=PIC16F877,r=dec
                    ;PICGN220.ASM 21APR00 EPE PIC FUNCTION GEN + FREQ COUNT
         
                    ;PIC16F877-4, 3.2768Hz, WDT OFF, POR ON, XTAL XT
         
                    ;Config register bits (all PIC TOOLKIT MK2 defaults)
                    ; CP1 CP0 DBG NIL WRT CPD LVP BOR CP1 CP0 POR WDT OS1 OS0
                    ; 1  1  1  1  1  1  0  0  1  1  0  0  0  1
                    ;N.B. Logic 1/0 do NOT necessarily mean that the function is On/Off
                    ;respectively - refer to PIC '877 data sheet.

Probeer deze eens in de ASM (+ hercompileren):
__CONFIG _CP_OFF & _DEBUG_OFF & _WDT_OFF & _XT_OSC & _LVP_OFF & _BODEN_OFF & _PWRTE_ON & _CPD_OFF

Of manueel in je programmersoftware de benodigde bits aan-of uitvinken.

Onder andere WDT (Watchdog Timer), LVP (Low Voltage Programming) en RC_OSC (RC Oscillator) zijn per default enabled (1).

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Turbokeu gigantisch bedankt!
Dat was het inderdaad. Blijkbaar is in de conversie TASM->MPASM ergens (sorry ik ben vrij nieuw in PIC's programmeren en al helemaal in Assembler) hard een totaal andere setting in de code terecht gekomen. Ik heb zojuist de door jou aangegeven opties hard in WinPic800 in de "Setting" tab opgegeven en nu krijg ik inderdaad de correcte output op mijn LCD.

Dan kan ik nu de schakeling afbouwen (kabelbomen netjes maken, frontplaat boren ed) en gaan nadenken over een betere eindtrap ....

Nogmaals bedankt voor de gouden tip.

http://665-667.vanree.net/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=6179&g2_serialNumber=2

De schakeling onafgewerkt.... maar werkend :D

[Bericht gewijzigd door javanree op 24 november 2009 00:45:14 (13%)]

Turbokeu

Golden Member

Blij dat het werkt!

Die TASM is schijnbaar een free assembler IDE (wat ik ook niet echt begrijp, MPIDE van Microchip is al gratis...).

Ik heb mij ook al een paar keer laten 'vangen' door de default config bits, met name de WDT (PIC reset na elke WDT time out als je deze niet manueel reset in je routines), en de LVP pin (PGM/RB3 als je deze al in de schakeling als IO gebruikt waardoor de PIC mogelijk in LVP programmeermode terechtkomt).

Ik moet echt ook eens aan deze generator beginnen (wel met een 20x2 Noritake VFD display dat ik nog liggen heb, en iets aangepaste display routines zodat de volle 20x2 regels gebruikt worden).

Succes met de afbouw!

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

De generator is eindelijk "af". Alles werkt zo'n beetje maar niet geheel zoals ik had gehoopt. Ik heb de frequentiegenerator op mn PM3050 scoop aangesloten (met banaanstekkers, helaas even geen BNC kabel voorhanden, ik snap dat dit het resultaat negatief beinvloed)

- De "driehoek" is redelijk qua vorm, in elk geval tot circa 100KHz
- De sinus vertoont op de toppen een hele vieze vervorming

http://www.vanree.net/images/frequency_sinus_200Hz.jpg

200Hz sinus

- De blokgolf geeft bij lage frequenties op de scoop wel rechte rise en fall flanken, maar de toppen zijn niet horizontaal maar zakken licht in. Zodra je hoger gaat (vanaf circa 50KHz) zie je in de rise en fall steeds meer een hele vieze "doorschieter", terwijl daar de toppen wel vlak lopen. Boven de 200-300KHz is het signaal totaal onbruikbaar (kan ook aan de banaanstekkers liggen...)

http://www.vanree.net/images/frequency_generator_square_2KHz.jpg

2KHz blokgolf

Verder lijkt de range funtie niet te deugen... eens kijken of ik toch condensatoren heb verwisseld, want range4 loopt totaal uit de pas.

Alles bij elkaar valt het resultaat me erg tegen. Geen enkele golfvorm is echt netjes, uitgang is niet stabiel (hogere frequenties vanaf circa 50 KHz zakt output voltage op de AC Output sterk in, de gebruikte opamp is dus inderdaad totaal ongeschikt)

De frequentieteller geeft vooral bij sinussen vaak geen waarde aan en is dus weinig nuttig.

Ik zit nu dus te twijfelen... ga ik hier nog een verbeterde eindtrap voor bouwen? Want als het signaal voor de eindtrap al niet deugt...

Wat zijn de ervaringen van andere circuitsonline gebruikers?

Ik heb die functiegenerator ook gebouwd: http://www.elektronicastynus.be/Projecten/Functiegenerator/index.php
En ik heb dezelfde bevindingen. Heb nu een functiegenerator met dds op de todo list gezet.

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--

De vervorming is gebruikenlijk voor XR2206 generatoren. Er zijn truukjes om er aan te ontkomen, het gaat er om de capaciteit op de waveform-adjust aansluitingen 13 & 14 heel laag te houden.

Zie de artikelen van Elektuur hierover uit de jaren '80, ik weet helaas geen nummers want ik heb dat ontwerp enkel in een Meetapparatuurspecial uit 1985. Overigens schijnt het ook nog zo te zijn dat een op de scoop 'mooiere' sinus meer vervorming bevat dan een iets lelijkere, maar een functiegenerator gebruik je in het algemeen toch niet voor vervormingsmetingen.

Ik weet niet hoed goed een DDS generator is, maar een gewoon IC eindtrapje is al gemakkelijk beter dan 0.01 %, dus als je daar aan wilt meten .. :)

Henry S.

Moderator

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.
flash2b

Golden Member

Welke eindtrap heb je gebruikt?
Is het signaal op pin19 van de MAX038 wel goed kwa vorm?

De MAX038 zou tot 20MHz moeten werken, maar wellicht is de slewrate van je uitgangs op-amp de boosdoener.

Bij mij komt er zo een signaal uit de max038.

Met vriendelijke groet, Stynus ||| http://www.elektronicastynus.be ||| http://e-stynus.com ||| --> Automatische trapverlichting <--
flash2b

Golden Member

Op deze site ELV MFG 9001 is ook een ontwerp te vinden welke de MAX038 gebruikt.

Als eindtrap wordt een AD811 gebruikt. Misschien is de eindtrap die Emilien heeft ontworpen hier op CO ook wel wat (Stroomversterker tot 4Mhz). Die eindtrap ben ik ook aan het bouwen maar dan met een LT1227.

Ik heb het orginele EPE schema niet, maar misschien is een vergelijk met die van ELV wel te doen, rond de onderdelen van de MAX038.

Nog meer schema's:
http://www.elecfree.com/electronic/wp-content/uploads/2008/0...max038.gif
http://www.alternatezone.com/electronics/images/hsfglc11.gif

Ik vind het nog steeds vreemd dat gebouwde versie van de TS net erg hoog komt kwa frequentie.