Bereik point-to-point wifi

Dit topic is gesloten

joopv

Special Member

Er zijn hobbyisten en bedrijven die routinematig betrouwbare verbindingen over meer dan 10km bouwen.

http://wirelessantwerpen.be/index.htm

Zolang je LOS en hoogte hebt, dan is dat makkelijk te doen. Maar vergeet ook niet dat je een vrij kanaal moet hebben met minstens 1 liefst 2 vrije kanalen eronder en erboven, anders kun je ook kans op storing hebben, en dan gaat het alsnog niet werken. Vandaar dat wirelessantwerpen het meeste ook doet op de 5Gig band, want die is tot op heden nog het rustigst.....

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

oja nog even een vraagje:

Is het beter om een USB dongle te kopen met een externe aansluiting of gewoon een met een interne antenne?
En als een externe aansluiting dan beter is, is het mogelijk daar een biquad aan te maken icm een wok?

groeten,

Mariano

Nou, het is handiger om er 1 te kopen met externe aansluiting. Dan hoef je zelf niet de solderen op de printplaat van de usb-stick. Je hoeft dan alleen een (goede kwaliteit) kabel met de juiste connectoren aan te schaffen. Let er wel op dat de kabel niet te lang mag zijn, er kan dan veel verlies optreden. En in de regel geldt dat hoe dunner de kabel, hoe meer verlies.

Het idee van die wokfi aanpak is dat je een USB stick kunt gebruiken, en dus geen enkele HF bekabeling hoeft te leggen. Als je er een met externe antenne hebt is het wellicht handiger om het brandpunt van de schotel op de antenne te mikken.

Overigens is het allemaal wel experimenteel priegelwerk, maar daar zijn de kosten ook naar :)

Bij 2.4 Ghz is bekabeling echt tricky, en je moet feitelijk an een verdomd goed stuk coax hebben wil je minder dan 1 dB per meter verliezen, en daar komen de connectoren dan nog eens bij.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

Belden 7808A bijvoorbeeld, heel leuke kabel voor WiFI. niet te dik (7mm) en lage demping (0.36dB /m)

Op 14 december 2009 17:13:47 schreef Ben_:
Overigens is het allemaal wel experimenteel priegelwerk, maar daar zijn de kosten ook naar :)

Hoeft niet perse. Als je wat wilt kopen kan dat blijkbaar ook (39,95 euro):
http://www.wifiantennes.nl/N_art666_Memo2_1.gif

Haha, dat ziet er grappig uit. Maar een gain van 19 dB? Echt niet!
Ik heb ik de loop der jaren vele type antenne's zelf gebouwd en kom met de beste combinatie van middellen (schotel+biquad) niet boven de 16 dB gain uit. Zelf professionele panel antennes redden amper 19 dB en die kosten nog altijd rond de 80 euro.
Maar als je zo'n mini schoteltje op proef kunt nemen, kun je het zelf uittesten. Maar het werkt het beste als je twee schotels tegenover elkaar hebt.

19 dB lijkt me ook wel erg optimistisch voor zo'n klein schoteltje... bovendien vraag ik me af of het echt lekker werkt, het zal per USB stick verschillen waar de antenne precies zit, en dus of dat wel of niet op het optimale punt in de schotel is.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

Daar ben ik weer.
Ik heb ondertussen twee wifi modules gekocht van 500 mW.
Nu zitten er twee omni-directionele antennes bij die ik meer directioneel wil maken. Een biquad lijkt me daarvoor geschikt.

Ik heb een antenne even opengemaakt en dit zit erin:
http://img193.imageshack.us/img193/8694/picturejr.jpg

Als ik de biquad ga maken waar moet ik dan de koperen biquad op aansluiten? En wat is het flexibele middenstukje eigenlijk, ik wil er nog niet onder kijken, misschien maak ik hem dan kapot.

Antenne had je gewoon heel kunnen houden. Je had gewoon even zo'n rp-sma (OF is ie groter? rp-tnc) connectortje moeten kopen met een meter "goede (laag verlies op 2,4GHz)" coax, Dan kun je de biquad ook nog eens makkelijker aan je stick bevestigen ;)

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

ja, alleen zit ik hier in de middle of nowhere en de post doet er meer dan een maand over vanuit de beschaving (nederland).

Het blanke metaal onderaan is verbonden met de massa, maar het blanke metaal bovenaan (op de foto) is verbonden met de antenne. Mijn idee was nu om de antenne op dit flexibel punt door te knippen en hier de biquad te bevestigen en de massa aan de reflector te solderen. hij is precies 13 mm.

Ja, volgens mij moet dat wel lukken.. Had je deze al gezien : www.pe2er.nl
en http://forum.wirelessnederland.nl/ ?
En kijk dan speciaal naar deze : http://forum.wirelessnederland.nl/viewtopic.php?f=16&t=11390 ;)

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

Hallo ik heb een vraag ik had hier een tranzeo tr- 5a -20 w die heb ik over geboomten van iemand maar hij weet de wachtwoord niet meer hoe kan ik er inkomen zoo dat ik een nieuwe wachtwoord aan kan maken ik hoor het graag van jullie groet

Henry S.

Moderator

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Dit topic is gesloten