Bereik point-to-point wifi

Dit topic is gesloten

Op 3 december 2009 20:47:26 schreef Mariano:
maar als het onder de 1 Watt blijft, wat blijkbaar genoeg is, valt het toch wel mee?

Zelfs met een standaard bi-quad op 100mW zou ik hem nog niet op mn genitaliën willen richten, gebundeld kan zelfs dat al een hele boel schade aanrichten ;)

Ik breek natuurwetten, het is namelijk altijd de electronica die fout zit, nooit ik!

Ah er zijn ook dongles met een antenne-aansluiting, dat maakt het wel makkelijk. Ik zag op ebay dat er ook wifi versterkers waren, die 1 Watt output geven, bijvoorbeeld deze.

Als het niet lukt met de usb dongle icm met zo'n biquad en schotel, dan kan ik deze er nog tussen proberen?

groeten,

Mariano

Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 4 december 2009 17:40:47 schreef Nixk-89:
(...) gebundeld kan zelfs dat al een hele boel schade aanrichten ;)

Het blijft natuurijk maar honderd milliwatt. Je vermeerdert het vermogen niet, of zo. :)

De invloed van die silo zou best nog belangrijk kunnen zijn, alleen: je kunt het niet meten (je kunt hem niet even weghalen om te zien of het signaal dan beter is).
Maar als hij geen vlakke wand heeft die praktisch evenwijdig is aan de zichtlijn, dan verwacht ik er geen belangrijke invloed van. Dus rond, of scheef, is in ieder geval OK.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
joopv

Golden Member

Op 4 december 2009 19:00:40 schreef Mariano:
Als het niet lukt met de usb dongle icm met zo'n biquad en schotel, dan kan ik deze er nog tussen proberen?

Ja, maar wel aan beide kanten van de verbinding.

Anoniem

Op 4 december 2009 13:08:01 schreef Ben_:

Overigens kan het wel invloed hebben, zo'n 'bundel' is niet direct te vergelijken met bijv een laserstraal, maar kan in zekere mate wel 'om' objecten heen. Zeker in het midden van het pad lijkt me het niet direct een drama.

We hebben het hier wel over frequenties van 2.5 GHz.
Die gaan niet om objecten heen. Wat je wel hebt is dat de openingshoek van de antenne niet erg klein is. Dus op grote afstand van de zendantenne maakt het minder uit, maar dichtbijgelegen objecten van grote afmetingen (een gebouw),
heb je juist beter niet midden in je "lign of sight."

Je moet gewoon over je traject de 1e Fresnelzone berekenen en daar binnen moeten zich geen objecten bevinden.

Je bepaalt de LOS dat is gewoon de rechte lijn tussen zender en ontvanger.
Denk rond die as een ellipsoide. Een soort zeppelin.
Dat is de eerste fresnelzone.
Binnen die eerste zone, zullen reflecterende voorwerpen interferentie veroorzaken. Afhankelijk van de plaats zullen ze het signaal versterken of verzwakken.
Het is dus heel belangijk dat zich binnen die zone geen obstakels bevinden.

Om te weten op elk willekeurig punt tussen zender en ontvanger, hoever je van de LOS moet afblijven kun je een simpele formule toepassen.

maak het product van de afstand tussen de zender en het obstakel en de afstand tussen de ontvanger en het obstakel. vermenigvuldig dit met de golflengte.
Deel dat door de som van die twee afstanden. Trek uit dat getal de vierkantswortel, en je hebt de straal van de fresnelzone op die plaats.

[Bericht gewijzigd door Anoniem op zaterdag 5 december 2009 13:55:46 (35%)

Zoals ik al zij, in zekere mate...

Dat van die zeppelin-vorm klopt inderdaad wel, en zoiets is in het midden van het pad het breedste. Gevolg is dat dingen ver uit het pad daar de meeste invloed hebben, maar dingen pal in het pad juist minder (vergeleken met de situatie waarbij hetzelfde ding direct in het pad staat dichtbij 1 van de eindes).

Wat ik ermee wil zeggen is dat zelfs wanneer je geen line-of-sight hebt wegens een klein object precies in het midden een signaal toch nog in enige mate aan de andere kant te ontvangen is, in principe beter naarmate de frequentie lager is.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

De totale afstand is 2200 m
De afstand van één point naar het object is 1800 m
De afstand van de andere point dus 400 m

SQRT ((1800 * 400 * 3) / (1800 + 400)) =

SQRT (2160000 / 2200) = 31 meter.

De silos staan op 20 meter, dus dat wordt lastig?

Frederick E. Terman

Honourable Member

Dingen die in de eerste Frenselzone staan, verzwakken je signaal altijd (nooit versterken; al het signaal in die zone is opbouwend en een deel daarvan verstoor je).

Maar je moet het ook weer niet erger maken dan het is. Zoveel procent van de zone als je blokkeert, zoveel procent minder vermogen komt er bij de ontvanger. Dat valt dus nogal mee hier.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Inderdaad, zolang het verlies in de procenten zit is het sowieso geen drama. Als je een paar dB veiligheidsmarge aanneemt over het gehele pad denk ik niet dat die silo's het project zullen verpesten.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

ok bedankt allemaal, ik heb er weer vertrouwen in :) Wel grappig dat het werkt eigenlijk, want het lijkt best onwaarschijnlijk dat wifi zover komt.

joopv

Golden Member

Er zijn hobbyisten en bedrijven die routinematig betrouwbare verbindingen over meer dan 10km bouwen.

http://wirelessantwerpen.be/index.htm

Zolang je LOS en hoogte hebt, dan is dat makkelijk te doen. Maar vergeet ook niet dat je een vrij kanaal moet hebben met minstens 1 liefst 2 vrije kanalen eronder en erboven, anders kun je ook kans op storing hebben, en dan gaat het alsnog niet werken. Vandaar dat wirelessantwerpen het meeste ook doet op de 5Gig band, want die is tot op heden nog het rustigst.....

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

oja nog even een vraagje:

Is het beter om een USB dongle te kopen met een externe aansluiting of gewoon een met een interne antenne?
En als een externe aansluiting dan beter is, is het mogelijk daar een biquad aan te maken icm een wok?

groeten,

Mariano

Nou, het is handiger om er 1 te kopen met externe aansluiting. Dan hoef je zelf niet de solderen op de printplaat van de usb-stick. Je hoeft dan alleen een (goede kwaliteit) kabel met de juiste connectoren aan te schaffen. Let er wel op dat de kabel niet te lang mag zijn, er kan dan veel verlies optreden. En in de regel geldt dat hoe dunner de kabel, hoe meer verlies.

Het idee van die wokfi aanpak is dat je een USB stick kunt gebruiken, en dus geen enkele HF bekabeling hoeft te leggen. Als je er een met externe antenne hebt is het wellicht handiger om het brandpunt van de schotel op de antenne te mikken.

Overigens is het allemaal wel experimenteel priegelwerk, maar daar zijn de kosten ook naar :)

Bij 2.4 Ghz is bekabeling echt tricky, en je moet feitelijk an een verdomd goed stuk coax hebben wil je minder dan 1 dB per meter verliezen, en daar komen de connectoren dan nog eens bij.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

Belden 7808A bijvoorbeeld, heel leuke kabel voor WiFI. niet te dik (7mm) en lage demping (0.36dB /m)

Op 14 december 2009 17:13:47 schreef Ben_:
Overigens is het allemaal wel experimenteel priegelwerk, maar daar zijn de kosten ook naar :)

Hoeft niet perse. Als je wat wilt kopen kan dat blijkbaar ook (39,95 euro):
http://www.wifiantennes.nl/N_art666_Memo2_1.gif

Haha, dat ziet er grappig uit. Maar een gain van 19 dB? Echt niet!
Ik heb ik de loop der jaren vele type antenne's zelf gebouwd en kom met de beste combinatie van middellen (schotel+biquad) niet boven de 16 dB gain uit. Zelf professionele panel antennes redden amper 19 dB en die kosten nog altijd rond de 80 euro.
Maar als je zo'n mini schoteltje op proef kunt nemen, kun je het zelf uittesten. Maar het werkt het beste als je twee schotels tegenover elkaar hebt.

19 dB lijkt me ook wel erg optimistisch voor zo'n klein schoteltje... bovendien vraag ik me af of het echt lekker werkt, het zal per USB stick verschillen waar de antenne precies zit, en dus of dat wel of niet op het optimale punt in de schotel is.

http://www.webchemistry.nl - Internet Ontwikkeling en Web Design | http://www.scienceflicks.com Science Videos | http://www.merghart.com/p/26/Electronics My electronics projects

Daar ben ik weer.
Ik heb ondertussen twee wifi modules gekocht van 500 mW.
Nu zitten er twee omni-directionele antennes bij die ik meer directioneel wil maken. Een biquad lijkt me daarvoor geschikt.

Ik heb een antenne even opengemaakt en dit zit erin:
http://img193.imageshack.us/img193/8694/picturejr.jpg

Als ik de biquad ga maken waar moet ik dan de koperen biquad op aansluiten? En wat is het flexibele middenstukje eigenlijk, ik wil er nog niet onder kijken, misschien maak ik hem dan kapot.

Antenne had je gewoon heel kunnen houden. Je had gewoon even zo'n rp-sma (OF is ie groter? rp-tnc) connectortje moeten kopen met een meter "goede (laag verlies op 2,4GHz)" coax, Dan kun je de biquad ook nog eens makkelijker aan je stick bevestigen ;)

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

ja, alleen zit ik hier in de middle of nowhere en de post doet er meer dan een maand over vanuit de beschaving (nederland).

Het blanke metaal onderaan is verbonden met de massa, maar het blanke metaal bovenaan (op de foto) is verbonden met de antenne. Mijn idee was nu om de antenne op dit flexibel punt door te knippen en hier de biquad te bevestigen en de massa aan de reflector te solderen. hij is precies 13 mm.

Ja, volgens mij moet dat wel lukken.. Had je deze al gezien : www.pe2er.nl
en http://forum.wirelessnederland.nl/ ?
En kijk dan speciaal naar deze : http://forum.wirelessnederland.nl/viewtopic.php?f=16&t=11390 ;)

"Ben nog een N00B, maar dat is al aan het veranderen ;)

Hallo ik heb een vraag ik had hier een tranzeo tr- 5a -20 w die heb ik over geboomten van iemand maar hij weet de wachtwoord niet meer hoe kan ik er inkomen zoo dat ik een nieuwe wachtwoord aan kan maken ik hoor het graag van jullie groet

Henry S.

Moderator

73's de PA2HS - ik ben een radiohead, De 2019 CO labvoeding.

Dit topic is gesloten