meerdere leds aansturen met 1uitgang van uC

Alleen berichten met de trefwoorden “breadboard” worden getoond. Alle berichten tonen

Hoi allemaal,

Ten eerste, electronica en microcontrollers zijn voor mij een hobby en ik heb geen degelijke electronica achtergrond. Vandaar dat ik hier even die (basis) vraag kom stellen.

Ik heb een schakeling gemaakt waarbij ik met twee uitgangen van een PIC uC telkens zo'n 20 leds langzaam aan en uit wil sturen. Ik heb de twee PWM uitgangen van de uC gereserveerd om dit te doen en de aansturing van die PWM uitgangen werkt. (getest met een enkele led verbonden met de uitgang van de uC)

Wat ik alleen niet weet is hoe ik aan zo'n 5V uitgang zo'n 20 leds tegelijkertijd kan hangen die dan langzaam aan harder en harder gaan branden.

Welke schakeling moet ik er tussen zetten? Is dit gemakkelijk te doen met een aantal standaard componentjes?

Het enige wat ik me kan inbeelden is dat ik 20 transistors parallel aanstuur via 1 uitgang en zo de 20 leds laat branden. Maar, ik had graag een fading effect gehad (via de PWM) en liefst met niet al te veel componenten als het mogelijk is.

Ik zou het heel fijn vinden als jullie wat advies kunnen geven. (verwijzigingen naar een goede website met een schakeling of zoiets) Dan kan ik eens wat uitproberen op een breadboard.
Alvast bedankt!