Gratis ontwerptool voor PCB's van RS Components

Van een artikel uit de Bits&Chips newsletter:

Gratis ontwerptool voor PCB's

9 juli 2010
RS Components heeft Designspark PCB onthuld, een gratis en volledig uitgeruste PCB-ontwerptool die toegankelijk is via de eveneens gratis Designspark-website: www.designspark.com. RS ontwikkelde het pakket samen met Number One Systems, een specialist op het gebied van Cad-softwareontwerp voor elektronica.

Designspark PCB heeft een heleboel functies die uniek zijn voor gratis PCB-software, zegt RS. Gebruikers hebben toegang tot een volledige serie videotutorials, voorbeelden en een componentenbiblioteek. Ingenieurs kunnen schema's maken voor elke maat printplaat, ongeacht het aantal lagen, en kunnen ontwerpen importeren die gemaakt zijn in andere PCB-software. Volledig gegenereerde en correcte PCB-ontwerpen kunnen worden geëxporteerd naar een aantal bestandsformaten zoals IDF en DXF, en naar Gerber-bestanden die voldoen aan fabrieksstandaarden. Hierdoor zal de ontwerper sneller tot een fysiek ontwerp komen.

Alexander Pil

Links:
RS Components
Designspark

Dat ga ik eens eventjes bekijken.

Just find out what you like and let it kill you
free_electron

Silicon Member

op het eerste gezicht is het niet mis.
geen grotte limitaties. vrij uitgebreide libs en niet gebonden aan 1 board house.
het gaat tot 8 layers ...

en gratis ? blijkt ene versie te zijn van Number-One systems. die hadden vroeger al cad programmas.

move over eagle ...

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
Henry S.

Moderator

De eerste indrukken zijn idd goed. Intuitief (Had Eagle jaren geleden al moeten zijn), stevige libs met veel componentendetails, tot hFE en dergelijke aan toe. Het componenten plaatsen en editten gaat allemaal zonder eerst een hele manual door te lezen, iedereen die met een ECAD programma overweg kan is binnen een paar tellen op gang.

Dit is het antwoord van RS op Farnell, en het staat 1-0 voor RS.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.
free_electron

Silicon Member

jep. inderdaad intuitief. het enige wat ik nog niet gevonden heb zijn de keyboard shortcuts. ik vind het vervelend om telkens in menutjes te moeten priegelen ...

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
Hugo Welther

Moderator

Even het shortcut pdf-je downloaden op de site van Designspark.

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Ik ken dit tool van een paar jaar geleden, maar toen had het een andere naam

Just find out what you like and let it kill you
Henry S.

Moderator

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Ik heb het programma ook even geinstalleerd.
Het zie er leuk uit, maar toch ontbreken er weer enkele mogenlijkheden die ik tot nu toe enkel bij Eagle teruggevonden heb (Altium, Allegro,... buiten beschouwing gelaten):

  • In eagle kan je tussen verschillende net-classes verschillende clearance afstanden ingeven. Dit is handig om ervoor te zorgen dat het hoogspannings-deel van je schakeling altijd mooi gescheiden blijft van het laagspannings-deel. RS-designspark heeft deze mogenlijkheid niet.
  • Scripting: in eagle kan je voor bijna alles een eigen script maken om veelgebruikte handelingen te automatiseren. Features die niet aanwezig zijn in Eagle kan je zo zelf toevoegen.

Een ander groot nadeel van de software is dat hij van dezelfde fabrikant afkomt als Easy-PC en Pulsonix. Als ik de RS-designspark sofware vergelijk met Easy-PC/Pulsonix, dan zijn ze bijna identiek, echter de designspark software bevat veel minder features en de DRC is behoorlijk ingekort.
De RS-designspark lijkt dus zeer sterk op een soort van demo-versie van Easy-PC/Pulsonix (daarom is het waarschijnlijk gratis).

Nieuwe features zoals hierarchische blokken/subcircuits/betere DRC verwacht ik dan ook sneller in Eagle dan in designspark (aangezien de meerwaarde van Easy-PC/Pulsonix dan weer wat minder zou worden).

Mijn conclusie: het lijkt een handig pakket om snel een eenvoudige PCB te tekenen. Verder is het een gebruiksvriendelijk programma zonder vervelende ruimte/pincount/... limitaties. Het is echter jammer de DRC niet iets uitgebreider is (=minimaal de functionaliteit van Eagle).

Henry S.

Moderator

Activatie via email, wat een onnodig gedoe. Vooral als je meerdere systemen hebt, dat wordt mailen met Designspark of meerdere emailaccounts...
Er zit ook nog een bug in volgens meerdere reacties.

En wat als de site/het bedrijf omvalt? Een nieuwe installatie betekent een nieuwe activatie, wat dan niet meer mogelijk is.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Kijk eens aan!! Dat gaan we ook maar even bestuderen.

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

setup.exe is a dos/windows executable

:-( Jammer dan. Einde "bestuderen".

[Bericht gewijzigd door rew op dinsdag 13 juli 2010 08:41:58 (12%)

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
free_electron

Silicon Member

Op 13 juli 2010 08:41:38 schreef rew:
[...] :-( Jammer dan. Einde "bestuderen".

ochgottekes . zit jij nog vast in het CP/M of unix tijdperk ? of is het abacus en rekenliniaal tijdperk ?

t'is 2010 hoor... we hebben tegenwoordig grafische user interfaces , muizen en internet... daar al ooit van gehoord ? het overgrote deel van de desktop computers in de wereld lopen iets wat Microsoft Windows heet geloof ik. Er is een ganse biotoop rond met een zeer uitgebreid gamma aan software van vele fabrikanten.

Als je eens 2 minuten hebt moet je daar zeker eens naar kijken. je kan je niet blijven blindstaren op een filosofie van 'free software' die altijd maar hal faf is en eeuwige discussies over vi vs emacs en gnome vs kde en welke kleurenpalette de laats ubuntu release ( was het nu shitty shit of crappy crap ? ) nu heeft.

Wees effe serieus. die filosofie van ik wil alleen maar vijzen indraaien als ze van het sleuf type zijn (geen phillips of torx want daar liggen patenten en royalties op) en dan alleen nog als ik het kan met mijn zelfgemaakte schroevendraaier, want ik gun de schroevendraaier fabrikanten gene rotte bal. Die mogen werkloos zijn. met hun flashe gele handvaten. bah. grijs was wel genoeg in de jaren 50 en het moet nu ook nog maar kunnen.

installeer uw machiene gewoon dual boot en klaar. Das gelijk een chipdesigner die wel chips wil maken mar absoluut weigert om met transistoren te werken. het MOET met diodes en weerstanden alleen.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM

Ik krijg letterlijk hoofdpijn als ik een halfuur achter dat MS spul zit.

Als er iets mis gaat kan ik er niks aan doen. Meldingen als: "er is iets misgegaan. Neem contact op met uw systeembeheerder om dit op te lossen". En dan kan ik schreeuwen: "Maar ik BEN de systeembeheerder, en ik wil weten WAT er mis is gegaan, zodat ik het kan oplossen...." maar dat helpt niet.

't zal ook wel te maken hebben met dat ik ondertussen meer ervaring heb met Linux dan met Windows. Ik heb helemaal niks met de "verplicht open source" jongens, maar voor mij werkt Linux gewoon veel beter.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
maartenbakker

Golden Member

Linux is geavanceerder dan een TORX-schroef, dus die vergelijking gaat niet op. Veel programmatuur loopt echter ook wel onder WINE.

Ik zie zelf de activatie als bezwaarlijker dan het OS waar het ding op loopt, maar ik kan me goed voorstellen dat iemand die een gratis tool zoekt, ook niet voor zijn OS wil betalen. Zeker niet als dat ruimschoots capabel is.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
free_electron

Silicon Member

@martenbakker: je snapt mijn punt niet. het punt is dat ene operating systeem een stuk is van de computer. je gebruikt de computer om APPLICATIES te draaien. wat voor OS er loopt zal me worst wezen. als ik mijn applicatie kan lopen ben ik blij. als dat dan eventjes op ene makkelijke manier kan des te beter. de weg van de minste weerstand en moeite is de beste hoor. ik heb werk te doen. het laatste wat ik wil is mijn meetapparatuur debuggen of gereedschap bijvijlen zodat het past ... een programma afschieten omdat het alleen op xyz loopt.. tjah.

ik moet ene vijs in een werkstuk draaien. Ik heb de keuze tussen :

- een systeem met grafische user interface die 'averechts werkt' en waar ik eerst zelf een vijs-bit moet maken omdat er geneen fabrikant hulpstukken (-kuch- lees:drivers ) wil maken voor mijn systeem. als ze vastloop krijg ik een zwart scherm met command line interface waar ik x en y kan intikken en een berg cryptische manuals moet uitvlooien hoe ik die vijs op x-y krijg , ik kan het tweede systeem uit deze lijst lopen via een emulator als ik eerst wat modificaties maak aan de machiene de me 2 weken werk kosten. maar zelfs dan kan ik de vijs alleen op x-y brengen want de functie 'draaien' is nog niet geimplementeerd. gelukkig zijn er veel hobbyisten die ook zo een machiene hebben , allemaal een beetje verschillend maar met een rol duct tape en wat tie-wraps komen we er wel. Als je hulp vraagt krijg je een ellenlange discussie over duct tape versus tie-wraps en zelftappende vijzen versus voorgetapte gaten.

- of ik kan eenop de zelfde hardware een grafische userinterface krijgen waar ik uit een pull down menu een vijs kies. Dat ding automatisch de juiste bit (vijskop) zet en ik krijg een beeld te zien van mijn werkstuk en ik klik waar ik de vijs wil hebben en klaar. Als de machiene zonder vijzen zit of de bits is uit de houder gevallen komt er een foutmelding 'er is een fout opgetreden, contacteer uw machienebeheerder'
als de machiene weigert ga ik naar de beheerder van het machienepark. die mens moet ook zijn brood verdienen.

- een glanzende witte machine die iScrew als operating systeem loopt.
Ik kan alleen vijzen met averechtse draad kiezen (gemaakt door derden maar alleen verkocht via de webwinkel van de leverancier van iScrew met de nodig 'markup' voor zichzelf) en kan die alleen invijzen in de voorgeboorde grondplaat van de machiene zelf. ik kan geen vijzen indraaien in werkstukken. Ondertussen speelt er op de achtergrond een muziekje en krijg je een mooie film te zien hoe je werkstuk er zou uitzien als je wel een vijs kon indraaien. als je je vinger over het gleufje in de glimmende zijband houdt valt de machiene uit... als je daarover een vraag indient krijg je als antwoord :je houdt ze verkeerd vast ...
ook op deze machiene kan ik de software uit het tweede voorbeeld installeren. Maar dan kijken de echte afficionados (ze lopen met een t-shirt rond met de tekst 'i have been Screwed by iScrew) mij met de nek aan met als afwinpeling. poef : die doet echt nog werk, wij dromen daar alleen van.

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
Henry S.

Moderator

Op 13 juli 2010 20:07:47 schreef free_electron:
je gebruikt de computer om APPLICATIES te draaien. wat voor OS er loopt zal me worst wezen. als ik mijn applicatie kan lopen ben ik blij.

Mooi, kunnen we deze offtopic discussie eindelijk aan de kant gooien.

Elke keer hetzelfde gebash... Laat iedereen zelf bepalen welk OS hij/zij wil gebruiken.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.
free_electron

Silicon Member

juist. dit topic gaat over ene tool pm schema en pcb mee te doen. de tool afschieten omdat hij allen op Os xyz loopt is onnozel. de topic gaat over de tool zelf, niet het os waar hij op loopt !

Professioneel ElectronenTemmer - siliconvalleygarage.com - De voltooid verleden tijd van 'halfgeleider' is 'zand' ... US 8,032,693 / US 7,714,746 / US 7,355,303 / US 7,098,557 / US 6,762,632 / EP 1804159 - Real programmers write Hex into ROM
Henry S.

Moderator

Precies.

2e activatie ging btw zeer voorspoedig, binnen een paar minuten een mailtje terug met activatiecode.

Ondertussen de tutorial even doorgenomen, zit logisch in elkaar, spreekt voor zich. 2e monitor is in dit geval handig (ook om schema en pcb naast elkaar te zetten).

Edit: Toch een foutje gevonden, componenten zonder 'value'. In de Tutorial staan de componentwaarden netjes onder elk component. Maar als je dan een R of C pakt blijkt dat niet zo te zijn.

Probleem is bekend:
http://www.designspark.com/content/why-cant-i-see-component-values-des…

Je kan die toevoegen via properties en values (dubbelklik of de rechter muisknop): Add -> Name (hier Value), Value (bijv 100k) -> Ok.
Dan komt dit nieuwe item ook in de lijst, tickbox aanvinken en Ok.

Het is dan ook wel zo handig om dit 1 keer te doen per type component, en de rest met copy & paste in je schema neer te zetten.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Ik kom toch stiekem even terug op de OS discussie.

Zoals hier in de reacties te lezen is

1 week ago
...we're working on a Linux version guys, we'll let you know when done!

Zou mooi zijn.

Ben Nou lekker aan het stoeien met dit mooie programma. Gaat op zich lekker, alleen kan ik geen RJ45 connector vinden. Staat hij er wel bij en moet ik beter kijken of komt hij niet in de lijst voor?

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!

Iemand al naar gekeken toevallig?
Edit: t is al gelukt. heb hem al even gemaakt. :)

[Bericht gewijzigd door Tinus016 op zaterdag 17 juli 2010 22:06:58 (44%)

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!
Henry S.

Moderator

Ik heb gemerkt dat veel connectors op typenummer in de libraries staan.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.

Hey ja, Dat heb ik nu ook ondervonden :)
Thanks!

Edit: Hij staat dus onder ProLip.psi

www.tinuselectronics.nl Because DIY Electronics Matters!!!!
Henry S.

Moderator

Op 18 juli 2010 13:32:50 schreef Tinus016:
Edit: Hij staat dus onder ProLip.psi

En dat is?

Edit: Laat maar, dat is een PCB symbool library. :) Heb je nog geen component.

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.