Voorversterker

Ik wou een klein voorversterkertje, om mijn platenspeler op de aux ingang van mijn stereo-toren aan te sluiten, maken. Hiervoor heb ik het schema van de Microfoonvoorversterker op deze site een beetje aangepas en ben ik tot dit schema gekomen:
http://www.expandctss.com/upload/index.php?page=download&file=Sche…

Inmiddels heb ik van dit schema een printje gemaakt, maar het functioneert niet goed. Er gebeurt het volgende:
Alleen het kanaal van sectie B van het IC geeft een signaal door. Maar dit signaal klinkt nogal raar. Ik verwacht dat de middenfrequentie's zijn weggefiltert o.i.d. want de stem van de zanger is bijna niet te horen t.o.v. de muziek instrumenten.
Het kanaal van sectie A van het IC geeft helemaal geen signaal door. Ik heb hier even aan gemeten, en op pin 1 van het IC (uitgang van sectie A) staat een spanning van bijna 12V?!

Weet misschien iemand wat ik fout heb gedaan in het schema, want ik verwacht dat daar de fout in zit. Of zit de fout misschien toch ergens anders?

DJGP
Hugo Welther

Moderator

Misschien kan je het plaatje een beetje aanpassen. Ik zie alleen een zwartvlak met wat rode stippen.

Een zwart gat met mazelen?

Dit is een goed schema voor een phonotrap met NE5532
http://www.paia.com/riaa.htm

[Bericht gewijzigd door Hugo Welther op 12 maart 2004 20:57:59

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

Het plaatje bleek achteraf inderdaad niet echt duidelijk te zijn. Dit plaatje is denk ik duidelijker. Alleen moet je wel even 'inzoomen' anders zie je, vreemd genoeg, niet alle lijntjes.

http://www.expandctss.com/upload/index.php?page=download&file=Sche…

Het schema wat je aanhaalde lijkt eigenlijk best veel op het schema wat ik heb gemaakt. Het grootste verschil zit in de voedingsspanning van de Op-amp.
Ik zet aan de '+' 12V en aan de '-' 0V. Vervolgens zorg ik er voor (mbv. een paar weerstandjes) dat de halve voedingsspanning op de ingang komt te staan.
Misschien heb ik hier iets fout gedaan, alleen zou ik niet weten wat.

DJGP
Hugo Welther

Moderator

Begin eens met iedere op-amp een eigen instelling voor de halve voedingsspanning te geven.
Haal C7 er ook maar uit.

De slechte geluidskwaliteit komt doordat er geen RIAA-correctie is toegepast.

Het enige dat tussen jou en je doel staat is alles wat jij jezelf verteld dat je het niet kan.

DJPG,

De voorversterker die jij gemaakt hebt, heeft in principe voor alle frequenties dezelfde versterking (behalve voor hele lage frequenties, tgv C5 en C6). Je hebt een foutje gemaakt in het onderste kanaal, want de DC spanning op elko C7 moet op de + ingang van de opamp staan, dus op pen 3, terwijl de tegenkoppelweerstanden op de - ingang moeten worden aangesloten, dus op pen 2. Met andere woorden, je hebt pennetjes 2 en 3 verwisseld.

Er is geen reden om elke opamp een aparte DC instelling te geven, en ook C7 mag blijven zitten, deze onderdrukt eventuele storing die op de voeding kan staan.

Voor een platenspeler met MD (magneto dynamisch) pickup element heb je echter geen vlakke frequentiekarakteristiek nodig. Een MD element geeft een lage uitgangsspanning voor lage tonen, en een veel hogere uitgangsspanning voor hoge tonen. Daarom moeten lage tonen meer versterkt worden dan hoge tonen. Dit is de RIAA-correctie die Hugo noemt. De gewenste frequentie-overdracht staat in het door Hugo genoemde artikel:

http://www.paia.com/riaacurv.gif

Je kunt dus het beste het schema gebruiken van het genoemde artikel. En let op dat je de + en - ingangen van de opamps niet verwisselt.

Zie ook dit topic: Versterking signaal voor Platendraaier?
Je vindt daar nog meer links naar schema's van phono voorversterkers.
Zie bijvoorbeeld dit artikel, met het volgende schema:

http://sound.westhost.com/p06-fig2.gif