zaagtandgenerator voor sweep

Voor een project maak ik een functiegenerator met een sweepfunctie. Nu ben ik bij de sweepgenerator beland. Vandaag gans den dag wat geëxperimenteerd op breadboard en het ging goed. Omdat ik het liefst op de scoop wou zien had ik de condensator laag gekozen zodat ik een hoge frequentie had. Hierachter wou ik dezelfde schakeling testen met een elco in de plaats. Maar toen wou hij niet meer. Zie ik nu iets onnozels over het hoofd?

Dit is tot nu toe het schema.

http://img189.imageshack.us/img189/7710/sweepgenerator.jpg

werking en mijn beredenering:

Dus een condensator die lineaire opgeladen wordt die bij 10V terug ontladen wordt dankzij de NE555.
De eerste opamp dient als buffer zodat de condensator niet ontladen wordt.
De 2de is een inverter zodat bij de volgende opamp (sommator) er een dc-signaal opgeteld kan worden voor de minimale frequentie in te stellen. Deze sommater inverteert ook deze gesupperponeerde zaagtand en dit signaal zou op een VCO ingang aangesloten worden. Dit signaal wordt dan ook nog vergeleken in een comparator die de reset van de NE555 aanstuurt, hiermee kan ik dan de maximale frequentie instellen.

Dit werkt perfect bij hogere frequenties maar niet bij de lage.

Iemand een hint wat ik over het hoofd zie?

Karel

Frederick E. Terman

Honourable Member

"Toen wou hij niet meer" is erg summier. Wat gebeurde er nog wel? Wat voor spanning zag je in plaats van de verwachte zaagtand?

Nu moet ik wel zeggen dat de 555 hier een tikje overbodig lijkt: opladen doe je met een aparte stroombron, en ontladen weliswaar via de 555, maar met een apart reset circuit.
Op zich kan dat best (en ik verwacht ook niet dat daarin de fout zit), maar het is wel anders dan ik gewend ben.

Met de 'minimale en maximale frequentie' bedoel je, neem ik aan, de frequentie van de gesweepte oscillator, die hier verder niet op het schema voorkomt.

Je hebt toch geen elko te pakken die gewoon te erg lekt, zodat hij niet vol komt?

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Ja sorry vergeten te vermelden. Dus de elco laad op tot 10V en dan gebeurt er niets meer. De vco ingang is inderdaad hier niet bij getekend, die vco ingang is gevoelig van 0.1V tot 10V. Ik heb het met verschillende elco's geprobeerd, tot 3.3µF ging het goed, maar hoger ging niet meer.

Karel

Frederick E. Terman

Honourable Member

Het zal toch niet zo zijn dat je de 555 opgeblazen hebt door de grote ontlaadstroom? Tenslotte zijn er daar helemaal geen weerstanden. En met grote condensatoren moet je meer energie kwijt.. de grote stroom duurt langer.

Intussen kun je voor de grap de 555 eens weglaten, en de condensator ontladen met een gewone NPN transistor. De lijn die nu naar de RST ingang van de 555 gaat, laat je dan via bv. een 2200 ohm weerstand naar de basis van die tor gaan.
In de collectorleiding (naar de te ontladen condensator) zet je voor de zekerheid een 47 ohm weerstand. De piek-ontlaadstroom wordt dan ongeveer 200 mA. Een BC337 zou dat goed aan moeten kunnen.

Oh wacht even, die puls moet op de kop; tijdens oplopen van de zaagtand is de RST juist plus.
Dan zou je dus pen 13 en 12 van de voorgaande LM moeten verwisselen.

Inmiddels zie ik dat ze in de databladen zomaar pen 7 aan de condensator hangen; het mag blijkbaar toch wel. Ik zie geen grens aan de maat van de elco.

[Bericht gewijzigd door Frederick E. Terman op 6 maart 2011 22:22:11 (20%)]

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Wat ik ook al gedacht heb is om de weerstand te vergroten die voor de constante stroom zorgt. De NE555 doet het trouwens nog altijd denk ik. Want als ik terug een condensator met een kleinere capaciteit erin steek, werkt die weer goed.

Morgen nog eens nameten wat er allemaal gebeurt rond die 555, want daar zal het probleem liggen denk ik.

Karel

klein updateje

Het is al even geleden, maar ondertussen heb ik al een oplossing gevonden die werkt. Het probleem lag dus inderdaad bij de NE555 die de grote ontlaad stroom niet aan kon.
Ik heb nu aan de uitgang van de NE555 (pin 3) een transistorschakeling gehangen die de condensator ontlaad. Pin 3 wordt laag als de thresholdspanning overschreden wordt, dus dit was ideaal.
Voor de rest heb ik het schema behouden alleen heb ik pen 7 losgekoppeld :)

Karel

Frederick E. Terman

Honourable Member

Kijk, kijk.. dus dat was het toch.
Dat zouden ze eigenlijk in het datablad moeten opnemen. Dus iets als: 'max cap on pin 7 ... uF'.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Vind ik ook, het probleem met die transistors is dat de UCEsat wat naar de hoge kant is naar mijn goesting. Eens kijken of ik een gepast FETje vind :)

Karel