brom

Hi,

Wanneer een opstelling gemaakt wordt waarbij een computer, een versterker en een videorecorder aan elkaar geconnecteerd worden is er geen probleem. De video en de audio worden aan de computeringangen gekoppeld en de geluidskaartuitgang gaat naar de ingang van de versterker.
Wanneer echter de "kabel" met de RF signalen op de RF-ingang van de VCR aangesloten wordt ontstaat een zeer vervelende brom.
Deze brom schijnt te komen via de massa van de kabelaansluiting. Als de massa van de coaxkabel niet gebruikt wordt dan ontstaat er veel ruis in het beeld maar de vervelende brom is weg.
Herkent iemand dit verschijnsel en is daar een oplossing voor?

Lucien Huble

Hugo Welther

Moderator

Typisch voorbeeld van een aardlus.
Bij het apparaat van de brom veroorzaakt een condensator met een weerstandje parallel tussen de massa en het apparaat waar de massa op aangesloten wordt. 1nF + 1k zal wel voldoen.

Wat ook nog wel eens helpt is de netstekker in het stopcontact omdraaien. Vooral bij apparaten met geschakelde voedingen zitten dan de nul en de fase verwisseld ten opzichte van elkaar. Een van de netstekkers omdraaien helpt dan soms.

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)
Hugo Welther

Moderator

Is inderdaad het meest uitgebreide antwoord op dit probleem, bedankt voor de link.

De oplossing met de R en C werkt ook als er geen sprake is van aardlussen via het kabelnet. Als voorbeeld: ik had zelf een aardlus tussen een stel goedkope PC speakertjes die de voeding via de monitor kregen en en de PC. R+C oplossing hielp.

Netstekker omdraaien helpt soms als je de audio-uit van je TV aan een losse audioset wil koppelen.

Nog een voorbeeld: TV (goedkope Taiwanner) met headphone uitgang. Geen brom op de speaker van de TV wel op de headphone uitgang. Oorzaak een aardlus die op de print van de TV zit. Ontwerpfout dus.

Kortom een aardlus is geen eenvoudig probleem waar een eenvoudige oplossing voor is.

Neem het leven niet te serieus - je overleeft het toch niet. Elbert Hubbard (1856-1915)

Brom

Bedankt voor de informatie.
Ik heb gekozen om de aardlus te onderbreken aan de VCR en te koppelen met een codensator van 1nF wat een voldoende ruisvrij resultaat geeft om TV te bekijken op het computerscherm en via de versterker een bromvrij geluid te aanhoren.

Lucien.