156MHz 'stoor' zender bouwen

beste forumleden,

ik ben een upc monteur in alkmaar, en kom met enige regelmaat storingen tegen op de transportstream die op 156mhz zit. in deze regio zend digitenne ook op deze frequentie uit, en als er bij de klant of in de buitenbekabeling een "lek" zit stoort het digitenne-signaal dus op het upc signaal, resulterend in blokkend beeld tot erger.

om bij de klant makkelijker de oorzaak te vinden wil ik een kleine stoorzender bouwen. het bereik hiervan mag heel klein zijn, en bij voorkeur regelbaar. het liefst een driestanden schakelaar voor het vermogen, laten we zeggen 20 meter, 5 meter en 1 meter (bij benadering).

op deze wijze kan ik dan makkelijk vinden waar het hf-lek zich bevindt. het gebeurt namelijk erg vaak dat op het moment dat ik er ben er niks aan de hand is, omdat digitenne zwakker is door de weersomstandigheden.

de voor de hand liggende dingen zijn natuurlijk nooit een probleem, maar een productiefout in een coax kabel (om 5 cm lenge geen afscherming) bijvoorbeeld is lastig te vinden als er op dat moment geen interferentie is.

nu heb ik het volgende schema op deze site gevonden.
http://www.circuitsonline.net/schakelingen/37/hf/kristaloscillator.htm…

deze kan tot 10 mhz zenden, en voor mijn doel dus niet bruikbaar.

graag jullie adviezen over hoe deze zender te bouwen.

voor de duidelijkheid, het schema moet zelf een signaal produceren, ik ga er geen audio of zo op zetten, en bij voorkeur moet het vermogen regebaar zijn.

mijn niveau op elektrotechniek is niet zeer hoog, de kundigheid wel. ik heb al heel wat keren electrische schema's gebouwd, en de aanwijzingen hiervoor gevolgd, waaronder het ombouwen van xbox360 (nand flashen met zelfgebouwd flash-device), dus klein solderen is geen probleem.

bij voorbaat dank voor jullie input.

weet je zeker dat digitenne op 156 MHz zendt ?

op 156 MHz zit namelijk in Neederland de marifonie, toegestane vermogens zijn tot 25 W zendvermogen.

de TV omroepband begint pas bij 174 MHz.

het 'vinden' van lekken in de kabel kan dmv. een TDR, dat bouw je niet even zelf, de simpele zelfbouwdingetjes kunnen hooguit een kabelbreuk of kortsluiting lokaliseren.

met een stoorzender kun je hooguit vaststellen dat er een lek is, maar dat was al vastgesteld door de storing. waar het lek precies zit vind je niet.

Als kabel-TV-technicus moet je eigenlijk weten dat het bereik van een zender niet 'simpel' te schakelen is, omdat het van veel meer parameters afhangt als alleen het zendvermogen.

Slimme methode, maar ik zou het anders doen: signaal op de coax zetten, en met een ontvanger het lek opsporen.
Dit kan met een simpel oscillatortje of meetzendertje. Neem bijvoorbeeld de FM bug (zie artikelen) en een FM ontvanger (die zijn er zat)

Als je het op je eigen methode wil doen: de FM bug doet het misschien ook nog wel op 156MHz als je de spoel en afstemcondensator kleiner maakt. Instabiliteit van de zender lijkt me gezien de bandbreedte van de videostream geen probleem.

Ten slotte: zenden op de FM band en op 156MHz is illegaal, ik acht de kans klein dat je een boete krijgt maar het is niet uitgesloten.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
GJ_

Moderator

ik lees 470 MHz tot 862 MHz voor digitenne. Je hebt dus nog een boel extra hertzjes nodig.

de 156 mhz is zeker, uiteraard heb ik een services overvieuw van upc.

dit geeft ook meteen aan dat in regio alkmaar digitenne hierop zit, en deze storing komt dan ook veelvuldig voor.

de reden dat ik voor een zender wil gaan is simpel, het wil weel eens gebeuren dat de oorzaak niet in de bekabeling van de klant zit, maar een oorzaak buitenshuis heeft. bijvoorbeeld een eindversterker (grijs kastje dat in de straat staat) dit lek is. als ik dan een zender hiervoor zet heb ik meteen resultaat.

nu hebben we in sommige gevallen 2 a 3 pogingen nodig om het lek te vinden, wat overlast geeft voor de klant.

voor wat betreft de regeltjes, uiteraard mag zenden op deze frequentie niet, daarom wil ik de zender klein (laag vermogen) houden, zodat het beperkt blijft tot een kleine straal. uiteraard staat de zender voor een zeer korte duur aan, dus problemen verwacht ik niet.

ik ben zelfs van plan als dit werkt dit op grotere schaal te gaan doen en meerdere zenders te bouwen voor de collega monteurs.

nog even verder gekeken, en idd zit digitenne niet op deze frequentie

toch hebben wij het meeste last op 156 mhz, dat zou dus betekenen als dit een maritieme frequentie dat de bootjes de oorzaak zijn.

voorderest maakt het niet uit, 156 mhz is nog steeds de probleemfrequentie.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op donderdag 23 juni 2011 19:47:00 (12%)

GJ_

Moderator

Ik heb er geen verstand van hoor, maar tabelletjes lezen lukt me wel:
http://www.radio-tv-nederland.nl/dvbt/digitenne-kpntv.html

Waar ga ik de mist in als ik denk dat je de verkeerde frequentie zoekt?

666.75 mhz is de frequentie die voor alkmaar gestoord word door digitenne.

transportstream 09 (rtl 4,5,7) zit op 156 mhz, en is vaak een probleem bij ons.

maartenbakker

Golden Member

Het lijkt er inderdaad op dat digitenne tegenwoordig uitsluitend in de UHF-banden zit, dus 470-862MHz. Alkmaar zou zitten op de kanalen 34, 35, 39 en 45. Dus tussen 574 en 669 MHz.

Onze berichten kruisten zich, maar het lijkt me dat de kans groter is dat de 666,75 gestoord wordt door kanaal 45 dat zich daar precies bovenop bevindt en dat die transportstream (interessant om te weten opzich) er verder niets mee te maken heeft.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op donderdag 23 juni 2011 18:41:30 (38%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Arco

Special Member

Niros maakte vroeger paniek-handzenders op 155MHz. Als je die nog ergens op de kop kunt tikken, zijn die eenvoudig 1 MHz omhoog te krikken met een ander kristal er in. Waren zwart/zo groot als een pakje sigaretten, ik dacht 100mW.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Doen de vector versterkers het nog in Alkmaar? Wij hebben een paar jaar geleden met een ploeg alles lopen vervangen.
Toen hadden we wat vraagtekens bij deze keuze :)
Je zou eens op een kaart moeten zetten waar de storingen voorkomen. Door heel Alkmaar, of alleen op bepaalde plaatsen

echtepino

Golden Member

Ik zou gewoon een grid-dipmeter proberen te scoren als meetzender...
zoiets als dit:

Ebay-dipmeter

Manual

Word lid van de Benelux DX Club
Schimanski

Golden Member

Als de storing van de marifoonband komt (wat ik betwijfel, omdat dat smalband FM is en er meestal alleen kortstondig verkeer is) waarom dan niet een 2de hands marifoon (of een oude mobilofoon) op de kop getikt.

Verder lijkt mij directe instraling misschien niet het echte probleem. De signaalsterkte van het kabelsignaal is volgens mij niet echt laag en de bandbreedte is groot (of is dat met de tegenwoordige digitale TV anders?). De veldsterkte van een stoorsignaal moet best groot zijn wil het een signaal in de kabel wegdrukken/storen. Die marifoon antenne moet zich dan dicht in de buurt van de kabel bevinden. Bootjes die op enkele honderden meters, of meer, varen lijken mij dan niet het probleem te veroorzaken.

Met een spectrum-analyser (zo'n kleine portable) met antenne eraan moet je zulke sterke (stoor)signalen goed kunnen zien. Als je geen spectrumanalyser beschikbaar hebt kun je ook ter plaatse eens met een scanner luisteren wat je allemaal hoort rond de 156 MHz.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum

ik heb eens even zitten lezen over de marifooon.

wij hebben een mooi kanaal door de stad heen lopen, en dit kan nog wel eens een factor zijn. dat het kortstondig verkeer is ben ik helemaal met je eens, en dit komt ook overeen met veel klachten.

het is namelijk niet continue bij de meesten.

ik weet helaas ook niet hoeveel mensen zelf met een marifoon thuis zitten te spelen. officieel moet je een bedieningscertificaat hebben, ook voor de lichte zenders, maarja.

de volgende conclusies heb ik uit de discussie getrokken:

- rtl457 zit op 156 mhz.

- klanten ervaren storing op deze frequentie, waar dat signaal vandaan komt maakt niet uit, het is 156 mhz

- er moet een lek in de bekabeling zijn om last te hebben van de storing

- een marifoon heeft als 1 van de kanalen 156 mhz, en is dus te gebruiken als stoorzender.

al met al ga ik dus even op zoek naar een tweedehands marifoon om dit te testen.

ik dank jullie allen voor de input, het forum heeft weer geholpen.

(uiteraard sta ik open voor meer suggestie / ideeen).

http://watersport.marktplaats.nl/navigatiemiddelen-en-scheepselektroni…

deze zend op 156.025 mhz, en vermogen is instelbaar op 0,8w en 5w.

[Bericht gewijzigd door Henry S. op vrijdag 24 juni 2011 00:31:26 (30%)

0,8w is zat voor enkele kilometers bereik. Ik denk dat 1mW meer op z'n plek is...
De 50nW (0,05mW) legale FM zendertjes zijn waarneembaar tot zo'n 5m afstand binnenshuis. De 10mW LPD portofoontjes doen 1-3km.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
maartenbakker

Golden Member

Ik volg het niet helemaal. RTL457 zit op 156MHz, is dat op de kabel of is dat een feed richting de digitennezender? Dat laatste zou ik ten hoogste betwijfelen, want volgens het frekwentieregister zijn alle frequenties daar in de buurt voor marifonie gereserveerd. Op de kabel kan RTL457 daar wel zitten (S kanaal in de M band), maar wat zit er dan op 666,25MHz (middenin kanaal 45)?

Ik denk op basis van wat ik begrijp van wat je tot nu toe aangedragen hebt, nog steeds dat jouw probleem in kanaal 45 zit. Mocht je ervan overtuigd zijn dat dat niet zo is, zou ik het erg op prijs stellen als je me de situatie nog een keer uitlegt en dan in het bijzonder waarom het daar niet kan zitten.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
joopv

Golden Member

Naar mijn idee is het niet de taak van UPC subcontracters of huismonteurs om zo'n probleem te tackelen. Hier is een bedrijf of specialist nodig met meer RF kennis en ervaring.

Als eerste zou ik zoveel mogelijk van het probleem te weten willen komen. Welke klanten hebben een probleem, waar zitten die klanten precies, hoe komt men op die frekwentie van 156 MHz.

Ik zou vervolgens een spectrum analyzer of spectrum monitor op een plek neerzetten met een kabelaansluiting waar de storingskans heel hoog is, en dan kijken of je het signaal kunt 'vangen'.
Als je een parasitair signaal op de analyzer kunt zien, kun je proberen het hoorbaar te maken op een computerscanner of als je een geavanceerde analyzer hebt, met de demodulator in dat ding.

Dan heb je ook een exacte frekwentie, en uitzend ritme / patroon. En dan kun je verder onderzoek gaan doen. Bijvoorbeeld door te 'vossejagen' met een scanner door de stad / wijk / straat.

Als UPC niet in zo'n troubleshoot procedure wil investeren dan moeten de frekwentieplanners dat kanaal maar zien te omzeilen. Gaan foutzoeken met illegale zenders is zeker NIET de manier om dit probleem aan te pakken.

Dat je illegaal met marifoonzenders wil gaan testen is bepaald geen teken van professionaliteit.

Half offtopic:

Ik weet niet of ik het volg en of dit iets toevoegd, maar er staat op de kanaalweg (net alkmaar of net heiloo) wel een enorme zendmast wat volgens mij voor het kanaal was oid (marifonie?). (Heb hier absoluut geen ervaring mee, maar toen jullie het over een marifonie hadden en alkmaar moest ik daar aan denken.)

Er kan een hoop onzin tussen zitten, maar de bedoeling is goed.

ok opnieuw :)

het hele digitenne gebeuren kunnen we even vergeten, dat was een vergissing van mij.

upc digitale televisie, dus over coax kabel, dus in theorie afgeschermd van de buitenwereld en andersom.

in de huissituatie komt dus over de groene kabel de analoge en digitale zenders het huis binnen, analoge zenders met 60-77 dbuv
digitale zenders (lees transportstreams) met 50-67 dbuv.

in transportstream 09 zitten de zenders rtl457, dusk en politiek 24
deze transportstream zit op 156 mhz.

als de digitale transportstream met 50 dbMv binnenkomt hebben we een signaal tot ruisverhouding van ongeveer 34, en 31 is het minimum voor 100% kwaliteit.

zou er nu door een lek in de bekabeling een storend signaal binnendringen op deze frequentie dan zakt de signaal tot ruisverhouding onder de 31. is dit bijvoorbeeld 29, hebben we wel beeld, maar met blokjes, zakt dit onder de 25 dan is er volledig signaalverlies.

in mijn regio, alkmaar, heb ik vaak de klacht dat rtl457 blokt, dus is er iets in de regio wat soms uitzend op 156 mhz. of dit legale marifoons zijn, of iemand met een eigen zender weet ik niet, maar het gebeurd door heel alkmaar, niet alleen langs het kanaal.

op 666.25mhz zit transportstream 38, hierin zitten de zender myzen HD, UPC showchannel, UPC Games en nog een paar.

de frequentie 666.25mhz is ook in gebruikt door digitenne, maar dit leverd minder vaak problemen op. digitenne zal dus ook minder sterk binnnenkomen als hetgene wat zend op 156 mhz.

al met al maakt het niet uit wat er op 156mhz aan het zenden is, de afscherming van de kabel/stekker en apparatuur moet de interferentie niet binnenlaten, en gebeurd dit wel dan is er ergens een "lek".

om dit lek nu te vinden moet ik zelf zenden op 156mhz, zodat ik het defecte onderdeel van het netwerk kan opsporen.

duidelijker??

Op 23 juni 2011 21:13:17 schreef joopv:
Naar mijn idee is het niet de taak van UPC subcontracters of huismonteurs om zo'n probleem te tackelen. Hier is een bedrijf of specialist nodig met meer RF kennis en ervaring.

ik was ook niet van plan om de zender op te sporen, ik wil het kabelnetwerk bij de klant hf-dicht maken.

een lichte zender (blijkbaar dus niet de veel te sterke marifoon dit ik op marktplaats zag) is dus een ideale manier om dit te vinden.

Op 23 juni 2011 21:13:17 schreef joopv:
Dat je illegaal met marifoonzenders wil gaan testen is bepaald geen teken van professionaliteit.

dat iemand informatie aan het vergaren is, is in jouw ogen niet professioneel. TOP. bedankt voor je bijdrage.

Op 23 juni 2011 21:21:56 schreef Dennis Kaandorp:
Half offtopic:

Ik weet niet of ik het volg en of dit iets toevoegd, maar er staat op de kanaalweg (net alkmaar of net heiloo) wel een enorme zendmast wat volgens mij voor het kanaal was oid (marifonie?). (Heb hier absoluut geen ervaring mee, maar toen jullie het over een marifonie hadden en alkmaar moest ik daar aan denken.)

het is heel goed mogelijk dat dit het geval is. ik zal dit even moeten terugkoppelen naar upc, mocht het het geval zijn dat wij hier last van hebben kunnen we dit in onze Services Overview (blaadje met alle frequenties en mogelijke stoorfactoren) opnemen.

tot nu toe word er nog nergens gerept over marifonie. :)

[Bericht gewijzigd door Henry S. op vrijdag 24 juni 2011 00:32:19 (30%)

joopv

Golden Member

Op 23 juni 2011 21:28:24 schreef elcoholist:
[...] dat iemand informatie aan het vergaren is, is in jouw ogen niet professioneel. TOP. bedankt voor je bijdrage.

Dat zeg ik toch helemaal niet? Informatie verzamelen is goed.

Zenden op 156 MHz om een lek in het kabelnet te vinden is fout. Dat je uberhaubt op het idee komt vindt ik al merkwaardig. Er zijn andere manieren om het probleem te tackelen waarbij je de wet NIET overtreedt.

Zo zou je ook kunnen zoeken met een ontvanger / spectrum monitor / spectrum analyzer en een antenne of je ergens het kabelsignaal in de ether kunt waarnemen. Want een lek werkt waarschijnlijk 2 kanten op.

joopv

Golden Member

Op 23 juni 2011 21:21:56 schreef Dennis Kaandorp:
Ik weet niet of ik het volg en of dit iets toevoegd, maar er staat op de kanaalweg (net alkmaar of net heiloo) wel een enorme zendmast wat volgens mij voor het kanaal was oid (marifonie?). (Heb hier absoluut geen ervaring mee, maar toen jullie het over een marifonie hadden en alkmaar moest ik daar aan denken.)

Dat moet je in het Antenneregister kunnen nakijken. Gossie, een nuttige toepassing gevonden van dat register!

kijk, daar heb ik meer aan. ideeen aanbrengen.

idd, als er een lek zou zijn dan zou ik die moeten kunnen vinden door uitgaande signalen op te vangen.

in principe moet mijn meetapparatuur, ds2400Q, ook signalen uit de ether pikken, even een antenne eraan schroeven. das geen punt.
http://elitcom.com/upload/htmleditor/products/pdf_files/ds2400q_operat…

het probleem blijft echter dat ik het probleem wat de klant ervaard moet reproduceren.

en om terug te komen op het illegale/niet-illegale. frequentie mogen gebruikt worden volgens voorwaarden. laag vermogen mag met een bepaalde licentie, hoog vermogen met een andere licentie.

even uitzoeken dus of lager als laag vermogen zenden vrij is.

een bijkomende factor van dit hele verhaal is tijd.
ik kan niet bij 1 klant 2 uur aan het zoeken zijn. gevolg is dus dat er bij de klant eerst de meest voor de hand liggende dingen worden nagekeken, en later pas dieper gegraven word.

met het zelf veroorzaken van de stoorzender kan je dus voor aanpassingen laten zien dat storing er is, en na vervangen onderdeel (bijv stekker) dat de storing weg is.

het word idd dus even belangrijk om de regelgeving wat betreft zenden op 156 mhz goed na te kijken.

edit: regelgeving is me duidelijk, zenden verboden :)

nu zoeken naar alternatief.

ik blijf nog even bij het principe van stoorzender bouwen, zolang dit lukt in het legale.

156 mhz is de probleemfrequentie, omdat daar wat op uitgezonden wordt. echter ben ik niet gebonden aan die frequentie.

als ik een andere transportstream pak en de daarbij horende zender aanzet dan heb ik hetzelfde resultaat. via het lek krijg ik interferentie, en kan ik na aanpassing dus controleren of er geen lek meer is.
de volgende frequenties zijn voor mij bruikbaar.

suggesties in welke range er vrijheid is??

394,75
402,75
410,75
418,75
426,75
434,75
442,75
450,75
Not is use
458,75
124,00
466,75
506,75
578,75
386,75
498,75
156,00
650,75
148,00
714,75
698,75
706,75
762,75
826,75
858,75
642,75
778,75
810,75
834,75
746,75
298,75
602,75
610,75
370,75
140,00
738,75
530,75
818,75
690,75
164,00
850,75
842,75
626,75
378,75
682,75
666,75
554,75
Not is use
Not is use
Not is use
132,00

[Bericht gewijzigd door Henry S. op vrijdag 24 juni 2011 00:30:57 (27%)

maartenbakker

Golden Member

Op 23 juni 2011 21:30:56 schreef elcoholist:
[...]
tot nu toe word er nog nergens gerept over marifonie. :)

D2PCC in het tweede bericht van dit topic ;-)

Op 23 juni 2011 22:08:47 schreef elcoholist:
suggesties in welke range er vrijheid is??

http://appl.at-ez.nl/nfr/main_nfr.html

@rew hieronder: klinkt ook als een goed werkbare aanpak. Hoewel lekken meten met een ontvanger nog steeds wel gebruikelijker is.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op donderdag 23 juni 2011 22:26:53 (14%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

elcoholist, Ik ben een beetje pragmatisch. Als jij met korte zend-acties met een marifoon niet legaal bezig bent, dan kan dat m.i. door de beugel. Mits je je verantwoordelijk gedraagt. En ik heb de indruk dat je dat van plan bent.

Dus een marifoon kopen, (die mogelijk meer-dan-nodig vermogen heeft), en dan kijken bij 1 of 2 klanten of je met deze methode de storing kunt vinden lijkt mij een prima actie.

Als blijkt dat het werkt, ga je werken aan een legale oplossing. Misschien een lager vermogen. Misschien zelf een licentie halen. Zoeken we dan wel uit.

Als het niet blijkt te werken, gooi je het apparaat terug op marktplaats met de mededeling dat ie alleen voor licentiehouders is.

Als ze op het kanaal met 25W mogen zenden met hun marifoon, kan je best in heel alkmaar storing daarvan krijgen. Omdat het van een digitaal kanaal lastig te kwantiseren is hoeveel storing er nu is, kan je waarschijnlijk niet makkelijk het kanaal als "bron" aanwijzen. Soms zijn er ernstigere lekken verder van het kanaal. Soms zijn er mensen die meteen klagen, soms zijn er mensen die vinden dat het er bij hoort (digitenne klanten bijvoorbeeld).

Kortom, het marifoon scoren vind ik nog niet zo'n raar idee. Mogelijk kunnen 2meter portos (bijvoorbeeld portoshop.nl) ook op 156MHz zenden.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

als ik in het frequentieregister kijk zie ik dat 630mhz tot 701 mhz vrij gebruikt mag worden tot 50 mW. deze frequenties worden gebruikt door draadloze microfoons.

dit is tenminste wat ik er uit haal, please correct me if i'm wrong.

ik moet dus even een microfoon lenen, en kijken of dit enig effect heeft op de kabel, oftewel, is dit sterk genoeg op het signaal op de kabel te beinvloeden bij een lek (even oude gamma stekker op me mediabox).

in principe zou dit dus legaal zijn.

transportstream 13 zit op 698.75, national geographic zou dan moeten blokken. nu nog even kijken waar ik zo een zender kan lenen voor de test.

wat ik nog wel graag wil weten, de relatie tussen DeciBel-microVolt (DBuV) en wattage.

het wattage is zendvermogen, snap ik, de decibellen is wat je ontvangt, logisch. verder weg van zender is minder decibel, ook logisch.

het gaat mij er meer om de praktijk, als ik 50 mw zend naast een openliggende kabel waar een signaal op 60 DBuV (60 DB referentiespanning 1 microvolt) staat, heeft deze dan geen, weinig of veel invloed.

De marifoon is wellicht een goede oplossing als je er een dummyload met verzwakte uitgang op aansluit. Dan kan je het vermogen een heel stuk beperken.
De draadloze microfoon kan wellicht ook, maar je mag daar waarschijnlijk eveneens uitsluitend goedgekeurde apparatuur gebruiken.
Houd er rekening mee dat microfoons vaak allemaal op een aparte frequentie werken.

434,75 valt binnen een amateurband. Maar dat betekent niet dat 't vrij is. Je moet examen doen en 'n registratie halen, en je dan ook nog aan de regeltjes houden (bij iedere uitzending jezelf identificeren, rekening houden met de bandplannen.
434.600 - 434.975 - 12.5kHz - NBFM Repeater Ingangen (G)
Alhoewel 't niet verboden is om daar te gaan zitten zenden, is het heel asociaal om de boel te blokkeren met een lege draaggolf.
Met 1mW kan je vrij weinig kwaad doen verwacht ik. Je zou die frequentie kunnen gebruiken als er in de buurt geen repeater zit.
Vergeet niet je callsign in morse te leren (of een callgevertje in te bouwen, of 't ding van een modulator te voorzien), zodat je jezelf kan identificeren.

433 en 446 zijn LPD resp. PMR bandjes. In de LPD band zitten veel garagedeuropeners, babyfoons en dergelijke. Daar heb je geen registratie voor nodig maar wél goedgekeurde apparatuur.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!