hoe oud is de gemiddelde CO-bezoeker

Op 13 mei 2011 21:44:08 schreef pa3gws:
Mijn aller eerste projectje ( heeel lang geleden ) was een code slotje.

Ik heb ooit een tijdje in een caravan gewoond. Ik had van 1 IC (CDxxxx, een schuifregister) een codeslot gemaakt dat werkte op 1 drukknop. Je moest de code inschuiven met de juiste pauzes tussen het indrukken van de knop, dan ging de deur open (trekmagneet). Het bleek vrijwel onmogelijk om anderen de code aan te leren.

Wouter van Ooijen: VOTI webwinkel, docent HvU (Technische Informatica); C++ on mictrocontrollers blog

Oooit, heel lang geleden toen ik een jaar of 4 was had ik een verlengsnoertje gemaakt, zag er in eerste instantie goed uit, maar deed het niet, tot ik de aardklemmen van dat kreng aan tikte....

Ja, de haren gingen me recht overeind staan, maar 5 minuten later had ik het alsnog gefikst en deed het snoertje het.

Het is eigenlijk nooit meer goed gekomen, zat altijd te prutsen aan de apparaten van mijn zusje en zus, die gingen dan vaak ook hemelen.

Later kreeg ik een P2000T (1980) welke ik ook regelmatig moest voorzien van een nieuwe seriele-buffer-chip, waar ik ff het typenummer van kwijt ben (74-serie), omdat ik weer eens iets had aangesloten wat niet van spec's was voozien en zeker een te grote stroom doorgaf aan die arme P2000.

Verder veel geprogrammeerd op de P2000 als waren daar: Fortran, Cobol, Basic en Assembler. Daar zijn ook een paar hele mooie programma's uitgekomen, waaronder een VideoText editor waar je mooi en snel cirkels mee kon tekenen, zonder het gebruik van SIN en COS dat duurde allemaal veel te lang. Ik heb het met de wet van Pythagoras opgelost en wat los rekenwerk, en dat ging 6 x zo snel als met SIN/COS.

Ik was toen trouwens erg slecht in rekenen, mijn wiskunde-leraar wilde zelfs dat ik voor wiskunde maar op het a-niveau zou gaan werken.
Bij de stelling van Pythagoras ging het mis, daar snapte ik dus helemaal niks van.
Dus heb ik de stoute schoenen maar eens aangetrokken en ben bij die bewuste leraar opheldering gaan vragen, tot mijn grote verbazing legde deze man mij het hele geheel opnieuw, maar dan anders uit.
Sinds die tijd snapte ik ineens de natuurkunde-lessen en de wiskunde-lessen en ging ik naar niveau C.

Nou ja, een lang lulverhaal en nostalgie, de ervaringen met een nederlands-leraar zal ik jullie besparen omdat dat niet bepaald zachtzinnig ging.

Nu dus 41 en nog steeds eigenwijs....

Roche

Domoticz en ESP8266, goede combo!!!
jerome

Golden Member

Ong 35 jaar terug toen ik in de richting mechanica zat, ging ik beseffen dat bijna alle toepassingen uiteindelijk electrisch aangedreven zouden moeten worden. Uiteindelijk ging het eletrische gedeelte me meer boeien dan het mechanische.Toen ik dan van een vriend zijn pa,die gestopt was met tv en radio herstellingen, alle meetgereedschap en 2 reiskoffers buizen kreeg, was heel helemaal weg van de elec.Het ging allemaal zo vlug, want er kwamen betaalbare cilicium transistoren en de 74xx was om de hoek te krijgen.De buizentheorie liet ik waar ze was, en ik heb er nog spijt van.Ik wou alles tegelijk,maar dat kwam saaie vakken op school niet ten goede.De 2 reiskoffers werden dan maar weg gegooid :-( toen kleuren tv's in iedere huiskamer stonden. Ik had een zwak voor vermogens elec. Versterkers en voedingen herstellen deed ik graag.Toen de power fet's er waren met drivers gespeeld,en nu op mijn 50ste doe ik dat nog met IGBT's. Hobbymatig al menig las,tig en plasmatoestel hersteld.Daar zijn nooit schema's van vast te krijgen wat foutzoeken soms van lange duur maakt.Het blijft een hobby. Beroepsmatig ben ik blijven vasthouden aan mijn mechanische opleiding en heb ik leiding over een atelier welke maat en stukwerk maakt in opbouw van vrachtwagens. Vroeg weg,laat thuis en dus veel tijd te kort om de nieuwste zaken ivm electronica bij te houden.Heel jammer dat de tijd om me in pic's te verdiepen ontbreekt. Ben nog op zoek naar een leerpakket om dat vlug onder de knie te krijgen.Als ik moet wachten tot mijn pensioen, zijn die ook al verouderd.Om samen te vatten, op mijn 50 nog heel leergierig.
Grtjs Luc

Op 13 mei 2011 19:57:17 schreef pros:
... in mijn beginperiode heb ik wel een klein audio-versterkertje gebouwd. Als je de ingang liet zweven, was er zowaar een radiostation dat moeiteloos zijn weg naar de luidspreker vond... :-)

Eigenlijk begon elektronica me echt te boeien bij de aanschaf van een ZX81. Daar hing al snel een uitbreidingsprint aan om vanalles-en-nog-wat te sturen.

In mijn beginperiode frutselde ik ook eens een lowpass subfilter en highpass met opampjes ineen, om een middeltoner en bassluidspreker te scheiden. Opgebouwd in deadbug methode. Buiten de lage tonen kwam er ook nog rustig een Rus doorkwetteren, nadien gelezen ergens in Elektuur dat dat VLF (very low frequentie) stations zijn, zoals er Russische zijn, die zich wel eens laten detecteren door zo'n deadbug schakelingen.
Mijn eerste programmeerervaring was op een Z80 bordje op school. Waar is de tijd.

- - big bang - -

Niets is zo eerlijk verdeeld als verstand: iedereen denkt er genoeg van te bezitten

gaaf, iemand die ook met een p2000 aan het prutsen was.
Lichtorgels bouwen met ledjes op de uitgangen. En wat dan van de zx81. Hier had je een uitbreidingsmodule van 1k voor die je op de achterkant kon schuiven. Heerlijk uren een programma maken en wat had je dan een rondje met blokjes waar je de tijd op kon zien.
Van lichtorgels heb ik er mer gemaakt en dat is later dan ook de basis geworden van het licht en geluidsbedrijfje wat we nu hebben.
Wel doorgegaan met pic's programmeren maar daar heb ik blijkbaar de boot ergens gemist. Heb vele ideeën maar de uitvoering ligt te wachten.
Jammer maar ooit komt het nog wel. Dus ook z'n beetje 42 jaar en nog steeds een prutser.

Ik ben 44.

In mijn tienerjaren, weet niet meer precies wanneer, heb ik de doos EE2050 gehad.

Deze is op een gegeven moment in de kast komen te staan. Ik ben nu sinds een jaar of 3 weer bezig met "rommelen", soms samen met mijn dochter (17).

Ik ben 41 en heb nog steeds nergens veel verstand van.
Wel loop ik altijd met alles te prutsen waardoor sommigen (waaronder ikzelf) soms denken dat ik er verstand van heb. :)
Laatst heb ik zomaar de tv gerepareerd. (een zekering op de voedingsprint was stuk)

[Bericht gewijzigd door NordRack2 op zondag 15 mei 2011 16:18:33 (20%)

nou hier zit er een van 17 :)

eerste schakeling: 220V kortsluiting (leeftijd 5)

[Bericht gewijzigd door roel999 op zondag 15 mei 2011 16:46:11 (48%)

Op 1 september 2006 22:13:21 schreef Antoine:
Leeftijd: 0x1A :P
Bezig sinds: 0x0D

Eerste schakeling was een blokschakeling voor de modelbaan (die het nog steeds doet :))

Inmiddels bijna 0x1F, klinkt beter dan 31...

Op 6 juli 2006 22:07:01 schreef RES:
"hoe oud is de gemiddelde CO-bezoeker"

Antwoord: Een variabele leeftijd
:)

dat kan niet... een (edit)gemmiddelde kan niet variabel zijn...;)

gratis hosting nodig? klik hier!
Tidak Ada

Golden Member

Toch wel hoor, als zowel de laagste als het hoogste waarden de zelfde richting variëren, slechts één van beide variëert, of één van de waarden sterker variëert dan de andere, verschuift het standaardgemiddelde ook. Verder ook als de symmetrie van een verdeling verandert.
Ik de praktijk betekent dit, dat het standaardgemiddelde altijd variëert

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Dag Co's

vroeger hier vaak voor school gezeten.
Nu wat ouder 22 namelijk.
Begin na een failliesement in het electrotechnische bedrijf waar ik werk een eigen bedrijf gespecialiseerd in LED waar ik al een tijd mee bezig was.
Hoop hier nog wat informatie te kunnen geven en ontvangen.
vragen zijn altijd welkom.

Als klein kind was ik al gefacineerd door Licht, volgens mijn moeder was mijn eerste woordje niet mama of papa maar '' lampje ''

Vanaf 5 tot 20 jaar veel met electronica gedaan echter door veel problemen en tragedies, heel veel kennis verloren en niet fatsoenlijk in staat wat te doen. Ben vanaf 20 tot 27 gestopt met de electronica.

Maar sinds 2 jaar ben ik weer begonnen met dat wat ik altijd leuk vond, en dat heb ik gefiert door mijn werkruimte eens flink aan te pakken en op te knappen. Die was sinds mijn 20ste vrijwel niet meer in gebruik geweest, lag vol met stof en troep. en dingen waarvan ik niet meer wist wat het was of wat het deed

ben dus nu 29 bijna 30. Ben nog steeds wel delen van mijn kennis kwijd maar ik leer weer elke dag nieuwe dingen erbij en ga er weer vrolijk tegen aan.

A Near Sighted Miner In Shaft 39, Lit His Sigar And Blew Up The Mine http://www.htfelectronics.nl/nl
Lambiek

Special Member

Leeftijd 55+.
Toen ik een jaar of acht was een paar boxen gemaakt voor een draagbare transistor radio. Daarna al snel zo'n philips bouwdoos gekregen, je kent ze wel.
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=philips%20bouwdoos&bav=on.…
Daarna voortgezet onderwijs, metaal, autotechniek, elektrotechniek, elektronica. Dus al met al zo'n 47 jaar. :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

nu 17 nog een 7dagen en dan word het 18 ;p
uhm ik was denk ik rond de 12-13 ofzo
eerste ding dat zowat werkte een slingertje ledjes ( zonder weerstand toen nog) op een 9 volt batterij en prullen met een computerventilator op een negen volt batterij en dan als ze draait een papiertje ophangen en dan der op schrijven met de pen :p
kheb ook nog een radiokit gekregen nooit werkend gekregen door het feit ieg dat ik nooit de volledige tekst en instructies leesde bij de kit
khad ook nog een expirimenteerkit , zodat je een sirene kon bouwen ook nooit werkend ;p door hetzelfde feit en de kleurcodes van weerstanden die ik daar verkeerd had ;p achteraf stond dat ook in het boekje

momenteel blijft het altijd bij prullen , moet dringend is iets afmaken ;)bureau van 4 meter vol met pottekes en bakske en prulspul

if alcohol kills millions of brain cells why doesn't it kill the ones that make me wanna drink
DE OLDE

Overleden

Ik ben 62 (vandaar de nickname "de olde" ; in de loop der tijd is mij gebleken dat er nog oudere op dit forum zitten , dus "de Olde "is een beetje misplaatst. ) Radio en tv heb ik afgezworen, ik houd me nu bezig met besturingen etc voor bedrijven. Dat mag tenslotte nog iets kosten. :)

Wat Lefert levert, levert anders geen mens.
fred101

Golden Member

Mijn leeftijd zit ook in mijn nickname :-)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Op 11 juli 2011 21:21:30 schreef fred101:
Mijn leeftijd zit ook in mijn nickname :-)

Dus 5 jaar als je het binair bekijkt >:-)

It is so simple to be happy, but it is so difficult to be simple

5 jaar... Ik weet dat ik ergens op m'n 5e al met lampjes, schakelaartjes, en een belletje op een batterij bezig was. Dit alles op een grote zachtboard-plaat die 's avonds netjes onder m'n bed verdween.

In de jaren verder gegaan met Philips experimenteerdoos, daarna diverse uit de Kosmos serie (veel mooier systeem feitelijk) en vervolgens DJO in Arnhem, waar ik veel plezier heb gehad.

Het eerste projectje op DJO dat ik zonder bouwpakketje of kant-en-klare PCB maakte, was een gelijkrichter op koperloze gaatjesprint (waarop ik bij DJO jaren heb gewerkt, lekker goedkoop :)) Dat zal zo rond m'n 8e levensjaar geweest zijn:

http://www.uploadarchief.net/files/download/bruggelijkrichter_tmb.jpg

Op mijn elfde jaar behaalde ik bij DJO m'n certificaat "Basis Technische Vaardigheden 1" (voor wat het waard was). Dat behelsde toch in ieder geval het berekenen van voorschakelweerstanden, de werking van een opamp, en wat andere basale dingen.

Toen ik zojuist een oud schema opzocht (zie het electret-microfoon-door-MP3-vervang-topic) kwam ik in een oude map nog mijn eerste zelfgemaakte layout tegen.

http://www.uploadarchief.net/files/download/resized/eerste_layout.jpg

Dat is toch een keurige enkelzijdige layout voor een jochie van 12 (al zeg ik het zelf). Het schema was wel netjes overgenomen uit een Elektuur. Ik meen me te herinneren dat dit in een DOS-versie van Eagle getekend is, nadat ik daarover wat uitleg had gekregen (was op m'n vader z'n werk). Vervolgens werd alles netjes met de plotter op papier gezet en de layout daarna met de kopieermachine van 200% teruggebracht naar 100% op een transparante sheet.

If you want to succeed, double your failure rate.

Hallo Co'ers

Ben 32 jaar. Op jonge leeftijd al bezig met elektronica. Op mijn vijfde liet ik een gloeilamp knipperen met een TL-starter die ik gevonden had op de zolder. Sindsdien is die nieuwschierigheid altijd gebleven. Op de middelbare school verdween mijn elektronicainterresse. Toch MTS elektro gaan doen na de mavo. Na de MTS weer afstand genomen van de elktronica en autotechniek gaan studeren. Tijdens mijn studie autotechniek ben ik toch weer nieuwschierig geworden in de gebruikte elektonica binnen de automotive wereld.

Inmiddels heb ik eigen can-analysers ontworpen voor in de autobranche en geef ik cursussen autoelektronica. Daarnaast houdt ik mij bezig met het afstellen van motormanagementsystemen.

In mijn vrijetijd soldeer ik er flink op los. Vooral microprocessoren vind ik een erg interressant onderwerp.

Marcel

Hallo,

Ben 16 jaar, en sinds mijn 6e ongeveer "bezig" met elektronica.
Oude video recorders uit elkaar halen enzo, ook lampjes op batterijen aansluiten e.d.
Was toen allemaal heel leuk, veel plakband doorheen gegaan toen. >:)
Maar ook 230 door een deurbel dat op een houten plankje zat, niet de beste actie zeg maar. :P
Ouders waren pissig... :+

Met vriendelijke groeten,
Röbke Geenen.

Op 7 juli 2011 16:05:40 schreef Tidak Ada:
Toch wel hoor, als zowel de laagste als het hoogste waarden de zelfde richting variëren, slechts één van beide variëert, of één van de waarden ste3rker variëert dan de andere, verschuift het standaard gemiddelde ook. Verder ook als de symmetrie van een verdeling verandert.
Ik de praktijk betekent dit, dat het standaardgemiddelde altijd variëert

Wat is een standaardgemiddelde? Ik ken als statistische termen gemiddelde en standaarddeviatie, maar geen standaardgemiddelde.
Ben even wezen googelen maar ik kom alleen links tegen waarvan ik vermoed dat de beheersing van onze mooie taal/statistische termen nogal te wensen over laat.
Overigens ben ik het geheel met je eens dat de gemiddelde leeftijd van een populatie wel degelijk kan veranderen. Het is zelfs zonder enige moeite te bewijzen dat de kans op verandering vele malen groter is dan de kans op gelijk blijven.

[Bericht gewijzigd door hadv op dinsdag 12 juli 2011 00:39:45 (14%)

Just find out what you like and let it kill you
Tidak Ada

Golden Member

Je hebt gelijk. Lang niet met satatistiek gewerkt en gebruikte foutief de helft van de term 'standaardafwijking van het gemiddelde' ( = standaard deviatie ). De rest van het verhaal klopt, zoals je al zei en daar ging het natuurlijk om.

Zou me er toch weer eens in moeten werken, maar dat heeft eigenlijk geen zin meer voor een pensionado ;) Ik kan m'n tojd beter gebruiken om te solderen.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 11 juli 2011 23:49:23 schreef solderende electra-freak
Maar ook 230 door een deurbel dat op een houten plankje zat, niet de beste actie zeg maar. :P
Ouders waren pissig... :+

Hah, precies hetzelfde heb ik ook eens gedaan toen ik een jaar of 10 was. Mijn eerste reactie daarna wordt nog vaak door mijn vader gequote als ik nu iets maak.

"Eerst begon ie te roken en toen vloog ie weg"

Een rommelig bureau is het teken van een genie.
Tidak Ada

Golden Member

Toen ik een jaar of vijf was deed mij vader juist zoiets: Hij wouw met Oude en Nieuw herrie maken met een zoemer, maar vergat een transformator er tussen te zetten. Gevolg: We begonnen het nieuwe jaar in het donker.
Ik zag het wel aankomen, maar durfde hem op die leeftijd niks te zeggen.
Zoiets blijft je altijd bij ;)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †