Mini FM zender (Hoe opbouwen en is hij ok?)

Hoi, fijn dat je mijn eerste topic wilt lezen.

Ik heb recentelijk een kitje gekocht bij velen wel bekend de Baco army goods ijmuiden voor ongeveer 4 euro. ik heb op het internet ook gezocht naar andwoorden en kwam erachter dat Dickbest hem ook verkoopt. nee geen reclame, ik heb slechts een paar vragen over het schema en de componenten.

Hier de url naar de baco http://www.baco-army-goods.nl/bouwpakketten/fm-zendertje-met-microfoon-bouwsetje.html
en hier naar Dickbest http://www.dickbest.nl/index.php?_a=viewProd&productId=11951

Vraag1: ik mis een Capasitor (ik vermoed C4 220P)
is deze noodzakelijk? wat is de Farrad waarde? want ik raak echt een beetje in de war als ik het schema bekijk

vraag2: in het schema staat twee keer c10 en mist c9, de rechter moet c9 zijn toch?

vraag3: iemand ervaring met dit kitje of vergelijkbare opbouw? enige tips?

Ik weet dat het een goedkoop klein dingetje is, ik dacht, lets try. maar een missend compenent had ik niet verwacht en dat een printplaat zo vaag kan zijn met dat schema XD afijn, ik heb al heel wat op hun plek kunne vinden maar nu loop ik een beetje vast. kan het altijd wel proberen :p

Hier het schema: KLIK
(Ik heb lokaal beide website het product gebackuped, dus mocht er ooit wat gebeuren en the internetarchive gone zijn...)

Hartelijk dank voor je tijd om dit te lezen en plaats gerucht een reactie. het forum zit vol pracht informatie dus ik blijf wel even door zoeken en lezen over allerlei electro zaken. Groet, Nico

Mijn website:http://www.codeasm.com
fred101

Golden Member

Links bij de microfoon is C10, de 47 nF. Tenminste het schema uit je tweede link want bij Baco zie ik geen schema. Edit, ik zie nu dat je het schema gelinkt hebt.

De ontbrekende is een keramische condensator van 0,000.000.000.22 F ofwel 220 pF ( = picoFarrad) Waarschijnlijk een klein plat rond of vierkant ding met twee pootjes.

Geen ervaring hiermee maar als je een printje hebt en je aan de gebruiksaanwijzing houdt kan het eigenlijk niet fout gaan.

Niet om belerend te zijn maar niet iedereen weet het en gezien de kostbare gevolgen zeg ik het toch maar. Het gebruik van een zender zonder vergunning op de FM band is strafbaar met erg hoge boets. Ga het ding dus niet aan een antenne hangen. Maar voor in huis als experiment zijn ze wel grappig. Wat je verder doet moet je zelf weten.

C1 Elco, http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrolytische_condensator
Onderaan plaatjes van alle soorten condensators: http://nl.wikipedia.org/wiki/Condensator

Van alle onderdelen kun je datasheets vinden, daar staat vaak aangegeven hoe je de pootjes bv moet aansluiten. bv https://www.google.nl/#fp=558f7bbad6d7e77a&q=bc547+datasheet

[Bericht gewijzigd door fred101 op dinsdag 27 augustus 2013 23:35:47 (17%)

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs

Dank is groot Fred,

Zeker de vlotte reactie.
ik had een beetje een vermoede over de missende Keramische Disk con. mijn Condensator meter deed raar en hem op nul zette, ging hij helemaal spoken.

De condensatoren zien er allemaal wat ouder uit dan mijn "dagelijkse" jaren 80~90 thru-hole of hedendagese SMD gebeuren, daardoor is dit schema en vooral de condensatoren mij niet zo bekend, als ook de waardes die erop staan.

Over de vergunning weet ik ook al wel wat(niet alles naturlijk), ik waarschuwde een klasgenoot er al voor, zeker omdat ik eigenlijk praktish naast shiphol woon, dan wil je gewoon niet verkeerde dingen doen. (Mn vader had ooit een "bakkie" en zei dat ie eigenlijk een vergunning nodig had). Kort door de bocht, als dit ooit werkt, en ik het leuk vind, een groter bereik wil en legaal wil zenden zal ik andere hardware nodig hebben en zeker een vergunning halen (wat misschien op de Uni nog een leuke studiepunt kan opleveren voor "oldschool" intresse)

Weerstanden zijn simpel, lekker ongepolariseerd, maar bij de condensatoren let ik er eigenlijk al automatisch op. zou de foto van de Baco wel gesoldeerd zijn? bij een Chinese webshop tonen ze de kits vaak ook "opgebouwd" maar totaal verkeerd vaak. DX.com is het.

Tis nu al wat laat, morge ga ik eens kijke of ik alles goed heb en de missende 220pF ergens heb (moet wel, heb nog een paar radios, TV printplaten en een Appelmoes pot vol) en anders kost ie niks, effe naar de winkel dan.

Dank uwel nogmaals en ik post hier weer als het lukt of als er weer iets is.

Mijn website:http://www.codeasm.com
rob007

Yarr, Matey!

Ik zag dat je ook met ontvangertje was bezig geweest!
http://www.codeasm.com/images/stories/proj_clock-11.jpg
Werkte dat ook nog een beetje?
De KG uitvoering van conrad is best wel HEEL erg leuk!
http://www.circuitsonline.net/forum/view/89562

VrGr RRob.

[Bericht gewijzigd door rob007 op woensdag 28 augustus 2013 21:01:12 (12%)

Als ik je erger, lees en schrijf hier dan niet?

Het blijft mij verbazen hoeveel verschillende schema's van bugjes er in omloop zijn zeg!

@TS

Deze "zender" gaat het nooit goed doen.

Een oscillator (een schakeling die een nagenoeg constante frequentie opwekt) bevat een LC kring.
Waarbij "L" staat voor een spoel en "C" voor een condensator.
Deze twee, mits goed geschakeld, zijn in staat een hoogfrequent signaal op te wekken, een elektrische trilling.

Helaas sterft deze trilling zeer kort na het inschakelen van de voedingsspanning uit. Dat komt door de weerstand in de componenten en de draden, printbanen en bedenk het maar.
Eigenlijk is elke geleider een kleine weerstand voor een elektrisch stroompje.

Om de trilling in stand te houden moeten we dus steeds energie toevoegen aan de LC kring, en ook nog op het juiste moment.
Hiervoor gebruiken we een transistor.
Die versterkt het inkomende signaal steeds een klein beetje en voedt dit, vanaf de uitgang weer terug aan de LC kring.
Zo blijft de frequentie nagenoeg in stand, met wel altijd een kleine afwijking, niets is 100%.

De spoel van de LC kring wordt in jouw schema zwaar belast door de antenne, waardoor je zender over de band gaat wandelen. Frequentie stabiel is het dus zeker niet.

En ik blijf het zeggen, als je een oscillator wilt hebben die relatief stabiel is en ook nog echt mooi klinkt (wel mono uiteraard) dan moet je deze bouwen. Neem ook vóór C1 even een 8k2 weerstand op met daar parallel overheen een 10nF condensator als primitieve pre emfase, heb je ook nog mooie hoge tonen!

http://www.uploadarchief.net/files/download/bf961%20oscillator%20copy.jpg

En geen gedoe met printjes, gewoon een print als massa en alle verbindingen er zwevend boven solderen. En alle pootjes van de onderdelen zo kort mogelijk houden.

Succes!

Omdat ik iets weet van elektronica denken de mensen die er niets van weten dat ik alles weet... Maar alleen ik weet dat ik nog heel veel moet leren... En inmiddels heb ik ook wel wat geleerd, maar om alles te leren moet je minstens 200 jaar oud worden.

Antwoord1: Klopt, had ik ook. Ik had er vier besteld als prijs bij een prijsvraag bij een reunie. Bij alle vier ontbrak die condensator. Bij eentje was de print niet volledig geboord. De anderen doen het best wel redelijk.

Dit is al een heel oud model zendertje waarbij je in en om de tuin kunt luisteren wat er in de kamer gebeurd. Je moet wel regelmatig de afstemknop van je radio instellen want als je begint op 100mHz eindig je na een paar uur op 102mHz. Maar leuk om te beginnen. Maar het is idd beter met een BF900. Die kun je eenvoudig zwevend bouwen. Heb er in het verleden aardig wat gemaakt.
Het schema van HarrieNak is een variant op de BF900 en wellingt beter als ik ze heb gemaakt.
Je zal hiermee niet zo snel opgespoord worden hoor.

@codeasm,

Heb je deze aan het werken gekregen?
Ik heb voor de gein deze ook gekocht en gemaakt en het audiodeel werkte niet, het hf deel overigens wel. Bleek dat tr1 helemaal werd dichtgeknepen, omdat er te weinig spanning overblijft op de emitter van tr2. Ik heb r10 en r3 aangepast en nu speelt ie wel... R10 heb ik omlaag gebracht naar 82k en r3 omhoog naar 8k2. Eerst uitgetest op een breadboard, de versterking is dan bijna 400x, de collector van tr2 staat dan netjes op de halve voedingsspanning.
Overigens wel een leuke schakeling, met die tegengekoppelde dc instelling.

--PF0BKB--Geen electronica zonder natuurkunde, geen natuurkunde zonder electronica.

Op 12 september 2013 19:33:51 schreef roppie:
Je moet wel regelmatig de afstemknop van je radio instellen want als je begint op 100mHz eindig je na een paar uur op 102mHz.

Is dat niet wat overdreven ?
Zo een printje gebruik ik al jaren als babyfoon, vroeger voor mijn kinderen en tegenwoordig voor mijn kleinkinderen, ik stem de radio gewoon af en hoef er verder niet meer aan te komen !