Programmeren van wijzers voor nieuwe stijl klokken

Ik ben keihard op zoek naar een persoon die mij verder kan helpen met mijn afstudeerproject!
Ik moet als opdracht een klok ontwerpen, maar ik wil vooral gaan kijken naar originele manier om de tijd aan te duiden. Nu heb ik alvast 3 ideeen die ik hier wil presenteren aan jullie om meningen en hulp te krijgen! In de bijlage zitten plaatjes van de ideeen.

Het gaat vooral om de haalbaarheid. Bij twee van de ideeen moeten de motortjes van de wijzers zodanig geprogrammeerd worden dat ze maar 90 graden draaien en dan terug gaan naar het nulpunt. Het derde idee heeft twee balkjes (zoals in een ouderwetse radio) die ook geprogrammeerd moeten worden.

Wie is of kent een persoon die dit kan maken?
Is er een bedrijf die zich specialiseert in dit soort projecten?

Wie kan mij verder helpen?? Alle hulp wordt gewaardeerd!!
Let op, ik heb minimale kennis van electronica.. Dus het spijt mij als ik af en toe iets niet zal snappen!

Ik begrijp ook als de plaatjes nog niet duidelijk genoeg zijn, maar ik doe mijn best!

Alvast bedankt voor de mensen die mij verder helpen!

fripster

Golden Member

ik zou voor de tweede, twee modelbouwservo's nemen en die met een PIC of een Arduino sturen. Dan kun je heel simpel zo'n klok maken.

Eens een wirehead,altijd een wirehead.... gopher://fripster.ydns.eu

Wens je dat iemand dit voor je doet dan plaats je het best in het Vraag/aanbod gedeelte hier op de site.
Op het forum helpen we je met hoe je dit zelf zou moeten/kunnen doen. Maar dan is eigen inzet en het willen proberen vereist!

Ik ruik alvast servo's en arduino met een DS1307.

vergissen is menselijk maar voor totale chaos is steeds een pc of elektronica nodig

Thanks Jokohoko! Ik ben uiteindelijk op zoek naar iemand of een bedrijf die dit in serie zou kunnen produceren. Dan praat ik over 100-150 stuks. Het prototype zal ik hoogstwaarschijnlijk zelf moeten maken of in samenwerking met iemand.

Kennen jullie mensen of bedrijven die dit soort projecten doen?

[Bericht gewijzigd door Henry S. op woensdag 1 april 2015 19:53:05 (39%)

elmowww

Golden Member

Ga je dit nu al echt produceren? Dat zijn waarschijnlijk nog beste kosten voor een klok als je zulke aantallen wilt maken...

PA0EJE - www.eje-electronics.nl - e.jongerius[aapje]eje-electronics.nl - EJE Electronics - Elektronica/firmware ontwikkeling
evdweele

Overleden

Je schrijft niet hoe groot die klokken moeten worden, maar als de afmetingen beperkt zijn zou je ook kunnen overwegen om draaispoelmeters te gebruiken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Draaispoelmeter

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.

Ja, van der Heem produceerde destijds tellers die met OC44 transistors werkten 4 stuks, denk ik, in een tiendeler, die werden gebruikt om de eerste snelheidsovertredingen te bewijzen. Lucratief dus.

Metertjes met 10 standen op de schaal.

Dit soort ideeen zijn leuk als onderwijsopdracht om ZELFSTANDIG op te lossen, geen ontwerpen om een bedrijf mee levend te houden.

Abacus heeft een programma om meterschalen te maken, als je dat gebruikt kun je je 'afstudeer'werk afronden met programmeren, analoge draaispoelmetertjes kun je sturen met een microcontroller die een 25 Hz of hogere frequentie blokpuls afgeeft en met de mark-space verhouding regel je de wijzeruitslag,

Bij twee van de ideeen moeten de motortjes van de wijzers zodanig geprogrammeerd worden dat ze maar 90 graden draaien en dan terug gaan naar het nulpunt.

Het idee om het morortje te laten doordraaien en de schaal 4 keer te herhalen is op voorhand verworpen?

[Bericht gewijzigd door Henry S. op woensdag 1 april 2015 19:53:19 (14%)

Voor de twee wijzerklokken kan je een bestaande 50Hz 230V~ klok mbv extra tandwielen ombouwen. De originele urenwijzer vervang je door een tandwiel. Dat doe je ook met de originele minutenwijzer. Deze tandwielen laat je via extra tandwielen en andere mechanische middelen je wijzers aandrijven. Dat wordt dus echt klokkenmakerswerk zonder moeilijke electronica.

Lucky Luke

Golden Member

Op 1 april 2015 18:49:42 schreef Dr Blan:
Dit soort ideeen zijn leuk als onderwijsopdracht om ZELFSTANDIG op te lossen, geen ontwerpen om een bedrijf mee levend te houden.

TS is denk ik geen elektrotechniek-er, anders is het ook niet afstudeerwaardig denk ik.

Zoja heb ik een veel te moeilijke afstudeeropdracht :)

Voor de 2e zou ik idd servotjes pakken. Voor de eerste met de balkjes: een stuk draadeind waar een moer over loopt (á la Z as 3d printer), daar een magneetje op plakken, dat geheel verbergen achter een plaat kunststof, en het balkje magnetisch maken, zodat dat ook meeloopt. Anders zit je met een sleuf achter het balkje en dat vind ik niet mooi. Gewoon een glanzende plaat kunststof (kleur naar keuze), wat getalletjes en streepjes erop, en een balkje (kleur naar keuze) dat op magische wijze meeloopt met de tijd en nergens aan vast lijkt te zitten. Maarja, ik ben er niet voor opgeleid om design te doen ;)

Het echte klokkenmakerswerk van Ohm Pi lijkt mij trouwens lastiger. Maarja, ik ben óók geen klokkenmaker... Niet met tandwielen iig.

EDIT@Hoeben hieronder:
Steppers voor de 1e eigenlijk beter want zuiniger.

Eluke.nl | De mens onderscheid zich van (andere) dieren door o.a. complexe gereedschappen en bouwwerken te maken. Mens zijn is nerd zijn. Blijf Maken. (Of wordt, bijvoorbeeld, cultuurhistoricus)

sorry dat ik het zo bot breng.

dit vind ik nou een vernieuwend concept:
http://cdn.instructables.com/FA6/SB3H/GL4Z49CQ/FA6SB3HGL4Z49CQ.MEDIUM.jpg

google op: word clock.
is al een paar jaar oud, en zijn al talloze klonen van gemaakt. werkt erg simpel, kwestie van slim patroon maken (is ook in het nederlands beschikbaar) en een programma met de juiste volgorde.

jouw concepten zijn eigenlijk gewone klokken, waarbij je maar een deel van de circel gebruikt en de beide wijzers niet over elkaar legt.

bij concept 1 heb je de wijzerschaal 'recht getrokken'. maar het blijkt het concept van een naald die over een schaalverdeling loopt. dit is al sinds de zonnewijzer zo.

GMT+1

Een kunstenaar met de naam Victor Hunt Stockholm based studio Humans since 1982 maakt heel artistieke klokken.
Zonder plagiaat te plegen zou je hier natuurlijk wel wat ideeën kunnen opdoen.

De "Million Times" vind ik toch wel heel mooi gemaakt.
http://victor-hunt.com/collection/serie/million-times

TonHek

The fastest way to succeed is to double your failure rate.
Sine

Moderator

Meter klokken, die zijn zelfs al te koop.
En er zijn ook genoeg hobby projectjes van

http://home.btconnect.com/brettoliver1/Voltmeter_Clock/Voltmeter_Clock…

http://technabob.com/blog/2010/12/08/meter-clock-diy-project/

http://www.meterclock.com/

Ik heb het zelf al eens gebruikt als seconden / minuten indicatie in een klok.

https://www.youtube.com/watch?v=mMbgb7q2Syw

Met wat echt origineels komen is de uitdaging, er is al zoveel gedaan.

Sorry! Ben ik weer!

Bedankt iedereen voor de reacties!!
Gaaf om te zien dat het ook al gedaan is door anderen op geheel eigen wijze.

Misschien voor de duidelijkheid, Ik studeer Industrieel Product Ontwerpen.
Ik heb naast deze drie varianten nog 100 andere ideeen op papier gezet, maar deze zijn samen met de opdrachtgever gekozen. Sterker nog, dit zijn 3 varianten van 1 conceptvoorstel!
We hebben zojuist gekozen voor idee 2!!

De twee andere conceptvoorstellen zitten nu ook in de bijlage! Deze leken mij gemakkelijker uit te voeren. Dus heb ik verder nog geen vragen over gesteld.
De ronde is een bord met LED lampjes, binnenste ring uren, daarna minuten en dan seconden. Er staat dus nu 16:36:27.
De ander is een groot bord met lampen, geeft gewoon een digitale tijd aan. Staat nu 24:56 (bestaat niet, klopt!!!).

Ik neem aan deze twee gewoon een kwestie zijn van programmeren waneer welk lampje moet branden?

Op 1 april 2015 16:37:14 schreef Cas @ Paco:
Wie is of kent een persoon die dit kan maken?
Is er een bedrijf die zich specialiseert in dit soort projecten?

Ik. Onze baas telt voor ons rond de 85 euro per uur + btw voor zulke zaken, meestal maatwerk en prototypes die meestal wat groter en uitgebreider zijn.

Ook al mag 85 euro per uur voor de outsider een hele hoop lijken, zijn er een heel aantal projecten die we moeten weigeren, meestal die waar het onmogelijk of zeer arbeidsintensief is om geformuleerd te krijgen wat de klant nu eigelijk wil.

Geweldig om al die verschillende ideeën te zien om unieke klokken te maken.

@TonHek:
Die "Million Times" is een prachtig kunstwerk. Als je die klok aan de muur hangt hoef je niet meer verder te denken wat je nog meer aan die muur wilt ophangen. :-p
En ik heb die muziek van dat filmpje ook maar eens opgezocht. Die Anna von Hausswolff maakt prachtige muziek.

Elke chaos kent zijn orde. Maar creër je orde, dan krijg je chaos.

De linkerklok heeft cijfers 4 bij 7.
5 bij 7 is wel het minimum, en was bovendien een industry standard. Hij vreet energie. Verder ontbreekt de karakterspatie die toch wel minimaal 1 kolom moet zijn (lamploze kolom). Wellicht bedoeld als symbool voor: "Lak aan energieverkwisting" De tweede klok is helemaal niet afleesbaar zonder eerst een handleiding te raadplegen.

Als dit de twee gekozen ontwerpen zijn uit honderden ..... Amen

Ik heb hier in de woonkamer een eencijferige DCF77 aangedreven klok gehad, die de tijd/datum cijfer voor cijfer aangeeft. een seconde displayduur per cijfer. GEEN van de mensen van het bezoek, dat ik zelden ontvang, ontdekte dat dat een klok was en desgevraagd aan mij, na mededeling daarvan, zagen ze geen kans om hh mm ss dd mm jr eruit te detecteren die voorzien zijn van de scheidingstekens : - en een teken dat de Rabobank als logo gebruikte voor ze die kerel op een klok invoerden en het daarop volgende Liborschandaal.

Ik voel me mijn eigen bezoek als ik die schijf aanschouw.

@TonHek : bedankt voor de link. Fantastische prestatie van die man.

[Bericht gewijzigd door Dr Blan op donderdag 2 april 2015 15:06:31 (11%)