Lamp aanduiding

Hallo,

Ik heb een lekkere simpele vraag, waar ik het antwoord niet op kan vinden (blijft lekker knagen). Waarom wordt in een elektrisch schema een lamp met de H aangeduid?

Iemand parate kennis, of een linkje waar ik het antwoord kan vinden?

Groet, Steff

Volgens de standaard ASME Y14.44 (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Reference_designator) is H geen aanduiding voor een lamp, maar voor "hardware".

Ik kan me nog voorstellen dat iemand H voor een halogeenlamp heeft gebruikt, maar zoals gezegd, dat is niet conform de standaard.

EDIT: je bedoelt vermoedelijk aanduidingen in de installatietechniek (niet mijn kopje thee). Een beetje googlelen leert dat de standaard hier IEC 61346-2:2000 is.
H is daar idd. voor lampen gebruikt, maar dat wordt veranderd; kijk ook op http://www.vanegmond.nl/files_cms/bestand/17298.pdf pag. 9-2 en verder.

[Bericht gewijzigd door FastFolkert op vrijdag 17 april 2015 12:18:17 (36%)

Es wäre gut Bücher kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte. (Arthur Schopenhauer)
maartenbakker

Golden Member

Die norm samengevat: Het was niet logisch en het wordt ook niet logisch.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hallo,

Ik bedoel idd de IEC normeringen http://nl.wikipedia.org/wiki/Schema_(elektriciteit). Een goede link van het Moeller boek, bedankt daarvoor.
De beschrijving van Maarten verteld mij ook voldoende, niet logisch.

Bedankt voor de antwoorden!

Groet, Steff