Lamp aanduiding

Hallo,

Ik heb een lekkere simpele vraag, waar ik het antwoord niet op kan vinden (blijft lekker knagen). Waarom wordt in een elektrisch schema een lamp met de H aangeduid?

Iemand parate kennis, of een linkje waar ik het antwoord kan vinden?

Groet, Steff

Volgens de standaard ASME Y14.44 (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Reference_designator) is H geen aanduiding voor een lamp, maar voor "hardware".

Ik kan me nog voorstellen dat iemand H voor een halogeenlamp heeft gebruikt, maar zoals gezegd, dat is niet conform de standaard.

EDIT: je bedoelt vermoedelijk aanduidingen in de installatietechniek (niet mijn kopje thee). Een beetje googlelen leert dat de standaard hier IEC 61346-2:2000 is.
H is daar idd. voor lampen gebruikt, maar dat wordt veranderd; kijk ook op http://www.vanegmond.nl/files_cms/bestand/17298.pdf pag. 9-2 en verder.

[Bericht gewijzigd door FastFolkert op 17 april 2015 12:18:17 (36%)]

Es wäre gut Bücher kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte. (Arthur Schopenhauer) - The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts. (Bertrand Russell)
maartenbakker

Special Member

Die norm samengevat: Het was niet logisch en het wordt ook niet logisch.

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hallo,

Ik bedoel idd de IEC normeringen http://nl.wikipedia.org/wiki/Schema_(elektriciteit). Een goede link van het Moeller boek, bedankt daarvoor.
De beschrijving van Maarten verteld mij ook voldoende, niet logisch.

Bedankt voor de antwoorden!

Groet, Steff