Hallo allemaal,
ik ben bezig met ene proef projectje maar snap de resultaten niet zo goed. Het moet uiteindelijke een lineaire generator worden die ik later aan diverse aandrijvingen zou kunnen hangen zoals een stoommachine, golfslag of een stirling motor.
Hiervoor heb ik spoelen gemaakt waar in een perspexbuis cilindervormige permanent magneten heen en weer bewegen. Nu gaat het goed met 1 of 2 spoelen maar als ik 20 spoelen maak lijkt de voltage af te vlakken of zelf te verminderen en de ampèrage is nihil.
Ik heb meerdere opstellingen uitgeprobeerd, waarbij ik de afstand tussen de magneten, de spoeldikte en de afstanden tussen de spoelen gelijk heb gehouden, de spoelen zijn doorgelust. (2cm magneten, 2 cm tussen ruimte en ook twee cm tussen de spoelen van 2 cm dik, schematisch hieronder weergegeven)
??? _ ??? _ ??? _ ??? _ ??? == == == == ==
Ook heb ik bij bovenstaande tussen de lege ruimtes van de spoelen een extra spoel gewikkeld die ik als tweede streng spoelen apart heb doorgelust.
??? _ ??? _ ??? ¬_ ??? _ ???
??? _ ??? _ ??? ¬_ ??? _ ???
Spoelen strengen los getekend, maar zitten om de zelfde buis, dus visueel zie je:
__ __ __ __
?????????????????????????
--- --- --- ---
Om de spanning regelmatig te krijgen heb ik een gelijkrichter er tussen gebouwd en wilde uiteindelijk een condensator er bij zetten om de spanning af te vlakken.
Ik ben erg nieuwsgierig hoe je de ideale magneet spoel afstand moet bepalen en of het zin heeft om bijvoorbeeld 3 spoelstrengen te maken in plaats van 1 of 2, omdat ik het idee heb dat de spoelen elkaar op een zekermoment gaan tegen werken.
Ik ben een hobbyist en leergierig maar duidelijk geen elektrotechnicus, kan iemand mij een zetje in de goede richting geven?