Draadloze Transmissie - Profiel Werkstuk

evdweele

Overleden

Je kan ook met vlaggenseinen werken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Semafooralfabet

De zender rust je uit met bewegende vlaggetjes en de ontvanger met een camera die de stand van de vlaggetjes weer omzet in lettertekens.

Een heleboel technieken in 1 project:
- lettertoetsen omzetten in bewegende vlaggetjes
- een videocamera
- herkenningssoftware om de stand van de vlaggetjes te interpreteren
- software om dat weer om te zetten naar leesbare tekst.

Er zijn mogelijkheden genoeg om iets te maken dat gaat over draadloze transmissie, het is alleen afhankelijk van je eigen fantasie, kennis en kunde om er iets werkends van te creëren.

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Anoniem

Dit topic wordt vooral beantwoord door zeer ervaren technici die zelf over een heel arsenaal gereedschap, soldeerbouten en meetinstrumenten beschikken. Soms is het moeilijk je dan in de plaats te stellen van een absolute noob.
Ik veronderstel dat onze studenten totaal onkundig zij op gebied van elektrotechniek, en ook niet over de middelen beschikken om al dan niet complexe schakelingen te bouwen.Maar dat kunnen ze zelf beter toelichten.

Zo'n opdracht moet je gestructureerd aanpakken.
Eerst licht je het verschil toe tussen datatransmissie over draad en draadloos. Eventueel kun je een aantal voorbeelden geven en de voor en nadelen van beide systemen toelichten.
Dan ga je dieper in op het draadloze en licht de verschillende mogelijke transmissiemedia toe. Daarbij wordt altijd gebruik gemaakt van golfverschijnselen.

1) Geluid. Spraak is er een voorbeeld van en natuurlijk de TamTam.

2) Optisch. Gebarentaal, lichtsignalen , rooksignalen worden reeds duizenden jaren gebruikt. Een recenter ontwikkeling uit de tijd van Napoleon is de Semafoor. Het is 100 jaar voordien uitgedacht en reeds in de Romeinse tijd beschreven.
Lichtsignalen van een vuurtoren is een ander voorbeeld. Vuurtorens zenden hun id uit in morse. Lange en korte lichtsignalen.
Er bestaan ook draadloze communicatiesystemen met lasers, maar vanwege de moeilijkheid van het uitrichten en de gevoeligheid voor weersomstandigheden, regen, mist zijn die niet wijd verspreid.

3)Het meest gebruikte medium is evenwel radio.
Dat zijn elektromagnetische golven met een zeer uiteenlopende trillingsfrequnetie, gaande van 16 kHz, tot vele GHz.
Elk van deze frequenties heeft zijn eigen specifiek gedrag in verband met reikwijdte, verzwakking, weerkaatsing enz.. Er zijn internationale afspraken voor het gebruik van die frequenties.
Sommige frequentiegebieden zijn voorbehouden voor spraak, andere voor noodsignalen, nog andere voor muziek of televisie. Radar, scheepsvaart, radiobakens, satelliet...De lijst is haast oneindig.Er zijn ook typische kanalen voor datatransmissie. Een gekend voorbeeld is de afstandsbediening van je autodeuren. Daarvoor is onder anderen een frequentie op ongeveer 433 MHz voorbehouden.
Als je enkele van die trefwoorden op Wikipedia invoert kun je nog veel meer ontdekken en veel beter verwoord dan ik het zou kunnen.
Je kunt dus al een heel verhaal samenstellen.
Dan moet je kiezen welk medium je wil gebruiken voor je prakticum
Binnen dat medium kies je dan voor een bepaalde techniek. Het kan, maar hoeft geen high-tech te zijn. Je verdedigt daarbij ook waarom je voor dat bepaalde ontwerp gekozen hebt.

Dan volgt de praktische opbouw ervan. Niet vergeten van telkens bij elke fase wat toelichting in je verslag te zetten. Aarzel niet om eventuele eigenaardigheden of tegenslagen te vermelden.
Wat je vooral niet moet doen is iemand anders ontwerp kopieren en dan te doen alsof je het zelf uitgevonden hebt De leraren zijn niet achterlijk en zoeken ook vaak dingen op als ze zo'n werkstuk onder ogen krijgen. Als je iets gebruikt van een ander, wees dan zo eerlijk om dat ook te vermelden. Maar vergeet nooit wat eigen inbreng toe te voegen.

Als je keuze eenmaal vaststaat, aarzel dan niet om hier wat steun te zoeken. Je hebt van diverse Coers al heel wat ideeen gekregen.

Optisch kan ook met infrarood LEDs en ontvangers, zoals de meeste gangbare afstandsbedieningen voor TV's e.d. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, zeker niet als je een Arduino zou gebruiken om de signalen te verzenden en eventueel ook om te ontvangen. Een IR LED met een weerstand aan een I/O pin, met een heel simpel programma waarvan er tientallen online te vinden zijn erin.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Anoniem

Arduino en consoorten zij idd een mogelijkheid om een voorheen vrij complexe schakeling op een relatief simpele manier uit te bouwen. Maar ook dat vergt enige voorkennis die voor elektronicahobbyisten vanzelfsprekend is, maar niet voor iedereen.
Makkelijk voor ons om te zeggen plaats hier een weerstandje van 22k en daar een elcootje. Maar voor iemand die het begrip weerstand nog nooit gehoord heeft is het Chinees.
Het project moet haalbaar blijven zonder dat de student eerst een doorgedreven cursus elektronica moet volgen. Dat schiet het doel ver voorbij.

Op 21 september 2016 08:15:28 schreef joopv:
Je leest wat je graag wil lezen..

Privacy heeft niks, maar dan ook helemaal niks met het onderwerp van de topicstarter te maken.

Is Stan er nog?

Ja zeker ben ik er nog, maar kan helaas maar een paar keer per dag kijken. Zit gewoon op school :P En ben even alle informatie aan het doornemen wat ik hier krijg van jullie helden! :)

Op 20 september 2016 10:52:31 schreef buckfast_beekeeper:
Draadloze transmissie is wel een heel breed begrip. Wifi, bluetooth, IR allemaal mogelijkheden. Voor enkele € koop je de nodige zend modules en ben je al bijna klaar. Maar is dat de bedoeling?

Over Manchester coding en encoding zijn al vele bladzijden gevuld.

Origineel uit de hoek komen zal niet heel eenvoudig zijn. Docenten zijn (meestal) niet dom. Ze weten ook van het bestaan van dit soort fora. Gewoon schema's overnemen is zelden een goed idee.

In het verleden werden er seinlampen gebruikt op schepen. De morse werd handmatig gecodeerd. Een automatische versie maken?

Dat is een best goed idee! Dankjewel, hier ga ik is achterheen.

Op 21 september 2016 09:45:29 schreef fcapri:
er zijn zoveel manieren om draadloze transmissie te doen.

je kan met een radio signaal werken. een FM zender die iets uitzend, en een FM ontvanger die iets ontvangt aan de ontvangstzijde.

je kan optisch werken, bv met een IR led zoals een afstandsbediening en op die draaggolf je data steken, zoals K7jz als zei, een ordinaire ledlamp die als het ware gewoon aan het branden is, maar in realiteit data aan het uitzenden is.
je zou dan een ontvanger kunnen maken die deze data eruit haalt en weergeeft.
zonder dat iemand iets merkt, zou je zo bv een file of foto kunnen doorsturen via die 'lamp'. leuk idee

je kan ook met wifi/bluetooth kaartjes gaan werken, maar daar is weinig 'zelfbouw' bij.

ik zou het simpel houden.
wel raar dat je een werkstuk kiest waar je dan eigenlijk niks van af weet. ik zou eerder opteren op iets dat je zodanig intresseert dat je er vroeger ook al veel info hebt over gezocht

Zelf ben ik nu ook aan het kijken naar het volgende: https://github.com/cwalk/LiFi-Music/blob/master/README.md

Zowel elke leerling weet helaas weinig over zijn onderwerp, dit komt omdat we verplicht worden om iets te kiezen binnen onze profielkeuze wat ons interessant lijkt maar weinig informatie over hebben. Zo leren we het goed gebruiken van bronnen, hoe je informatie kan verschaffen, en weten de leraren ook zeker dat we zo genoeg tijd en energie erin steken.

Even een algemene update, zowel over me informatie en wat we van plan zijn:

Ten eerste zijn we inderdaad 'beginners', en kunnen we absoluut niet vergeleken worden met Elektronica Experts. Zelf weten we van de wetten van frequenties, en dat elke bedenkbare vorm van enige draadloze activiteiten op een bepaalde of tussen bepaalde frequenties plaats vind. Ook kunnen we schakelingen (na)bouwen en hebben de meeste spullen hiervoor. We hebben ook bijvoorbeeld beschikking tot breadboards, Arduino's of Raspberry PI's. Verder krijgen we van school 20,- om te spenderen, maar we zijn bereid om hier zelf wel meer geld aan uit te geven puur uit interesse en het bezig zijn met verschillende vormen van draadloze transmissie.

Tot nu toe hebben we enkele practica gevonden die we willen uitvoeren.

Draadloos versturen van muziekfiles (LiFi): https://github.com/cwalk/LiFi-Music/blob/master/README.md
Draadloos versturen van Energie: https://www.youtube.com/watch?v=77Qw_bExsJk
(Deze willen we misschien combineren met een andere manier, waardoor iets energie krijgt en daardoor de volgende draadloze transmissie plaats vind)

Verder kijken we nog naar andere opties, en nemen even een avondje tijd om alle informatie op het forum goed door te lezen en alles uit te zoeken.

Alvast allemaal hartelijk bedankt voor jullie reacties, en er is altijd nog wat welkom!

Groetjes,
Stan van Santvoort.

@GD: vergis je niet hoe snel de "digitale generatie" iets betrekkelijk simpels als een Arduino aan de gang krijgt, zeker met het enorme aanbod van simpele voorbeelden en talrijke fora waar, zeker voor een beginner, alles al eens gevraagd is.

Beide circuits waar je naar linkt zijn werkelijk waardeloos; het LiFi circuit is een prima manier om je telefoon of ander apparaat mee te slopen, want daar moet nu die volledige stroom van de LEDs doorheen, en daar is hij ECHT niet voor gemaakt.

Dat andere circuit is om te beginnen niet resonant, wat heel slecht is voor het rendement, maar daarbij krijgt die transistor elke keer dat hij uitschakelt een enorme opdonder te verwerken, en die zal echt niet lang heel blijven. Daarbij bevat dit circuit maar weinig componenten, maar is het erg moeilijk om de werking te begrijpen als je niet heel erg ervaren bent met elektronica.

Dat wil niet zeggen dat draadloze energie overdracht en overdracht van geluid door middel van licht niet mogelijk zijn; sterker nog, het hoeft niet eens echt moeilijk te zijn. Als dat het pad is dat je in wilt gaan, kunnen we je best helpen met oplossingen die wel goed werken, heel blijven, en begrijpelijk zijn.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
joopv

Golden Member

Draadloos energie versturen over 10 meter afstand kun je wel vergeten.

10cm zou nog wel kunnen, maar 10m is onhaalbaar.

Op 21 september 2016 16:50:36 schreef joopv:
Draadloos energie versturen over 10 meter afstand kun je wel vergeten.

10cm zou nog wel kunnen, maar 10m is onhaalbaar.

Haha, dat snapte we zelf ook :)
Maar we kregen de optie van de leraar om iets moeilijks te maken, of meerdere kleinere circuits om zoveel mogelijke vorme van transmissie te laten zien.

Op 21 september 2016 16:50:36 schreef joopv:
Draadloos energie versturen over 10 meter afstand kun je wel vergeten.

10cm zou nog wel kunnen, maar 10m is onhaalbaar.

Dat ligt aan de methode. Zelfde met een inductieve koppeling kan dat wel, zolang je spoelen een diameter hebben in dezelfde orde van grootte :-p

Een andere manier zou een (ongefocusseerde) laser met een zonnecel kunnen zijn; ook daarbij is het rendement waardeloos, maar als je een klein beetje vermogen nodig hebt op 10m afstand, kan het wel.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
evdweele

Overleden

Energieoverdracht kan zelfs over 149,6 miljoen km, de afstand van de zon naar de aarde.
In het Zuid-Franse Odeillo staat dit "oventje".
Het rendement zal wel enigszins beperkt zijn door de afstand ;-)

https://fr.wikipedia.org/wiki/Four_solaire_de_Mont-Louis

Techniek is ervoor gemaakt om ons in de steek te laten. Het blijft een ongelijke strijd tussen de techniek en de technicus.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 21 september 2016 20:10:10 schreef SparkyGSX:
[...]Dat ligt aan de methode. Zelfde met een inductieve koppeling kan dat wel, zolang je spoelen een diameter hebben in dezelfde orde van grootte :-p

Leuk filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=fHK-NwcYxOE

Een andere manier zou een (ongefocusseerde) laser met een zonnecel kunnen zijn; ook daarbij is het rendement waardeloos, maar als je een klein beetje vermogen nodig hebt op 10m afstand, kan het wel.

Ook: https://www.youtube.com/watch?v=jusw0_Uw6DU

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 20 september 2016 23:32:07 schreef Aart:
Ik denk dat K7Jz op een wat onhandige manier refereert aan dit soort ontwikkelingen: https://en.wikipedia.org/wiki/Visible_light_communication die enige tijd geleden ook wel in de media zijn geweest.

Voor zover ik begreep was het niet direct voor continu data verkeer zoals je mobieltje nodig heeft, maar een soort 'scan' zoals je ziet bij de QR codes. Je richt je camera op de gevel van een winkel en door subtiele flikkering van het licht kan een app de aanbieding van de dag decoderen. In een museum extra informatie over het stuk waar je naar kijkt.

Voordelen: geen dekking nodig, exclusief voor fysiek aanwezigen, geen bandbreedte problemen door het broadcast principe, meerdere kanalen binnen een kamer maar toch op meters afstand uit te lezen, geen gps of ingewikkelde driehoeksmeting.

Big Brother is niet een hersenspinsel van George Orwell uit 1948, maar het is de huidige realiteit. Orwell bedacht er alleen een verkeerd jaartal, 1984, bij.

George Orwel schreef zijn boek al in 1948 toen er alleen nog zeer primitieve experimentele tv bestond en er heel af en toe experimentele uitzendingen van o.a. zendamateurs waren die zeer weinig mensen konden bekijken.

Het was in die tijd onmogelijk om een bidirectioneel communicatie netwerk van een dergelijk grote omvang te laten bestaan. Geen mens had hier ook serieuze ideeën over. Alleen mensen als George Orwel hadden de fantasie die gevoed werd door de gebeurtenissen in ww2 en stalinistisch rusland om dit te bedenken.

Persoonlijk vind ik het verhaal van Orwel buitengewoon naar en griezelig goed de mogelijkheden van onze technologie beschrijven.

@shiptronic:

@ex fietser, dat betekent dus dat de webcam 24/7 aanstaat, en Samsung vrolijk mee kan kijken.

Inderdaad. Met een stukje software ongemerkt van buiten de kamera aanzetten en ongemerkt naar buiten streamen. Daarom wilde ik de kamera dus afplakken. En zo ontdekte ik dat de afstandbediening dan niet meer werkt.

Even voor de TS:

Dat linkje naar het idee om het audio van je telefoon om te zetten in licht is leuk maar ik waag mijn telefoon niet aan dit schema. Het kan prima maar niet op deze manier.

De draadloze energie overdracht idee is leuk. Maar je zult wel met een goed onderbouwt theoretisch verhaal moeten komen over de werking om een geloofwaardig werkstuk te verkrijgen. En dat zal je misschien tegen gaan vallen.
Als je dit inderdaad wilt kun je je verhaal uitbouwen met een stukje geschiedenis. Zoek maar eens op Tesla. Dat was een van de pioniers met deze techniek. Verder is het de moeite waard om je te verdiepen in de werking van de kristalradio. Die kristalradio was de eerste bruikbare radio ontvanger en nu dus super out of date. Maar de RFID technologie is de moderne variant van de aloude kristalradio en wordt bijvoorbeeld gebruikt met contactloos betalen.

[Bericht gewijzigd door Ex-fietser op woensdag 21 september 2016 21:39:34 (42%)

Schimanski

Golden Member

Op 19 september 2016 19:13:08 schreef EricP:
Het is natuurlijk heel breed. Er is zat te koop.
Maar als je met wat leuks voor de dag wilt komen: is dit een leuk idee? ...

Een leuke open source toepassing. Datatransmissie: 10Mbps over 1,4km met rode of infrarode LED's ronja.twibright.com.

What, me worry? // Radiozendamateur - PA2HGJ // Stuff is the junk you keep -- Junk is the stuff you throw away // Tinkeo Ergo Sum