Schema's op circuitsonline

fred101

Golden Member

Ik heb laatst de inschakelvertraging daarvan gebouwd voor mijn uit de kluiten gewassen scheidingstrafo. Ook jaren terug de thermostaat voor de fan van een voeding voor mijn tijdstandaard. Werkt nog steeds 24/7.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Lambiek

Special Member

Op 29 augustus 2017 18:41:47 schreef SparkyGSX:
De huidige collectie schema's voldoet hier heel aardig aan, denk ik. Als iemand nog een goed idee heeft, of iets specifieks mist, kunnen we dat natuurlijk altijd proberen aan te vullen.

Dat is een mooi klusje voor de TS. :)

een relatief simpele constant-current DC motor driver, voor kleinere motortjes waar het ontwerp van Lambiek overkill is.

We gaan niet katten hé. :) :)

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
Hubie

Special Member

Op 29 augustus 2017 16:03:51 schreef SparkyGSX:
@Arco: maar een 100 pins microcontroller is voor de meeste hobbyisten (zeker beginners) niet meer goed te verwerken, tenzij je een ontwikkelbordje gebruikt.

Maar als je in staat bent om een bestaand stuk software te begrijpen en aan te passen, of te porten naar een andere controller, was je waarschijnlijk ook prima in staat om het zelf te maken, en val je dus niet meer in de doelgroep van "beginnende nabouwers".

Ik denk dat zulke schema's voornamelijk nuttig zijn voor beginners en iets verder, de echte gevorderden/professionals ontwerpen gewoon zelf iets voor hun doel, die hebben geen dergelijke voorbeeld schemaatjes nodig.

Precies Sparky.
Je slaat de spijker op de kop.!
Picture this: Iemand die vroeger iets met elektronica heeft gedaan en nooit geen tijd had voor de hobby door zijn drukke werkzaamheden en nu met pensioen,afgekeurd or whatever is,en zijn hobby weer op wilt pakken omdat hij of zij daar nu eindelijk eens de tijd voor heeft.(We hebben het hier alleen maar over jongeren krijg ik het idee.)
Dan moet je geen Pic's,Arduino's,Rasphberry's toestanden\voorbeelden tonen maar gewoon simpele schema's zodat de (her) instapdrempel laag is.
Precies de schema's die hier op CO staan dus.
Niets aan veranderen.

pietplof

Golden Member

Hubie; ondergetekende valt ,zonder enige twijfel, in de categorie die jij beschrijft.
Mijn herinnering aan het onderdeel ,,elektronica" was de wet van Barkhausen.
Toen wist ik ongeveer hoe een transistor er uitzag en het bouwen van een Philips versterkertje met één EL 84 en de bekende EZ 80 was voor mij al een heuse uitdaging.
Mijn beroep had niets met de hobby te maken en dus is aan mijn kant maar heel beperkt sprake van ontwikkeling.
Er is een pic controller aanwezig maar succesvol werken met dat ding...neen.
Kortom ik ben blij met elke eenvoudige bijdrage van mijn collegae.
Blackdog zijn oprispingen lees ik grondig, snap ik voor de helft maar ik blijf volhouden.
En, uiteraard, waardeer ik de bijdragen van Miedema, Fred, Lambiek, Tidak, Enzovoort en zoverder .
Alleen van mij hoef je geen schema's van zelf ontwikkelde schakelingen te verwachten; ik ben gewoon een gluurder.

festina lente
blackdog

Golden Member

Hi Pietplof,

Wat dacht je er van mij meer vragen te stellen, zodat ik het beter kan uitleggen?

Ik ben een Autodidact maar geen Didacticus, dus zal er nog aardig wat rammelen aan mijn uitleg (dat weet ik wel zeker!) :-)
Maar ik ben nooit te beroerd om het op een andere manier nog een keer te proberen.

Mijn getunde eindversterker met en buisje voor mijn nooit afgemaakte Superhet MG ontvanger is een leuk ding om na te bouwen.
En als mijn Hoogspannings voeding klaar is, zal ik ook wat gaan frutten met de buisjes die ik nog heb liggen.

Groet,
Bram

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
Lambiek

Special Member

Op 3 september 2017 02:42:07 schreef Hubie:
(We hebben het hier alleen maar over jongeren krijg ik het idee.)

Ja, en dat is nu net de generatie die we moeten proberen te triggeren, anders sterven de elektronici uit. :)

Dan moet je geen Pic's,Arduino's,Rasphberry's toestanden\voorbeelden tonen maar gewoon simpele schema's zodat de (her) instapdrempel laag is.

Helemaal mee eens, maar helaas pikken veel jongeren dat niet. Die willen niet met losse componenten en ic's aan de gang.

Op 3 september 2017 08:50:06 schreef pietplof:
Er is een pic controller aanwezig maar succesvol werken met dat ding...neen.

Hoe komt dat Pieter? Geen tijd, of te moeilijk te begrijpen?

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.

Op 3 september 2017 12:10:25 schreef Lambiek:
[...] Ja, en dat is nu net de generatie die we moeten proberen te triggeren, anders sterven de elektronici uit. :)

Ik raad niemand aan elektronica te studeren. Er is te vaak weinig vraag naar goede elektronici. In slechte tijden worden elektronici als eerste ontslagen. Dat dan ook nog met duizenden zodat je dan absoluut geen ander werk vindt. Rond de dip van 2008 was het normaal dat er op een vraag naar een elektronicus er een paar duizend sollicitaties binnenkwamen. Ofwel worden elektronici niet op waarde geschat en alleen als onkosten gezien of is het de groep die het minst protesteert?

Nu is er wel wat vraag, maar de volgende dip komt er al weer aan (de bonuscultuur is weer terug bij de banken).

[...] Helemaal mee eens, maar helaas pikken veel jongeren dat niet. Die willen niet met losse componenten en ic's aan de gang.

Dat ligt ook aan de opleidingen. Alles wordt blokken schuiven en plakken. Analoge elektronica wordt onderschat. Fabrikanten maken application notes (die NIET altijd goed zijn!) en die worden als blokkendoos gebruikt.

Toekomst ligt er nu nog wel in programmeren. Maar in Azië komen ook steeds meer programmeurs, dus hoe de toekomst eruit ziet?

Tidak Ada

Golden Member

Hoe kan je iets programmeren, waarvan je de werking en de ins en outs niet kent? Steeds maar nieuwe patches uitsturen....?
Dat noemen we toch ook SJOEMELSOFTWARE >:)

[Bericht gewijzigd door Tidak Ada op zondag 3 september 2017 12:32:09 (15%)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Op 3 september 2017 12:26:36 schreef Hoeben:Ik raad niemand aan elektronica te studeren. Er is te vaak weinig vraag naar goede elektronici.

Prima plan, hoe minder mensen er zijn met een dergelijke opleiding, des te beter het salaris voor de rest van ons!

Toekomst ligt er nu nog wel in programmeren. Maar in Azië komen ook steeds meer programmeurs, dus hoe de toekomst eruit ziet?

Nou komen er ook best wat hele goede programmeurs uit Azië (kijk maar eens naar de recente Informatica Olympiade en zo), maar *gemiddeld* is het niveau echt vreselijk. Ik heb best een boel Indische studenten gezien (meestal elektrotechniek/autotechniek), en tot dusver niet 1 die ik als middelmatig zou durven indelen. Aantallen ja, kwaliteit neen.

@Hubie: we hebben het, naar mijn idee, over beginners, ongeacht hun leeftijd.

Het is vast wel waar dat jongeren de logische IC's minder leuk vinden, en liever met Arduino's en andere microcontrollers spelen. Het valt me ook altijd op dat op de radiobeurzen (elektronicabeurzen?) zo goed als niets voor microcontrollers te vinden is, en daar is de gemiddelde leeftijd dan ook 60+ of zo.

We zouden kunnen bekijken of er een paar schakelingen bij kunnen komen waarbij een Arduino of ESPxxxx (WiFi microcontroller) o.i.d. gebruikt wordt, maar dan moet die controller wel echt iets toevoegen. Het lastige daarvan is dat er al talloze "shields" te koop zijn voor weinig, maar ik vind de kwaliteit vaak bedroevend.

Neem nu de motor drive shields; de exemplaren die 1-2A kunnen sturen zijn er wel, en als je goed zoekt ook nog wel iets wat 20A zou kunnen (volgens de Chinees die het maakt; waarschijnlijk de abs. max. van de MOSFETs plus nog een marketing marge), maar er is weinig dat echt stroom kan leveren, met voldoende buffercapaciteit, mogelijkheid voor koeling, *werkende* stroommeting, hardware overspanningsbeveiliging, etc. Vrijwel alle dergelijke shields zijn het, vind ik, "net niet".

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
Lambiek

Special Member

Op 3 september 2017 12:26:36 schreef Hoeben:
Ik raad niemand aan elektronica te studeren. Er is te vaak weinig vraag naar goede elektronici.

Nou, dat ben ik niet helemaal met je eens. Moeten we dan straks helemaal afhankelijk worden van bijv. China, India, enz. Ik vindt het al erg dat bijv. een Phillips niet echt meer veel ontwikkeld, daar kwamen toch veel goede producten en ideeën vandaan.

Ofwel worden elektronici niet op waarde geschat en alleen als onkosten gezien of is het de groep die het minst protesteert?

Nou dat ze niet op waarde geschat worden weet ik haast wel zeker, voor veel mensen is elektronica een heel groot zwart gebied. En wat het protesteren betreft, je moet niet over je heen laten lopen, maar dat is puur persoonlijk.

Analoge elektronica wordt onderschat.

Dat wordt het zeker, maar zelfs in de digitale wereld kunnen we niet zonder analoog.

Op 3 september 2017 12:31:12 schreef Tidak Ada:
Hoe kan je iets programmeren, waarvan je de werking en de ins en outs niet kent?

Dat kan ook niet, als je niet weet hoe bijv. mechanisch iets moet gaan werken, kun je haast geen goed programma maken. En daar schort het dan ook nogal eens aan, zeker als je alleen een elektronica opleiding hebt.

Op 3 september 2017 13:12:40 schreef SparkyGSX:
Prima plan, hoe minder mensen er zijn met een dergelijke opleiding, des te beter het salaris voor de rest van ons!

Niet alleen aan je zelf denken hé. :)

Het valt me ook altijd op dat op de radiobeurzen (elektronicabeurzen?) zo goed als niets voor microcontrollers te vinden is, en daar is de gemiddelde leeftijd dan ook 60+ of zo.

Nou, ik kom toch ook groepen scholieren tegen op beurzen. Of ze het echt leuk vinden is een tweede natuurlijk. :)

We zouden kunnen bekijken of er een paar schakelingen bij kunnen komen waarbij een Arduino of ESPxxxx (WiFi microcontroller) o.i.d. gebruikt wordt, maar dan moet die controller wel echt iets toevoegen.

Dat is misschien wel een goed idee.

Het lastige daarvan is dat er al talloze "shields" te koop zijn voor weinig,.....

En dat komt dan waarschijnlijk weer omdat ze geen zin hebben om zelf iets te maken/ontwikkelen. Het is natuurlijk lekker makkelijk als je iets kant en klaar kan kopen voor een paar Euro.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
fred101

Golden Member

Ik vind dat electronica te veel is gericht op ontwikkeling/ontwerp. Ik denk dat daar wel werk is maar dan heel gespecialiseerd en men dan ervaren EE's wil. (liefst max 18 jaar oud en 20 jaar ervaring) maar ervaren wordt je alleen door eerst ergens te werken. Hoewel het tegenwoordig misschien wel makkelijker is om middels hobby activiteiten ervaring op te doen en de resultaten te laten zien als bewijs, of bv een (V)blog.
Het valt me op dat veel ervaren elektronici autodidact zijn.

Als ik me ergens wil registreren (bv bij iets als TI of Keysight) wordt er bijna altijd gevraagd wat je toepassing is en dan kan ik kiezen uit de meest wazige dingen maar nooit reparatie. Ik denk dat er meer scopes en multimeters in de reparatie/service etc worden gebruikt dan voor ontwikkeling. Bijna elke commercial van meetapparatuur is gericht op ontwikkeling. Dat is mijn idee, maar mogelijk zit ik er compleet naast.

Het is wel de ideale tijd om electronica te leren en ervaring op te bouwen, denk ik.
Onderdelen en apparatuur is tegenwoordig volop en voor weinig te koop, zelfs nieuw. Mega veel (gratis) informatie. Veel universiteiten hebben hun colleges opgenomen op youtube staan. Zelf de Feynmann-lectures uit de 60's kun je nu gewoon allemaal volgen. Dat was 20 jaar geleden onmogelijk. Databoeken ? Welnee, bijna alle datasheets zijn te downloaden.
Daarnaast wordt het steeds vaker in van alles toegepast, zoals automotive en industrie en de mensen die daar werken weten er compleet niets van. Toen ik in de 70's/80's met electronica hobby begon was ik aangewezen op het enkele boek dat de bibliotheek had en bladen als electuur. Niemand om wat te vragen zoals je nu op een forum kunt. Onderdelen duur in een winkel waar he eerst een half uur moest wachten. Dan kreeg je de onderdelen, incl de vervangende modellen mee maar niemand vertelde dan dat niet alle torren de zelfde pin out had dus bijna niets werkte en dan wordt het lastig gemotiveerd te blijven.

Arduinio is een mooi platform, als men beter wordt en ingewikkeldere dingen wil maken komt er spelenderwijs wel analoge electronica bij en dan is er kans dat men daar meer van wil weten, terwijl dat zonder Arduino nooit zou zijn gebeurd

Een probleem is de weggooi cultuur. Iedereen weet dat je een tv kunt laten repareren maar dat is, in hun ogen, veel geld uitgeven om je achterhaalde tv nog wat langer te gebruiken. Niet leuk dus.

Maar mensen die gaan over de industrie/professionele apparatuur weten niet beter dan dat wanneer de fabrikant geen service (meer) verleend dat je het toch kunt laten repareren. Tenminste, dat hoor ik zelf geregeld. Het probleem van een markt die zelf niet weet dat ze een markt zijn ;-) En die zijn vaak wel blij omdat zoiets een forse investering kan besparen in apparatuur maar ook in dingen als opleiding personeel en wat er nog meer bij komt.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
pietplof

Golden Member

Lambiek: de pic controller... Moeilijk , ach 't is nieuw en voor mij dus ongewoon.
Ik heb een boek gekocht van
Je volgt de aanwijzingen en na een hoop gedoe met het dowbloaden van de benodigde software kun je een asntal voorbeelden volgen en het werkt ook nog.
Er is zeker uitleg Maar de uitleg waarom je iets doet en waarom je een bepaalde notatie moet gebruiken is mijniet duidelijk geworden( ik wil gewoon precies weten waarom ik wat moet doen)..
Uiteindelijkwil ik bijvoirbeeld een oven kunnen programmeten zodat het ding in stappen kan opwarmen en afkoelen.
Vermoedelijk zal ik het wel helder krijgen maar dat kost heel veel tijd en dat heb ik er tot dusverre niet aan besteed.
De ellende is dat ik van alles iets wil weten en mij maar moeilijk heel lang kan concentreren op een onderwerp.
Je kunt hier weinig mee maar wellicht is mijn probleem iets helderder geworden.

festina lente
Arco

Special Member

Voor de werking van bijvoorbeeld de PIC16 familie staat alles heel gedetailleerd uitgelegd in de Midrange Reference Manual...
De notatie heeft niet zozeer met de processor, maar met de taal waarin je programmeert te maken. (en die is ooit nu eenmaal zo afgesproken...)

Programmeren van dingen als een oven is ook niet pic-specifiek.
Je moet gewoon een flowdiagram maken en dat omzetten naar voor een pic begrijpelijke taal...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
Shiptronic

Overleden

Op 3 september 2017 12:31:12 schreef Tidak Ada:
Hoe kan je iets programmeren, waarvan je de werking en de ins en outs niet kent? Steeds maar nieuwe patches uitsturen....?
Dat noemen we toch ook SJOEMELSOFTWARE >:)

Nee, dat is tegenwoordig het verdien model, men noemt dat dan updates. Je mag dan nog een keer betalen voor iets dat in 1e instantie gewoon had moeten werken :(

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Er is echt nog wel werk te vinden in elektronica ontwikkeling, zeker als je een beetje all-round ontwikkelt bent, in analoge en digitale elektronica, power (switchmode converters e.d.), embedded software, digitale signaal bewerking, control systems, etc. Wij hebben in ieder geval moeite genoeg om goede mensen te vinden.

Je hoeft echt geen masters te hebben in die velden, maar eerder aanleg, interesse, analytisch vermogen en wat ervaring. Snel iets nieuws kunnen en willen leren is ook erg belangrijk. Als one-trick-monkey kom je nergens aan het werk.

In tegenstelling tot de ICT, waar ze niemand willen hebben die minder dan 10 jaar ervaring heeft met <hype van de maand programmeertaal/framework/platform>, waarbij die specifieke taal/framework/platform relatief snel weer achterhaald is, kun je in de elektronica prima bij blijven, als je begrip van de onderliggende natuurkunde goed is; die veranderd nooit!

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
eSe

Honourable Member

Nee, dat is tegenwoordig het verdien model, men noemt dat dan updates. Je mag dan nog een keer betalen voor iets dat in 1e instantie gewoon had moeten werken :(

Doet me denken aan dat verhaaltje over een boek. Je koopt een "spannend" boek, maar bladzijde x tot x +6 zijn niet bedrukt, gewoon wit. Maar geen probleem, bij de volgende uitgave is bladzijde x tot x+4 wel bedrukt. Bladzijde x-5 zijn ze dan wel vergeten, niet erg, bij versie 2.0.1 word dat opgelost :-)

Heel lang geleden, mijn eerste microprocessor bordje gebouwd, met 8080 cpu, op gaatjesprint, 't zag er niet uit. Dikke draden, lelijk soldeerwerk, 256 bytes RAM en een geluiden chip gekocht bij een Tandy winkel. Maar het ding deed het. Fwiet, fwiet, tuut, tuut. Ik was zo blij als een kind met een lollie.

Ik denk dat je niet alleen kennis moet hebben, maar ook en vooral een 'drive' om te ontdekken, willen weten hoe dingen werken, een minimum aan technische knobbel.

Ik ben nu 60, jonge schoolverlater (14, dacht dat ik alles wist) als ik ga soliciteren bij bedrijven hoor ik: man, man zoveel ervaring, spijtig dat je geen diploma's hebt. Jonge mensen die soliciteren krijgen te horen: prachtige diploma's, spijtig dat je geen ervaring hebt. Da's voor velen een slag in hun gezicht. Echt waar, ik voel dat ook zo aan.

En inderdaad, een goede natuurkundige basis, want die wijzigt nooit (bijna)

Beetje of topic, maar 't moest er even af :-)

Groetjes,
eSe

CChheecckk yyoouurr dduupplleexx sswwiittcchh..
Kruimel

Golden Member

Op 3 september 2017 15:42:13 schreef fred101:
Ik denk dat daar wel werk is maar dan heel gespecialiseerd en men dan ervaren EE's wil. (liefst max 18 jaar oud en 20 jaar ervaring)

Mooi gezegd, ik zie dat ook nog weleens. Ik solliciteerde een paar jaar terug bij Tesla toen die hun distributiecentrum opzetten in Tilburg. Leek me wel interessant, maar één van de (zeer vele) vereisten was dat je al ervaring had met de gebruikte batterijen... :? Het ging alleen om assemblage voor best een bescheiden loontje, maar blijkbaar kon men het zich veroorloven best absurde eisen te stellen. Erger dan dat heb ik het overigens nog niet gezien hoor, maar het lijkt je punt wel te bevestigen.

Op 4 september 2017 21:10:33 schreef SparkyGSX:
Er is echt nog wel werk te vinden in elektronica ontwikkeling, zeker als je een beetje all-round ontwikkelt bent, in analoge en digitale elektronica, power (switchmode converters e.d.), embedded software, digitale signaal bewerking, control systems, etc. Wij hebben in ieder geval moeite genoeg om goede mensen te vinden.

Je hoeft echt geen masters te hebben in die velden, maar eerder aanleg, interesse, analytisch vermogen en wat ervaring. Snel iets nieuws kunnen en willen leren is ook erg belangrijk. Als one-trick-monkey kom je nergens aan het werk.

In tegenstelling tot de ICT, waar ze niemand willen hebben die minder dan 10 jaar ervaring heeft met <hype van de maand programmeertaal/framework/platform>, waarbij die specifieke taal/framework/platform relatief snel weer achterhaald is, kun je in de elektronica prima bij blijven, als je begrip van de onderliggende natuurkunde goed is; die veranderd nooit!

Om eerlijk te zijn zie ik het precies andersom. In de IT is het toch altijd hit-and-miss en nemen ze iedereen aan die een computer kan bedienen en dan raak je vanzelf wel verstrikt in de programmeertaal die voor dat bedrijf relevant is. Als je zegt dat je weet wat Linux is ben je er een held.

In de Elektrotechniek sta je meteen tien punten achter als je geen diploma hebt. Ik kreeg zelfs eens de opmerking "je moet wel met academici werken" toen ik durfte te solliciteren bij een bedrijf in de high-tech elektromechanica. Ik realiseerde me de arrogantie van de opmerking pas na enige tijd. Kom op zeg, academici zijn toch ook gewoon mensen? Ik ken er best een aantal en zie niet hoe dit problematisch zou zijn.

Elektrotechniek is wat mij betreft een soort diplomafundamentalisme, als je een papiertje hebt maakt het niet uit wat daar nu precies op staat, maar dan wordt je op handen gedragen. Als je intussen ergens in de kelder als trouwe loonslaaf daadwerkelijk weet hoe zaken in elkaar steken worden je woorden veelal niet op waarde geschat. Dit geldt voornamelijk in grotere bedrijven, maar ik zie het risicomijdende gedrag van diploma's voor alles willen hebben ook bij kleinere bedrijven (waar ik om bovenstaande redenen meer in ben geïnteresseerd).

PS Ik zie dat ik iets off-topic begin te driften...

maartenbakker

Golden Member

Op 4 september 2017 21:40:00 schreef Kruimel:
[...]Mooi gezegd, ik zie dat ook nog weleens. Ik solliciteerde een paar jaar terug bij Tesla toen die hun distributiecentrum opzetten in Tilburg. Leek me wel interessant, maar één van de (zeer vele) vereisten was dat je al ervaring had met de gebruikte batterijen... :?

Dus jij had nog nooit de batterij van je GSM of desnoods van je e-bike losgenomen? Bij absurde eisen winnen degenen die bluffen, niet degene die volledig aan de eisen voldoen (want die moeten nog geboren worden).

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Kruimel

Golden Member

Ja snap ik, ik had ook gewoon gesolliciteerd (eerste ronde van drie of vier geloof ik), maar viel door de mand door nog nooit een Tesla te hebben geserviced. Net even zitten te zoeken of ik de advertentietekst nog kon vinden, maar heb alleen de (inmiddels verlopen) link er naartoe opgeslagen. Het deed zich een beetje voor als wat we hier waarschijnlijk "Amerikaanse taferelen" zouden noemen. Het bood me wel enige rust dat ook de man van het bureau dat ze hiervoor hadden ingehuurd het idioot vond.

[Bericht gewijzigd door Kruimel op maandag 4 september 2017 22:32:50 (12%)

Op 3 september 2017 14:24:22 schreef Lambiek:
[...]
Nou, dat ben ik niet helemaal met je eens. Moeten we dan straks helemaal afhankelijk worden van bijv. China, India, enz. Ik vindt het al erg dat bijv. een Phillips niet echt meer veel ontwikkeld, daar kwamen toch veel goede producten en ideeën vandaan.

Dat is al zo. Philips heeft zichzelf helemaal wegverkocht. In regio eindhoven zit alleen nog maar Healthcare en een beetje Innovation services. Het is gewoon helemaal weg.

Tidak Ada

Golden Member

Op 4 september 2017 21:40:00 schreef Kruimel:
[....]
.... Ik kreeg zelfs eens de opmerking "je moet wel met academici werken" toen ik durfte te solliciteren bij een bedrijf in de high-tech elektromechanica. Ik realiseerde me de arrogantie van de opmerking pas na enige tijd. Kom op zeg, academici zijn toch ook gewoon mensen? Ik ken er best een aantal en zie niet hoe dit problematisch zou zijn.

Heb het omgekeerd meegemaakt: Academisch opgeleid? Dat past niet in het team.

Ik had de opleiding (reden doet er hier niet toe) niet kunnen afmaken, dus heeft u geen opleiding gehad, dus bent u ongeschoold. Tien jaar ervaring in experimenteel onderzoek stelt ook niets voor.
Over arrogantie gesproken :(

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - &#8224;
maartenbakker

Golden Member

Op 4 september 2017 22:37:10 schreef Hoeben:
[...]Dat is al zo. Philips heeft zichzelf helemaal wegverkocht. In regio eindhoven zit alleen nog maar Healthcare en een beetje Innovation services. Het is gewoon helemaal weg.

Daarentegen heeft VDL veel van het niet direct electronicagebonden spul opgekocht en met die erfenis gaan ze geloof ik best goed om.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

@Tidak Ada: ach, als de manager zo'n retard is kun je daar maar beter vroeg achter komen, toch?

Ik heb ooit in een sollicitatiegesprek gezeten bij een bedrijf dat producten maakt voor gehandicapten (elektronische vergroters voor slechtzienden). Om eens te testen hoe ze met initiatieven om gaan, stelde ik een verbetering voor die de grootste klacht (misselijkheid door het bewegen) volledig zou oplossen. De reactie daarop was "de concurrent doet dat niet en we krijgen nu al de maximale prijs van de zorgverzekeringen, dus waarom zouden we dat doen?". Ze konden niet begrijpen dat ik geen interesse had in een tweede gesprek.

Edoch, even terug naar het onderwerp van dit topic: als er ideeën zijn voor schakelingen, moeten we misschien gewoon een topic starten per idee, en daar proberen gezamenlijk iets moois uit te werken?

[Bericht gewijzigd door SparkyGSX op dinsdag 5 september 2017 08:08:02 (14%)

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

ik heb ook al overal gewerkt, en hopen gesollicteerd, zo erg zelf dat ik de electronica en IT volledig de rug heb toegekeerd.

ik heb in bedrijven gewerkt waar een bijna-gepensioneerde niet weg kon als er geen vervanging was. ze vroeger daar een burgerlijk ingenieur om een paar test schakelingen op te zetten. ik kon dat met mijn ogen dicht, maar voldeed niet omdat ik maar een A2 electronica had. die oudere man zag wel dat ik het kon, maar werdt niet aanvaard door het management. ik ben er dan vertrokken.

de eisen die bedrijven stellen zijn gewoon absurd. ze willen een ingenieur hebben om te solderen. ingenieurs hebben nog geen soldeerbout vast gehad in hun opleiding en die willen gewoon op een pc werken.

idem bij IT: je moet alle talen kennen, en dan krijg je zo een flut jobke waar je het printerpapier mag bijvullen en af en toe een programma installeren. als je daadwerkelijk dan een programmeur kan strikken met die eisen, is die na 3maand gewoon weg want die weet niet hoe die een mainboard vervangt in een laptop.
en dan zitten ze te roepen dat ze geen personeel vinden. tja, als de aanwervers natuurlijk zelf geen flauw idee hebben wat zo een opleiding in houdt, en wat ze daadwerkelijk van job aanbieden...

on topic: we zijn hier toch met genoeg techneuten om in de hopen topic die paar schemas te herkennen die handig zouden zijn om toe te voegen aan de schakelingen sectie. gewoon het forum de normale gang laten, en als er iets intressant is, dat het daar dan gemeld wordt

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Ik wil ook nog even reageren (on-topic).
Is het interessant om delen van reverse engineered schakelingen hier te posten in een aparte sectie?

Ik weel dat veel CO-ers regelmatig stukken elektronica moeten reverse engineren om iets te repareren. Zijn geen gehele schema's maar wel vaak stukken die defect gaan zoals delen van power supplies kleinere printjes in allerlei consumenten (meuk) die ook nog wel eens verbeterd worden zodat ze langer mee gaan.

Ook ik heb een hele verzameling deelschema's van allerlei apparaten ooit reverse engineered. (Waarvan ook ooit een paar in een topic hier gepost)

Alleen de vraag hoe je dat fatsoenlijk op een schema krijgt en wie daar de tijd in gaat steken?

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.