Willekeurig dimmende LED's

Anoniem

Hoi allemaal,

Ik ben compleet nieuw in de wereld van elektronica dus de kans is groot dat ik in de vraag hieronder heel wat beginnersfouten maak. Wellicht handig om gelijk even wat achtergrond te vermelden. Zoals gezegd heb ik geen ervaring met elektronica op het moment. Mijn zus is sinds kort zwanger en voor haar en mijn toekomstige neefje/nichtje zou ik graag iets leuks willen maken. Vandaar dat ik me aan het verdiepen ben in deze wereld.

Het idee is als volgt: een lamp waarbij langzaam aan en uit dimmende LEDjes zijn verbonden aan glasvezelkabels om een effect te krijgen van een sterrenhemel. Al met al denk ik 5 of 6 verschillende LEDs te willen gebruiken waarbij de één wat sneller aan en uit gaat maar wat zachter brandt en de ander juist heel langzaam aan en uit gaat maar op zijn hoogtepunt wat feller is. En alles daartussen.

Ik heb op een breadboard en op de pc al wat zitten knutselen een daarbij kwam ik tot het onderstaande circuit (zie foto).

Mijn vraag is echter of er een efficiëntere manier is om dit circuit in te richten en of er in het bestaande circuit beginnersfouten zitten. Het circuit in de bijlage heeft twee LEDjes als voorbeeld, maar als ik het zou opschalen naar 5 of 6 worden er dus heel veel extra componenten gebruikt.

Kan ik dit op een simpelere manier doen?

https://i.imgur.com/AmaZVSg.png
(Klik voor de grotere versie)

Ik heb het schema nog niet helemaal gecontroleerd maar ik zie wel dat je hier 2 oscillatoren met elk een vaste frequentie hebt. Dat wordt dus niet willekeurig. Ook de lichtsterkte varieert niet met dit schema.

Er zijn al heel wat sterrenhemels gebouwd, maar die maken allemaal gebruik van microcontrollers, iets wat voor jou misschien nog een stapje te ver is.

Just find out what you like and let it kill you

Je zou willekeurige pulsbreedtes kunnen opwekken met een random number generator. Dat signaal vertragen (CD4040), dit signaal in een rits schuifregisters klokken, of met constant-current (sink) uitgangen, of 595's met push-pull transistor drivers voor de LED's.
http://www.cryogenius.com/hardware/rng/random.gif
Flonkersterren.

RES
Willie W

Golden Member

Voor een dergelijk project zou ik me dan toch even verdiepen in een arduino, op het net zal ook vast wel een stukje software te vinden zijn wat je er vrij eenvoudig in zet.

hadv: Hij zegt "willekeurig" maar bedoelt eigenlijk meer "varierend".

En als je 5 of 10 van die niet-op-mekaar-afgestemde wisselende intensiteiten hebt dan krijg je als mens al snel het gevoel van "willekeurig". Pas als je 1 specifiek lichtpunt in de gaten gaat houden ga je zien dat ie alleen maar regelmatig aan en uit gaat.

Maar goed

* Analoog regelen van leds betekent vaak warmteontwikkeling.
* PWM dimmen is efficienter.
* discreet opgebouwde PWM dimmers worden snel ingewikkelder.
* Een microcontroller kost bijna niets meer en heeft vaak een zwik PWM kanalen ingebouwd.
* De arduino omgeving is makkelijk te programmeren.

Een willekeurige fade-applicatie zou iets worden als:

c code:


void loop (void) 
{
#define NCHAN 6
  static uint8_t chantarget[NCHAN], chanval[NCHAN];
  int i;

  for (i=0;i<NCHAN;i++) {
     if (chanval[i] == chantarget[i]) 
         chantarget[i] = random ();
     else {
         if (chantarget[i] > chanvalue[i]) chanvalue[i]++;
         else                              chanvalue[i]--;
         pwm_set_channel (i, chanvalue[i]);
     }
  }
  delay (5);
}

Nu heb ik een paar kleine dingen niet opgezocht, maar zoiets maakt een meer willekeurig dimmende opzet, en is in hardware ook nog eens eenvoudiger.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Anoniem

En als je 5 of 10 van die niet-op-mekaar-afgestemde wisselende intensiteiten hebt dan krijg je als mens al snel het gevoel van "willekeurig"

Dit was inderdaad waar ik voor ging.

Een arduino zou voor deze toepassing dus geschikter zijn? Ik heb enige ervaring met programmeren uit een ver verleden, dat zal dan vast van pas komen.

Zitten er bij een arduino, op de lange termijn, misschien nog haken en ogen aan of is het juist een stukje betrouwbaarder?