3 fase groep niet als zodanig verbonden, hoe oplossen?

Op 21 juni 2018 19:46:54 schreef Toeternietoe:
Wat je op de foto ziet is dus maar een deel van de installatie.
Dat is allemaal nog erger dan prutsklungel. De 2 rechtse automaten lijken een NL kookgroep te zijn, gezien de doorverbinding. De doorlussing van de Nul kan absoluut niet en kan gevaarlijk zijn.
Het is allemaal 1 fase bedraad, heb je wel een 3 fasen aansluiting?

Als je ruimte te kort komt dan mag je van dit kastje wel gebruiken om een verderop gemonteerde verdeler tevoeden. Maar alleen het omhulsel is bruikbaar, de restmoet eruit.
Verder is er veel te weinig informatie om een goed advies tegeven.
Maar wat je op de foto laat zien kan en mag absoluut niet.

klopt inderdaad. De twee nuldraden van de kookgroep wordt in feite gedeeld met twee andere draden, die van de vloerverwarming en de vaatwasser/combimagnetron. Alle groepen worden in hoe ik ze gebruik vaak vol gebruikt dus het daadwerkelijk gebruik kan in de winter makkelijk tot 30A over de nuldraad voor 15/20minuten leiden.

Er een daadwerkelijke driefase verbinding van maken heeft de voorkeur omdat ik dan niet de ongebruikte groep hoef te verbinden met de vloerverwarming. Maar deze ongebruikte groep is relatief makkelijk bereikbaar en de vloerverwarming zit er iets van 3 meter vanaf dus beide met elkaar verbinden moet goed te doen zijn.

De klusjesman in kwestie was gisteravond niet thuis maar vanavond wel geloof ik. Wil hem wel even face to face duidelijk maken dat dit echt niet kan (helemaal na wat hij nog meer allemaal verprustst heeft)

@mel sowieso moet ik eerst eventjes de ruimte boven leeghalen en beetje goed afplakken. Wan bij de schacht weer openmaken zal veel gipsstof vrijkomen... maar ik stuur je een mailtje vandaag, waarschijnlijk vanavond nadat ik die man hopelijk heb gesproken

mvdk

Golden Member

Ik mis in dit verhaal een beetje wie wat gedaan heeft. Heeft de klusjesman de hele klus gedaan, keuken plaatsen en elektrisch? Of zijn er meerdere partijen bezig geweest? Was er mogelijk miscommunicatie?
Ik heb ook eens te maken gehad met zo'n keukenboer, onduidelijke info waar wat moest komen te zitten, en dan wachten die jongens niet dat je de aansluitpunten dáár kan maken waar ze bedoelt zijn. En maar schelden.

Op 22 juni 2018 15:32:41 schreef mvdk:
Ik mis in dit verhaal een beetje wie wat gedaan heeft. Heeft de klusjesman de hele klus gedaan, keuken plaatsen en elektrisch? Of zijn er meerdere partijen bezig geweest? Was er mogelijk miscommunicatie?
Ik heb ook eens te maken gehad met zo'n keukenboer, onduidelijke info waar wat moest komen te zitten, en dan wachten die jongens niet dat je de aansluitpunten dáár kan maken waar ze bedoelt zijn. En maar schelden.

De klusjesman ('specialist' keukens en badkamers) heeft het voorbereidende werk gedaan voor de keuken, m.a.w. de oude keuken was er door mij uit gesloopt maar alle aansluitingen moesten anders, nieuwe indeling, extra groepen erbij etc. En vervolgens wand dicht en afstucen van keukenwand en leidingschacht. Tevens de vloerverwarming elektrisch klaarmaken (thermostaat verbinden met groep en aansluitingen voor de vloermatten). Maar deze thermostaat was verkeerd verbonden ondanks volgens mij heldere instructie hoe deze aan te sluiten snapte hij dat niet dus dat moest opnieuw.
Vervolgens heb ik achteraf het deel tot de thermostaat voor de vloermatten ook moeten vervangen want de draden die hij had gebruikt waren te dun (geen installatiedraad).

De keukenboer heeft uiteindelijk de keuken geplaatst en ik heb het (gelukkig) zelf aangesloten want de perilex verbinding was ook al verkeerd bedraad door hem. Denk niet dat ik of de keukenboer dat gecheckt had als zij het zouden aansluiten.

De reden dat ik alle werkzaamheden bij een partij neer wou leggen was dat diegene dan totaaloverzicht had en alles juist zou kunnen aan- en afsluiten. Maar achteraf heb ik dus spijt met alle haren op mijn kop van deze aanpak.

onderstaande een schets van de situatie in de woonverdieping (derde etage) en een foto van de volledige kast met alle groepen.

ik heb aangegeven in de schets van welke groepen ik denk dat ze de nuldraad delen gezien de doorlusverbinding in de meterkast, waarbij ik HOOP dat de twee nuldraden gesplitst zijn in de schacht en niet achter de keuken en vanuit daar weer een terug naar de vloerverwarming, want dan is de situatie wellicht niet te herstellen zonder de keuken te verwijderen!!

Is het theoretisch mogelijk dat de vloerverwarming een eigen groep is en dat de overige drie fasedraden richting de keuken zijn gecombineerd met een nuldraad waarbij in feite een 'groep' een soort weesnuldraad heeft die via de andere twee groepen zijn retourstroom aflevert, of accepteren groepen geen verschil tussen geleverde en retourontvangen stroom?

Ik hoop dat de klusjesman hierover duidelijkheid kan scheppen.

Het is in ieder geval duidelijk dat de klusjesman er een geweldige puinhoop van heeft gemaakt. Je situatieschets is alleen een plattegrond. Ik kan niet zien of de leidingen onderlangs of bovenlangs lopen.

Is er een mogelijkheid om kabels onderlangs te laten lopen? Dan kan je nieuwe aansluitingen achter de plint onder de keukenkastjes maken. Dan ligt alles daar wel los op de grond, maar is altijd beter dan de zooi waar je nu mee opgescheept zit.

@KlaasZ alles loopt in de spouw achter de gipswand. Hoe de groepen lopen is echter onnavolgbaar, ik mag hopen dat ze allemaal via de schacht omhoog komen maar ben bang dat dit niet altijd het geval is.
Ik heb nl. niet het idee dat er daar 5 electrabuizen binnenkomen. De gecombineerde met 4 fasedraden komt wel via de schacht binnen, maar waar hij ze heeft uitgesplitst is dus de vraag.

zoiets dacht ik dus wel, 1 aardlek van 20+ jaar geleden. 5 groepen zonder aardlek wat al niet meer mag tegenwoordig. dat kastje kan ook wel een upgrade gebruiken..

een 330x220 kastje erop en die kookgroep hergebruiken met 2 automaten. rest van die ouwe muk eruit en vervangen, evt die aardlek nog overzetten. dan kan alles in 1 kast, evt dat kleine kastje voor een onderverdeler gebruiken boven.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Deze klusjesman is net langskomen, super pissed off dat ik aan zijn deur was geweest en zijn vrouw had gesproken gister (ik was gewoon beleefd maar wilde mijn naam niet afgeven).

Is zich van geen kwaad bewust: staat toch geen spanning op de nuldraad?
Neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden: Hadden we toch zo samen afgesproken?
Kan zich geen snars herinneren hoe hij het boven heeft aangesloten: na stevig aandringen denkt hij dat hij het in de schacht heeft uitgesplitst.

Mijn houding beviel hem niet. Wonderlijk...maar ik ben welkom anderen voor zijn akties te waarschuwen. Gaat binnenkort een brief rond in zijn buurt over alles wat hij hier verkeerd heeft gedaan. Ik zie het als mijn plicht anderen voor zijn wanpraktijken te waarschuwen.

er lopen wat frotters rond, tuinmannen die de stroom buiten wel even erbij doen, kun je daar voor een storing langs omdat er geen moer van klopt, geen dozen voor kabel gebruikt, waarom een wartel gebruiken en dergelijke. in de bouw is er niet aan volk te komen momenteel, het komt vaker voor dat je andermans ellende op kunt gaan knappen omdat ze niet meer terugkwamen of het probleem alleen erger maken als dat het was. zeker de laatse weken voor opleveren loopt het spaak omdat er veel kleine dingen blijven hangen op andere bedrijven die eerst nog iets moeten doen, tegels zetten ed. krijg je dan een lijst met totaal 600 opleverpunten en maar 5 zijn voor de elektrieker ben je iig goed bezig geweest.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 22 juni 2018 19:09:10 schreef parlinone:
Gaat binnenkort een brief rond in zijn buurt over alles wat hij hier verkeerd heeft gedaan. Ik zie het als mijn plicht anderen voor zijn wanpraktijken te waarschuwen.

Kan juridische consequenties hebben. €€€!!!
Zeker als je als 'lasteraar' niet goed beslagen ten ijs komt.

Even beetje off-topic: als je een 'kam' aansluit, dan sluit je de voedende draad toch in het midden aan? Dus bij 4 automaten op automaat 2 of 3, nooit op 1 of 4? Leek mij iig logisch bij het aanpassen van mijn meterkast.

Is het niet mogelijk hier een professional naar te laten kijken die inderdaad kan vaststellen/-leggen wat er allemaal niet conform de regels is? Zo is een en ander in iedergeval vastgelegd door een extern persoon.

Je tikte eerder dat je een drie-fasen aansluiting hebt en deze is ook te zien onder de hoofdschakelaar echter boven de hoofdschakelaar gaat het enkel fasig verder. Dit is dus ook niet goed gegaan. Je kan de zwarte draad direct op de hoofdschakelaar aansluiten, dan gebruik je in ieder geval alvast twee fasen.

[Bericht gewijzigd door Blauw Lampje op vrijdag 22 juni 2018 21:08:37 (22%)

Hoi Blauw Lampje dank voor de tip maar ik raak beneden niks aan, hopelijk kan mels of iemand anders dit spoedig zo goed als mogelijk aansluiten.

ts zei dat de 3 fasen aansluiting pas later is opgeleverd. de hoofdschakelaar was wel 4 polig, maar er werden er maar 2 van gebruikt.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 22 juni 2018 21:22:33 schreef testman:
ts zei dat de 3 fasen aansluiting pas later is opgeleverd. de hoofdschakelaar was wel 4 polig, maar er werden er maar 2 van gebruikt.

nee de 3x25A was er al toen de klusjesman aan de slag ging, zo heeft hij het aangesloten.

dan is het helemaal een frotjan, toch al geen aardlek gebruikt en dan ook nog op de bestaande 25A voeding bijzetten.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 22 juni 2018 21:32:06 schreef testman:
dan is het helemaal een frotjan, toch al geen aardlek gebruikt en dan ook nog op de bestaande 25A voeding bijzetten.

ja daar had ik ook mijn vraagtekens bij

Op 21 juni 2018 09:17:02 schreef parlinone:
maar ik neig naar de oplossing om een fasedraad voor nuldraad te vervangen en voor de vierde groep die ongebruikte groep te gebruiken.

Lekker bezig, prutswerk vervangen door nieuw prutswerk.

Gr.

Erik

Hoe de nullen gesplitst zijn is zo niet te zeggen. Zeker met zon enorme prutser is echt alles mogelijk.

Als er geen verstopte lasdozen in de keuken zitten, kun je er wellicht nog bij, mits de perrilex nog te bereiken is. Het wordt dan wel prutsen in kastjes, maar het kan. Sowiso dient met een 3fase aansluiting de perrilex anders aangesloten te worden.

voor wat betreft de verdeelkast, die moet ook aangepast worden aangezien je aardleks mist. Daarnaast is de huidige aardlek waarschijnlijk geen type A, dus kan je deze beter mee vervangen.

En voor wat betreft de gipswand: als het even kan, probeer dan zo klein mogelijke gaten te maken. Deze kan je redelijk makkelijk weer dichtmaken, en dat scheelt dan een hoop stucwerk.

Spanning staat en stroom gaat!

Even voor de goede orde:

ALS je een 3 fase voeding hebt, dan is het technisch mogelijk om twee of zelfs drie groepen van 16A met 1 enkele nuldraad van "16A" te bedienen. De drie groepen moeten dan wel op drie verschillende fases zitten.

In het rechterdeel lijkt het er op dat een blanco draad gebruikt is om de nul door te verbinden. Ik zou dat nooit doen: Ik ga er van uit dat een onverlaat tzt ooit de voedende nul en fase gaat omdraaien. (dat heb ik al eens meegemaakt). Zolang het echt een nul is en die bijvoorbeeld net voor de hoofdschakelaar toch aan aarde hangt, dan valt het met de acute risicos wel mee.

Is het gebruikelijk om het zo te doen? Jinny?

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Toeternietoe

Dubbelgeïsoleerd

Even voor de duidelijkheid, je hebt GEEN 3 fase.
Plaats ook eens een foto van je meter, daarop kun je zien of de meter 3 fasen is.

Daar waar een schakeling rookt, vloeit de meeste stroom (1e hoofdwet van Toeternietoe)
mel

Golden Member

De meteraansluiting is wel 3 fasen. het moet eea aangepast worden in de kast.
Maar komt goed.
TS heeft me een mailtje gestuurd.. :)

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Compliment aan TS. Hoeveel mensen zouden überhaupt op het idee zijn gekomen die kast open te trekken en navraag te doen? Terwijl het "gewoon" werkt. En hoeveel mensen kijken naar de electriciteit als ze een bestaand huis kopen? Dit soort situaties zal in NL best vaker voorkomen, zonder dat mensen het weten.

Het lijkt inderdaad op een 3-fasenaansluiting want onderaan de hoofdschakelaar komen 4 draden binnen. Alleen heeft de "handyman" daar bovenaan de hoofdschakelaar geen gebruik van gemaakt.
Ik heb wel de indruk dat de 2 zwarte draden onder de hoofdschakelaar dunner zijn dan de bruine en de blauwe. Maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn.

de 2 zwarte draden zijn duidelijk nieuwer als de blauwe en bruine draad. met het plaatsen van de 3F meter zijn die erbij gekomen.

nu leggen de netbeheerders nog steeds een 4x6mm2 voeding aan, al wat nieuwbouw huizen gezien waar dat nog steeds is. zelfs een vrijstaand huis van 7 cijfers heeft nog 4x6mm2 voeding. dergelijke huizen hebben sneller een zwembad, jacuzzi, warmtepomp EN elektrische wagen..

waar rook was, werkt nu iets niet meer