Trafo voor afzuigkap

Goedemiddag,

Voor onze afzuiging en mechanische ventilatie (Horeca) hebben wij 3 afzuigmotoren gekocht. deze zijn 2x 4,7 amp en 1x 1,2 amp. Deze motoren worden normaal gesproken aangestuurd middels een 5 standenschakelaar trafo. deze worden los verkocht per 1 of 2.

Omdat wij de snelheden los van elkaar willen kunnen instellen en geen 3 kasten naast elkaar kunnen(ruimte)/willen monteren. Willen wij graag 3 bedieningspanelen op de kap inbouwen met losse trafo's bovenop de kap. Deze oplossing zie je vaak bij plug and play afzuigkappen. Maar voor een krachtiger model hebben wij geen idee, welke wij hiervoor nodig hebben en waar wij deze kunnen aanschaffen.

Wie kan ons hier bij helpen?

BVD!

Zie hieronder de plug and play oplossing

Vaak zitten er in de 5-standen schakelaars voor horeca-afuizgers transformatoren met 5 primaire wikkelingangen. De schakelaar schakelt tussen wikkel-ingang 1 en 5 waardoor je 5 verschillende uitgangsspanningen c.q. snelheden krijgt. Daarbij heb je natuurlijk ook nog een uitgang richting de gasklep en de koofverlichting welke tussen stand 1-5 de 230V doorgeeft.

Als er geen ruimte is om 3 schakelkasten naast elkaar te maken dan zou je de techniek inderdaad in de afzuigkap kunnen plaatsen. Echter is een horeca afzuigkap geen afzuigkap als thuis en zijn er vaak veel hogere temparaturen.
Hierdoor moet je oppassen dat techiek niet aangetast wordt door de hitte.
Zo hebben wij ooit tot 2 maal toe een IP65 spatwaterdicht Tl-armatuur in zo'n afzuigkap vervangen omdat hij uit zijn montageschroeven was gesmolten.

Misschien is het beter om de kabels aan de motoren op te lengen naar een droge niet hete plek en daar de sturing 3 maal uitvoeren. Dan kun je bijvoorbeeld draadloze afzuigmotorsturing nemen zodat je de bediening wel nabij de afzuigkappen houdt.
Informeer eens bij Itho of Stork, wat zij voor standaardoplossingen hebben.