Batterijen vervangen in netbook

heb hier gekeken, alleen die hiberfil.sys is aanwezig. ik gebruik die sleep functie nooit omdat er vaak drivers instabiel van worden. 1 druk op de aan/uit knop en t spul sluit netjes af. de slaapstand is idd veel sneller weer terug in de lucht, die staat standaard aan in W10, die gooi ik eruit omdat het een notaire accu leegtrekker is.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Op 10 februari 2019 09:54:44 schreef PE9SMS:
[...]Dàt is hibernate. Dan gaat de pc ècht uit. Bij sleep blijft de pc in een lowpower stand aan. Het ram blijft gewoon geladen dan.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/

Hier zie je het probleem van het gebruik van Nederlandse (vertaalde) termen. "Slaapstand", is dat hibernate of sleepmode? Verwarring alom. Bij W10 is dat verschil naar mijn idee verdwenen voor de gebruiker. Hardware gaat stapsgewijs in low power (scherm uit bv) en na nog langer gaat ie echt uit (zoals hibernate).

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein
maartenbakker

Special Member

Dat was in oudere versies ook al. Slaapstand is suspend to RAM, sluimerstand is suspend to disk.

Wat in Windows 10 wel anders is, is dat uitschakelen ook een halve suspend to disk is.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Hier zie je het probleem van het gebruik van Nederlandse (vertaalde) termen. "Slaapstand", is dat hibernate of sleepmode? Verwarring alom.

Welnee, nix te verwarring. Eenieder die ook maar een beetje Nederlands kent, en een beetje Engels, associeert "hibernate" met "winterslaap" en met niets anders.

Misschien mag ik ook het draadje terug op de sporen trekken, min of meer? Tenslotte was het nooit bedoeld om over winterslaap te gaan, of over dat ene malle O/S, of over HP-hardware. En ook niet over de Olympische spelen of de verkiezingen in Sjakkamakka, die komen er zodadelijk ook nog bij, wie weet.

Mijn aanvankelijk idee was inderdaad om vier losse 18650's aan te kopen in China, dat heb ik al eerder gedaan en het viel helemaal niet tegen voor mijn beperkte verwachtingen. Slordige 3000 mAh, zoals reeds werd gesuggereerd. Een euro of 10 ging dat kosten, en veel meer is dit antieke netboekje me inderdaad niet waard. Dus een vervangingspack @ 20-30 euro is toch een beetje buiten budget, hoewel iedereen akkoord lijkt dat het technisch gezien de beste optie is. Enne, als dat nog niet duidelijk was: er draait Linux op, Ubuntu 14 thans. Zou probleemloos naar versie 16 moeten kunnen , misschien zelfs naar 18 maar dat is niet dringend.

Het beste dat ik aan dit draadje overhoud is het inzicht dat de BMS wellicht een poging doet om zelflerend te zijn, dat maakt het experiment twijfelachtig inderdaad. Ik zit nog te overwegen om er eens losjesweg twee 18650's aan te solderen die ik toch al heb, en te kijken wat er gebeurt; tenslotte is dit een zo oud apparaatje dat de zelflerendheid wel eens erg beperkt zou kunnen zijn, misschien zelfs helemaal afwezig.

[Bericht gewijzigd door big_fat_mama op 10 februari 2019 14:08:59 (14%)]

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

kapot is ze toch al, die een poging doen met 2 cellen is zeker mogelijk.
je zou eventueel zelf gewoon 3 draden kunnen bijsolderen en 2 accu's parallel er bij te gooien en kijk of je dan al meer capaciteit haalt.

schakelt die nog even snel uit terwijl de cellspanning toch hoger lijkt, is het een BMS die alles heeft bijgehouden en hoef je niet te gaan solderen.
bv 8,4V op 100%, je gebruikt de laptop 10min en die komt op 50% bij 7,2V en 10% bij 6,6V.
je soldeer 2 18650 parallel bij met draden
8,4V = 100%, 50% is ineens nog 7,8V en 10% is nog 7,4V.
dan is de BMS er eentje die de stromen meet (hoeveel ging erin en hoeveel loopt eruit) en die kan je niks gaan herleren.

heb je echter geluk en komt die na 10min pas op 80% te staan met 8,0V, dan meet die gewoon celspanning en kan je gewoon cellen vervangen.

er staan verhalen op internet dat je stroomtellende BMS'en voor de gek kunt houden door telkens meer stroom te laten laden (weerstand parallel die laadstroom laat weglekken waardoor de BMS ipv 1000mAh ineens 1200mAh moet laden om op 8,4V te geraken). dan accu weer leegtrekken en weer opladen met nog meer 'lekstroom'. het is mij nooit gelukt.

ik ben tot een punt gekomen dat de accu van 12,6V (100%) naar 12,2V (0%) ging terwijl de batterij daar nog zeker 90% haalde. die wou absoluut niks herleren. ze leren wel in de omgekeerde manier, als de accu sneller leegloopt dan de BMS denkt, stelt ze haar ontlaadgrafiek bij.

ik hou van werken ..., ik kan er uren naar kijken

Op 10 februari 2019 13:42:34 schreef big_fat_mama:
...En ook niet over de Olympische spelen of de verkiezingen in Sjakkamakka, die komen er zodadelijk ook nog bij, wie weet.

Ja, straks begint er nog iemand over hippies en het werkwoord "moeten" :7
...iets met pot en ketel...

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Op 10 februari 2019 13:10:38 schreef maartenbakker:
Slaapstand is suspend to RAM, sluimerstand is suspend to disk.

Ehh. Voor mijn gevoel is "sluimeren" in het gewone leven iets als "bijna slapen", Dus minder diep dan slapen. Hibernate is winterslaap is dieper/langer dan een gewone slaap.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
maartenbakker

Special Member

Tsja, MS-logica. Ik moet de S-states eens uit m'n hoofd leren, dat is de enige niet verwarrende manier om dat soort dingen op te schrijven.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 9 februari 2019 10:00:08 schreef Sine:
In tegenstelling tot onze forum eigen explosieven expert ;) zou ik zelf gewoon een vervangende accu kopen. En die gebruiken.

Dat is de twee keer dat ik dat gedaan heb niet slecht bevallen.

Ik heb voor al mijn ThinkPads batterijen van een of andere bamibakker, zitten blijkbaar Sanyo cellen in.

Werkt wel prima voor die 30 euro die ik betaald heb, en dat al bijna 2 jaar lang.

Deze volgens mij: http://www.better-e.nl/ibm-thinkpad-t20-t21-t22-t23-t24.html

Heeft een MRT34 in z'n linkerzak!