Autoradio's branden door

Ik heb een autoradio die ik in een testopstelling wil uitproberen op een versterker.
Ik heb een 12v ac voeding (200VA) met gelijkrichter (kpbc3510) , dus zou ik nu gelijkstroom moeten hebben
Maar bij aansluiten brand zekering 8amp in gele draad radio door.
Ik snap niet wat er fout gaat(heb in het verleden ook een keer een radio gemold bij aansluiten gele en zwarte draad op autoaccu)
Maak ik een superbasic fout?

MNM(tm)

Golden Member

Een autoradio wil echt wel wat beters te eten krijgen dan spanning uit een kale trafo met een gelijkrichter daarachter. Probeer het eens met een gestabiliseerde 12V voeding!

Fan van Samsung (en repareer ook TV's). :)

12 Vac dubbelzijdig gelijkgericht en afgevlakt (diodebrug en fatsoenlijke elco) levert je bijna 17 Vdc op. Ik weet niet of je autoradio's dat fijn vinden....
Iets meer gegevens over de autoradio en van de genoemde draden helpt ook.
EDIT: MNM was me net voor....

Es wäre gut Bücher kaufen, wenn man die Zeit, sie zu lesen, mitkaufen könnte. (Arthur Schopenhauer) - The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts. (Bertrand Russell)

Niet afgevlakt en alleen gelijkgericht?

Dan krijgt ie een stuiterende gelijkspanning met pieken van 12x1,41=17 voor zn kiezen....

Hang m eens op een normale 12V voeding die een fatsoenlijke spanning levert.

of een gereedschap accu van 14,4V of een startaccu. btw is alleen geel nooit genoeg, doorgaans heb je rood en geel nodig op de +12V

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Houd er ook rekening mee dat zo'n zware trafo makkelijk 20% meer spanning kan leveren bij lage belasting...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - www.arcovox.com

in een autoradio zitten ook wel elco's op de voedingslijn, dus de afvlakking zal nog wel gaan. echter zit er vaak ook een crowbar in, die doorvlamt bij te hoge werkspanning. ik denk dat die het begeven heeft..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Een kale trafo met gelijkrichter is wel heel erg grofstoffelijk hoor. Riekt naar autoradiomishandeling.

Als je er een stevige elektrolitische condensator bijzet en een een 9,5 volt ac trafo gaat gebruiken in plaats van een 12 volt ac trafo kan het wel op deze simpele manier.

Ik heb zoiets jaren geleden in elkaar geflanst om autoradio's aan de tand te kunnen voelen terwijl ze flink vermogen moeten leveren. Gewoon een dikke ringkern van 9,5 volt (Daar naar afgewikkeld), een gelijkrichter en een dikke elco en wat kleine rommel als zekeringen en schakelaars enzo.

In plaats van speakers een paar 100 watt belastingsweerstanden met een monitorspeakertje er op en gaan met die banaan.

In een autoradio zitten wel wat elco's op de voedingslijn maar er zit in principe geen 100 Hz filter in. De radio wordt immers nooit uit het net gevoed. Met die extra elco achter de trafo bouw je eigenlijk dat 100 Hz filter.

Als ik echt storing moet gaan zoeken in zo'n radio gebruik ik overigens mijn mooie oude delta voeding met instelbare stroom begrenzing. Ik gebruik dan dus niet de trafo omdat als ik een foutje maak (uitschieten met de scoop probe ofzo) de hele handel gelijk doorfikt. Ik schiet wel nooit uit met een meetpen maar je zal net zien dat als ik uit luiheid wel op de trafo werk ik juist dan wel uitschiet.

Onderstaande radio weer helemaal werkend gemaakt en met de trafo gedurende langere tijd getest. Dit is wel een hele oude buizenradio maar moderne radio's werken er ook goed op hoor. Alleen zijn die niet zo leuk. Daar heb ik dus geen foto's van.

De voedingstrafo of eigenlijk ringkern is overigens niet in in beeld. De trafo op de achtergrond is die van de bij de radio behorende hoogspanningsvoeding.

Mmm, ik zit er inderdaad mooi naast. Wist niet dat het voltage zo kon afwijken.
Ik ga het met een losse accu proberen.
Bedankt voor de reacties

Heb je geen labvoeding, of bv een 12V voeding voor de waterpomp in de caravan? Een accu kan, maar als je iets fout doet levert dat wel gelijk vuurwerk, misschien minder handig.

"We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" - Albert Einstein

Inderdaad FlipFlop heeft gelijk. In mijn verhaal schreef ik ook dat ik een voeding met stroombegrenzing gebruik en niet de trafo om storing te zoeken. Dan kan heel makkelijk alles naar de knoppen geholpen worden. En een accu is nog erger en gevaarlijker dan een die trafo.

Een accu is nog duurder ook dan een regelbare voeding.

Je kunt bijvoorbeeld zoiets kopen:

https://nl.aliexpress.com/item/Yaogong-1502DD-hot-sale-item-...44736a6bde

Het hoeft heus niet heel duur te zijn ofzo. Maar alles is beter dan een accu. En voor beetje auto accu ben je toch ook een 60 euri's kwijt en die gaat nog maar een paar jaar mee ook.

RAAF12

Golden Member

Op 5 april 2019 22:36:51 schreef Ex-fietser:
Inderdaad FlipFlop heeft gelijk. In mijn verhaal schreef ik ook dat ik een voeding met stroombegrenzing gebruik en niet de trafo om storing te zoeken.

Er zit wel een zekering en meestal ook een ompoolbeveiliging in een autoradio. Maar idd voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Als die 8A fuse doorfikt is er wel iets aan de hand.