Celestion 18 inch

Gered van de sloop maar luidsprekerspoel onderbroken. Kan er iemand deze Celestion 18 inch identificeren en is het reconen (indien nog mogelijk) de moeite waard?

pa3gws

Golden Member

Celestion is in de regel geen rommel.
Dus is reconen waarschijnlijk wel de moeite waard ligt er natuurlijk ook aan wat je er aan kwijt wil.
https://www.speakerrepairshop.nl/index.php?item=recone-kits&action…

Ik ben gestopt met roken nu mijn schakelingen nog.
RAAF12

Golden Member

Op 14 april 2019 15:01:15 schreef ariesagi:
Gered van de sloop maar luidsprekerspoel onderbroken. Kan er iemand deze Celestion 18 inch identificeren en is het reconen (indien nog mogelijk) de moeite waard?

Komt de luidspreker uit een bestaande kast? Anders even vergelijken op de site. Als de spoel onderbroken of doorgebrand is heb je wellicht ook een nieuwe spoelkoker nodig. Die vervormen vaak door de hitte of gaan aanlopen na jaren gebruik, onderaan, door de zwaartekracht.....
Is het chassis van plastic of lichtmetaal?
https://celestion.com/product/87/ftr184080fdx/

Bij een recone set krijg je standaard geen spoel erbij, die kun je voor sommige typen los bestellen.

De spoel is doorgebrand, als ik de conus met de hand op en neer beweeg hoor ik die slepen in de luchtspleet: typisch voor doorgebrande luidsprekerspoelen. Zat in 'n kast, er hing nog dempingswol aan het metalen Chassis. Meer gegevens heb ik niet. Celestion ken ik goed genoeg en is geen brol. Bouw trouwens back-loaded hoorns met Beyma of Monacor 12 inch.

Eigenlijk is er enkel 'n nieuwe spoel nodig na het schoonmaken van de luchtspleet.. daarom wou ik het type weten. Maar hoe verwijder je de oude spreekspoel van de conus, lijm en centreer je de nieuwe? Niet zo simpel gezien de nauwe luchtspleet. Iemand geïnteresseerd? Jammer om die weg te gooien.

Zo te zien was er 'n zelfklever achteraan (kleine lichtbruine rechthoek) wellicht met het type?