AD: "Trage wifi? Dat kunnen de zonnecellen van de buurman wel eens zijn"

Sine

Moderator

Met een spectrumanalyser zie je een brede band 'meuk' in het stukje 2.4GHz waar wifi rond stuitert.
Dat is ook merkbaar in transferrate, maar niet heel schokkend.

Met 'het deurtje open' knetteren is gegarandeerd einde van het frontend van je wifi-slachtoffer.

Anoniem

Ongetwijfeld, maar ik geloof niet dat die meuk van omvormers voor zonnepanelen komt. Er zijn in die band zoveel niet-wifi toepassingen, zowel analoog als digitaal. Het is wel een zwak punt dat net door het CSMA/CA protocol de storingsgevoeligheid voor smalband/analoge signalen vrij sterk is terwijl spread spectrum daar in theorie vrij immuun voor zou moeten zijn.

@FET:

Ik blijf erbij dat ik (nog) niet inzie hoe een omvormer spurious op 2.45GHz zou kunnen veroorzaken.
De luchtvaartfrequenties waarover jij het hebt liggen wel een factor 10 a 20 lager.

En dan nog zou ik het vreemd vinden dat signalen van 100 kHz tot hooguit 1MHz
op op frequenties 1000 tot100x hoger nog storende componenten met waarneembaar vermogen zouden produceren.
Misschien is het nuttig eens dieper de bron van de ruis te (onder)zoeken.
Het gebeurt wel vaker dat er iets heel onverwachts uit de bus komt.
Dan gaat dit als een lopend vuurtje rond en diegenen (zoals ik) die dat altijd ontkend hebben verkondigen dan die nieuwe waarheid alsof ze het altijd al geweten hebben. :-)

Frederick E. Terman

Honourable Member

Ik heb het ook alleen over die VHF-frequenties. Van beïnvloeding op 2,45 GHz heb ik nog niets kunnen bemerken.

In feite voorspelt de CE-norm de storing zelf al.
Deze norm (en ook de FCC-norm) stelt grenzen aan de uitstraling. De daaruit volgende veldsterkte is op VHF nog altijd zo hoog, dat een normale ontvanger met een kleine antenne (een mobilofooninstallatie, bijvoorbeeld; of een peilstation op een vliegveld) dat als ontvangen signaal ziet.
Bij een huisinstallatie met één omvormer heb je het dan over, uiteindelijk, iets van 2 tot 20 µV in de antenne-ingang. Dat is geen loeihard signaal, maar normaal kun je een signaal van onder een µV al prima verstaan. Bovendien kunnen we soms de squelchdrempel van de (AM!-)mobilofoons niet eens hoog genoeg zetten, zodat we de storing 'verplicht' blijven horen tot we weer ver genoeg weg zijn.

Zoals gezegd, sommige installaties storen veel minder dan de grenswaarde; die hoor je niet. Andere zitten eroverheen, soms doordat opzettelijk volgens de industrienorm is geleverd, wat niet toegestaan is in woonwijken.
We zijn er tamelijk van overtuigd dat het de omvormer is die het veroorzaakt, omdat de storing verdwijnt als je de omvormer afzet.

Wat de wifi betreft: het dataverkeer van zo'n installatie is verwaarloosbaar, en van twintig in de omgeving ook nog steeds. Als dat niet zo is, is er iets heel erg mis in de configuratie.

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org

Op 9 juni 2019 10:03:16 schreef grotedikken:
Ik blijf erbij dat ik (nog) niet inzie hoe een omvormer spurious op 2.45GHz zou kunnen veroorzaken.

Op 9 juni 2019 17:04:36 schreef Frederick E. Terman:
Ik heb het ook alleen over die VHF-frequenties. Van beïnvloeding op 2,45 GHz heb ik nog niets kunnen bemerken.

Ik vind het fijn om te horen dat mensen die meer van radio afweten dan ik het met me eens zijn. :-)

Dit soort dingen wordt vaak door een keten aan "hervertellingen" opgeblazen. Dus: Omvormers kunnen radiostoring veroorzaken. En radiostoring kan trage wifi veroorzaken. Die twee samen geven dan de uitspraak die gek genoeg zelfs bij het AT door de keuring is gekomen en daar op de website staat.

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
Frederick E. Terman

Honourable Member

De website van AT heeft het niet over wifi, maar - bij onjuiste installatie, en onder andere - internet. En dát zou kunnen.
Dat een krant daar voor het gemak wifi van maakt is een tweede. :)

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Anoniem

Op 8 juni 2019 22:36:02 schreef Tidak Ada:
Ik vraag me wel eens af wat het effect van een lekkende huishoudmagnetron op wifi is. Weg drukken van het signaal? Per slot van rekening zit je in dezelfde band....
En erger nog wat gebeurt er als je zo een magnetron met open deur op iemand’ router/accespoint richt, al dan niet door een muur heen. Net dat ik het van plan ben, behalve voor het experiment. Een goede uitleg uitleg is echter veel veiliger en gemakkelijker ;)

Ik heb daar een 10tal jaren geleden metingen op gedaan.
Nieuw en gebruikt, door elkaar genomen, lekken intacte magnetrons gemiddeld zo'n 17 dBm Eirp ofte 50mW. In dezelfde grootorde, iets lager dan een wifi apparaat.
Alhoewel magnetrons geschakeld worden om het vermogen te regelen is de PRF zodanig klein dat de bandbreedte klein zal zijn en zo'n signaal als smalband mag beschouwd worden. Die zal dus het kanaal niet dichtdrukken qua sterkte noch qua bandbreedte.

In principe zou een spreadspectrumsignaal daar nauwelijks door gestoord worden, maar door het protocol gebeurt dat helaas wel.
Er is vooral door bewegingsmelders van alarmsystemen veel hinder geweest.

Een magnetronoven met open deur zou wifiapparatuur die dichtbij staat kunnen vernielen, maar dat is puur theorie, want de deur is beveiligd met 2 schakelaars zodat dit in de praktijk nooit voorkomt.
Behalve als een idioot die gaat saboteren.
Volgens mij kun je met 800W RF en 11 cm golflengte nog veel meer , stukmaken, onder meer je eigen ogen.
En er is nog een afgestemd antennetje aanwezig dat ongeveer een kwart golflengte lang is bij 60 plussers. Pas dus maar extra op :-)

Alles zal natuurlijk afhangen van de afstand. zoals je wel weet neemt de vermogendichtheid af met het kwadraat van de afstand.

Enerzijds is de deuropening niet als antenne bedoeld an zal het vermogen dat uit de kast komt geen 800W zijn, anderzijds zal het niet rondstralen maar vooral in 1 richting, en dus een zekere winst hebben. Om zeker te zijn toch maar eens proberen, maar niet met mij in de buurt graag.
Bij 11cm golflengte zit je algauw in dat lineaire verre veld.
In een geloten ruimte als een woning ligt het complexer, maar ook een muur zal extra verzwakking geven, afhankelijk van de samenstelling.
Droge baksteen zal nauwelijks verzwakken, gewapend beton met een net
zoals een vloertje juist erg veel.
Zeg, je bent toch niet van plan je buur zijn wifispullen op te blazen om zelf meer bandbreedte te hebben? :-)

Frederick E. Terman

Honourable Member

Het beste kun je van alufolie een richtantenne maken, zo: ;) :)

(youtube: zoek op 'kreosan')

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Sine

Moderator

Dat filmpje mag je overigens ook met een flinke bak zout nemen :)

Tidak Ada

Golden Member

Op 9 juni 2019 18:45:49 schreef grotedikken:
[...]
[....]Zeg, je bent toch niet van plan je buur zijn wifispullen op te blazen om zelf meer bandbreedte te hebben? :-)

Wees gerust, dat is mijn stijl niet :) [edit] Bovendien zou ik het dan iet op een openbaar forum zetten...

Ik zat er gewoon eens aan te denken en dat blijft dan door zeuren als je het niet weet.

Geldt dat "60+ antennetje" ook bij een volledig kunststoffen montuur, op de scharniertjes na dan? Of denk je aan de metalen neussteuntjes? Bij mij was het overigens al 3+

@FET:
Dat filmpje, of iets dergelijks, ben ik ook al eens tegen gekomen. 't Waren twee Russen, meen ik te herinneren.... ;)

Een beetje 'Myth Busters' allemaal ;) :+

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Tidak Ada

Golden Member

Op 9 juni 2019 22:08:30 schreef Sine:
Dat filmpje mag je overigens ook met een flinke bak zout nemen :)

Ik denk
dan aan een forse liksteen ;)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †

Ik kan me wel voorstellen dat powerline modems worden gestoord door slecht ontstoorde PV-omvormers, ofwel dat het PLC netwerksignaal juist weggefilterd wordt door een goed filter in de omvormer.

Daarnaast zal een PV-omvormer niet direct storen op wifi frequenties. Maar vergeet niet dat ontvangers niet perfect zijn. De onderdrukking van sterke signalen buiten de band kan te wensen over laten. Of er treedt intermodulatievervorming op. Een sterk storingsveld van een PV-omvormer kan dan toch nog roet in het eten gooien.

Nu is 100khz-1Mhz van de omvormer wel heel ver verwijderd van wifi frequenties, maar ik heb wel vreemdere stoor-fenomenen gezien...

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Anoniem

Klopt, de verafselectiviteit is soms heel wat minder, en intermod door signalen ver buiten de band, komt voor. Bijvoorbeeld 2f1-f2.
Stel je hebt een sterk signaal op 200 MHz, en tegelijk eentje op 198MHz, dan is een mogelijke intermodfrequentie 2x200-198= 102MHz, vlak in de fm band.
Maar daarvoor heb je twee sterke signalen nodig die de ingangstrap oversturen tot in het niet-lineaire gedeelte.
Dat krijg je meestal als meerdere zenders en ontvangers op 1 mast staan. En dan nog hoofdzakelijk als het om zenders gaat die zich in dezelfde frequentieband bevinden. Met 1 enkele storingsbron met een grondfrequentie die 2500keer lager ligt zal dat niet zo gauw gebeuren. De antenne pikt om te beginnen al heel weinig op en intermod vindt enkel plaats in niet lineaire circuits. Ik ken natuurlijk het verhaal van de zinken dakgoot met de rotte soldering, maar dat verhaal wordt graag als anectdote verteld op school om de aandacht te houden, maar al gebeurt het wel, het komt slechts zelden voor.
Er is altijd wel een uitzondering te bedenken waarbij een algemene regel niet opgaat.
Maar hier gaat het om een algemeen statement; "PV's kunnen congestie van wifi veroorzaken " en dat kan in de regel niet via de radioverbinding , als het artikel al op waarheid berust of puur sensatie is..