Kopie van onbestucte printplaat maken

maartenbakker

Special Member

JPG van voldoende kwaliteit zal wel geen dingen verliezen die je nodig hebt, maar details zoals gaatjes zijn de eerste die gaan wieberen.

PDF ondersteunt inderdaad JPG maar ook o.a. PNG, dus als je niet weet hoe hij tot stand gekomen is, is het gebruikte formaat niet helemaal zeker.

Hoe dan ook zou ik voor PNG of bijvoorbeeld TIFF gaan voor dit soort bewerkingen.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Tidak Ada

Golden Member

JPEG, PNG, Tiff gecomprimeerd vertonen ALTIJD verlies. Logisch als je je realiseert dat informatie verliest door bits uit te vlakken.
Je kunt in ieder geval het verlies verkleinen door de mate van compressie laag te houden. Welk programma algoritme heeft, weet ik niet, wel dat PNG voor lijnwerk beter is dan JPEG. Voor JPEG is dat modus 10. JPEG vertoond overigens in meer of mindere mate iets wat op 'schuim' lijkt langs de randen en wel des te meer naar mate je sterker comprimeert.
PCD (Photo CD) van Kodak neigt soms naar banden in het kleurverloop of vierkantjes.
Inderdaad zijn TIFF en BMP ongecomprimeerd het beste, maar dat geeft en een bitmap van rond de 35MB voor en A4-tje in 8 bits kleur.
Het beste resultaat geeft 'line art' met een resolutie van minimaal 600dpi, in combinatie met een printer, die randverscherping uitvoert, meestal een laserprinter.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - http://www.tubecollectors.org/
maartenbakker

Special Member

Dat klopt niet. PNG en TIFF gebruiken lossless compressie. Er worden dus geen details uitgevlakt. Voor lijnen en vlakken geeft dat een goede compressie, vergelijkbaar met ZIP (en ook deels op basis van dezelfde algoritmes zoals Lempel-Ziv; uit een zipje verdwijnen trouwens ook geen stukken van bestanden).

Voor foto's win je er weinig mee, vandaar dat je daar dus wel details gaat uitvlakken. Door het laagdoorlaatfilter dat ook ergens tussen de door JPEG gebruikte algoritmes zit, zijn dingen als gaatjes en dunne lijntjes vaak de eerste slachtoffers. Ook krijg je dithering en blokvorming rond kleurovergangen. Als je de kwaliteit hoog genoeg zet, zal het voor een printplaat nog wel gaan, maar het is absoluut niet ideaal.

www.deficientie.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
If you want to succeed, double your failure rate.

Op 13 augustus 2019 18:04:46 schreef Tidak Ada:
JPEG, PNG, Tiff gecomprimeerd vertonen ALTIJD verlies.

ONJUIST. JPG comprimeert door in het frequentiedomein de "onbelangrijke" componenten weg te laten. PNG en TIFF comprimeren door herhalingen uit te buiten om ALLE informatie met minder bitjes op te slaan. Je kan een text met weggelaten klinkers nog best lezen. Je kan een boek kleiner maken door alle klinkers weg te laten (gaat best, maar soms lastig te begrijpen wat er stond), of je kan kleiner of dichter op mekaar afdrukken. Dat laatste is wat PNG en TIFF doen.

Ik heb een screenshot van het zwart-witte nog-gerafelde ding genomen daarna als JPG bewaard. Dit met 10% als kwaliteitsetting. Dan krijg ik inderdaad iets aan verliezen. De helft van de "verloren boorgaatjes" komt door de jpg compressie, de andere helft zat ook niet in het origineel. Maar 10% is een BELACHELIJK lage setting. Ik gebruik meestal 95%. Dan wordt ie 5x groter, maar zie je ineens de jpg artefacten niet meer. Dus met een normale JPG kwaliteitssetting verlies je geen belangrijke informatie. Met een belachelijk lage setting begin je 1) wat te zien, en 2) inderdaad gaan de gaatjes eerst. De rest blijft prima.

Ohja. Voor het perfect zwart-wit plaatje, met veel herhaalde pixels (100% zwart of 100% wit) is PNG een prima compressiemethode. Die is IETS kleiner dan de 10% JPG!

[Bericht gewijzigd door rew op 13 augustus 2019 22:02:22 (39%)]

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/