keuring van bijgeplaatste schakelkasten

GJ_

Moderator

Hier worden huizen niet periodiek gekeurd. Theoretisch is het in Nederland niet verboden maar natuurlijk onnodig verwarrend.

mvdk

Golden Member

@GJ: je hebt natuurlijk wél 3140 keuringen.
Maar als er een keurmerkje instaat is het dacht ik al gauw goed.

Ik had eigenlijk aan het begin van het topic iets willen vragen/stellen:
Als je zo'n besturingsbox met een multiplug connecteert met het ALSB, en in dat ALSB zitten contactoren/relais die je met een handeltje/knop kan in en uit schakelen, dan zit het toch goed?

Edit: dit naar aanleiding van de tweede vraag in de start.

GJ_

Moderator

Een NEN3140 keuring zal niet mogen beslissen over het soort WCD. Maar we weten dat die keurmeesters nogal eens wat regels uit de dikke duim zuigen, zoals de beroemde aangegoten stekker.
Om gezeur te voorkomen is het natuurlijk wel heel gemakkelijk om randaarde WCD's te gebruiken. Ik kan trouwens ook geen reden bedenken om dat niet te doen.

De kasten van TS zijn zodanig met de verdeelinrichting verweven dat jouw oplossing voor zover ik kan beoordelen niet echt een optie is.

Op 22 augustus 2019 15:55:34 schreef kris van damme:
Klaasz, vraagje : kan het omgekeerde wel, ttz kan een stopcontact met penaarde in NL voor de keuring aldaar?

Volgens mij is dat niet verboden, maar zal zelden voorkomen aangezien wcd's met penaarde hier vrijwel niet verkrijgbaar zijn. En zoals GJ al zegt, keuringen zijn hier al lang geleden afgeschaft.

Op 21 augustus 2019 11:40:17 schreef DarKNesS_X: Mijn vraag is nu de volgende; wordt deze schakelkast bij keuring als verdeelbord aanzien en dient ze dus ook volgens de regels van de kunst gekeurd te worden?

Dat wordt niet gekeurd, net zoals de ventilatiesturing van woningen bv. Is niet realistisch voor een keurder om uit te zoeken hoe dat ding in elkaar zit. Wat wel kan, zoals je zelf zegt is soms wat "muggenzifterij" zoals een spanningssticker, losse bedrading. wartel, stopcontact met randaarding of dergelijke dingen. De voedingsleiding en afzekering van dat ding is wel onderworpen aan keuring.

Indien ja, dan is mijn tweede vraag hoe we de kast kunnen aanpassen zodat deze niet als verdeelbord wordt aanzien en dus niet dient gekeurd te worden.

Plaats een professionele naamplaat in gietaluminium op de kast, iets dat lijkt op merk of logo. Hoeft niet, maar hoe hoger de psychologische drempel des te lager de kans dat de keurder moeilijk doet over futiliteiten.

Bijvoorbeeld de brancentrale of alarmcentrale van de winkel waaronder onze schakelkast vaak wordt opgehangen hoeft nooit elektrische gekeurd te worden. Waarom niet?

Een brandcentrale is veiligheidsspanning (ZLVS) AREI heeft nauwelijks regels voor ZLVS.

Worden bijvoorbeeld schakelkasten van specifieke machines steeds tijdens elektrische keuring gecontroleerd of worden deze enkel aanzien als "verbruiker"?

Die lijn is dun. Maar zoals ik al zei. Zit daar een naamplaat met "Dr. Papst Maschinenbau" op dan is de kans klein dat de keurder daar in gaat neuzen.

GJ_

Moderator

AREI is toch alleen maar laagspanning??

mvdk

Golden Member

Het zou fijn zijn als hier op het forum correcte termen zouden worden gebruikt. New Beetle bedoelt waarschijnlijk zwakstroom, waarvoor de correcte term ELV is.
Laagspanning is tot 1000V wisselspanning en 1500V gelijkspanning.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Laagspanning
Voor de wet spreken we bij hogere spanningen dan hier aangegeven van hoogspanning, maar de industrie heeft dat óók weer opgedeeld.
In de regel word bij mensen die in LS installaties werken van sterkstroommonteurs gesproken, een laagspanningsmonteur maakt huisaansluitingen.

Net gecorrigeerd. Correcte AREI benaming is overigens ZLVS of Zeer Lage Veiligheidsspanning.

Even ter info, het AREI is van toepassing op:
'alle elektrische installaties bestemd voor productie, omvorming, transport, verdeling of gebruik van elektrische energie voor zover de normale frequentie van de stroom niet groter is dan 10.000Hz'

Mvg
Bart

Edit:
En voor:
'vaste leidingen ten behoeve van communicatie en informatietechnologie, van signalisatie of bediening (met uitzondering van de inwendige stroombanen van de toestellen) in het geval van de voorzorgsmaatregelen tegen brand zoals vermeld in artikel 104.'
De uitzonderingen ga ik achterwege laten. Het wordt anders een beetje langdradig he.

[Bericht gewijzigd door 60204 op donderdag 22 augustus 2019 19:33:43 (41%)

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)
GJ_

Moderator

Dat is wel een heeeeeel erg beknopte samenvatting van het toepassingsgebied :-)

edit:
Ah, de edit maakt het duidelijker. Zier hier iets verder naar onder dat ik denk dat voor TS punt 2 wel degelijk van belang kan zijn.

[Bericht gewijzigd door GJ_ op donderdag 22 augustus 2019 19:42:07 (48%)

Op 22 augustus 2019 19:10:42 schreef 60204:
Even ter info, het AREI is van toepassing op:
'alle elektrische installaties bestemd voor productie, omvorming, transport, verdeling of gebruik van elektrische energie voor zover de normale frequentie van de stroom niet groter is dan 10.000Hz'

Dat klopt maar dat is allesbehalve zwart-wit, wat stuurkasten betreft.

Het is heel onwaarschijnlijk dat de keurder een ventilatieinstallatie afkeurt omdat de kabel van de stuurkast naar een ventilator geen 1,5mm2 is. Is dat de bedrading van een zekeringenkast naar een rolluikmotor dan is dat al een behoorlijk risico.

GJ_

Moderator

Op 22 augustus 2019 19:26:45 schreef New Beetle:
[...]Dat klopt....

Nee, eigenlijk klopt het niet. Dat is Art.1 punt 1 Wat is weggelaten is ART.1 punt 2 waar een hele opsomming staat waar het AREI niet van toepassing is. De uitzonderingen op punt 1 dus. En juist daar kan het voor TS wel interessant worden, temeer daar hij niet heeft duidelijk gemaakt wat zijn installaties doen. Het maakt het ook des te belangrijker dat er een heldere "schnittstelle" is tussen zijn installatie en de verdeling. Of tussen de door hem toegevoegde delen in de verdeling en zijn kast.

Op 22 augustus 2019 19:26:45 schreef New Beetle:
[...]Dat klopt maar dat is allesbehalve zwart-wit, wat stuurkasten betreft.

Het is heel onwaarschijnlijk dat de keurder een ventilatieinstallatie afkeurt omdat de kabel van de stuurkast naar een ventilator geen 1,5mm2 is.

Als dit beschouwd wordt als een elektrisch toestel of machine zal de keurder zich daar niet van aantrekken.
Ik merk dat er wel wat verschillen zijn tussen BE en NL. In de praktijk zullen we onze installaties waarschijnlijk op een gelijkaardige manier uitvoeren maar hebben we een verkeerd beeld van wat moet en mag bij de 'buren'

Ik denk dat we de vraag van TS nu wel aan het vergeten zijn. Moet zijn kast gekeurd worden? Kan dit voorkomen worden?

Edit:
@GJ, ik vrees dat er in Art1 punt 2 niet veel voer voor TS zit. Gaat onder meer over installaties voor defensie, spoor, telefonie, mijnen...
Mvg
Bart

Western civilization? That would be a good idea! (HR '89-'12)