Benodigdheden voor een Engineer / hobbyist

Arco

Special Member

Ik mis: een goed koffiezetapparaat... :)

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com
buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 15 oktober 2019 10:49:18 schreef Dratsabylgu:
[...]

J
Voor een multimeter zou ik een basismodel van een A merk nemen zoals b.v. Fluke of Keysight.
[...]

Bij Fluke betaal je ook voor de naam. Er zijn multimeters die net zo goed zijn en ook jaren mee gaan. Ik heb zelf al vele jaren een APPA.
Autorange is wel handig maar zeker niet noodzakelijk. Mijn eerste multimeter (met ICL7106 intern) had dit niet.

Op 15 oktober 2019 11:55:06 schreef rew:
[...]

4) Voor krimpkous en desolderen-met-hetelucht kan je een hetelucht station kopen.

Een regelbare verfstripper is ideaal voor de krimpkous. Kan je al eens scoren bij Aldi.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op dinsdag 15 oktober 2019 13:02:34 (46%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

imo loop je ver voor op de feiten.

Wat wil je gaan doen? heb je daar al een beeld van?

Voor audio ontwerp heb je ander spul nodig dan microcontroller systemen of motorsturingen.
Wil je voorbeeldschakelingen gaan maken of vanaf 0 beginnen?
Hoofdzakelijk hardware bouwen, of eerder met software gaan klooien?

Een multimeter en soldeerbout zijn altijd handig. Maar zeker in het begin zou ik niet al te spannend zoeken.
Ik doe al zeker 10 jaar met een een voltcraft meter van 35 euro, die begon vorige week kuren te vertonen. In de meeste gevallen zul je weinig eisen hebben aan een multimeter. Een grove indicatie van een spanning is vaak zat.
Soldeerbout ben ik begonnen met 5 euro spul, maar echt fijn was dat spul ook niet (werkte wel overigens). Maar voor <50 euro heb je een aoyue station dat meer dan prima werkt.

Labvoeding is zeker niet gek (maar neem geen absurd model), maar afhankelijk van de toepassing kan dat ook wel even wachten.

Natuurlijk wat randmateriaal als klein gereedschap (hoeft niet duur te zijn, zeker niet in het begin), draad, gaatjesprint/breadboard, wat standaard componenten.

Bij die laatste ook niet te hard van stapel lopen. Een e12 reeks weerstanden en wat standaard condensatoren kosten geen drol en zijn vast wel een keer handig. Maar hele assortimenten met caps, transistoren, logische ic's etc ga je waarschijnlijk toch amper gebruiken. In de praktijk heb je dan net een andere waarde/versie nodig. en je moet toch al onderdelen bestellen. Ik heb ook 3 ladenkastjes vol componenten, het meeste is/wordt nooit gebruikt.

Zeer belangrijke tip voor de beginner:
[tip]
krokodillensnoertjes zijn onmisbaar, maar zelfs in een echte elektronicawinkel is de kwaliteit vaak miserabel. De draad is vaak staaldraad, en dat betekent dat de weerstand overdreven hoog is. Ze gaan soms al stuk bij 1 ampere...

Ook zijn ze niet gesoldeerd, waardoor na een jaar alle kabeltjes 'kapot' zijn.

Kortom, neem een stuk 0,75mm2 netsnoer, en haal daar de draden uit, en gebruik die draad om je krokodillenkabeltjes opnieuw te maken. Je kan ook losse klemmetjes kopen, maar dat is vaak duurder dan een compleet setje te halen en daar de draad van te vervangen :+
[/tip]

Koop GOEDE schroevendraaiers en een goede kniptang. Die gebruik je namelijk best vaak, en als je action/eigen merk/koopjesbak kwaliteit koopt, gaat het snel frustreren.
Minder gebruikt gereedschap (houtboortjes, tapjes, waterpomptang, ringsleutels) mogen wel van iets mindere kwaliteit zijn.
Een setje tapjes van ebay gebruik ik best vaak trouwens!

Scopes zijn vaak onnodig, het ligt helemaal aan wat je doet, of het nuttig is. Als je nu een 2 kanaals 150MHz scope krijgt aangeboden voor 25 euro moet je die natuurlijk niet laten liggen, maar echt nodig heb je 'm als beginner niet.

1 multimeter is te weinig. Koop 1 goede, en 1 basismodelletje (desnoods van de action). Ik heb graag een digitale en een simpele analoge. Vaak wil je de opgenomen stroom ergens van in de gaten houden terwijl je aan het meten bent in de schakeling. 'In the ballpark' (on)nauwkeurigheid van een analoge meter is dan perfect.

Zorg voor een signaalzoekertje of een actief luidsprekertje. In veel projectjes wordt een klein audioversterkertje toegepast. Een actief speakertje kan die rol vervullen - zeker als het alleen maar om een experiment gaat en niet om iets dat 'stand alone' hoeft te werken. Ook is een signaalzoeker onmisbaar bij het foutzoeken. Signaalzoeker kan je maken van een meetpen, afgeschermd met wat aluminiumtape, met DC-blokkeercondensatortje.

Een derde hand (zo'n gietijzeren blokje met twee armpjes/klemmetjes) is echt onmisbaar. Niets frustreert meer dan een draad aan een component solderen, waarbij het componentje of het draadje steeds wegrolt bij het solderen.

Een paar 3,5mm jackbussen en jackpluggen zijn heel handig, want soms wil je ergens een koptelefoon op aansluiten of een signaaltje in sturen, en dat is ontzettend onhandig als je dat steeds met krokodillenklemmetjes moet doen.

Een breekmesje is onmisbaar als je kabels pelt. Een striptang kan niet alles. Een aanstekertje is handig voor het strippen van heel fijne kabels, die je met een mesje of striptang meteen doorsnijdt.

Een paar 12v auto-interieurlampjes of remlichten zijn handig als kleine loadbank of stroombegrenzing. Wat dikke draadgewonden weerstanden werken ook, maar de lampjes geven ook nog een visuele indicatie van de stroom die er loopt.

Zekeringhoudertjes en zekeringen zijn absoluut nuttig als je dingen bouwt om vaker te gebruiken (dus als je het niet alleen als experiment in je lab gebruikt).

Paar batterijhouders (2x AA, 9v clipje) en batterijen voor de voeding van mobiele projectjes.

Een fles IPA, wattenstaafjes en een oude tandenborstel zijn handig voor het schoonmaken van printplaten na het solderen.

Als je aan reparaties doet, is een busje Contact 390 (de oude Philips contactspray) heel handig.

Ik neem op kleine schaal reparaties van buizen-elektronica aan voor een heel aardig uurtarief. Interesse? Mail me!
Anoniem

Moeilijk te zeggen wat jenodig hebt. Een elektronicus vandaag kun je niet vergelijken met één vna 40 jaar geleden, al zijn er toch een aantal basis behoeften die altijd blijven.

Een oscilloscoop is een leuk en nuttig apparaat , maar daar moet je niet mee beginnen. Je kan al heel wat zonder.
Zelf ben ik op 14 jaar begonnen met het opeen kleven van luciferdoosjes om mijn componenten netjes en ordentelijk op te bergen.
Orde is heel belangrijk. Als je telkens een bak met rommel moet uitkieperen om te zoeken wat je nodig hebt...
Tegenwoordig zijn regelmatig aanbiedingen inde Aldilidlaction van mooie opbergkastjes voor weinig. Je mag ze alleen niet voor een raam inde zon zetten, dan vallen ze uiteen.
Een universele tang, een draadstriptang, enkele zijkniptangen. Een grove om draad door te knippen en een fijntje om pootjes van componenten te knippen. Die gebruik je niet voor installatiedraad.
Een universele meter is onmisbaar. En schroevendraaiers. In diverse maten en types. Kruis, plat en torque.
Een metaalzaag en bladen. Een goeie soldeerbout. Soldeer.

En de rest koop je best naar behoefte. Het heeft weinig zin om vanalles te kopen wat je niet direct nodig hebt.

Ik heb ook zo'n periode gehad, telkens ik een DHZ zaak binnenwipte kocht ik van alles van gereedschap tot schroeven en boutjes omdat het vast wel van pas kwam. Alhoewel je om comfortabel te werken veel dingen nodig hebt, is overdrijven ook niet goed.
Elketronica gaat bijvoorbeeld zo snel, dat voorraden onderdelen al gauw dépassé zijn. Anderzijds komen de 40 jaar oude componenten zoals kleinsignaaltransistoren en diodes nog altijd van pas. Je hebt er alleen geen 500 stuks van elk nodig.

Verder heb ik nog nooit spijt gehad om voor een veel gebruikt gereedschap wat meer uit te geven en geen namaak te kopen dat na tiig keer gebruik al bot is.
Ik hebme wel al laten vangen om mooi uitziend nepgereedschap te kopen bij de harddiscounts die heel snel stuk gingen en dus eigenlijk duurkoop waren.
Maar dat klopt ook weer niet altijd.
Vroeger had je gekende merken die duur waren en merken die bekend stonden als brol. Vandaag weet de marketing dat ook wel en is het veel moeilijker geworden om kaf van koren te scheiden.

Op 15 oktober 2019 13:34:24 schreef grotedikken:

Verder heb ik nog nooit spijt gehad om voor een veel gebruikt gereedschap wat meer uit te geven en geen namaak te kopen dat na tiig keer gebruik al bot is.

Ik vind het wel sterk afhankelijk van het gereedschap.

Iets wat je al weet dat je het constant gaat gebruiken kun je wat meer voor uitgeven. Voor heel veel spul daaromheen is het ook geen slechte tactiek om met goedkoop spul te beginnen. Als het stukgaat heb je het blijkbaar nodig, kun je altijd nog een betere kopen.

Hensz

Golden Member

Op 15 oktober 2019 12:47:56 schreef Arco:
Ik mis: een goed koffiezetapparaat... :)

En in het kielzog daarvan: Goed licht. Flinke TL boven de tafel, al of niet geholpen door een bureaulamp. Klein (led)(zak)lampje om in gekke donkere hoekjes te schijnen heeft me ook al meer dan eens geholpen.

Don't Panic!
Anoniem

Op 15 oktober 2019 13:38:07 schreef timberleek:
[...]

Ik vind het wel sterk afhankelijk van het gereedschap.

Iets wat je al weet dat je het constant gaat gebruiken kun je wat meer voor uitgeven. Voor heel veel spul daaromheen is het ook geen slechte tactiek om met goedkoop spul te beginnen. Als het stukgaat heb je het blijkbaar nodig, kun je altijd nog een betere kopen.

Niks is zo ergerlijk als een kniptang die niet goed knipt, maar waarmee je de draadjes platduwt.
Ik had een cirkelzaag gekocht in aanbieding omdat ik een boel plankjes moest afkorten. Toen ik hem na een jaar nog eens wilde gebruiken kwam er al direct rook uit. De garantie was al verstreken. Tel uit je winst.
Die 1 of twee jaar garantie bij de harddiscounts is overigens een lachertje. Je hebt twee weken echte terugname garantie. Nadien moet je het met de invoerder of fabrikant afhandelen. Je moet het apparaat dan naar Duitsland of Slowakije terugsturen, vaak op eigen kosten, wat kan oplopen.
Ofwel aanvaarden ze het en sturen een nieuw op waarvan je ook de transportkosten moet betalen. Ofwel zeggen ze dat het gebrek te wijten is aan verkeerd gebruik. Je gooit het ding dus meestal beter weg.

@TechClash, zo zie je maar dat iedereen verschillende gedachten heeft, pik eruit wat je zelf nuttig vindt en begin eraan want straks is dit topic onoverzichtelijk door al die verschillende meningen en geen enkele is u op het lijf geschreven ;)

LDmicro user.
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Of een scoop al of niet handig is, hangt veel van je projecten af.

Inderdaad. Ik heb er eentje, een goedkoopje uit Rusland, maar gebruik hem zeer zelden.

Goed licht en goed zicht zijn zeker wel erg belangrijk, en meer en meer naargelang de componentjes kleiner worden. En voor sommigen een koffiezetapparaat, mits beheerst gebruikt...

Ook al gezegd: als je iets koopt, koop dan iets degelijks. Denk maar dat je kleinkinderen er ook nog moeten mee kunnen werken.

[Bericht gewijzigd door big_fat_mama op dinsdag 15 oktober 2019 14:29:32 (16%)

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord

Op 15 oktober 2019 14:28:09 schreef big_fat_mama:
[...] Inderdaad. Ik heb er eentje, een goedkoopje uit Rusland, maar gebruik hem zeer zelden.

Ik gebruik de mijne bijna elke dag... een 25euro PM3055

LDmicro user.

Op 15 oktober 2019 14:19:33 schreef grotedikken:
[...]
Niks is zo ergerlijk als een kniptang die niet goed knipt, maar waarmee je de draadjes platduwt.

Is zeker waar, maar ik heb een aantal jaar goedkope kleine kniptangen gehad (€5) die het prima deden. Als je moet schipperen met weinig budget is dat prima. Tuurlijk werkt een hippe knipex beter, maar zit ook een ander prijskaartje aan.

Per ding kun je natuurlijk overwegen of het de meerprijs waard is.

Ik had een cirkelzaag gekocht in aanbieding omdat ik een boel plankjes moest afkorten. Toen ik hem na een jaar nog eens wilde gebruiken kwam er al direct rook uit. De garantie was al verstreken. Tel uit je winst.
Die 1 of twee jaar garantie bij de harddiscounts is overigens een lachertje. Je hebt twee weken echte terugname garantie. Nadien moet je het met de invoerder of fabrikant afhandelen. Je moet het apparaat dan naar Duitsland of Slowakije terugsturen, vaak op eigen kosten, wat kan oplopen.
Ofwel aanvaarden ze het en sturen een nieuw op waarvan je ook de transportkosten moet betalen. Ofwel zeggen ze dat het gebrek te wijten is aan verkeerd gebruik. Je gooit het ding dus meestal beter weg.

Uitgaande van Nederland en consumentenaankoop heb je je zo te zien laten afschepen.

Je hebt sowieso 2 jaar garantie, nooit 1. En je hoeft nooit achter een importeur of fabrikant aan. Jouw enige aanspreekpunt is de winkelier. Die mag het verder uitzoeken. Versturen naar weetikveelwaar is ook niet jouw verantwoordelijkheid. En "verkeerd gebruik" mogen ze gewoon bewijzen.

Je hebt heel veel rechten op dit vlak.

Het principe van de garantie is inderdaad heel simpel: degene die jouw geld heeft aangepakt mag het regelen.

Een paar jaar geleden zat ik in precies dezelfde situatie. Mijn bescheiden mening, koop niks nieuw als je het tweedehands ook kan krijgen. Als student heb je:

  • Tijd voldoende
  • Wil je wat leren
  • Heb je waarschijnlijk toegang tot betere apparatuur op de uni/school
  • Weinig budget

Tweedehands meet apparatuur oplappen kan zeer leerzaam zijn. Hoeft niet veel te kosten, en naar mijn mening het belangrijkste: Je krijgt er echt goede apparatuur voor terug. Ik heb graag spullen die ik maar een keer hoef te repareren:). Als ik ergens spijt van heb is het dat ik ooit een nieuwe korad voeding heb gekocht. Laterna heb ik voor €12.50 een oltronix gekocht die de korad op alle vlakken, behalve vermogen, finaal de oren wast.

Sine

Moderator

Dat is zeker waar, mijn eerste hobby projecten ware mijn meet en test apparaten.
Een voltmeter van een oude VU-meter, een "labvoeding" van een oud modem en een scope(je) met onderdelen van opa's zolder.

Ik ben gewoon bezig met projecten, maar ik vroeg mij af wat nog meer handig is om sws te hebben. Kan ik daar voor sparen...
Iedergeval bedankt voor de tips en input allemaal.

De leek die probeert om een drone te maken vanaf scratch.

Op 15 oktober 2019 13:57:09 schreef Hensz:
En in het kielzog daarvan: Goed licht. Flinke TL boven de tafel, al of niet geholpen door een bureaulamp.

Dat is zeker waar! Een stevig en groot bureau met goede verlichting is onmisbaar. Zorg voor veel licht en vooral wit licht. Dat scheelt een stuk bij het aflezen van kleurcodes. Zelf ben ik een fan van ouderwetse TL-buizen omdat het zo'n mooie grote lichtbron is waardoor je weinig schaduwen hebt.

Ik vind het beetje vreemd dat de meesten hier een scoop afraden. Nogtans het meettoestel bij uitstek voor het debuggen van fouten. Wie heeft dan wel een scoop nodig volgens jullie?

[Bericht gewijzigd door Memorex op dinsdag 15 oktober 2019 22:06:12 (22%)

De noodzaak tot een skoop draagt zichzelf wel een. In het begin is het alleen maar intimiderend.

Wat ik ook zou aanraden:

twee arduinos (mini)
een breadbordje

Suffering from wiseass oneliner blackout

Op 15 oktober 2019 18:25:50 schreef TechClash:
Ik ben gewoon bezig met projecten,

...zoals? Anders hoeven we ook geen hele topics vol te schrijven..

fred101

Golden Member

Multimeter, scoop, goed soldeerstation, schroeven draaiers, pincet, punt tang, kniptangetje. Krokodil snoertjes, lab voeding.
Through-hole weerstand setje, wat 1nF en 100nF Ctjes. Paar standaard torretjes. Als je perse ICs wil: 555 en een opamp, een 10k potmeter

Vergeet SMD setjes tenzij je heel specialistische dingen gaat doen. Ik heb alleen een 1206 weerstand set. Een beetje beginner kan niet zonder een buizen set :-)

Als je het niet weet heb je het niet nodig.

www.pa4tim.nl, www.schneiderelectronicsrepair.nl, Reparatie van meet- en calibratie apparatuur, ook maritieme en industriele PCBs
Hensz

Golden Member

Op 15 oktober 2019 21:29:20 schreef Memorex:
Nogtans het meettoestel bij uitstek voor het debuggen van fouten. Wie heeft dan wel een scoop nodig volgens jullie?

Het kan wel handig zijn, maar ze zijn relatief duur.
Je kunt wel zeggen dat je dan wat voor de toekomst hebt, maar hij moet wel nu betaalt worden, terwijl er nu kennelijk weinig geld is. Van dat geld moeten tangen, soldeer, een bout, onderdelen, etc. aangeschaft worden. Dát zijn essentiële onderdelen.

Met een multimeter en een signaalvolger kun je prima storingzoeken in je eerste projecten. Die 2 kosten een fractie van wat een scoop moet kosten.

Er zijn trouwens hele volksstammen elektronica-reparateurs die geen scoop hebben of 'm nauwelijks gebruiken.

Laat TS gewoon kopen wat hij op dat moment nodig heeft. Dan kan hij zelf zien welke kant z'n hobby op gaat.

Don't Panic!

Op 15 oktober 2019 23:39:27 schreef Hensz:
Laat TS gewoon kopen wat hij op dat moment nodig heeft. Dan kan hij zelf zien welke kant z'n hobby op gaat.

Dat is het beste advies.
Eerst een (paar) keer lenen en als je dan tot de conclusie komt dat zelf hebben handiger is, dan koop je het benodigd stuk gereedschap of meetinstrument.

Lambiek

Special Member

Op 15 oktober 2019 23:49:49 schreef ohm pi:
Eerst een (paar) keer lenen.....

Lenen?, niet bij mij in ieder geval. Zeker niet aan een nog onervaren iemand. En dat bedoel ik niet rottig @TS. :) Met uitlenen heb ik zeer slechte ervaring, of je krijgt het helemaal niet terug, of het is stuk. En dan weten ze van niets. :(

En toch zou ik mijn scoop niet willen missen, als je er een hebt grijp je er toch snel naar moet ik zeggen.

@TS,
Een loupelamp kan ook handig zijn, die gebruik ik altijd bij het solderen. Al is dat misschien wel een beetje leeftijd gebonden. :)

Zelf heb ik ook veel gereedschap voor mechanische doeleinden en dat gebruik ik ook vaak, maar dat is niet bij iedere elektronicus zo natuurlijk. Maar ook dat zou ik niet willen missen.

EDIT:
O ja, een goed tekenprogramma is ook wel handig. Al kan dat ook op ruitjes papier natuurlijk.

Als je haar maar goed zit, GROETEN LAMBIEK.
GJ_

Moderator

Op 16 oktober 2019 08:50:57 schreef Lambiek: Lenen?, niet bij mij in ieder geval. Zeker niet aan een nog onervaren iemand.

Precies. Het meest voorkomende zijn de mensen die een kruisschroevendraaier willen lenen.
V "wat voor een?"
A "ehhh, gewoon een kruis, past altijd"
Die krijgt niks. Die maakt gereedschap en apparaten stuk.

Op 15 oktober 2019 21:48:07 schreef Bert_mc:
De noodzaak tot een skoop draagt zichzelf wel een.

Zolang we niet precies weten wat die projecten inhouden is het ook niet mogelijk een advies te geven. Ik heb een Fluke 123, die is vaak reuze handig maar zelden noodzakelijk gebleken.