Danita 3000AM zendt en ontvangt niet meer.

Ik heb een danita 3000AM die in eens niet meer zendt en ook niet meer ontvangt.

Bij het aanzetten hoor je wel het "pliep-plop" inschakel geluidje.
Ook de piepjes als je van kanaal wisselt of op de knopjes drukt.
Als je de microfoon in knijpt gaat de indicatie wel op TX maar er gebeurt niets.
Er is ook geen signaal indicatie
Buiten de biepjes komt er geen geluid uit.
Alleen als je van FM naar AM overschakelt komt er gekraak uit de speaker.
Bij het testen deed ie het prima maar toen ik hem na een paar maanden op de plank weer aansloot deed ie niks meer..

Ik zit met een groot vraagteken boven mijn hoofd.
Zou de PLL er uit liggen?
Heeft iemand een idee ?

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Ha knoppenknoeier,

Daar zit je wel in de goede richting :) welke apparatuur heb je in de toolbox om te meten ?

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Niet zoveel als ik heb gehad.
Buiten mijn weller soldeerstation en de nodige kabeltjes en het normale gereedschap is het met met paar een universeel meters een frequentie teller en een SWR meter wel gedaan.

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

mogelijk kortsluiting omdat de ompool diode is opgeblazen?

"tijd is relatief"

Op 16 oktober 2019 00:58:51 schreef Martin V:
mogelijk kortsluiting omdat de ompool diode is opgeblazen?

Hij is niet verkeerd om aangesloten geweest
Alle lichtjes en kies geluidjes doen het, alleen het zenden en ontvangen is "niet thuis".

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..
Er is spanning zonder stroom maar geen stroom zonder spanning

Ook al zou de PLL ontregeld kunnen zijn, valt in de stand FM nog altijd de bekende ruis te verwachten. Uit de openingspost valt niet duidelijk op te maken of dit het geval is.. Ik zet in op een losse verbinding.
Controleer met een loep de soldeerzijde van de print; controleer of er nergens een draad los zit; beweeg de bedrading met een vinger wat heen en weer (mode FM, squelch open). Tik met een niet-geleidend voorwerp op de print. Een weinig duwen op de print doe je ook.

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Op 16 oktober 2019 11:24:44 schreef tin.soldier:
Ook al zou de PLL ontregeld kunnen zijn, valt in de stand FM nog altijd de bekende ruis te verwachten. Uit de openingspost valt niet duidelijk op te maken of dit het geval is.. Ik zet in op een losse verbinding.
Controleer met een loep de soldeerzijde van de print; controleer of er nergens een draad los zit; beweeg de bedrading met een vinger wat heen en weer (mode FM, squelch open). Tik met een niet-geleidend voorwerp op de print. Een weinig duwen op de print doe je ook.

Het is niet alleen dat er geen FM ruis is hij zendt ook niet.
De bak blijft op de piepjes van de schakelaars totaal stil, ook met de squelch er af
Als ik de microfoon in knijp gaat de indicator in het display van RX naar TX.
De signaal indicator verandert ook naar een TX weergave maar niets slaat uit.
De naald van de SWR/vermogensmeter blijft op nul.
Met een testbak er naast krijg ik ook geen signaal indicatie op het display.

Het is net als:
de lampjes in je auto zeggen dat alles goed is, je verlichting doet het, je ventilator doet het, maar je startmotor doet niks als je wilt starten

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Anders toch per trap, transistor, meten of er spanning aanwezig is.Op de emitter van Q252 moet ca. 9 volt staan. Die voedt een deel van het apparaat. Succes!

Op 15 oktober 2019 18:56:28 schreef knoppenknoeier:
Ik heb een danita 3000AM die in eens niet meer zendt en ook niet meer ontvangt.
[bijlage]
Bij het aanzetten hoor je wel het "pliep-plop" inschakel geluidje.
Ook de piepjes als je van kanaal wisselt of op de knopjes drukt.
Als je de microfoon in knijpt gaat de indicatie wel op TX maar er gebeurt niets.
Er is ook geen signaal indicatie
Buiten de biepjes komt er geen geluid uit.
Alleen als je van FM naar AM overschakelt komt er gekraak uit de speaker.
Bij het testen deed ie het prima maar toen ik hem na een paar maanden op de plank weer aansloot deed ie niks meer..
[bijlage]
Ik zit met een groot vraagteken boven mijn hoofd.
Zou de PLL er uit liggen?
Heeft iemand een idee ?

Wat je bv wel kunt doen is met een voltmeter gaan meten of er spanning op de stuur en eindtrap komt daar voor heb een een voltmeter + schema nodig. En zit de antenne uitgang bv wel op een dummyload waar er bv een wattmeter voor staat , want zonder antenne op de PPT knop duwen is vragen om problemen maar dat zal je denk ook ik wel al wel weten ?

Oh ja ken je de uitsrpaak " meten is weten " en ik zou ook maar eens gaan rondkijken in de buurt van de oscillator als die de mist in gedaan is dan komt ook geen noot meer uit ? ken je iemand waar je dat kan meten ? (die ervaring bezit ik helaas niet maw meten met ik vermoed met een scoop ?)De PLL hoeft niet stuk te zijn als die bv niet oscilleert want dan komt er ook niks uit. Schiet me plots te binnen van vroeger toen ik ook actief was op 27 iets van 30 j geleden.

Niet meer oscilleren wil zeggen geen zendvermogen en niks ontvangen , ik zou daar eerst gaan zoeken wat ik denk en vermoed dat daar je probleem zit ? haal maar eerst de voltmeter uit de kast of la en pak het schema er bij en ga voltages meten ? dan kom je beslist veel verder en daar ben je ook wel een tijd zoet mee :X en als het toch buiten slecht weer is dan zie je toch geen sexy vrouwen op straat veel te koud voor hun O-)

" Niemand is volmaakt. Wij maken allemaal fouten, omdat we mensen zijn geen machines " Herman

Heb je het toestel laten vallen? De kristalletjes voor de oscillatoren in de PLL zijn gevoelig voor stoten en gaan wel eens stuk.
Maar hoe ga je dat testen met enkel een universele meter, een hamer en een beitel?
Probeer met een weerstandje , een diode en een condensatortje een detectie probe te maken. Als ie hoogohmig genoeg is om de oscillator niet te laten afslaan, kun je misschien met je universele meter toch iets meten.

@Herman,
Niet enkel meerdere opeenvolgende posten en racisme zijn hier uit den boze, maar ongeveer alles wat op -isme eindigt behalve socialisme. ;-)
Pas dus maar op mer je vrouw-onvriendelijke uitspraken
Maar je kunt wel gelijk hebben, k zie ook een oscillator als mogelijke oorzaak. Maar het kan vanalles zijn. Dat is natuurlijk de kunst van het foutzoeken.

[Bericht gewijzigd door grotedikken op 16 oktober 2019 22:44:29 (11%)]

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Heeft dat apparaat ook een pa stand , dan heb je ook die symtomen .
Probeer eens een losse luidspreker aan te sluiten op de pa uitgang .
Soms is het een slechte schakelaar op het front.

Dat is een terecht opmerking. In de PA stand is het de bedoeling het bakje te gebruiken als audioversterker met microfoon en naar buiten gerichte aparte luidspreker.. In die stand werkt de zender-ontvanger niet.Handig als je vigilante wil spelen in je wijk of tijdens een rally.
Misschien is het nog simpeler en staat die schakelaar gewoon in de verkeerde stand en is er niks stuk. Misschien helpt het een paar maal die schakelaar weg en weer te schakelen als ie vervuild is..

Rust roest, en nog geen klein beetje, ik kan er van meespreken.

Op 16 oktober 2019 20:39:35 schreef Herman - Belgie:

Wat je bv wel kunt doen is met een voltmeter gaan meten of er spanning op de stuur en eindtrap komt daar voor heb een een voltmeter + schema nodig.

Om even te beginnen ik zet hier pas een vraag neer als ik op een dood spoor zit..
Ik heb inmiddels een schema maar ook zonder kan ik de eindtrap wel vinden en opmeten en dit is het eerste wat ik doe, de eind trap krijgt geen aansturing, bovendien heeft ie ook geen ontvangst

En zit de antenne uitgang bv wel op een dummyload waar er bv een wattmeter voor staat , want zonder antenne op de PPT knop duwen is vragen om problemen maar dat zal je denk ook ik wel al wel weten ?

Ik ben geen beginneling als je dat bedoelt..

Oh ja ken je de uitsrpaak " meten is weten "

Ik ben geen beginneling als je dat bedoelt..

en ik zou ook maar eens gaan rondkijken in de buurt van de oscillator als die de mist in gedaan is dan komt ook geen noot meer uit ?

dat was ook mijn conclusie al "Zou er iets mis zijn met de PLL?", ik vraag me af heb jij mijn hele vraag wel gelezen ?

ken je iemand waar je dat kan meten ? (die ervaring bezit ik helaas niet maw meten met ik vermoed met een scoop ?)De PLL hoeft niet stuk te zijn als die bv niet oscilleert want dan komt er ook niks uit.

precies

Schiet me plots te binnen van vroeger toen ik ook actief was op 27 iets van 30 j geleden.

Mijn 27MC verleden begon in 1978 en ik heb sinds 1994 een zendamateur licentie ik weet wel het een en ander maar dit apparaat is van een nieuwere generatie dan ik gewend ben.

Niet meer oscilleren wil zeggen geen zendvermogen en niks ontvangen , ik zou daar eerst gaan zoeken wat ik denk en vermoed dat daar je probleem zit ? haal maar eerst de voltmeter uit de kast of la en pak het schema er bij en ga voltages meten ? dan kom je beslist veel verder en daar ben je ook wel een tijd zoet mee :X en als het toch buiten slecht weer is dan zie je toch geen sexy vrouwen op straat veel te koud voor hun O-)

Ik heb al deze dingen al lang gedaan en het ontgaat me een beetje waar sexitische opmerkingen mijn probleem iets tengoed komen?

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Op 16 oktober 2019 22:38:50 schreef grotedikken
Heb je het toestel laten vallen? De kristalletjes voor de oscillatoren in de PLL zijn gevoelig voor stoten en gaan wel eens stuk.

Ik heb het nog nooit mee gemaakt maar het zou natuurlijk kunnen gebeuren, in mijn geval is het dingetje werkend op de plank komen liggen, wie weet is ie in z'n slaap overleden ? (grapje)

Maar hoe ga je dat testen met enkel een universele meter, een hamer en een beitel?

Ik gebruik een Hamer, Bacho en Waterpomptang en een universeel meter alleen om passief spanning te meten, en heb een hele mooie analoge meter voor dat doel.(met een naaldje)

Probeer met een weerstandje , een diode en een condensatortje een detectie probe te maken. Als ie hoogohmig genoeg is om de oscillator niet te laten afslaan, kun je misschien met je universele meter toch iets meten.

Al met al ben ik nog niet veel verder

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Op 16 oktober 2019 20:02:20 schreef Bert jan:
Anders toch per trap, transistor, meten of er spanning aanwezig is.Op de emitter van Q252 moet ca. 9 volt staan. Die voedt een deel van het apparaat. Succes!

Als ie alleen niet zou zenden is dat de aagewezen manier, maar in mijn geval ontvangt ie ook niet en geeft zelfs geen ruis

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Op 17 oktober 2019 08:02:01 schreef bert!ne:
Heeft dat apparaat ook een pa stand , dan heb je ook die symtomen .
Probeer eens een losse luidspreker aan te sluiten op de pa uitgang .
Soms is het een slechte schakelaar op het front.

Er zit geen pa op en m.u.v. de aan en uit knop op de vollume regelaar ook geen schakelaars in die zin.
Er zitten alleen druk toetsje op het voorfront en dat al die toetsjes werken kun je in het display zien, dat werkt wel.
alleen het zenden en ontvangen doet niks

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Op 19 oktober 2019 13:01:26 schreef grotedikken:
Dat is een terecht opmerking. In de PA stand is het de bedoeling het bakje te gebruiken als audioversterker met microfoon en naar buiten gerichte aparte luidspreker.. In die stand werkt de zender-ontvanger niet.Handig als je vigilante wil spelen in je wijk of tijdens een rally.
Misschien is het nog simpeler en staat die schakelaar gewoon in de verkeerde stand en is er niks stuk. Misschien helpt het een paar maal die schakelaar weg en weer te schakelen als ie vervuild is..

Er zitten geen schakelaars op, in die zin van het woord.
Alleen maar druktoetsjes voor de menu functie
Er zit géén pa op of andere functie die het radiogedeelte uitschakelen.

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

In de handleiding van dit toestel staat niet beschreven hoe je kunt resetten, als het al kan. Maar er staat wel hoe je de (een) setup moet uitvoeren. Op pagina 4.

http://www.servicedocs.com/ARTIKELEN/7200237610001.pdf

Misschien helpt het?

Op 19 oktober 2019 15:59:43 schreef tin.soldier:
In de handleiding van dit toestel staat niet beschreven hoe je kunt resetten, als het al kan. Maar er staat wel hoe je de (een) setup moet uitvoeren. Op pagina 4.

http://www.servicedocs.com/ARTIKELEN/7200237610001.pdf

Misschien helpt het?

Bedankt, hier heb ik wat aan, ik hoop dat de 3000 multi (van die PDf) niet te veel verschilt van de 3000 AM die overigens ook FM heeft, waarom ze hem dan AM hebben genoemd ontgaat me een beetje.
Ik ga het door snuffelen

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Ha knoppenknoeier,

Je kunt in ieder geval spanning en frequentie meten dat is mooi :)
En je heb het schema heel belangrijk met het zoeken.
In eerste instantie kan je eens kijken of het een en ander reageert op commando dus werkt de display normaal en belangrijk werkt het geheugen ?
Als je de indruk heb dat alles te bedienen is kan je gaan meten.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Ik heb het ding weer eens open gehaald en Wat ik ook doe metingen doen niks.
Mijn frequentie teller probe laar ook geen verschillen zien op de meter, en toen heb het eens met een vergrootglas bekeken.
Hierbij vond ik dit:

Dit was me nog niet eerder op gevallen, nu komt het wel vaker voor dat er over bepaalde onderdelen een klodder waxine zit (ik geloof tenminste dat het waxine is) maar dit lijkt mij iets anders

Ik ga in elk geval die dingen eens vervangen en zien wat er gebeurt.

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..

Ha knoppenknoeier,

Duidelijk de reden dat om de functies vroeg is de volgende, de microcontroller gaat buiten de schakelaar om er staat dus (mits spanning op het apparaat) ten alle tijden spanning op de MC.
Verder wordt het apparaat door middel van een stabilisatie circuit gevoed.

Mijn vervolg vraag zou dus geweest zijn alles werkt qua bediening (ga ik even van uit) dan ga je verder met de voeding maar daar ben je al bij beland :D
Je kunt over de elco C252 even meten of hier spanning over staat dat is massa en een an de poten kan niet missen.

Groet,
Henk.

Everything should be as simple as possible, but not simpler.

Dit was dus inderdaad geen was, ik heb twee elcootjes van 100µF en beiden lijken mij niet erg fris.

Na het vervangen ontvangt en zendt hij weer en staat nu maar te test draaien..

Ik ga hem eens een paar dagen aan laten staan en zien wat er gebeurt.
Mijn vermoeden is dat ie per ongeluk eens 24volt heeft gekregen (ik heb hem van een vrachtwagen chauffeur).
Nu maar afwachten.

cj-tronics bedankt voor die link naar het schema, zonder had ik niet geweten wat voor waarde die dingen hadden(zie foto)
En tin.soldier bedankt voor de link naar de handleiding, is ook heel handig.

zelfs al heb je het gedaan, geven ze je nog de schuld..