hf ontsteking van tig lasapparaat stuk.

Hallo.

Ik ben in het bezit van een Kemppi tig evo 200 lasapparaat.Nu is het probleem dat de hf ontsteking niet meer werkt. Dus ik ben op onderzoek uitgegaan. En de print die de vonk ontsteken moet heeft een uitgangs- spanning van 13 volt naar de spoel toe zodra ik op de hf knop druk. Dus deze lijkt mij wel in orde. Ook kan ik geen verbrande of kapotte diode of condensator vinden op de printplaat.
dus nu heb ik de spoel gedemonteerd. maar nu kom ik niet verder omdat ik de werking van de spoel niet begrijp. wie kan mij daarbij helpen ?

ik heb de weerstand van de witte draad gemeten waar dus de 13 Volt op komt. Dan geeft de multimeter 0.0 aan. ook vind ik het vreemd dat de witte draad maar 1 keer rond de spoel gaat zoals te zien is op de foto's.

Op de foto's kun je evt het type spoel zien.
en op het schema kun je de hf print zien bij A002. en de spoel die op de foto's staat is t003. De witte draden zitten op stekker x3

Is er iemand die mij dit type spoel/ding kan uitleggen?
als er eventueel meer info nodig is. Dan hoor ik het graag

alvast bedankt.
Henkie

002 heeft een hoogfrequente uitgang waar niets zinnigs kan aan worden gemeten. De werking berust meestal op die van een dimmer waarbij het ontstoringsspoel de primaire van T003 is. De hoogfrequente rommel die hier wordt verwekt superponeerd zich op de secundaire van 003 en zo naar de toorts.
1 omwenteling is idd niet veel. Ik kwam ze veel tegen waarbij de secundaire een roodkoperen opgerolde pijp was en de primaire draad er doorheen was gehaald, maar dan zonder kern. De doosjes gaan soms wel stuk, bij plasmasnijders ook. Amper of niet herstelbaar als ze zijn in gegoten.

Hallo Jeroen.

Bedankt voor uw antwoord. Ik zal even een aantal vak termen moeten googlen zoals superponeerd. Zo kan ik mooi leren van dit project. De 2 witte draden zitten niet 360 graden om de spoel maar 180 graden. Zoals een lus. Ik weet ook niet of het wel eens een spoel is. Dat is dus ook mij vraag aan jullie.

En wat bedoel je met. De doosjes gaan soms wel stuk. Ik kan er namelijk niks beschadigds aan zien. Ook de magneet die erdoor heen loopt zie ik niks aan.

Nog een paar foto's. Hoe meer info hoe beter denk ik altijd maar.

Er lijkt weinig mis te zijn met die transformator, ik weet niet waarom je daarop blijft focussen, maar ik denk dat het eerder in het circuit al fout gaat. Met een verhouding 1:12 en een ontsteekspanning van 12kV moet er al een puls van 1kV op die witte draad komen. Jouw conclusie "er staat 13V op, zal wel goed zijn" lijkt me dus fout en om eerlijk te zijn wel heel kort door de bocht aangezien je naar eigen zeggen niet snapt hoe zo'n systeem werkt.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

Hallo sparky

Ik denk dat je gelijk hebt dat ik er niks van snap. Maar daarom stel ik mijn vraag hier ook. Hoe deze spoel werkt. Als u zegt dat de spoel goed lijkt zal ik mij mij verder richten op de
Print. Er zit 1 igtb op dus ik zal die eens onderzoeken.

hallo.

ik heb de igtb door gemeten met de multimeter. en deze lijkt in orde.

Er kan ook iets mis zijn met het ON/OFF signaal. De ontsteking gaat ON zolang er geen lasstroom vloeit. Eens de vlamboog ontstoken stopt de ontsteking. Enkel voor het lassen van aluminium blijft de ontsteking doorgaan om de nuldoorgangen van de wisselstroom op te vangen. Is schakeling 002 een apart bordje of geïntegreerd op het moederbord? Veel fotos zie ik van een onderdeel wat nooit stuk gaat. Als die ontstekingsmodule eruit kan, zou je die buiten het toestel kunnen koppelen aan de trafo en daar een spark aan maken. Op welke spanning werkt de ontsteking?

hallo jerome.

002 is een apart bordje. die heb ik er vanavond even afgehaald om de igbt los te solderen en te testen. Ook kun je in de link die ik getuurt heb de service handleiding vinden. met dus de schema's en het desbetreffende bordje. zover als ik kan lezen werkt de ontsteking op ongeveer 13 volt.
maar ik zie vast iets over het hoofd.
ik zal het on-off signaal een na kijken

C__inetpub_domino-sites_ru_kemppi_com_inet_kemppi_kit.nsf_0_6859532d04c6a5fcc22578c5003a65a3_$FILE.p

Dit pdfje bedoelde ik.
En zodra ik bij print 002 meet op punt x3. en druk de toorts knop in. Dan komt daar 13 volt te staan. echter moet de connector er dan wel af zijn.
dus de on/off lijkt mij in orde dan ?

[Bericht gewijzigd door henkie119 op 22 januari 2020 21:33:31 (71%)]

maartenbakker

Special Member

Zo'n spoel wordt aangestuurd met tientallen tot honderden kilohertzen, en daar zal wel iets misgaan.

Dat je iets van spanning meet, betekent dat een deel van de schakeling niet helemaal of zelfs niet stuk is, maar daar kom je niet verder mee.

Hoe heb je de IGBT gemeten? Als die echt nog goed is, krijgt hij misschien geen aansturing, maar dat wordt een ingewikkelde klus.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op 22 januari 2020 22:11:36 (58%)]

"The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Ik verwacht dat die IGBT en condensator met een spanning van ~1kV ontlaadt over die primaire wikkeling, om op 6-12kV aan de secundaire kant te komen. Zie je een hoogspanningscondensator in de buurt van die IGBT? In dat geval is de schakeling die de condensator moet opladen wellicht defect, of zoals anderen al aangaven, de aansturing van de IGBT zelf, of gaat het al veel eerder mis, met een stuursignaal naar de module. Het is ook nog mogelijk dat er een hulpvoeding (5V of 12V of zo) ontbreekt.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken

hallo.

Ik denk dat ik weel een stukje verder ben na aanleiding van alle tips.
De igbt heb ik getest aan de hand van dit filmpje.
https://www.youtube.com/watch?v=_Ygmbfw-9XE
hiervoor heb ik de de igbt (k25n120) uiteraard los gesoldeerd.

Maar nu denk ik toch dat hij stuk is.
Omdat het blauwe relais goed doorschakelt. ik geen kapotte diodes kan vinden.

de spanningen die ik meet bij de igbt zijn.
gate 105 volt.
collector 850 volt
emitter 105

Klopt dit wel? Ik bedoel de emitter gaat richting de witte draad richting de spoel.Maar moet daar dan ook geen 850 volt op komen voor de vonk?

dit is trouwens de gehele print.
en weet iemand misschien een vervanging igbt nummer ?