Wersi piano defect

Vraagje: Ik heb een digitale piano van Wersi. Helaas komt er geen geluid meer uit... De piano werkt voor 10-15 seconden en loopt dan vast. Het is net alsof er een condensator zichzelf oplaad en zodra die vol is, dan een soort sluiting veroorzaakt. Of dit strookt met het ontbreken van het geluid bij toetsaanslagen weet ik niet.

Is er iemand, of kent iemand een persoon die goed is met elektra en/of de elcos kan doormeten? (En het ook wil natuurlijk)

Of gewoon de gouden tip naar de oplossing mag ook ?

Deze heeft merendeels met het geluid te maken, gezien ook dat de speakers hierop aangesloten zitten

Sine

Moderator

Het is net alsof er een condensator zichzelf oplaad en zodra die vol is, dan een soort sluiting veroorzaakt.

Hoe kom je tot die conclusie?

Gezien de hoop digitale frut in dat ding zou ik daar ook eens kritisch naar kijken.

Ik zie ook een backup accutje, die dingen willen nog al eens graag gaan lekken en daarbij de rest van de print opvreten.

Bedankt voor je reactie! Allereerst wil ik even zeggen dat ik een electro-analfabeet ben. Dus ik benoem gewoon hoe ik de situatie interpreteer haha

Dat kleine Varta batterijtje lekt zo op het oog niet, als ik goed kijk zie ik wel iets bij een pootje.
Als deze kapot zou zijn, kan dat dan tot gevolg hebben dat het toestel volledig vastloopt na 10-15sec? En dat al vanaf aanzetten er geen geluid is bij toetsaanslagen?

Technische kennen van elektra heb ik niet, maar ben wel handig genoeg om een nieuw batterijtje er in te solderen. Maar wat niet hoeft, daar leg ik liever geen risico neer...

Ik denk dat het batterijtje ooit wel gelekt heeft en al is vervangen, de aangetaste omgeving ziet er schoongekrabt uit. In de omgeving van het batterijtje is de print wellicht ook aangetast en zijn er componenten beschadigd of printsporen onderbroken. Daar zou ik beginnen alles na te meten. Ik denk dat je er inderdaad iemand bij moet halen.

Statistics are like a bikini: What they show is suggestive, but what they hide is vital.

Als ik het zo bekijk is er niet, of niet goed, schoongemaakt. Het IC achter de batterij heeft duidelijk blauwgroene aanslag op de pootjes.

Dit zou zondermeer het eerste zijn waar ik mee zou beginnen: mechanisch schoonmaken, met azijn de basen neutraliseren, met IPA naspoelen. Dan alle defecte sporen herstellen. En eventuele door corrosie aangetaste halfgeleiders vervangen. Die gaan uiteindelijk toch vaak stuk.
Ik heb in mijn elektrische piano 2 rammen moeten vervangen omdat een paar maanden na het succesvol herstel van de printsporen het ding er toch weer mee ophield.

Dit alles gezegd hebbende is de foutomschrijving niet helemaal typisch voor batterijschade, dus na bovenstaand herstel kan het zijn dat er nog wat anders defect blijkt.

If you want to succeed, double your failure rate.
joopv

Golden Member

De grondplaat rond de montagesteun van de print bij die accu is ook grootschalig aangetast - door chemische rommel uit die vorige accu?

Als die vorige accu zo veel gelekt heeft dan zal de hele PCB omgeving van die accu gereviseerd moeten worden.

Henk H.

Golden Member

Werkte de piano bij jou voordat de storing optrad? Of heb je m gebruikt gekocht en bleek bij proberen dat hij deze storing heeft?

Ik zie ook wat vreemde klemmen om draden af te takken (die rode blokjes). Is de tweede luidspreker er later bijgeplaatst misschien?

Die blokjes was mij ook opgevallen, beetje prutswerk maar het functioneert. Er zijn overigens geen speakers bijgeplaatst dus de exacte reden van dit weet ik niet.

De piano heb ik gekregen, hij werkte met geluid weliswaar dezelfde 10-15 seconden. Nu totaal geen geluid meer.

Ik zal de printplaat waar het batterijtje op zit demonteren en schoonmaken. Is het een idee om de soldeer punten aan te tippen met een soldeerbout?

Achterzijde best aangetast....

De drie soldeer punten waar m’n vinger naar wijst zijn van de batterij. Je ziet er naast wat aangetast waar iemand al iets mee heeft gedaan ?

Ik schoonmaken valt me op dat er twee punten van een chip met een klodder soldeer met elkaar verbonden zijn. Geen idee of dat de bedoeling kan zijn...

Tips om dit op te knappen??

Shiptronic

Overleden

niks aan doen, wel zou ik een glasvezelstift kopen voor het schoonmaak werk, dit is nogal lomp ;)

Wie de vraag stelt, zal met het antwoord moeten leren leven.

Het ziet er allemaal bar slecht uit, alle ic moeten vervangen worden of goed gepoetst.
Alle weerstanden, dioden eruit ook de connectors eruit en schoonmaken, de printsporen controleren.

Dit zal een heel klusje zijn zo te zien. Er is duidelijk ook vochtschade te zien overal.
Dit wordt een moeilijke klus, haal er iemand bij die je kan helpen en er verstand van heeft!

Dit apparaat heeft duidelijk ergens in een vochtige omgeving staan rotten...

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.
Henk H.

Golden Member

Alles van de print solderen lijkt me wat overkill, je loopt dan ook het risico op beschadiging van de print (loslaten printbanen) als dat niet deskundig/met het juiste gereedschap en voldoende geduld gedaan wordt. En dan maar hopen dat alles weer in de juiste manier (diode's, elco's) terug op de print komt.

Schoonmaken met een glasvezelstift, dan poetsen met IPA en dan weer eens kijken hoe het er voor staat lijkt me verstandig.

Begin maar eens met wat azijn aan te brengen met wattenstokje overal, je zal het zeker zien bruisen.
Dan goed poetsen en spoelen met IPA en glasvezelborstel en eventueel ook een oude tandenborstel met azijn erbij.

Ook de andere printen moeten grondig gepoetst worden, want zoals gezegd is er overal corrosie door vocht ontstaan.

Hier is een mooi filmpje te zien op youtube hoe je een aangetaste print met chips, weerstanden enz... Goed kan poetsen en herstellen.

https://www.youtube.com/watch?v=KS4fcMNu_8k

https://www.youtube.com/watch?v=-OCwFkhF_RY

Dit is van een computer maar is net hetzelfde van jou in grote lijnen. Je hebt ook een erg ingewikkelde print met speciale Custom Made Wersi chips.
Zoals je ziet niet zo makkelijk te doen voor een leek.

A good housewife opens the fridge-door at zero cross point of AC cycle.

Thanks! Projectje is begonnen...

Maar die twee pootjes van die chip die met een klodder verbonden zijn, kan dat wel kloppen?

Henk H.

Golden Member

Dat zou kunnen. Als die pennen met elkaar verbonden moeten worden kan er een printspoor tussen die pootjes onder de tin liggen. Soms worden pootjes die met elkaar verbonden moeten zijn ook verbonden met tin (zonder dat er een spoor onder ligt). De datasheet van het IC (de chip) kan meer vertellen over de functie van de pins en van daaruit kun je concluderen of het logisch is of niet dat daar tin zit.

Bij sommige IC's is het bijvoorbeeld verstandig om ongebruikte ingangen met de GND of VCC ("plus" van de voeding) te verbinden om te voorkomen dat een zwevende ingang gekke effecten veroorzaakt.

Vooralsnog zou ik die verbinding gewoon laten zitten en eerst gaan schoonmaken. Azijn wel goed wegspoelen!

[Bericht gewijzigd door Henk H. op donderdag 27 februari 2020 16:57:35 (33%)

Ik hoop voor je dat die EF68B50 nog goed is, want ik vraag me af of je daar nog een vervanger voor kunt vinden.

Jammer dat de vorige knutselaar half werk heeft verzet, want het was toen waarschijnlijk minder moeite geweest om alles in 1 keer door goed te doen.

Zoals gezegd alles schoonmaken, ook mechanisch (glasvezelpen) en neutraliseren met schoonmaakazijn. Daarna naspoelen.

Ik zie sporen lopen die best wel aangetast kunnen zijn. Ook zie ik eilandjes waarvan ik niet zeker ben of ze nog aan het spoor vast zitten. Ik vermoed geen vochtschade zoals CrossfireX suggereert, maar ik denk dat het allemaal door de lekke batterij komt. Het beeld dat ik zie is precies wat je aantreft in zo'n geval. Ik heb genoeg arcades en gokkasten met die probleem gezien. En zoals gezegd dus ook mijn eigen elektrische piano.

Ga zonder ervaring niet zelf dingen uitsolderen. Grote kans dat je heel je bord sloopt, en de componenten zelf misschien ook.

If you want to succeed, double your failure rate.
bprosman

Golden Member

Ik hoop voor je dat die EF68B50 nog goed is, want ik vraag me af of je daar nog een vervanger voor kunt vinden

Das toch een gewone ACIA (seriele interface) ?
Vroeg me al af wat die in een piano deed.

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.

Beginnen met reinigen is één mogelijkheid maar ik zou beginnen meten.
Alle voedingsspanningen ok? werkt de eindversterker nog? alle connectors eens herplaatsen, enz...
Een scoop zou ideaal zijn.

LDmicro user.

@MGP: Als het ding het steeds 10-15 seconden doet eerst, dan zou ik (zoals ik al vermeldde) het in eerste instantie ook in een andere richting zoeken. Dus an sich ben ik het met je eens. Maar die batterijschade is dusdanig dat die sowieso aangepakt moet worden.
Dus zou ik daarmee beginnen, want TS zegt zelf "electro-analfabeet" te zijn, dus ik verwacht niet dat die een scoop uit de hoed tovert.
Als het ding het na het herstel van de batterijschade ineens weer doet hoef je ook geen voedingsspanning of versterker meer door te meten.
.

Op 27 februari 2020 18:14:30 schreef bprosman:
Das toch een gewone ACIA (seriele interface) ?

Ja, is zoiets nog gewoon verkrijgbaar dan? Ik heb niet eens gezocht moet ik eerlijk toegeven...

If you want to succeed, double your failure rate.
bprosman

Golden Member

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

HOED U VOOR GEVAARLIJKE WOORDENSCHAT!

Of een 6850 een "gewone" UART/ACIA is hangt er maar van af wat men "gewoon" vindt. Bv. iemand die zich tot op vandaag prima amuseert met de EE1000-reeks kan een AF116 een "gewone" transistor vinden - wellicht zal niet iedereen daarmee instemmen, maar dat is puur een kwestie van eigen standpunt, en dus eigenlijk irrelevant.

Een 6850 was ooit courant, jawel; maar het is lang geleden. Vandaag zijn "dedicated" UART/ACIA-chips zoals deze 6850 zelfs niet meer courant, als de functie nog voorkomt dan is ze mee ingebouwd in een veel complexere chip, ergens in de zijlijn.

Vroeg me al af wat die in een piano deed

midi-koppeling, misschien?

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord
bprosman

Golden Member

Of een 6850 een "gewone" UART/ACIA is hangt er maar van af wat men "gewoon" vindt.

Laat ik zeggen dat ik een UART / ACIA (6850) "gewoner" vind (en beter verkrijgbaar) dan bijvoorbeeld de specialistische Sescosem IC's die veelvuldig in elektronische orgels en piano's gebruikt werden in de jaren '80, en als ik de foto's zie , dan zie ik ook nog wat custom Wersi IC's zitten waar ik veel banger voor ben mochten die ooit kapot gaan.

midi-koppeling, muisschien?

Dat zou inderdaad kunnen.
En wat de(ze) piano betreft , ben ik het met vorige posters eens. Die lek-troep moet opgeruimd worden maar qua symptomen lijkt het ook niet op lekschade. Ook gokkasten, doen het wel of niet, meestal niet eerst 15 sec wel.

[Bericht gewijzigd door bprosman op donderdag 27 februari 2020 18:42:35 (25%)

De jongere generatie loopt veel te vaak zijn PIC achterna.
big_fat_mama

Zie Paulinha_B

Hm, dat custom chips nog veel minder "gewoon" zijn staat buiten discussie, jawel.Dat maakt nog niet dat een 6850 op iedere straathoek "gewoon" te koop is...

Relevanter misschien, terug naar de openingsvraag:

gewoon de gouden tip naar de oplossing

(en ook daar wordt er losjesweg over "gewoon" gepraat, zonder verdere duiding...)

Wat is dan wel "de oplossing", m.a.w. wat is het streefdoel:
1/ apparaat geeft terug klank, hopelijk min of meer zoals oorspronkelijk
2/ apparaat is terug in de oorspronkelijke staat, of zo dichtbij als realistisch haalbaar/betaalbaar, en klinkt terug "zoals nieuw"
3/ apparaat geeft misschien terug klank, misschien ook niet, maar we weten tenminste wat er schortte

de derde optie zal het wel niet zijn, denk ik, maar alnaargelang de keuze voor 1/ of 2/ zou men wel eens eerst de print kunnen opkalefateren dan wel eerst de grondoorzaak uitpluizen.

hoe beter de vraag geschreven, zoveel te meer kans op goed antwoord