Op 27 februari 2020 19:21:27 schreef CrossFireX:
@Turbokeu; Pas op met wat je zegt, want je raakt bij velen een gevoelige snaar...
Een gevoelige snaar...? Waarom?
Ik wist met 100% zekerheid dat er hier dergelijke replies gingen volgen maar dat kan me geen geen bal schelen, mijn diagnose is correct...
Ik weet enkel dat ik (indertijd, 1976-1979) de beste koeltechnieker was bij Allumalux (Bosch België) en dat géén van mijn collega's aan mijn poepje kon ruiken qua diagnose (op misschien één collega na, we waren trouwens 'rivalen').
Op 27 februari 2020 19:26:31 schreef maartenbakker:
@Turbokeu: Dat is allemaal niet zo'n probleem denk ik, dat soort klussen aan koelkasten is net zoiets als BGA rework. Je moet het gereedschap en de ervaring hebben en dan is het uitstekend te doen. Ik kan het allebei nog niet en als ik ga investeren dan is het eerder in BGA's, maar toch. Ik weet dat het geen tovenarij is allemaal.
Tja, als je het zegt...
Ik weet enkel dat bij Allumalux na werken waarbij het koelcircuit geledigd werdt (imperatief als er moet gelast worden) er nadien een volledige spoeling en daarna nog een druktest uitgevoerd werdt (bij de klant met R12, in het atelier met stikstofgas).
Pas daarna werdt het koelcircuit vacuum getrokken gedurende minstens 20-40minuten met een specifiek vacuum/vulstation.
Dit was o.a. nodig om via onderdruk de resterende vochtigheid in het koelcircuit te verwijderen (ledigen/openen van het koelcircuit betekende trouwens altijd de deshydrator vervangen).
Het (dure!) vulstation bestond uit een industriële gecombineerde vacuumpomp en een glazen cylinder die met vloeibaar R12 uit een 12 liter-tank kon bijgevuld werdt.
Een aantal kranen lieten toe het koelcircuit in verbinding te stellen/af te sluiten van de vacuumpomp/het vulstation en de cylinder te vullen.
De glazen cylinder van het vulstation was voorzien van schaalverdelingen in gram voor R12 bij verschillende omgevingstemperaturen zodat we met de door de fabrikant aangegeven exacte hoeveelheid vloeibaar R12 het koelcircuit konden vullen.
Ten laatste was er nog een manometer die de druk van het vloeibaar R12 (ca. 4-4.5 kg/cm², en de vacuumonderdruk (tot -1 kg/cm² dacht ik)) aangaf.
Verder zal dit gewoon een klasse A of A+ zijn, dan maakt die extra + bijna niets uit in euro's per jaar en is het alleen de afweging of je het repareren en vullen goedkoper kan doen dan de aanschaf van een nieuwe.
Daarmee ben ik niet akkoord.
Een compressor die draait maar niet koelt heeft maar 2 (en een half) oorzaken:
- Compressor heeft te weinig druk: Reken op geschat actueel minstens (geschat) 250-300€ voor een nieuwe compressor + een aantal werkuren + gas + zilver lasstaven -> niet economisch verantwoord, ook niet voor een A+++++++++++ kast.
- Gaslek: (Sorry, vandaag geen tijd meer, zal er later over uitweiden...)
Laatste opties:
- Obstructie (2 maal tegengekomen op 3.5 jaar loopbaan bij Bosch).
Vanaf de hogedrukleiding van de compressor gaat het koelcircuit naar de condensor (stalen rooster achteraan de koel/vrieskast of auto-achtige stalen radiator onderaan) naar de deshydrator.
Vanaf de deshydrator gaat de hogedrukleiding over in een capillaire (koperen) buis met een buitendiameter van ca. 2.5mm en een binnendiameter van ca. 1mm.
Een minuscuul deeltje van een droogkorrel in de deshydrator kan hier een verstopping creëren (gemakkelijk te diagnosticeren vermits de uitgang van de deshydrator bevriest).
Oplossing: ledigen van het circuit, deshydrator vervangen, capillaire iets inkorten, vacuumtrekken + druktesten + hervullen.
- Olieobstructie: Een aantal maal tegengekomen.
Bij het verkeerd vervoeren (horizontaal en geen inachtneming van de aangeraden vertikale rustperiode na vervoer, door de klant zelf of de leverancier) van de koel/vrieskast kan er smeerolie van de compressor via de hogedrukleiding tot in de capillaire buis vloeien.
Bij het inschakelen vormt deze smeerolie vervolgens een volledige of partieële obstructie van de capillaire buis.
Enige oplossing: Spoelen van het koelcircuit met vloeibaar R12 tot de verstopping verdwenen is (uit eigen ervaring kan dit 2-3 uur tot meer dan 8 uur duren!).
ik ga op de diagnose van smd af als het er op aankomt, hij heeft veel meer ervaring met koelkasten.
Ik twijfel niet aan de skills van smd. Als hij in mijn ogen zò goed is als ik denk zal hij mijn diagnose waarschijnlijk niet in twijfel trekken.