Verdachte Elco?!

RAAF12

Golden Member

Deskundigen zoals Ir. Hellings beschrijven de voorkeur van de ECC81 (lage Ri) boven de ECC83 als fasedraaier. Er zijn idd ook schema's met een ECC83 als fasedraaier. Overigens zijn er diverse schema's van fasedraaier schakelingen. Blijkbaar kregen de gitaarversterker ontwerpers later pas door dat de wat onbekendere, voor HF ontwikkelde ECC81, de betere keuze was.
Philip oa. gebruikte de 85 in FM front-ends. Ook werd op die plek de EC92 ingezet wat eigenlijk een 'halve' ECC81 is :-) Maar dus prima bruikbaar voor audio.

Ontwerpen van versterkers van Hellings in pdf https://nvhrbiblio.nl/biblio/boek/Het%20ontwerpen%20van%20versterkers.…

maartenbakker

Golden Member

Hij is zonder meer bruikbaar, maar met dezelfde instelling? Lijkt me niet.

[Bericht gewijzigd door maartenbakker op maandag 30 maart 2020 00:27:26 (11%)

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Oke, dank voor alle antwoorden.

Dan nog heel even terug komend op de verschillende vermogens in weerstanden. Ik kan niet zo zien of de weerstand een 0,25W of een 0,6W weerstand is? Dat de ene een gelige hoofdkleur heeft en de andere een blauwe, wil niets zeggen over het vermogen denk ik??

RAAF12

Golden Member

Op 29 maart 2020 22:22:46 schreef maartenbakker:
Hij is zonder meer bruikbaar, maar met dezelfde instelling? Lijkt me niet.

EC92=½ ECC81
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec92.html

Ik meen dat die EC92 ook voor kwam in Duitse radio's met FM tuner. Die stopten meestal Valvo, Lorenz of Telefunken buizen in hun apparaten. Die ECC85 dubbeltriode zat volgens mij in de Philips Plano's met FM monotuner.

@OP voor anodeweerstanden neem je 1Watt types evt. de toegestane spanningsval opzoeken in de specs. Mooi dat de amp weer doet wat die doen moet.