gevaarlijke verdeeldozen

Peter_dtn

Golden Member

zoals gevraagd wat plaatjes van de aansluiting, ik schat dat de aansluitkabel 2.5mm2 is..

Anoniem

Op 10 mei 2020 18:05:44 schreef EricP:

Het is een systeem bedacht door een raamambtenaar en zijn koffie leut maatjes. DAT mis zou gaan stond al voor introductie vast...

Dat is nu net een reactie van de beste stuurman die aan de wal staat ;-)"
Ik kan het je niet eens kwalijk nemen. De meeste technici zijn specialisten die zeer intensief met een beperkt gamma aan activiteiten bezig zijn. Ongeacht hoe succesvol en bekwaam ze zijn op hun vakgebied, ze zijn niet geplaatst om een overzicht te hebben over het hele plaatje. Een aantal regels en verplichtingen worden dan niet begrepen en al gauw als een hinderpaal gezien. De schuld wordt dan afgereageerd op de regelgevers die allemaal idioten en koffieslurpers zijn. Al geef ik toe dat het koffiedrinken onder die ambtenaren een ceremonie is die kan tellen ;-) Vaak een moment om ideeën uit te wisselen want tijdens die pauzes ontstaan discussies gerelateerd aan waar men mee bezig is.
Zelden gaat het over de laatste mode of de schoolresultaten van Japie.

Nou ja, open gaat het. Is het niet goedschiks, dan is het wel kwaadschiks. Mensen als Henri (en ik zelf denk ik ook wel...) proberen het nog een beetje 'netjes' te doen. Maar ja... het zal toch niet de eerste keer zijn dat er 3cm naast de verdeeldoos een kroonsteentje zit. Want de kabel was gesmolten en het ding kan niet open. Of het ding met duct tape dicht zit. Want het waren zulke rare schroeven!

Waarom moet het open? Als de kinderveiligheid gebroken is, of het contact uitgegebrand is kun je er toch niks aan verhelpen en als de kabel gesmolten is, zet je er geen nieuwe aan, maar ga je ervan uit dat het geheel niet geschikt was voor het vermogen dat je erop aansloot en koop je een nieuwe die beter voldoet.
Die veiligheidsregels zijn gemaakt om het grote publiek te beschermen. Niet om de paar prutsers te hinderen die absoluut
een paar centen willen uitsparen.

[edit] Ik zie dat TS er ook nog even tussendoor zit...
Voor deze zou het wel eens de moeite waar kunnen zijn om eens contact op te nemen met Kema - DNV (of is het alweer verkocht?). Geen idee of 'kema keur' tegenwoordig nog bestaat - of in de tijd dat dit stuk brol verkocht werd. Niet dat het wat gaat veranderen, maar het is op zich wel interessant om te weten of dit keurmerk - wat in tegenstelling tot CE wel iets zou moeten zeggen - terecht gevoerd wordt of niet.

Gelukkig sla je soms ook de nagel op de kop.

Als de TS terecht zit te piekeren kan hij best zoals ik al aangeraden had, een gemotiveerde vraag zenden met details en wedervaren en tekst en uitleg eisen. Nu blijkt dat er KEMA keur op het ding aanwezig is, weet hij ook naar wie.
Het zou super interessant zijn om hier het antwoord te vernemen.
Te meer omdat KEMA en in Belgie CEBEC méér zijn dan enkel een keuringsbureau. Ze zijn ook notified body en vervullen in die
context overheidstaken.

maartenbakker

Golden Member

Op 11 mei 2020 11:24:21 schreef Peter_dtn:
zoals gevraagd wat plaatjes van de aansluiting, ik schat dat de aansluitkabel 2.5mm2 is..

[bijlage][bijlage]

Op de foto zie ik 1 of eventueel 1,5qmm. Een dikkere soepele kabel komt al snel over als belachelijk dik en onhandig. 1,5qmm is opzich voldoende voor 16A.

@gd een kabel kan simpelweg fysiek beschadigd zijn dus vervanging verplicht. Hij kan ook te kort zijn bijvoorbeeld. Een kinderveiligheid haal je er (preventief) uit. Ik heb hier een overigens prima 5-voudige doos liggen waar na een week al 3 gaten niet meer van werkten dankzij de kinderveiligheden. Hoezo geen pesterij van de klant?

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Op 11 mei 2020 11:38:03 schreef grotedikken:
Een aantal regels en verplichtingen worden dan niet begrepen en al gauw als een hinderpaal gezien. De schuld wordt dan afgereageerd op de regelgevers die allemaal idioten en koffieslurpers zijn.

Daar raak je wel een punt aan. Het grootste probleem met al die Brusselse regels is dat ze naar het grote publiek nauwelijks worden gecommuniceerd. Je kan het een stratenmaker of een trouwambtenaar niet kwalijk nemen als hij niet weet wat het CE merk betekent. Niemand heeft het hem ooit verteld.

Op 11 mei 2020 10:10:13 schreef KlaasZ:
Blijkbaar mag je zo'n verdeeldoos niet met een gewone schroevendraaier kunnen openen. Je kunt je afvragen waarom dat is. Een gewone wcd kun je toch ook met een schroevendraaier openen, en een verdeeldoos waar je zelf een snoer aan moet zetten ook. Wat is dan het wezenlijke verschil?

Dat is om te voorkomen dat je hem kunt repareren.

Ze zijn bang dat er sukkels aan gaan werken en gevaarlijke situaties creëren. En dat gebeurt ook wel, ik heb eens een wasmachine gezien die op een WCD draaide waar telefoondraad in gebruikt was.

joopv

Golden Member

Op 11 mei 2020 11:38:03 schreef grotedikken:
.....
Als de TS terecht zit te piekeren kan hij best zoals ik al aangeraden had, een gemotiveerde vraag zenden met details en wedervaren en tekst en uitleg eisen. Nu blijkt dat er KEMA keur op het ding aanwezig is, weet hij ook naar wie.
Het zou super interessant zijn om hier het antwoord te vernemen.
Te meer omdat KEMA en in Belgie CEBEC méér zijn dan enkel een keuringsbureau. Ze zijn ook notified body en vervullen in die
context overheidstaken.

In NL is de NVWA blijkbaar het eerste contact voor het particuliere publiek. Zie het tel nr daarvoor op
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/melden-onveilige-producten-non-food

Op 11 mei 2020 12:51:16 schreef Hoeben:
Ze zijn bang dat er sukkels aan gaan werken en gevaarlijke situaties creëren.

Een echte sukkel laat zich door die perspennen niet tegenhouden en creëert zo een nog gevaarlijker situatie. :)

RAAF12

Golden Member

Dan was de stekker niet goed die in de WCD zat, die pennen kunnen flink heet worden als de contactdruk te laag is. Maar blijkbaar was de verdeeldoos die aan de kabel hing wel goed.

Ik hou het erop dat het aansluitsnoer slecht aan de stekkerpennen is 'gesoldeerd'. De achterkant van de stekker en het eerste stuk snoer is zwart of helemaal verdwenen.
Wcd en voorkant van de stekker ziet er nog ongehavend en redelijk uit. Wel zwart van de roet.

Op 11 mei 2020 18:02:23 schreef ohm pi:
Ik hou het erop dat het aansluitsnoer slecht aan de stekkerpennen is 'gesoldeerd'.

Die verbindingen worden meestal gepuntlast.

Anoniem

Op 11 mei 2020 12:13:05 schreef KlaasZ:
[...]Daar raak je wel een punt aan. Het grootste probleem met al die Brusselse regels is dat ze naar het grote publiek nauwelijks worden gecommuniceerd. Je kan het een stratenmaker of een trouwambtenaar niet kwalijk nemen als hij niet weet wat het CE merk betekent. Niemand heeft het hem ooit verteld.

Maar dat hoeft ook niet.
Er moet geen infosessie komen op tv om Jan met de pet te waarschuwen dat het openen van bepaalde apparaten afgeraden wordt. Hij merkt het zelf wel als zijn schroevendraaier niet past.
Ook CE is niet besteed aan het grote publiek.
Door die markering weet de importeur, de verdeler, de handelaar dat het spul legaal is en bedoeld voor de Europese markt.
Bij eventuele inspecties van de handel kan de inspecteur zo illegale import die niet zou mogen verkocht worden uit de rekken laten halen.

Illegale import kan op meerdere manieren een risico inhouden voor de gebruiker. Het kan ondeugdelijk spul zijn, en als er geen verantwoordelijke importeur is....

Maar het kan ook gaan om zaken die ongeschikt zijn om te gebruiken in de Europese gebieden.
Om bij het voorbeeld van de stekkerdoos te blijven, in landen waar de netspanning 110V is moet de aansluitdraad vanzelfsprekend dikker zijn om het zelfde vermogen te transporteren dan in landen met 230V.
Een 230V verlengdraad/multistopcontact gebruiken in een land met 110V kan dus een risico inhouden op overbelasting. En een voor 110V ontworpen model is misschien qua isolatie ontoereikend voor 230V.

Ik kan er inkomen dat er soms overdreven wordt met betuttelen, maar ik heb ook al multistopcontacten met aarding gezien die met tweelingsnoer van 0.75mm2 aangesloten waren. Niet erg veilig .
Het is dus blijkbaar wél nodig om bepaalde mensen tegen zichzelf te beschermen.

Op 11 mei 2020 19:11:32 schreef Hoeben:
[...]

Die foto laat een snoer zie dat door bleef branden. Niks brandveilig en zeker niet voldoend aan een beetje UL94 norm. Kunststoffen horen zelfdovend te zijn.

Ik denk eerder dat door het slecht contact aan de puntlas of de soldering zich uiteindelijk een boog gevormd heeft. bogen kunnen de draad "aflopen" voor een tijdje zonder de zekering te doen trippen. (heb dat al meermaals gezien. De hitte die daar bij vrijkomt doet ook zelfdovend plastic verder branden, tot er zich uiteindelijk een kortsluiting voordoet die de zekering er uit doet gaan. Daarna stopt het vanzelf, als de rest nog niet in vuur en vlam staat.

Meestal kondigt dit probleem zich aan: je hoort het op voorhand al knetteren. Ook schakelaars in die blokken doen dat wel eens. knetteren net na het inschakelen. nooit verder gebruiken. Studenten leven meestal in onschuld en doen dat dus wel :-)

Turbokeu

Golden Member

Op 11 mei 2020 11:24:21 schreef Peter_dtn:
zoals gevraagd wat plaatjes van de aansluiting, ik schat dat de aansluitkabel 2.5mm2 is..

Ik schat 1.0mm², met véél geluk 1.5mm²...

Bij mij ENKEL/ALLEEN nog deze verdeeldozen in huis (al de rest -> containerpark):
https://www.circuitsonline.net/forum/view/message/2092422#2092422

I love watching conspiracy theorists use the airtight logic of the argument from incredulity: "Well I don't understand how it works so it can't be real!!!"

Volgens mij hebben we het niet zo heel slecht hier.

hier wat foto's die ik bijna 7 jaar geleden heb geplaatst:
https://www.dropbox.com/sh/fpxbxjszc2vcfod/AAANVucXHcju-arY9zLinwq6a?d…

Op 17 juli 2013 17:26:51 schreef Progger:
ik heb even een paar foto's gemaakt van een chinees verlengsnoer. deze heb ik juni vorig jaar gekocht in Guangzhou (3e stad van china) voor ongeveer 1 euro.

er staat op: 250V 10A

wat valt op:
aarde is schijnveiligheid, niet uitbedraad
contacten zijn blik, verbuigen ernstig na regelmatig gebruik
draaddikte is waarschijnlijk 0,25mm² (ik heb dikkere zekeringen gezien)

conclusie: chinezen maken alles, voor elke prijs. als je een prijs wil die niet kan, krijg je ook dingen die niet kunnen (door de beugel)

GMT+1
Anoniem

@progger, dat is wel een heel extreem voorbeeld.
Ik kon haast mijn ogen niet geloven.

Maar dat we hier zelden zulke verregaande wantoestanden hebben komt door de strenge Europese importregels waaronder de CE markering.

Wie nu zo'n gedrocht zou willen binnen de Eu verkopen moet zijn handtekening onder de conformiteitsverklaring zetten.
Wat sommigen niet weten is dat de ondertekenaar in hoofde verantwoordelijk is. Als het dus verkeerd afloopt, is het geen oplossing om je activiteiten te staken of failliet te gaan en iets anders te beginnen. Ze weten je wel te vinden.

Importeurs en grote winkelketens zullen dus enige voorzichtigheid aan de dag leggen.
Het systeem, werkt dus wel degelijk ondanks de ongefundeerde beweringen van EricP.
Dat er toch nog wat onregelmatigheden plaatsvinden is nog altijd beter dan de deur wagenwijd open te zetten voor misbruik.

Peter_dtn

Golden Member

Ik heb een formulier ingevuld op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zoals Joop voorstelde. Ik laat weten wat er gebeurt..

Paar weken geleden ook een akkefietje gehad met zo'n soort verdeeldoos, een drieweg-variant. Ik gebruik ze hoofdzakelijk voor telefoon- en tabletladers enz. Ik steek mijn lader er in en op het moment dat die er in gaat een enorme flits en klap en ik zit in het donker. Lader er weer uitgetrokken, verdeeldoos uit wandcontactdoos en groep weer ingeschakeld. Beide pennen van de lader vertoonden roet en gesmolten metaal.

De verdeeldoos kon waarempel opengeschroefd, zat wel een speciale "security" schroef in (zo'n "kruiskop" met 3 i.p.v. 4 pootjes) maar daar heb ik het bitje voor. Het was zo'n doos waar de stekers "diagonaal" in gaan.

Wat bleek: de strip voor de ene kant en de strip voor de andere kant hadden beide ter hoogte van de socket brandplekken. Iets moet dus via de pennen van de lader sluiting hebben gemaakt.
Omdat de stekers er diagonaal in gaan, liggen de strips niet heel ver van elkaar af.
Het bleek dat het plastic nokje van de kinderbeveiliging, waar het veertje om zit, afgebroken was. Het veertje lag daardoor los (de nokjes voor de overige posities waren ook allemaal afgebroken en die veertjes lagen ook los in de behuizing!). Toen ik mijn lader inprikte, maakte het veertje sluiting tussen de ene strip en de pen van de lader die met de andere strip werd verbonden, met een enorme knal en vonk tot gevolg.

De verdeeldoos is al lang in de grijze container verdwenen, ik heb alleen helaas geen foto's gemaakt. Ik heb verder geen flauw idee waar hij destijds (jaren geleden) gekocht is en wat voor merkt het is, dus verder werk er van maken wordt 'm niet. Ik weet wel dat dit soort dozen er hier niet meer in komen.

dat is dus een bekend euvel, veertjes van de kinderbeveiliging die los geraken en los in de doos komen te liggen. bepaalde types van die 3weg stekkers met 2 euro en 1 randaarde stekker hebben dat op een andere manier, laat er 1 stuiteren en de klemveren om de strips komen los en gaan sluiting maken los in de behuizing liggend. andere blokken hebben weer dat als een stekker heet wordt, de veer uit de kinder beveiliging tussen de pennen smelt en zo sluiting trekt ineens.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Ik heb met vrijwel alle stekkerblokken met kinderbeveiliging wel ruzie.
De laatste heb ik gewoon even de boor door gejast (door de kinderbeveiligingslipjes, moest zo'n ding met een hele platte stekker zijn).

OK, mijn moeder heeft me een keer gesnapt met een spijker die ik in het stopcontact wilde steken (~1972, ik was 2), dus helemaal nutteloos zijn de kinderbeveiligingen niet, maar je vraagt je af of het middel niet erger is dan de kwaal...

dan was je er vroeg bij, ik deed dat pas toen ik 3 was :) het hielp wel, sindsdien was de vraag duidelijk beantwoord, hoefde dat niet nog eens te gaan proberen :P

boor erin, of bij bouwhaspels met rubber kabel erop, temperatuur en kinderbeveiliging eruit halen, binnenwerk met veertjes eruit en buitenkant weer terugzetten, anders komen de strips los, die kinderbeveiliging houd de strips tegen.

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Peter_dtn

Golden Member

Reactie NVWA

Geachte heer/mevrouw,

Wij hebben uw klacht ontvangen en handelen deze zo snel mogelijk af.

Uw signalen zijn voor ons belangrijk om te weten wat er speelt, maar niet iedere klacht wordt onderzocht. Dit is afhankelijk van de ernst ervan en van het beleid dat bij de NVWA geldt. Dat betekent dat u niet altijd een nadere reactie van ons ontvangt.

Als de NVWA uw signaal in behandeling neemt, dan krijgt u binnen maximaal 6 weken een reactie. Als dit dan langer duurt, krijgt u hierover een bericht.

Wij gaan ervan uit dat wij u hiermee voldoende hebben geïnformeerd.

Uw klacht is in behandeling genomen onder kenmerk xxxxxxxx

Met vriendelijke groeten,

Klantcontactcentrum NVWA

Dit bericht is automatisch gegenereerd en daarom niet ondertekend.

*******
beetje verwarrend, er kan dus helemaal geen reactie meer komen, maar in het bericht lees ik dat de klacht in behandeling is genomen ?!

mel

Golden Member

Zo te zien wel..Schijnt nogal belangrijk te zijn..

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..