Draadantenne - RVS ipv. koper

EricP

mét CE

Die houd ik even in gedachten. Technisch werkt dat waarschijnlijk prima. Estetisch... de rest is iets van 20cm pyrex glas. Dus optisch... hmz...
In elk geval dank voor het aanbod. Als ik niet weg kom met iets meer passends, dan meld ik me!

EricP

mét CE

Na wat rondvragen kwamen er nog een paar zwart geglazuurde 'dog bones' boven drijven (bij wijze van spreken dan). Die zijn het geworden.

In het kader van 'komt er geluid uit': ja, het spul werkt. Over een week of wat komt er een radio keur meneer aan boord. Die mag er nog ff aan meten. Zag er in elk geval (telefonisch... hmz... zag of hoorde hij dan? :+ ) geen enkel probleem in.

Dank voor je aanbod Hubie. Deze zijn esthetisch beter verantwoord :)

Hubie

Special Member

Tja,het oog wil ook wat ;-)

[Bericht gewijzigd door Hubie op donderdag 2 juli 2020 15:45:45 (12%)

Tidak Ada

Golden Member

Op 19 juni 2020 09:27:56 schreef EricP:
Ondertussen nog wat andere mensen geraadpleegd die - in mijn inschatting - op dit gebied 'kundig' zijn, deels met de input uit dit topic.

De antwoorden komen goeddeels overeen: koper / fosforbrons is beter. Maar door rek, corrosie geldt dat vaak alleen als het 'nieuw' is. RVS is op termijn vaak beter als in: gaat niet stuk en corrodeert niet.

[...]

Dank voor de tips. Zodra bootje weer langere tijd op zee zit, gaan we horen of het slechter werkt of niet.

Fosoforbrons werd naar mijn weten gebruikt omdat zuiver koper een te hoge irreversibele rek (≈ 'viscositeit') heeft. Ik gebruikte daarvoor matrasveertjes in een stuk tuinslang om die rek en de lengtevariatie door temperatuur op te vangen. Wel fosforbronzen of RVS veren nemen!

Getwist, geplastificeerd RVS waslijn of idem tuidraad werkt overigens ook goed ('Litze effect' = oppervlakte vergroting).

edit:
Ik meen ook ergens getwijnd fosforbronzen antennedraad gezien te hebben (Rosmalen o.i.d.), die bovendien een teflon® of kapton® omhulling had.

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
EricP

mét CE

Ik zie het nut van geplastificeerd niet. RVS316 doet ook in een zilt milieu nauwelijks wat. 'Plastificeren' betekent meestal dat het water er wel in kan, maar niet meer uit :)

Bij fosforbrons kan ik me nog voorstellen dat dat wel corrodeert en dat het met omhulsel langer duurt voordat het 'gaar' is. Maar goed, het is gewoon blank RVS draad geworden (gewoon geslagen, niet massief). Eens kijken hoe lang dit goed gaat - het 'origineel' van iets koper achtigs (fosfor brons??) hield het geen jaar uit in elk geval.

Tidak Ada

Golden Member

Uiteinden kan je natuurlijk sealen en teflon en kapton zijn naar ik weet voldoende UV en zeewater bestendig.

Naakt RVS zou ik op zee eerder 321 nemen.

Succes, ik zal voor de levensduur duimen ;)

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
TinusTech

Golden Member

Mijn eerste draadantenne was een fosforbronzen draad die ik losliggend op een dak bij mijn woning (binnenstad) vond. Het was massief draad en mocht absoluut niet knikken, dan was de treksterkte meteen naar z'n grootje. Ondanks dat heeft het meer dan 10 jaar 'kaal' zonder bescherming in weer en wind gehangen (en daarvóor nog veel langer los op het dak gelegen). Niets geen corrosie, dus duurzaam is het wel.

Hubie

Special Member

Zat ff te snuffelen en kwam antennedraad tegen wat een combi is van RVS en fosforbrons getwijnd, met daaromheen UV bestendig kunststof.

http://www.elektrodump.nl/en/antenna-accessoiries/1004-Antennedraad.ht…

Ook ander leuk HF spul,wel aardig aan de prijs.

[Bericht gewijzigd door Hubie op vrijdag 3 juli 2020 00:56:36 (10%)

StijnN

Golden Member

Dat is gewoon veldtelefoondraad, kan je ook WD1/TT voor gebruiken.
Dit zijn 3 staaldraden en 4 koperdraden.

Ik heb ook mijn bedenkingen of dat spul van elektrodump daadwerkelijk rvs staaldraad en fosforbrons bevat. Waarom dergelijke duurzame materialen gebruiken voor disposable wegwerp veldtelefoon draad?

A person who never made a mistake never tried anything new.
Frederick E. Terman

Honourable Member

Op 2 juli 2020 23:55:48 schreef Tidak Ada:
Uiteinden kan je natuurlijk sealen en teflon en kapton zijn naar ik weet voldoende UV en zeewater bestendig.

Naakt RVS zou ik op zee eerder 321 nemen.

Brrr, nee, eerder het omgekeerde: 321 is ongeschikt in een zee-omgeving; 316 wordt dan aanbevolen. (En dat staat nog los van het HF-aspect :).)

Higher levels of chloride ion might cause crevice corrosion and pitting. For more severe conditions of higher chloride level, lower pH and/or higher temperature, alloys with molybdenum, such as Type 316, should be considered.
The stabilized Type 321 alloy passes the 100 hour, 5% neutral salt spray test (ASTM-B-117) with no rusting or staining of samples. However, exposure of these alloys to salt mists from the ocean would be expected to cause pitting and crevice corrosion accompanied by severe discoloration. The Type 321 alloy is not recommended for exposure to marine environments.

bron

Keramisch, kalibratie, parasitair: woordenlijst.org
Tidak Ada

Golden Member

Dan ben ik indertijd verkeerd voorgelicht (Centrale Research Werkplaats van de EUR).

Voor mijn werk op de afdeling medisch biologische natuurkunde op de EUR is ons indertijd aangeraden om 321 RVS te gebruiken voor elektroden die in een Ringer oplossing geplaatst werden voor activering van blaasspierweefsel. Daarbij kwam ook urine om de hoek kijken.
Hier een indicatie van de samenstelling van die fysiologische vloeistof: https://medikamio.com/nl-nl/geneesmiddelen/ringer-oplossing-voor-infus… (deze link geeft de samenstelling beter weer dan op de site van het NTvG).

Toch hebben wij geen last van ernstige corrosie gehad, ondanks de toegepaste veldstroompulsen van enkele Ampères DC

Met gesealde uiteinden van die antennedraad bedoelde ik ook 'ernstig geseald', dus geen zelf vulkaniserende tape of andere lapmiddelen, maar van fabriekswege onder vacuüm geseald met teflon resp. kevlar.
Het gaat immers om professioneel werk.....

Last but not least ga ik natuurlijk ook voor fosforbrons.

@Stijn, hierboven:
Het is immers voor het leger, dus het moet overal tegen kunnen, zelfs tegen een soldaat....

Rommelige werkplek? In de natuur is wanorde de meest stabiele toestand; de entropie is dan maximaal. Het handhaven van "orde" kost daarom altijd energie. ----> TUBE COLLECTORS ASSOCIATION - †
Henk H.

Golden Member

Is een staaf antenne (wel een hele lange) geen optie? Op de schepen in ons beheer met MF/HF zijn het allemaal staafantenne's. Weinig gedoe, behalve als ze van het monkeydeck worden gevaren omdat de brug te laag was :+ Oplossing was de antenne schuin naar achteren te zetten.

Ik weet niet of de antenne op het certificaat gespecificeerd is, maar als de radio meneer nog moet komen (en de surveyor) kan dat evt. meteen aangepast worden.

Hubie

Special Member

Ik kom hier aludraad tegen voor dipole of quad https://www.gbantennes.com/en/gb-parts-wire-antennas/414-gb-antenna-wi…

Wat voor soort alu het is staat er dan weer niet bij.