Onweer beveiliging

Hey guys,

Is er iets op de markt wat hetzelfde doet als stekker eruit trekken voor de onweer ?

Ik zit anders maar iets te denken aan een apparaat te maken, met een draadeind van 1m, zodat de stekker 1m, van het stopcontact af komt, dit om ervoor te zorgen dat er geen spanning vanuit het net komt, maar ook de retour af te schermen, heb camera's/schotel op het dak en wil het voor de bliksem onaantrekkelijk maken op daarop in te slaan.

Ik weet dat er overspanningsbeveiligers zijn, maar die gaan maar tot 5kv, wij hebben hier de stroom over de weg lopen, kan me voorstellen dat het lang niet genoeg is, ook voor het retour verhaal slaat hij er gewoon doorheen.

Nou zit ik te denken aan een paar stopcontacten op een plankje (twee groepen) en 1 voor de aarde, twee houten/plastic geleiders, en een plankje met stekkers, met een draadeind en motortje (oude accu boormachine) maar mss heeft iemand zoiets al gemaakt, of is er iets te koop, ga er vanuit dat die meter voldoende weerstand oplevert dat de bliksem wel een andere route gaat zoeken. Uiteindelijk trek/lok je de bliksem uit, bliksem komt van boven, maar 50m boven de grond komt er streamer uit de grond, die wil ik al voorkomen, omdat die al heel schadelijk zijn voor electronica, heb je nog niet eens een inslag gehad.

Zat al aan bliksem afleiders (systeem) te denken op het dak, weet alleen niet hoe fijn dat is voor de schotel en camera's (zonnepanelen komen nog) zeg 1m ernaast, maar dan ben ik hem ook al aan het lokken.

https://www.youtube.com/watch?v=EmP6ta8J21c

Alles met een knipoog ;-)
Arco

Special Member

Ik weet dat er overspanningsbeveiligers zijn, maar die gaan maar tot 5kv

Tegen directe inslag helpt dat niet uiteraard, maar tegen zwerfstromen van een inslag 100m verder helpt het soms wel.
Tegen directe inslag is inderdaad het beste alle stekers eruit te trekken. Een beveiliging tegen inslag is lomp groot en duur.
(gemiddelde inslag genereert 100.000A, maar er zijn uitschieters geweest van meer als 1.000.000A...)

Bliksem heeft vaak ook wel voorkeuren voor bepaalde gebieden.
Ik heb in Drente gewerkt voor telefoonwerk. Bij iedere grote onweersbui sloeg de bliksem op hetzelfde kunt in (je kon er een kruis op straat tekenen)

Was bij Gasselte waar de telefoonkabel de provinciale weg overstak Die lag daar in droge zandgrond, en waar 'ie de weg overstak was alles uiteraard nogal open.
Daardoor een aantrekkelijk 'doelwit' voor de bliksem. (na een tijdje kreeg men er genoeg van en heeft men de kabel op 1.80m diep ingegraven ter plaatse)
Was altijd een kostbare reparatie, want de kabel was soms over kilometers lengte gesmolten en/of vol met gaten...

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

Een meter is overdreven, een paar centimeter is genoeg; immers, die apparaten geen ander goed pad naar de aarde, dus daar zit ook al "meters" tussen. Je moet natuurlijk wel zorgen dat er geen andere verbindingen meer zijn, zoals netwerkkabels, coax kabels, etc.

Daarbij: waar ga je dit apparaat uit voeden? Heeft die zelf ook een voeding met een stekker? In dat geval zit de motor min of meer direct aan de kabel waar je de overspanning verwacht, en zo'n draadeind is ook geleidend. Het zou kunnen met een accu, en via de stekker die hij er zelf uit trekt, zou je een druppellader kunnen voeden.

Is het niet eenvoudiger om de stekker met een elastiek of veer uit de contactdoos te trekken, maar die vergrendeld te houden met een solenoid of servo?

Maar wanneer ga je die dat ding activeren dan? Als je dat handmatig moet doen, kun je net zo goed zelf de stekker uit de contactdoos halen. Als je het automatisch of op afstandsbediening doet (IoT stijl?) Wij hebben een blikseminslag gehad zonder enige waarschuwing; geen onweer voorspeld, het regende niet, geen gerommel vooraf, gewoon midden op de dag, met een beetje bewolking, een gigantische knal en toen zet er een groot gat in het dak, en waren talloze apparaten stuk.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
mel

Golden Member

Voor directe inslag bestaat idd geen oplossing. maar een " arrestor"voor antennekabels, en overspanningsbeveiligingen voor inkomende kabels, die werken wel voor nabij inslag.Moet je wel ALLE binnenkomende kabels beveiligen.

u=ir betekent niet :U bent ingenieur..

Enkele jaren terug trok er hier een supercell vlak langs. Op enkele honderden meters van mijn huis was er veel schade, door blikseminslag, maar vooral door grote hagelstenen.

Ik heb me toen wat in de materie verdiept. Uiteindelijk gekozen voor een overspanningsbeveiliging in mijn meterkast. Een paar stekkerbeveiligingen voor kritische apparaten had ik al. Daarnaast het AOP van Ziggo geaard (dat galvanisch gescheiden zou zijn) en nog een extra surgeprotector in de coax gezet. Kostte totaal rond de €100. Dat was het me waard tegen het risico van een nabije inslag. Al het andere werd me te kostbaar voor de kleine kans dat de bliksem direct in mijn dak slaat. Daarvoor zijn verzekeringen denk ik dan.

Alleen de stekker eruit trekken lijkt me onvoldoende om inslag te voorkomen. Het kan ook via je cv ketel en dan door de water of gasleiding. En als het echt inslaat vliegen de leidingen uit je muren.

Ik zou me meer zorgen maken over hagelschade. Daarvoor heb ik niks kunnen verzinnen. En dan bedoel ik de soort hagel die de pannen van je dak slaat en je auto verandert in een poffertjespan.

[Bericht gewijzigd door Kilian op vrijdag 3 juli 2020 08:33:50 (10%)

Welke beveiliging (fabrikant/type) heb je gekozen voor in de meterkast Kilian?
Ik heb me er een tijdje terug ook op georiënteerd, maar had nog geen definitieve keuze gemaakt.

If you want to succeed, double your failure rate.

Er kan overigens best veel; kijk naar hoe militaire apparatuur EMP proof wordt opgezet. Maar dat overheerst dan wel de overige eigenschappen.

Wirless en vooral optische (netwerk-) verbindingen kunnen in grotere installaties helpen. Deze verbindingen zijn kwetsbaarder omdat ze vaak kruisverbindingen vormen tussen verschillende elektra groepen.

pietplof

Golden Member

Het staat mij bij dat er ergens een schema is gepubliceerd ( elektuur ?) van een langegolfontvanger die de bliksem signaleerde op kilometers afstand.
Koppel aan de uitgang van zo'n ontvanger een relais die een motortje activeert die dan weer mechanisch gekoppeld is aan een antennescheider.
Kan natuurlijk ook aan een scheider van een elektragroep.

Ik heb dat jaren geleden eens helemaal uitgetekend om het toe te passen voor de antennes van mijn amateurstation.
Uiteindelijk is dat geheel terechtgekomen in de ordner: ,, nog uit te werken projecten" en....
de ordner is afgeladen vol en ik inmiddels 75; de tijd gaat dringen.

Wel heb ik een arrester gecombineerd met vdr's gemaakt en in mijn telefoonleiding geplaatst.
Dat werkte goed tegen overspanning. Helaas bleek die beveiliging ook heel erg dempend te werken voor het aantal bytes/ sec zodat de monteur van de kpn bij storingsonderzoek het ding er meteen uitknipte.

Nu is er glasvezel en het risico van overspanning via de telefoonlijn uitgesloten.

festina lente

Op 3 juli 2020 09:15:21 schreef Jochem:
Welke beveiliging (fabrikant/type) heb je gekozen voor in de meterkast Kilian?
Ik heb me er een tijdje terug ook op georiënteerd, maar had nog geen definitieve keuze gemaakt.

Omdat mijn groepenkast van ABB is, heb ik naar ABB gekeken en deze geplaatst:
https://new.abb.com/products/nl/2CTB803972R1100/ovr-t2-1n-40-275-p-qs-…

Artikel 2CTB803972R1100

buckfast_beekeeper

Golden Member

Op 3 juli 2020 10:30:23 schreef pietplof:
Het staat mij bij dat er ergens een schema is gepubliceerd ( elektuur ?) van een langegolfontvanger die de bliksem signaleerde op kilometers afstand.
[...]

Detectie gaat tot meer dan 8000km.

En dat zijn dan nog maar de gegevens van de laatste maand.

Het is dus niet echt simpel om alleen dichtbij te monitoren.

Kijk op blitzortung.org en kijk hoe ver de bliksems gedetecteerd worden. Het bijna realtime beeld geeft een heel goede identificatie van de locatie, intensiteit en verplaatsing van een onweer.

Als 'deelnemer' kan je ingeven een mail te willen ontvangen als een onweder binnen x km van je ingestelde locatie komt.

edit: buiten de grootte detectieafstand die je ook nog rekening te houden met veel 'foutieve' meldingen. Een TL-lamp die start, een motor die aanloopt, .... allemaal mogelijke zaken die gedetecteerd worden.

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op vrijdag 3 juli 2020 12:51:54 (11%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Maar wanneer ga je die dat ding activeren dan?

Kan zijn dat ik in Boedapest lekker op een terrasje zit, en dan besluit dat het wel heel intens is, (ook via lightningmaps.org kun je dat mooi zijn welk pad die volgt) en als die langzaam en recht over men huis gaat, maar ook vakantie of zelfs als ik thuis ben (ben erg lui), ik heb al een onweer scene via Domoticz, waarbij veel word uitgeschakeld om de accu's te sparen, is de bedoeling idd dat de aansturing in/uit via de accu's gaat.

Ben ook zoals ik al eerder aangaf niet zo bang voor overspanning, belangrijkste (gevoelige elektronica) zit achter een UPS, maar als ik alles erin laat zitten is er een retour mogelijk via de camera/schotel op het dak, naar beneden, via de ups naar het net, ik hou van bekabeld met als gevolg kabelgoten op zolder onder de pannen, met van alles tot meting/aansturing/netwerk kabels, bijna alles is geschakeld hier :) (oven en magnetron nog niet, verder nog een paar stopcontacten niet geschakeld, de overige 125 wel)

Ik heb gelukkig glasvezel hier dus daar gaat die niet op binnenkomen, als het hier los gaat zit ik lekker te surfen op het internet, op men camera's te kijken (zijn bewegend zodat ik ze kan richten in de bui) alles word gevoed door de UPS (2x75ah accu's hou ik wel ff vol)

Voor info m.b.t. tot bliksembeveiliging kijk bijvoorbeeld eens op

Mss moet ik eens een specialist erbij halen om te kijken of dat allemaal zo goed gaat met apparatuur op het dak, ik maak me nog niet eens zorgen om de bliksem maar de streamer die vanuit de grond de bliksem opzoekt, komt er even 1kv+ op je systeem te staan, ben je nog niet eens geraakt :)

Detectie gaat tot meer dan 8000km.

Je hebt voor domotiga systemen geloof 20-30 euro om inslagen te meten vanaf je huis, best geinig, alleen er zijn al zoveel meetstations die ik al kan gebruiken via websites, dat het een beetje overbodig is, al kun je dit wel mooi automatiseren, telkens dichter dan 8km, stekkers eruit en visa versa.

Ik heb in Drente gewerkt voor telefoonwerk. Bij iedere grote onweersbui sloeg de bliksem op hetzelfde kunt in (je kon er een kruis op straat tekenen)

Lol vet verhaal, kun je nagaan hoeveel schade dat heeft veroorzaakt bij de mensen thuis, nog niet eens de kabel zelf :)

Een meter is overdreven, een paar centimeter is genoeg

Mag wel wat tussenzitten, 10cm krijg je alsnog overslag op dat punt, vond het meter al wat matig, let wel die streamers gaan zo 40m in de lucht (zie 3e foto, dat ding komt uit de grond, vertakking loopt omgekeerd, maar goed als dit uit je huis komt is het alsnog afgelopen), maar het gaat allemaal om weerstand, en hopelijk is er wat anders in de buurt waarvoor die dan kiest, wij hebben hier b.v. gasverdeelstations, hebben ze op op een 4 punt situatie afleiders gemaakt (vanuit alle richtingen) kans wel klein dat die nog op het station zelf inslaat, zit wel veel ruimte tussen afleiders en station zelf.

Alles met een knipoog ;-)

een gigantische knal en toen zet er een groot gat in het dak, en waren talloze apparaten stuk.

LOL het moet ergens beginnen natuurlijk (kan ook gelijk weer over zijn) maar best benieuwd, waar is die dan op ingeslagen, stopcontact op zolder ? hij moet ergens een weg hebben gehad om naar de grond te gaan.

Een beveiliging tegen inslag is lomp groot en duur.

Zijn ze er dus wel ? meer dan 500 euro kan ik beter zelf iets gaan maken denk, beetje knutselen heb je zo wat, zal idd geen klein ding worden maar heb nog wel wat ruimte over.

Als 'deelnemer' kan je ingeven een mail te willen ontvangen als een onweder binnen x km van je ingestelde locatie komt.

Wist ik niet dank je wel, ga ik is naar zoeken, kan goed zijn dat ik het zo zonder eigen sensor kan automatiseren, speciaal email adres en box in de gaten houden.

EDIT : je moet een station hebben om de mailtjes te krijgen wat ik zo snel kan zien, maar ja zodra ik een station heb is dat mailtje ook niet meer nodig ;)

Alles met een knipoog ;-)

Op 3 juli 2020 22:06:34 schreef RvEldijk:
Kan zijn dat ik in Boedapest lekker op een terrasje zit,

Als je zo ver weg gaat dan trek je die stekkers er toch uit voordat je de voordeur achter je dichtdoet? Heb je helemaal geen ingewikkelde installaties nodig.

Als je zo ver weg gaat dan trek je die stekkers er toch uit voordat je de voordeur achter je dichtdoet? Heb je helemaal geen ingewikkelde installaties nodig.

Uurtje rijden voor mij, wonen niet allemaal in NL :)

Wil ook graag vanaf men terrasje alarm meldingen krijgen, alles blijft wel aan/erin zolang het kan.

Alles met een knipoog ;-)
buckfast_beekeeper

Golden Member

Alleen met je eigen blitzortung station kan je heel weinig. Het is het samenspel van de vele stations die het betrouwbaar maakt. Voor een ontlading als bliksem wordt gekwalificeerd moeten er minstens 8 stations hetzelfde detecteren. Op de servers draaien heel intelligente algoritmes die de TOA (Time Of Arival) signalen vergelijken en berekenen. Ik kan je verzekeren dat ze heel nauwkeurig zijn. Er werd tijdens een onweer een ontlading weergegeven op enkele honderd meter van huis. De precieze coördinaten ingegeven in google maps. Bleek het heel in de nabijheid van een grote eik. Bij nader inzien was die boom ook echt geraakt.

Op die gasstations zou ik niet rekenen. De genoemde eik staat maar enkele meter verwijderd van een hoogspanningsmast van 60m hoog en 150kV. Vlak er naast loopt ook nog een 70kV lijn.

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Alleen met je eigen blitzortung station kan je heel weinig

Oh ik dacht dat je minimaal wel de afstand kon meten, gaat me er ook niet om waar precies, maar is toch wel een goeie om me is daar op termijn aan te sluiten, ik zie ook idd wel netjes de inslagen om me heen, niet allemaal even correct (soms zie ik inslagen op de kaart in het dorp, nou dat had ik dan wel geweten), bij lightningmaps.org zie je mooi een kring lopen, die is vaak wel accuraat zodat je de donder gaat horen wanneer die kring over je huis gaat

De genoemde eik staat maar enkele meter verwijderd van een hoogspanningsmast van 60m hoog en 150kV

LOL damm, daar ga je dan met je hoogspannings mast in buurt, als afleider, om het nog wat pikanter te maken heb ook 3 notebomen in de tuin, zijn hoger dan het huis, op 1 mag die best inslaan, die andere 2 word een chaos als die daar op binnenkomt, buren/eigen huis, of de carport weg :) (ook wel eens aan boom beveiliging gedacht aangezien het toch hoger dan het huis is). Moet wel zeggen dat hij blijkbaar lastig op notebomen inslaat, hij kiest dan liever voor een wilg ofzo.

Hij kan ook uit de richting van de boom komen (mast is verder) ben je idd alsnog het haasje als boom, met 4 masten om de boom heen zal het toch wel mee gaan vallen (geen praktijk situatie)

[Bericht gewijzigd door RvEldijk op vrijdag 3 juli 2020 23:49:00 (12%)

Alles met een knipoog ;-)

Op 3 juli 2020 23:33:25 schreef RvEldijk:
Uurtje rijden voor mij, wonen niet allemaal in NL :)

Dat is in je profiel niet te zien.

de hoogte zegt niks, het gaat bij blikseminslag erom welke arm van een ontlading het eerst de grond raakt, die krijgt de volle mep. heb al gezien dat een ontlading door een golfplaat dak was gegaan en in een tlbak geslagen was. stonden bomen zat langs die veeel hoger waren..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

heb al gezien dat een ontlading door een golfplaat dak was gegaan en in een tlbak geslagen was. stonden bomen zat langs die veeel hoger waren..

LOL damm wat een bruut geweld is het ook, even voor de duidelijkheid/verhaal, er is dus eerst een streamer door de golfplaat omhoog geslagen, en op zoek naar de leader/bliksem, het verhaal had ook zo kunnen lopen dat de bliksem iets anders had gekozen, met nog steeds een gat in het dak, en een kapotte TL ;)

Ik ken ook veel verhalen van apparatuur (camera's/accesspoints) die kapot gegaan zijn tijdens een bui, maar niet geraakt zijn, vermoedelijk een streamer die onderweg was.

Veel bomen zijn niet te nat voor inslag, andere zoals een wilg is erg nat en loopt veel risico, heb ook wel eens een filmpje gezien van een boom naast een flat (die veel hoger was) die vol geraakt werd, er ontstaat altijd een streamer (wel heel lastig vast te leggen, gaat zo snel)

Maar ik ben bang voor het topic dat ik iets zelf mag gaan knutselen :)
(zal foto's plaatsen van men bouwsel)

Voor de mensen met zendmasten, wij hadden een 35m paal achter, met diversen accesspoints erin, onweer sloeg daarop zonder dat de accesspoints schade hadden, de paal moet hoger zijn dan de antenne en dan zit het wel redelijk goed, kabels liepen over het staal naar beneden, geen extra buis, zou evt nog meer helpen.

Alles met een knipoog ;-)

Op 4 juli 2020 21:33:07 schreef RvEldijk:
[...]

LOL damm wat een bruut geweld is het ook, even voor de duidelijkheid/verhaal, er is dus eerst een streamer door de golfplaat omhoog geslagen, en op zoek naar de leader/bliksem, het verhaal had ook zo kunnen lopen dat de bliksem iets anders had gekozen, met nog steeds een gat in het dak, en een kapotte TL ;)

.

tl was niks meer van over, wcd's waren va de muur geklapt, andere tlbakken hadden de buis middendoor aan t plafond hangen, de meterkast knoppen lagen 15 meter verderop. van alle meterkasten de hoofdschakelaar geklapt en hoofdzekeringen waren alle 3 alleen nog gruis. dergelijke dingen komen op t werk bij klanten om t jaar voor ongeveer. vorig jaar was het 1 inslag waar ik dagen achtereen nog storingen van had bij diverse straten rondom de inslag.

waar rook was, werkt nu iets niet meer

LOL jee, deze wou duidelijk over de fase naar buiten (en bij andere naar binnen), ik zie nu ook reglementen voor zonnepanelen dat ze geaard moeten worden, gaat nog leuk worden, als je ze los gooit van je bestaande aarde heb je nog een kans dat het niet al te erg word, anders is al het geaarde in huis kapot.

Ik ben al op men 24e gestopt met werken maar met dit soort storingen wil ik wel weer aan de slag, gewoon fascinerend om te zien.

Alles met een knipoog ;-)
buckfast_beekeeper

Golden Member

Of bomen al dan niet vaak voorwerp zijn van blikseminslag heeft veel te maken met het wortelstel. Bomen met penwortels, zoals linde en eik, hebben er meer mee te maken dan bijvoorbeeld den met oppervlakkige wortels.

Waar een bliksem 1 keer is ingeslagen, heb je ook meer kans dat er een vervolg komt. Bij onze vroeger buren is de bliksem vaak ingeslagen op een stuk ijzer waarop de isolatoren stonden van de toenmalige elektriciteitsaansluiting met blank koperen draden.

In een wat verder verleden, zeg maar 60-70er jaren, was het nog normaal dat de elektriciteit uitviel bij een stevig onweer. Momenteel is dat een zeldzaamheid.

edit: hoe beveilig je de installatie hier tegen?

[Bericht gewijzigd door buckfast_beekeeper op zondag 5 juli 2020 08:52:18 (12%)

Van Lambiek wordt goede geuze gemaakt.

Oh gelukkig (ik heb hier de walnoot versie), toch vaag dan dat een wilg zo gewild is ;)

--

Wilgen houden namelijk over het algemeen van een vochtige bodem en groeien zeer snel (zal er iets mee te maken hebben)

---

De notenboom maakt een breed en diep wortelgestel. De zwarte noot maakt daarbij een penwortel, de walnoot maakt een fijner vertakt wortelgestel. Beide hebben vlezige wortels en kunnen na een aantal jaren erg moeilijk verplant worden

---

In een wat verder verleden, zeg maar 60-70er jaren, was het nog normaal dat de elektriciteit uitviel bij een stevig onweer. Momenteel is dat een zeldzaamheid.

We hebben hier buitjes, wel 5 jaar gelden, waarbij je twee uur geen stroom had, laatst nog 30km verderop (blijkbaar komt ons stroom daar vandaan) en dan hoor ik de UPS meerdere keren afvangen, valt die weg voor een 1-2 sec (buitenland, stroomkabels boven de weg, ook leuk met harde wind, zelfde effect)

EDIT : Boomsoort bepalend voor inslag Eik, esdoorn, es, els, en iep bezitten een hoger ge­halte aan vetten en olië n en kunnen daardoor meer schade oplopen dan beuk, linde, noot, berk, fijnspar, of grove den. Loofhout heeft bovendien meer kans op een inslag dan naaldhout door zijn doorlopende vaten die als geleider fungeren. De bliksem zal onder de hoogste bomen de snelste geleider 'kiezen'.

[Bericht gewijzigd door RvEldijk op zondag 5 juli 2020 09:15:05 (18%)

Alles met een knipoog ;-)

edit: hoe beveilig je de installatie hier tegen?,..De langste bliksemflits ooit: 709 kilometer lang

Lol, erg vet allemaal :)

De WMO maakte nog een tweede record bekend, namelijk die van de bliksem met de langste duur. Op 4 maart 2019 ontwikkelde zich boven net noorden van Argentinië een bliksem die het 16,73 seconden uithield.

Kijk,..dan kun je er nog van weglopen :)

Heb ook wel verhalen gehoord van mensen die geraakt zijn, zagen geen flits of donder, maar blijkbaar loop je al risico 8km vanaf de wolk (in uitzonderlijke gevallen 709km), zodra ik hem hier zie, en tel en dan tot de 3km (sta hoog achter in de tuin) dan ren ik naar binnen en dan kijk ik verder op de camera's :) (#held)

Ik tel de flitsjes niet, ik tel vanaf de inslag zodat ik weet hoever die is (absoluut niet nauwkeurig en levensgevaarlijk, soms zit ik op 2 sec, 2x331m=662m veels te dichtbij :))

Alles met een knipoog ;-)